ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 21 Ιούλη 2002
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ
Δεν αρκεί η εφαρμογή της νομοθεσίας

Οι 188 νεκροί εργάτες το 2001, οι πάνω από 3.000 νεκροί εργάτες τα τελευταία χρόνια, οι χιλιάδες ακόμα σακατεμένοι από ατυχήματα και επαγγελματικές ασθένειες, δείχνουν εφιαλτικό το τοπίο στους εργασιακούς χώρους. Ειδικά στις κατασκευές η κατάσταση είναι παντελώς ανεξέλεγκτη. Οι τελευταίοι νεκροί στο Ολυμπιακό Χωριό ξεχείλισαν το ποτήρι της οργής. Ζητήσαμε από τον αντιπρόεδρο του Πανελληνίου Συλλόγου Μηχανολόγων (ΠΣΔΜΗ) Μάκη Παπαδόπουλο μια πρώτη τοποθέτηση σχετικά με τα ζητήματα ελέγχου της ασφάλειας της εργασίας.

«Σε πολλές περιπτώσεις, σημείωσε, δεν πρέπει να μιλάμε για ατυχήματα, αλλά για εγκλήματα του κράτους και της εργοδοσίας. Η έξαρση των θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων στα κατασκευαστικά έργα, αποκαλύπτει σωρεία παραβιάσεων της υπάρχουσας νομοθεσίας σε σχέση με την προστασία των εργαζομένων από θερμική καταπόνηση, τα εργοταξιακά μηχανήματα, την κατάσταση των σκαλωσιών, τα ωράρια εργασίας κλπ. Αντανακλά τη γενικότερη επιδείνωση των συνθηκών εργασίας μέσα απ' την εντατικοποίηση των εργαζομένων και την υπερεκμετάλλευση των ξένων εργατών.

Το εργατικό κίνημα πρέπει να εστιάσει στο κύριο ζήτημα, στις σχέσεις παραγωγής που θυσιάζουν την ανθρώπινη ζωή στο βωμό του καπιταλιστικού κέρδους και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων. Βασικές εκφράσεις αυτού του ζητήματος αποτελούν:

1. Ο υποτυπώδης κρατικός έλεγχος και η κυβερνητική κατεύθυνση για «συμφιλιωτικό ρόλο» του επιθεωρητή εργασίας μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων.

2. Η εξάρτηση του Τεχνικού Ασφαλείας και του ιατρού Εργασίας απ' τον εργοδότη με βάση το σημερινό νομοθετικό πλαίσιο που τους καθιστά ευάλωτους στην εργοδοτική πίεση.

3. Η κυβερνητική πολιτική που παραδίδει την αντιμετώπιση του επαγγελματικού κινδύνου στις ιδιωτικές Εξωτερικές Υπηρεσίες Προστασίας και Πρόληψης (ΕΞΥΠΠ), επιδεινώνοντας την άσχημη κατάσταση.

Το πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί με την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων, π.χ., την αποπομπή του παρανομούντα εργολάβου απ' τον εργασιακό χώρο. Η απαίτηση για αυστηρή εφαρμογή της νομοθεσίας πρέπει να δυναμώσει αλλά δεν αρκεί.

Οι ταξικές δυνάμεις του συνδικαλιστικού κινήματος απαιτούν ήδη την κατάργηση των ιδιωτικών ΕΞΥΠΠ και την ανάληψη του έργου αντιμετώπισης του επαγγελματικού κινδύνου αποκλειστικά από κρατικούς λειτουργούς. Αυτοί, μαζί με μια ουσιαστική κρατική επιθεώρηση και την πολύτιμη βοήθεια του εργατικού ελέγχου, μπορούν να αποτελέσουν τους πυλώνες μιας ελπιδοφόρας λύσης. Ουσιαστικά αποτελέσματα προς αυτή την κατεύθυνση θα έχουμε μόνο όταν οι εργαζόμενοι πάρουν την τύχη τους στα χέρια τους και αμφισβητήσουν το εκμεταλλευτικό σύστημα που βλάπτει σοβαρά την υγεία, απομονώνοντας τις σειρήνες της ταξικής συνεργασίας».

Τους νοιάζουν μόνο τα κέρδη

Επιπλέον στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δουλεύει αποκλειστικά και μόνο για να εξασφαλίσει όσο γίνεται περισσότερα κέρδη στις τσέπες των εφοπλιστών και των εργολάβων, καταθέτει ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά Ιορδάνης Πουντίδης. «Στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη και στα οργανωμένα ναυπηγεία η δράση μας για την υγιεινή και την ασφάλεια αντιμετωπίζεται σαν ένα εμπόδιο όχι μόνο για τους εφοπλιστές, τους εργολάβους, αλλά - από ό,τι αποδεικνύεται στην πράξη - και για τις ίδιες τις αρχές. Το ΥΕΝ, τις δικαστικές και διωκτικές αρχές του Πειραιά», επισημαίνει ο συνδικαλιστής και αποκαλύπτει ότι το κυβερνητικό μήνυμα σε βάρος των επιτροπών είχε σταλεί πριν από δύο χρόνια, όταν ασκήθηκε αναίτια δίωξη σε βάρος του Τεχνικού Επιθεωρητή Μάνου Ζαχαρίου, όμως η ουσία ήταν ότι «παρενοχλούσε» τα μεγάλα συμφέροντα.

Την υπόθεση του Μ. Ζαχαρίου ακολούθησε η δίωξη της 5μελούς Επιτροπής για την έκρηξη στο δεξαμενόπλοιο «ΣΕΪΛΟΡ» και δόθηκε συνέχεια, σύμφωνα με το συνδικαλιστή, με το εξής εξωφρενικό περιστατικό: Δέκα μέρες μετά την έκρηξη στο δεξαμενόπλοιο και ενώ ακόμα το αίμα των 5 μεταλλεργατών ήταν νωπό, η Επιτροπή εντόπισε τον Τεχνικό Ασφαλείας Πετρομανωλάκη να υπογράφει ότι είναι παρών και ελέγχει 18 πλοία ταυτόχρονα! Το αποτέλεσμα; Ο Πετρομανωλάκης παραμένει ανενόχλητος, ενώ μέχρι και σήμερα διώκονται δύο μέλη του ΚΕΠΕΚ και 4 λιμενικοί!

Ο συνδικαλιστής καταγγέλλει ακόμα την απομάκρυνση των 5 επιθεωρητών από τις Επιτροπές και την αντικατάστασή τους από ανθρώπους που ουσιαστικά είναι άσχετοι και επισημαίνει: «Ολα αυτά αποτελούν διαφορετικά κομμάτια σε μια ενιαία πραγματικότητα ότι θα πρέπει η Ζώνη να λειτουργεί σαν ένα κρεματόριο, αρκεί να εξασφαλίζεται η υψηλή κερδοφορία πλοιοκτητών και εργολάβων. Οι εργαζόμενοι αντιλαμβάνονται πως κάτω από αυτές τις συνθήκες, η προστασία της ζωής τους, οι ανθρώπινες συνθήκες δουλιάς αποτελούν ένα ανοιχτό μέτωπο πάλης γι' αυτούς και ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να εναποθέτουν τις ελπίδες τους στο αν και πότε η κυβέρνηση ή οι αρμόδιοι θα επιδείξουν ευαισθησία, την οποία δεν είχαν ούτε θα αποκτήσουν ποτέ. Οι εργαζόμενοι της Ζώνης ακούνε "βερεσέ" αυτά όλα που διατυμπάνιζε ο κ. Σημίτης την περασμένη βδομάδα στον ΟΛΠ για "Πειραιά - ανθρώπινη πόλη". Εύστοχα πολλοί συνάδελφοι χαρακτηρίζουν σαν το μεγαλύτερο και πετυχημένο έργο που έκανε η κυβέρνηση στη β' περιφέρεια του Πειραιά το... τεράστιο νεκροταφείο του Σχιστού».

Φονιάδες εργατών σε καθημερινή δράση

Μέσα σε διάστημα ενός μηνός και μόνο, τον περασμένο Γενάρη, 7 εργάτες σκοτώθηκαν και 5 σακατεύτηκαν στα εργοτάξια της ισχυρής Ελλάδας του κ. Σημίτη.

Ο Χρήστος Μιάμης ετών 62, νεκρός στο Ολυμπιακό Χωριό, ο Θάνος Κώστας, ετών 61, νεκρός σε οικοδομή στο Νέο Κόσμο. Ο Κώστας Μπούμπουλας, ετών 32, νεκρός στο εργοτάξιο του μετρό στα Σεπόλια, ο Δημήτρης Χρήστου, ετών 54, νεκρός στα Ναυπηγεία Χαλκίτη, ο Ντάλτα Μιχάλαγκ, ετών 64, νεκρός σε οικοδομή στους Αμπελόκηπους, ο Οικονομόπουλος, ο Βλαχογιάννης, ο Αθανασιάδης βαρύτατα τραυματισμένοι στα εργοτάξια του μετρό. Προχτές ο Μανέα Μαρινέλ, ετών 32, έπεσε κι αυτός νεκρός, πάλι στο Ολυμπιακό Χωριό. Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές γινόταν γνωστή η είδηση ότι δύο ακόμα εργάτες (ένας στο Τατόι κι ένας στη Λαμία) προστέθηκαν στο μακάβριο κατάλογο. Εναν κατάλογο που είναι ατελείωτος.

Η εργατική τάξη της χώρας θρηνεί τα παιδιά της που ποτίζουν με το αίμα τους το βωμό του καπιταλιστικού κέρδους.

Στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη το μοιρολόι δε σταματά ποτέ.

Στις οικοδομές οι 60άρηδες, που τώρα τους φορτώνουν άλλα δέκα χρόνια δουλιάς, παίζουν τη ζωή τους κορόνα-γράμματα στις σκαλωσιές.

Στα Ολυμπιακά έργα, στο μετρό, στα Σπάτα, η εντολή είναι να γίνουν τα έργα γρήγορα.

Οι προθεσμίες τρέχουν. Τα αφεντικά δεν έχουν χρόνο για πολυτέλειες. Και τα μέτρα ασφαλείας είναι «πολυτέλεια». Η ζωή του εργάτη είναι πολυτέλεια!

***

Στο Ολυμπιακό Χωριό 4 νεκροί εργάτες σε 11 μήνες. 7 νεκροί και 5 σακατεμένοι μόνο μέσα σε έναν μήνα, το Γενάρη, στους χώρους δουλιάς. Πάνω από 3.000 νεκροί εργάτες από τη μεταπολίτευση και δώθε. Αλλά η «ισχυρή Ελλάδα» του ευρώ κηδεύει τους εργάτες στα μουγκά. Γι' αυτή την τρομοκρατία, κανείς δε μιλά!

Δε θα δείτε ούτε είδατε κανένα ρεπορτάζ των καλών μας καναλιών για το αίμα που αφήνουν οι εργάτες στα κάτεργα της εργοδοσίας. Δεν είδατε και δε θα δείτε κανένα ρεπορτάζ των καλών μας καναλιών για την αυθαιρεσία και τον αυταρχισμό μέσα στα εργοστάσια. Τι σημασία έχει η ζωή του εργάτη όταν ο Καρβέλας και η Βίσση φτιάχνουν νέο δίσκο, ή όταν η Γαρμπή δίνει τη μάχη για το ίδρυμά της με τίτλο ο σκύλος και ο άνθρωπος; Τι σημασία έχει η ζωή του εργάτη μπροστά στο φασίστα Βορίδη και τον πράκτορα Κρυστάλλη, που «αναλύουν» το θέμα «17Ν» στις τηλεπαραθυρόγιαφκες;

***

Στην ισχυρή Ελλάδα του ευρώ, οι εργάτες συνεχίζουν να πεθαίνουν στα μουγκά. Να «δολοφονούνται» με το νόμο! Στην ισχυρή Ελλάδα του ευρώ οι καπιταλιστές συνεχίζουν να θησαυρίζουν πατώντας επί πτωμάτων.

Σε ένα σύστημα που είναι οικοδομημένο πάνω στην αθλιότητα και μετρά τα πάντα με βάση τις οικονομίες κλίμακας, δεν μπορεί να υπάρχει παρά μόνο μια εξήγηση. Οταν στην Ελλάδα το κόστος των εργατικών ατυχημάτων ξεπερνά κάθε χρόνο τα 40 δισ. δραχμές, για να μην τα πληρώνουν εκείνοι που πρέπει να τα πληρώσουν ώστε να μη σκοτώνονται οι εργάτες σημαίνει ότι τους έρχεται φθηνότερα να σκοτώνονται οι εργάτες.

Οταν στην Ελλάδα κοστίζει περί τα 400 δισ. το χρόνο η νοσηλεία των εργατών που σακατεύονται στα εργοστάσια, τότε για να μην τα πληρώνουν αυτοί που πρέπει να τα πληρώσουν ώστε να ληφθούν μέτρα ασφάλειας και να μη σακατεύονται οι εργάτες, σημαίνει ότι τους έρχεται φθηνότερα να σακατεύονται οι εργάτες.

***

Το κράτος της ισχυρής Ελλάδας έχει αρχή, μέση και τέλος. Εχει συνέπεια είτε κυβερνούν οι καπιταλιστές μέσω του ΠΑΣΟΚ, είτε κυβερνούν οι καπιταλιστές μέσω της ΝΔ. Από το 1988 και μέχρι το 1998, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΙΚΑ, θύματα εργατικών ατυχημάτων έχουν πέσει πάνω από 270.000 ασφαλισμένοι του.

Είτε ο Παπανδρέου κυβερνάει, είτε ο Μητσοτάκης, είτε ο Σημίτης, οι νεκροί εργάτες συνεχίζουν να προστίθενται στα θύματα της εργοδοσίας.

Στην Ελλάδα των 20.000 έργων που, λέει ο Λαλιώτης, προσέξτε:

Σύμφωνα με τις μελέτες που αφορούν στα λεγόμενα μεγάλα έργα, το 35% των ατυχημάτων οφείλεται σε παραλείψεις που ξεκινούν από την ίδια τη μελέτη των έργων. Το 37% των ατυχημάτων οφείλεται στο γεγονός ότι κατά την εκτέλεση των έργων υπάρχει παραβίαση των κανόνων ασφαλείας έως παντελής αγνόησή τους. Στα μεγάλα έργα της ισχυρής Ελλάδας η ζωή του εργάτη δεν αξίζει ούτε ένα τρύπιο ευρώ.

Είμαστε η κυβέρνηση της κοινωνικής ευαισθησίας, δήλωσε στη Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ ο κ. Σημίτης. Προσέξτε ευαισθησία: Τα τεχνικά έργα της κυβέρνησης και των μεγαλοεργολάβων της κοινωνικής ευαισθησίας κατέχουν τα πρωτεία στα θανατηφόρα ατυχήματα, με ποσοστό 52% για το 1999, ενώ για τις επαγγελματικές ασθένειες δεν τηρούνται καν στατιστικά στοιχεία.

***

Από κει και πέρα η γλώσσα των αριθμών είναι πραγματικά τρομακτική. Στην Ελλάδα και με βάση τα στοιχεία που είχαν επεξεργαστεί έως το 1997, έχουμε ετησίως πάνω από 120 θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα και πάνω από 25.000 ατυχήματα, που αφήνουν πίσω τους σακατεμένους. Κάθε 15 λεπτά της ώρας συμβαίνει ένα εργατικό ατύχημα και κάθε τρεις μέρες ένα θανατηφόρο ατύχημα. Το 2001 ο αριθμός των νεκρών ξεπέρασε κάθε προηγούμενο: 188 δε γύρισαν σπίτι τους. Κάθε μιάμιση εργάσιμη μέρα ένας νεκρός.

Βέβαια, η Ελλάδα δεν είναι μοναδική στον τομέα της αδιαφορίας σε ό,τι αφορά στη ζωή του εργάτη. Τα στοιχεία για την ΕΕ είναι αποκαλυπτικά: Στην αγία οικογένεια λοιπόν της ΕΕ οι συνθήκες εργασίας κάθε άλλο από καλές μπορούν να χαρακτηριστούν, αφού, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 10 εκατομμύρια εργαζόμενοι πέφτουν κάθε χρόνο θύματα εργατικών ατυχημάτων, από τα οποία 8.000 είναι θανατηφόρα. Με άλλα λόγια, ένας στους 15 εργαζόμενους στην ΕΕ ή έχει πέσει θύμα ή είναι υποψήφιο θύμα κάποιου εργατικού ατυχήματος.

***

Αυτό είναι το περίγραμμα της τρομοκρατίας του μεροκάματου. Αλλά είπαμε: Οταν το κόστος των εργατικών ατυχημάτων στην ΕΕ ανέρχεται ετησίως στα 20 δισ. ευρώ, όταν το κόστος των εργατικών ατυχημάτων ανέρχεται ετησίως στα 40 δισ. δραχμές στην Ελλάδα, όταν οι επαγγελματικές ασθένειες κοστίζουν ετησίως στην Ελλάδα 400 δισ. το χρόνο, αφού κάθε χρόνο 11.000 εργαζόμενοι ασφαλισμένοι μόνο του ΙΚΑ συνταξιοδοτούνται πρόωρα για λόγους υγείας που προκλήθηκαν κατά την άσκηση του επαγγέλματός τους, όταν η αδιαφορία για τη ζωή του εργάτη υπολογίζεται σε τέτοια μυθώδη ποσά, ένα πράγμα μπορεί να σημαίνει: Οτι εκείνα που βγάζουν οι καπιταλιστές από το να σκοτώνονται και να σακατεύονται οι εργάτες είναι πολύ περισσότερα.

Αλλά αν το κοινωνικό τους σύστημα είναι ένα πολύ επικερδές για τους καπιταλιστές νεκροταφείο εργατών, και τέτοιος είναι ο καπιταλισμός, ένα κρεματόριο και νεκροταφείο εργατών, τότε η υπόθεση ανήκει αποκλειστικά στα χέρια, ακριβώς, των εργατών.


Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ