ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 14 Ιούλη 2002
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΒΑΝΙΑ
Με το βλέμμα σε ΕΕ και ΝΑΤΟ

Από τις πρόσφατες εκλογές

Associated Press

Από τις πρόσφατες εκλογές
Η εκλογή του Αλφρεντ Μοϊσίου στην προεδρία της Αλβανίας την 24η Ιουνίου σημαδεύτηκε από μια απίθανη για τα πολιτικά πράγματα της χώρας εξέλιξη: τα δύο κόμματα που πρωταγωνιστούν για πάνω από μια 10ετία σε έναν πολιτικό «εμφύλιο»... συμφώνησαν. Ο λόγος: η προσπάθεια ένταξης σε ΝΑΤΟ - ΕΕ.

Ο 73χρονος Μοϊσίου, στρατηγός εν αποστρατεία, είναι γνωστός στα αλβανικά πολιτικά πράγματα, αν και ουδέποτε υπήρξε πρωταγωνιστής τους. Ο διάδοχός του Ρετζέπ Μεϊντάνι στην προεδρία της Αλβανίας υπήρξε, καθόλου τυχαία, επικεφαλής μιας πολιτικής ένωσης υπέρ της εισόδου της χώρας στο ΝΑΤΟ. Γι' αυτό φαίνεται εξάλλου πως υπερψηφίστηκε από το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα του Παντελί Μάικο όσο και το Δημοκρατικό Κόμμα του Σάλι Μπερίσα. Η συμφωνία προέκυψε από αυτό που και τα δύο κόμματα θεωρούν αναγκαιότητα - την προώθηση της αλβανικής υποψηφιότητας για το ΝΑΤΟ. Από εκεί όμως μέχρι το σημείο να εκτιμά κανείς - όπως το «Radio Free Europe/Radio Liberty» στο σχετικό ρεπορτάζ του - ότι «έληξε η περίοδος των βίαιων πολιτικών συγκρούσεων» στην Αλβανία, υπάρχει μεγάλη απόσταση. Το γεγονός είναι ούτως ή άλλως πως η θέση του Προέδρου είναι περισσότερο «διακοσμητική» και λιγότερο ουσιαστική, πράγμα που έδειξε το ότι ο προηγούμενος υποψήφιος «κοινής αποδοχής», ο Αρτούρ Κούκο, απεσταλμένος της Αλβανίας στην ΕΕ, απέρριψε ξερά την πρόταση.

Είναι ενδεικτικό της προσπάθειας να συνταχθούν τα αλβανικά κόμματα εξουσίας στο άρμα κάποιων «εθνικών» στόχων της τοπικής άρχουσας ελίτ: πρωτίστως της εισδοχής στις ευρωατλαντικές δομές και της μεγαλύτερης οικονομικής ανάπτυξης. Ο Μοϊσίου κάλεσε τα κόμματα «να μην αφήνουν μικροπολιτικά συμφέροντα να υπερισχύουν των εθνικών μας συμφερόντων... αυτή η πρακτική τους ήταν λαθεμένη». Αυτός μοιάζει να είναι ο ένας από τους δύο κύριους προγραμματικούς του στόχους: «Θα δουλέψω για την οικοδόμηση της ευρύτερης δυνατής συναίνεσης... αποτελεί κρίσιμη προϋπόθεση για το μέλλον μας». Ο δεύτερος προγραμματικός στόχος του Μοϊσίου είναι, όπως είπε, «να σταθεροποιηθεί το δικαστικό σύστημα και το σύστημα απονομής δικαιοσύνης της χώρας μας, κάτι που έχει μεγάλη σημασία για πολλά πράγματα: την καταπολέμηση της διαφθοράς, το οργανωμένο έγκλημα, την παράνομη μετανάστευση κ.ο.κ. Το κρίσιμο είναι να δημιουργηθεί ένα κλίμα που θα προσελκύσει ξένους επενδυτές και θα βοηθήσει στην καταπολέμηση της ανεργίας που εξωθεί τους νέους να φεύγουν από την Αλβανία».

Την ίδια γλυκερή και πάντως αναπάντεχη για τα πολιτικά πράγματα της γείτονος γραμμή ακολούθησαν και οι δύο άνθρωποι που πρωταγωνίστησαν στις σκληρές, και όχι λίγες φορές ένοπλες, πολιτικές συγκρούσεις στην Αλβανία από το 1991 και κυρίως από το 1997 ως σήμερα, στις δηλώσεις τους. Σάλι Μπερίσα: «Προσπαθούμε σκληρά να κάνουμε μια ριζοσπαστική αλλαγή, μέσα από μια διαδικασία που δίχως αμφιβολία αντανακλά μια ανάγκη να διορθώσουμε τα λάθη μας από εδώ και πέρα». Φάτος Νάνο: «Εχουμε ήδη εισέλθει σε μια μη αναστρέψιμη πορεία συνεργασίας για να επιτύχουμε εθνική ανάπτυξη και την Ευρωατλαντική ολοκλήρωσή μας». Η μεταμόρφωση των δύο ανδρών φυσικά δεν υπήρξε αποτέλεσμα καμιάς... θείας επιφοίτησης, και αυτό μπορεί να το καταλάβει ο καθένας. Η πολιτική στροφή στην Αλβανία υπήρξε το προϊόν έντονων πιέσεων, κυρίως από την Ευρώπη αλλά και, λιγότερο ανοιχτά αλλά με τρόπο σίγουρα πιο καθοριστικό, από τις ΗΠΑ, τονίζει το «International Crisis Web» σε ανάλυσή του.

Σειρά παρεμβάσεων

Στα τέλη του 2001 η κυβέρνηση του Ιλίρ Μέτα, μετά από μια ανοιχτή διαμάχη με το Φάτος Νάνο, κατέρρευσε. Η Ευρώπη από την ΠΓΔΜ έστρεψε ξανά την προσοχή της στην Αλβανία, όπου τα έκτροπα φαίνονταν προ των πυλών, αλλά αποφεύχθηκαν με την επαναφορά στον πρωθυπουργικό θώκο του Παντελί Μάικο, που όπως και ο προκάτοχός του είναι σχετικά νεαρός και επίσης, όπως ο προκάτοχός του παλιός προστατευόμενος του Νάνο ο οποίος «απογαλακτίστηκε». Το φόβητρο που επισείουν οι Ευρωπαίοι είναι η ακύρωση του πολυσυζητημένου πακέτου βοήθειας προς την Αλβανία, με τη μορφή ενός Συμφώνου Σταθεροποίησης και Σύνδεσης, που έχει ήδη συναφθεί με την ΠΓΔΜ και την Κροατία. Ο Νίκολας Ουάιτ του ICG σημειώνει πως σε μια κρίσιμη συνάντηση την 24η Ιανουαρίου του 2002, η Ντόρις Πακ απείλησε ανοιχτά στο Στρασβούργο τους Αλβανούς απεσταλμένους ότι θα ακυρωνόταν το Σύμφωνο «αν δε συμφωνούσαν». Ο υπουργός Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης, εμφανώς κακοποιημένος, κατένευσε αμέσως.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κι ειδικά η Ντόρις Πακ έπαιξε επίσης σημαντικό ρόλο στις προεδρικές εκλογές. Τον Ιούνη η Επιτροπή για τις Διεθνείς Σχέσεις του ΕΚ συζήτησε και πέρασε μια ανακοίνωση που καλούσε ρητώς τα πολιτικά κόμματα να προτείνουν κοινό υποψήφιο. Το ίδιο μήνυμα πέρασαν και ανεπίσημα όλοι οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες, όπως και οι Αμερικανοί. Στόχος ήταν «οι προεδρικές εκλογές να διεξαχθούν με τρόπο που θα εγγυηθεί πολιτική σταθερότητα». Ο άνθρωπος που θεωρούνταν το κυριότερο εμπόδιο, ο Φάτος Νάνο, τελικά υποχώρησε την 21η Ιουνίου και πρότεινε μαζί με τον Μπερίσα τον Κούκο, πρεσβευτή της Αλβανίας στην ΕΕ και πρώην μόνιμο απεσταλμένο στο ΝΑΤΟ (ήταν εκεί στον πόλεμο του Κοσσυφοπεδίου). Ο Κούκο όμως «απολαμβάνει τη ζωή στις Βρυξέλλες», κι έτσι βρέθηκε η δικαιολογία πως «ετοιμάζεται εντατικά για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις Αλβανίας - ΕΕ», όταν αρνήθηκε προκαλώντας γενική αμηχανία στα Τίρανα και χαμόγελα σε ευρωπαϊκούς διπλωματικούς κύκλους. Τελικά βρέθηκε ο Μοϊσίου και το πρόβλημα λύθηκε...

Ο προβαλλόμενος από διεθνή ΜΜΕ ως «πολιτικός εκσυγχρονισμός» της Αλβανίας, λοιπόν, αποτελεί περισσότερο μια προσωρινή κατάσταση, απόρροια των έντονων φανερών και παρασκηνιακών εκβιασμών των δυτικών δυνάμεων, που μοιάζουν να θέλουν -τουλάχιστον στην παρούσα χρονική στιγμή - «σταθερότητα» στην Αλβανία, καθώς στη βαλκανική σκακιέρα προκύπτουν άλλες προτεραιότητες, με σημαντικότερη τη συνέχιση της κατοχής (περί αυτού πρόκειται) της Βοσνίας, όπου ξάφνου προέκυψε πρόβλημα λόγω του ότι ο ΟΗΕ θυμήθηκε το διεθνές νομικό πλαίσιο. Ακόμη και η επιστροφή του Λέκα Ζόγου, του παλιού μονάρχη, δεν προκάλεσε αναζωπύρωση των παθών του παρελθόντος, ούτε η απαίτησή του να «αποφασίσει ο λαός» αν θα πρέπει να διεξαχθεί δημοψήφισμα για την αποκατάσταση της μοναρχίας. Πάντως η φαινομενική σταθερότητα μάλλον επίπλαστη είναι, καθώς ήδη αρχίζουν να ξανάρχονται στην επιφάνεια οι ανοιχτοί λογαριασμοί ανάμεσα στον Φάτος Νάνο και τον Παντελί Μάικο, με τελευταία αφορμή τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης προς όφελος του πρώτου. Ο πόλεμος χαρακωμάτων δεν αποκλείεται να επιφέρει νέες ανατροπές.


Μπ. Γ.

ΧΙΛΗ
Η δίνη των ιδιωτικοποιήσεων... ξανά!

Από πρόσφατη εργατική κινητοποίηση

Associated Press

Από πρόσφατη εργατική κινητοποίηση
Δύο δεκαετίες μετά τις «μαγικές κινήσεις» του στρατηγού και δικτάτορα Αουγούστο Πινοτσέτ, που έδωσε στη Χιλή μία πρωτιά, να γίνει δηλαδή η πρώτη χώρα στον κόσμο όπου το σύστημα συνταξιοδότησης παραδόθηκε στον ιδιωτικό τομέα, η «κεντροαριστερή» κυβέρνηση, που αυτή τη στιγμή κρατά τα ηνία της εξουσίας, ετοιμάζεται για ένα ακόμη βήμα αποψίλωσης του κοινωνικού ιστού. Να ιδιωτικοποιήσει το ασφαλιστικό σύστημα των ανέργων.

Οπως ακριβώς είχε πράξει ο φαιός συνταγματάρχης που βύθισε τη Χιλή στο απόλυτο σκότος, έτσι και οι επίγονοί του, που διώχτηκαν τότε και ζητούν την τιμωρία σήμερα, τύποις εννοείτε, συνεχίζουν σε κυβερνητικό επίπεδο, το δρόμο του. Ακολουθώντας τα χνάρια όσον αφορά στην ιδιωτικοποίηση του συνταξιοδοτικού συστήματος, που έγινε και το πρότυπο για τις αντίστοιχες ιδιωτικοποιήσεις που έλαβαν χώρα και σε αρκετά άλλα κράτη της Λατινικής Αμερικής, η κυβέρνηση του Ρικάρντο Λάγος έθεσε σε ισχύ νομοθεσία όπου εναποθέτει το σύστημα του Ταμείου Ανεργίας στις δυνάμεις της αγοράς. Αντί λοιπόν, η κυβέρνηση να παρέχει τα μηνιαία επιδόματα στους ανέργους, οι άνεργοι θα πρέπει να εκταμιεύουν από ατομικούς τραπεζιτικούς λογαριασμούς στους οποίους έχουν επενδυθεί χρήματα διά μέσου ομολόγων και μετοχών!

«Πρόκειται για μία καινοφανή και εξαιρετικά ενδιαφέρουσα κίνηση, υπό το πρίσμα ότι το σύστημα αυτό βασίζεται κυρίως σε ατομικές αποταμιεύσεις. Είναι μία πολύ δημιουργική προσέγγιση που σίγουρα θα κατορθώσει να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον και άλλων χωρών» συνηγορεί ο Γιόργκεν Βέλερ, οικονομολόγος ειδικευμένος σε θέματα εργασίας στην Οικονομική επιτροπή του ΟΗΕ για τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, προσθέτοντας όμως με βαρύνουσα σημασία ότι «η επιτυχία του εγχειρήματος εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από την πορεία της οικονομίας της Χιλής»...

Η οικονομία της Χιλής μέχρι στιγμής έχει κατορθώσει να αποφύγει τους σκοπέλους και κυρίως τη χρεοκοπία, την οποία έχουν ήδη υποστεί οι υπόλοιπες χώρες της Λατινικής Αμερικής, με πρώτη και κύρια την Αργεντινή, ενώ ήδη η Ουρουγουάη, η Παραγουάη και η Βραζιλία έχουν πάρει σειρά.

Πώς λοιπόν σε αυτό το δυσχερές και δυσοίωνο οικονομικό περιβάλλον μπορεί ένα σύστημα, όπου οι εργαζόμενοι θα καταβάλλουν το 0.6 του μηνιαίου εισοδήματός τους το οποίο θα το διαχειρίζεται μία ιδιωτική χρηματιστηριακή εταιρία, οι εργοδότες θα πληρώνουν το 2.4 και η μοναδική υποχρέωση τής κυβέρνησης είναι να καταβάλλει ένα ποσό - ανώτερο πλαφόν 12 εκατομμύρια δολάρια - να καλύψει όσους εργαζόμενους δεν αμείβονται αρκετά ώστε να καλυφθεί το χαμηλότερο δυνατόν ποσό; Δύσκολο, εάν όχι αδύνατο, ειδικά εάν αναλογιστεί κανείς τις κερδοσκοπικές τάσεις και όχι μόνο που επικρατούν στα χρηματιστήρια ανά τον κόσμο.

Το μεγάλο πλιάτσικο

Η σάρωση όμως δε σταματά εδώ. Σύμφωνα με το νέο νόμο, που θα τεθεί σε ισχύ την 1η Οκτώβρη, σε όλους τους ανέργους θα επιτρέπεται να εκταμιεύουν μηνιαίως το 40% του μισθού για πέντε μήνες, ανεξαρτήτως εάν έχουν απολυθεί, έχουν παραιτηθεί ή διά της εθελούσιας εξόδου. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, οι εργαζόμενοι μπορούν να συλλέξουν κατά τη συνταξιοδότηση ό,τι έχει απομείνει στον ειδικό τραπεζιτικό λογαριασμό, το ύψος του οποίου θα εξαρτηθεί από τις αναλήψεις που έκαναν κατά τα χρόνια της συνολικής εργασίας τους. Τι γίνεται όμως όταν η ανεργία είναι χρόνια, μία προοπτική ουδόλως μακρινή; Τίποτα, το νέο νομοσχέδιο δεν έχει ανάλογες διατάξεις. Απλώς θα αφεθούν πιθανώς να πεθάνουν πτωχοί, πένητες και μάλλον αρκετά νέοι, αφού ούτε και σύνταξη θα μπορέσουν να πάρουν ποτέ.

Πάντως, σύμφωνα με την κυβέρνηση της Χιλής, το νέο σύστημα θα είναι υποχρεωτικό για όσους εισέρχονται στην αγορά εργασίας από την 1η Οκτωβρίου του διανυόμενου έτους - υπολογίζεται ότι 300.000 θα εισέλθουν κατά το πρώτο έτος της εφαρμογής του - ή γι' αυτούς που αλλάζουν εργασία. Δηλαδή η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων, με την κυβέρνηση να ελπίζει ότι κατά την πρώτη πενταετία της εφαρμογής του περισσότεροι από 3 εκατομμύρια εργαζόμενοι θα λαμβάνουν μέρος στο πρόγραμμα.

Εντούτοις, τα ερωτηματικά πολλά, ειδικά καθώς το πείραμα του ιδιωτικού συστήματος συνταξιοδότησης δεν έχει δώσει ακόμη τα αποτελέσματά του. Ενα σύστημα που πρωτοεφαρμόστηκε το 1981 και όπου οι εργαζόμενοι καταθέτουν το λιγότερο το 10% του μισθού τους, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον επικεφαλής της κυβερνητικής επιτροπής, Χερμάν Ασεβέδο, να έχει κάνει πολύ σημαντικές ενέσεις στην οικονομία της Χιλής, κάτι που ευελπιστεί και για το νέο ιδιωτικό Ταμείο Ανεργίας, να έχει ανάλογες ευεργετικές επιδράσεις για την οικονομία της αγοράς.

Παρότι η οικονομία της Χιλής φαίνεται να αντέχει ακόμη και να αποφεύγει την κρίση που μαστίζει τη γείτονα Αργεντινή, οι αμφιβολίες και φυσικά οι ανησυχίες δε λείπουν για το νέο μέτρο. Σύμφωνα με το Αρτούρο Μαρτίνες, πρόεδρο της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών, «οι εργοδότες θα πιέσουν ακόμη περισσότερο τους εργαζόμενους ώστε να αποφύγουν για άλλη μία φορά να πληρώσουν το μέρισμα που τους αναλογεί. Οπως ακριβώς πράττουν όσον αφορά και στις υποχρεωτικές συνεισφορές στις συντάξεις», ενώ ο Μαρτίνες προσθέτει ότι καμία κυβέρνηση μέχρι στιγμής δεν έχει πιέσει και πολύ περισσότερο δεν έχει υποχρεώσει τις εταιρίες και τις βιομηχανίες να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, με αποτέλεσμα το μέλλον ακόμη και αυτού του συνταξιοδοτικού συστήματος να είναι άδηλο.


Χρ.Μ.

ΡΩΣΙΑ
Αλλη μια «έκπληξη» για το λαό

Σε λίγο στη Ρωσία θα αρχίσουν να κάνουν έξωση από τις κατοικίες σε περίπτωση μη πληρωμής

Μετά την υιοθέτηση του Κώδικα για τη Γη, της Συνταξιοδοτικής Νομοθεσίας, καθώς και του νέου Κώδικα Εργασίας, οι οποίοι αφαιρούν από τους μισθωτούς εργαζομένους σειρά βασικών δικαιωμάτων, φαινόταν ότι σταματά -για την ώρα τουλάχιστον- η παραπέρα επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων. Η κυβέρνηση Πούτιν, όμως, είχε άλλη γνώμη και... προσέφερε μια ακόμη δυσάρεστη έκπληξη στο ρώσικο λαό, που πλήττει ζωτικά του συμφέροντα. Σ' αυτή αναφέρθηκε σε συνέντευξη Τύπου στην Κρατική Δούμα ο συμπρόεδρος της ένωσης συνδικάτων «Ζαστσίτα» και πρόεδρος του Κόμματος Εργασίας της Ρωσίας, βουλευτής Ολέγκ Σέιν.

Στις αρχές Ιούνη η κυβέρνηση κατέθεσε επίσημα στην Κρατική Δούμα το νομοσχέδιο «Για τις τροποποιήσεις στο Νόμο "Για τις βάσεις της ομοσπονδιακής στεγαστικής πολιτικής"». Αν υιοθετηθεί, θα καταφερθεί στον πληθυσμό ένα τριπλό χτύπημα, μιας και από 1ης Γενάρη του 2003 καθορίζεται η πληρωμή 100% από τον πληθυσμό των υπηρεσιών της στεγαστικής - δημοτικής διαχείρισης, καταργούνται τα προνόμια, μεταξύ των οποίων στους βετεράνους της εργασίας, τους αγροτικούς γιατρούς και δασκάλους, και μειώνεται το μέγεθος των παρεχόμενων στους φτωχούς επιχορηγήσεων. Το κυβερνητικό νομοσχέδιο προτείνει την πληρωμή όχι για τις παρεχόμενες υπηρεσίες, αλλά για τις «οικονομικά βάσιμες δαπάνες» των δημοτικών επιχειρήσεων. Τις νόρμες κατανάλωσης θα τις καθορίζει η τοπική εξουσία. Δεν αναφέρεται όμως λέξη για πραγματογνωμοσύνη «των οικονομικά βάσιμων δαπανών». Η στεγαστική - δημοτική διαχείριση θα παραμείνει δαπανηρή, όπως ήταν, μιας και όλες οι δαπάνες μεταφέρονται στον πληθυσμό - με την αύξηση των τιμολογίων για τις υπηρεσίες. Ακόμα ένας «νεοτερισμός»: οι πολίτες, που διαμένουν σε μη ιδιωτικοποιημένες κατοικίες, θα πληρώνουν συγχρόνως και το κόστος της συντήρησης της κατοικίας και το νοίκι. Κατά τη γνώμη του βουλευτή, αυτό είναι ακόμα περισσότερο παράξενο, αν ληφθεί υπόψη ότι, σύμφωνα με τον Αστικό Κώδικα, στην πληρωμή για το μίσθωμα της κατοικίας μπαίνει η συντήρησή της, συμπεριλαμβανομένης και της τρέχουσας και γενικής επισκευής. Αλλη μια «έκπληξη» της κυβέρνησης: αν ο πολίτης δεν είναι σε θέση στη διάρκεια 6 μηνών να πληρώσει το ενοίκιο της κατοικίας, τον στέλνουν σε «εργατική» πολυκατοικία. Πού θα βρει λοιπόν η κυβέρνηση, με τη στρατιά των 7.000.000 φτωχών, τόσες πολυκατοικίες, είναι δύσκολο να πει κανείς. Προφανώς, θα τις χτίσει. Και, τέλος, η κυβέρνηση προτείνει να μειωθεί κατά 2 φορές ο αριθμός των ανθρώπων που θα δικαιούνται δημοτική επιχορήγηση. Αν όμως ληφθεί υπόψη ότι τους τελευταίους 6 μήνες ο αριθμός των φτωχών αυξήθηκε κατά 10.000.000 άτομα, τότε, κατά τη γνώμη του Σέιν, αυτό αποτελεί απλώς πρόκληση προς την κοινωνία. Η μείωση των δημοτικών επιχορηγήσεων σε συνθήκες αύξησης των άπορων ανθρώπων θα οδηγήσει μόνο στην αύξηση του αριθμού των αναξιόχρεων και στη μείωση των εισπράξεων των δημοτικών επιχειρήσεων.

«Είναι ολοφάνερο ότι η κυβέρνηση υπολόγιζε να κάνει κάτι σαν "μπλίτσκριγκ", δηλαδή να υιοθετήσει αυτό το νόμο με την πρώτη ανάγνωση όχι αργότερα από τις 20-22 Ιούνη. Αλλά εντελώς τυχαία το σταματήσαμε αυτό. Σύμφωνα με το Σύνταγμα, το νομοσχέδιο πρέπει να είχε διανεμηθεί στις περιοχές της Ομοσπονδίας, πράγμα που δεν έχει γίνει. Και μολονότι η πρακτική δείχνει ότι η γνώμη των περιοχών της Ομοσπονδίας είναι εντελώς αδιάφορη για την Κρατική Δούμα, στην προκειμένη περίπτωση οι βουλευτές "πιάστηκαν" απ' αυτό το "καλαμάκι"», τόνισε ο Σέιν. Επισήμανε ότι είναι πεπεισμένος πως η διπλή, μη αντισταθμισμένη με τίποτα αύξηση των τιμολογίων για τους περισσότερους σήμερα επιχορηγούμενους θα προκαλέσει όχι μόνο κοινωνική έκρηξη, αλλά και τη μετοίκιση της διανόησης της υπαίθρου στην πόλη και την οριστική καταστροφή του συστήματος παιδείας και υγείας στο χωριό.

Από τη μεριά του, ο Σέιν κατέθεσε εναλλακτικό νομοσχέδιο. Θεωρεί ότι η πληρωμή 100% των υπηρεσιών που προσφέρουν τα δημοτικά όργανα μπορεί να εισαχθεί μόνο αν ο ελάχιστος μισθός δε θα είναι χαμηλότερος από το επίσημο όριο διαβίωσης. Προτείνει μια σειρά μέτρα καταπολέμησης του "ληστρικού φορτώματος των τιμολογίων". Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, το 80% των μέσων διαφθοράς χρησιμοποιούνται στους δήμους. Ο βουλευτής προτείνει επίσης να εισαχθεί το σύστημα των μετρητών για τη θέρμανση, το αέριο και το νερό σε κάθε σπίτι. Και ο κόσμος δεν πρέπει να πληρώνει τις κανονικές απώλειες, όταν το 40% της θερμότητας φεύγει στον αέρα και το 30% του νερού πηγαίνει στη γη. Ο Σέιν ζητάει να υπάρχει οικονομική διαφάνεια στις δημοτικές επιχειρήσεις. Σήμερα σύμφωνα με το ομοσπονδιακό στάνταρ, το 90% των δαπανών για τις υπηρεσίες του δήμου καταβάλλεται από τον πληθυσμό. Οι κάτοικοι έχουν το δικαίωμα να γνωρίζουν τι γίνεται με τη δημοτική του ιδιοκτησία και πώς δαπανούνται τα χρήματα.

Το νομοσχέδιο του Σέιν έχει σα γνώμονα τα συμφέροντα του πληθυσμού, ιδιαίτερα του φτωχού και άπορου. Δυστυχώς, είναι ελάχιστες οι ελπίδες να δεχτεί η Κρατική Δούμα αυτό το νομοσχέδιο, διότι οι αριστερές Κοινοβουλευτικές Ομάδες δεν είναι σε θέση σήμερα να επηρεάσουν την έκβαση της ψηφοφορίας. Οπως φαίνεται, η φιλοπροεδρική - κυβερνητική πλειοψηφία θα επικυρώσει και αυτή τη φορά το κυβερνητικό νομοσχέδιο. Σ' αυτή όμως την περίπτωση μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι η κοινωνική έκρηξη θα είναι πιο έντονη, απ' ό,τι οι πρόσφατες κινητοποιήσεις στο Βορόνεζ και αναπόφευκτη.


Ναντιέζντα ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ