ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 21 Ιούλη 2002
Σελ. /32
ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ
Ο αμερικανικός τρόμος πάνω από τον πλανήτη

Τρόμο και ανησυχία σε διεθνές επίπεδο για τα όποια υπολείμματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σκορπίζουν για άλλη μια φορά οι ΗΠΑ, μέσω του προσχεδίου, που κατέθεσε την περασμένη Τρίτη ο Πρόεδρος Μπους, με τον τίτλο «Εθνική Στρατηγική Ασφαλείας για την Προστασία της Πατρίδας»! Στο σχέδιο που παρουσιάστηκε στο Κογκρέσο προβλέπονται, μεταξύ άλλων, τα μέτρα: Ικανότητα του στρατού να επιχειρεί εντός των συνόρων, ειδική ομάδα πρακτόρων με την κωδική ονομασία «κόκκινες ομάδες», με ελεύθερο να συμπεριφέρονται σαν τρομοκράτες, παραχώρηση υπερεξουσιών από το Κογκρέσο στον Πρόεδρο, αύξηση των επιθεωρήσεων διεθνών εμπορικών μεταφορών και, μάλιστα, προτού τα πλοία αποπλεύσουν από τα ξένα λιμάνια, τοποθέτηση «πυρηνικών αισθητήρων» σε λιμάνια και αεροδρόμια, συστήματα πρόβλεψης ανθρώπινης συμπεριφοράς στα σύνορα, νέες απεριόριστες δυνατότητες σε πράκτορες του FBI, περιορισμός των δυνατοτήτων του Τύπου να έχει πρόσβαση σε πληροφορίες κ.ά.

Και ενώ το πολιτικό κατεστημένο στις ΗΠΑ τυρβάζει περί άλλα, π.χ. όχι με την ουσία του εκτρωματικού σχεδίου Μπους, αλλά με το εάν το Κογκρέσο θα διατηρήσει στο πλαίσιο αυτού του σχεδίου τον έλεγχο του κρατικού κορβανά, η Αμερικανική Ενωση Πολιτικών Ελευθεριών (ACLU) επέκρινε με δριμύτητα τις προσπάθειες του υπουργείου Δικαιοσύνης να στρατολογήσει ως καταδότες εργαζομένους σε τηλεπικοινωνίες, επιχειρήσεις, μεταφορές, με πρόσχημα την πάταξη της τρομοκρατίας.

Το πρόγραμμα TIPS δεν είναι παρά μια οργανωμένη προσπάθεια μετατροπής του μέσου Αμερικανού σε χαφιέ, που θα κατασκοπεύει τη ζωή των διπλανών του και θα κάνει «έρευνες» σε σπίτια για λογαριασμό της Αστυνομίας, απολαμβάνοντας την «ασυλία» του καταδότη, κατήγγειλε η ACLU.

Τρώγοντας ανοίγει η όρεξη του ΣΕΒ

ICON

Δεν αφήνουν ούτε λεπτό να περάσει ανεκμετάλλευτο οι μεγαλοβιομήχανοι, προκειμένου να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις τους, στο όνομα δήθεν της «ανταγωνιστικότητας», σε βάρος των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων της χώρας. Ετσι στη συνεδρίασή του το Γενικό Συμβούλιο του ΣΕΒ, την περασμένη Τρίτη, παρουσία του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δ. Ρέππα, προέβαλε τις νέες αντιασφαλιστικές και αντεργατικές του αξιώσεις, με τις οποίες ο υπουργός συμφώνησε απόλυτα!

Τρία ήταν τα βασικά θέματα που απασχόλησαν τη συνεδρίαση του συμβουλίου και αφορούσαν στο Ασφαλιστικό, στις Εργασιακές Σχέσεις και στην Επαγγελματική Κατάρτιση.

Ο ΣΕΒ αξίωσε από τον υπουργό Εργασίας και νέες ρυθμίσεις γύρω από τα ζητήματα που αφορούν: «Στην εξειδίκευση των κανόνων λειτουργίας των επαγγελματικών ταμείων, στη δυνατότητα μετατροπής των επικουρικών σε επαγγελματικά ταμεία, στο κεφαλαιοποιητικό σύστημα στην επικουρική ασφάλιση...». Δηλαδή οι βιομήχανοι άμεσα θέλουν να πάρει «σάρκα και οστά» - ήδη έχει προχωρήσει με τον αντιασφαλιστικό νόμο - μέσω και νέων ρυθμίσεων, η εδραίωση της ιδιωτικής ασφάλισης σε βάρος της δημόσιας. Με τις ρυθμίσεις για τα επαγγελματικά ταμεία στρώνεται ο δρόμος για τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες ώστε να μπορούν να βάλουν χέρι στα αποθεματικά των επικουρικών ταμείων, των ταμείων πρόνοιας κλπ.

Μ' αυτήν ακριβώς την προοπτική δήλωσε ότι συμφωνεί και ο υπουργός Εργασίας. Οπως αναφέρει ο ίδιος ο ΣΕΒ στο δελτίο του, στην ομιλία του ο Δ. Ρέππας υπογράμμισε «τη σπουδαιότητα των επαγγελματικών ταμείων και είπε πως το κεφαλαιοποιητικό σύστημα υπάρχουν δυνατότητες να εισαχθεί και στην επικουρική ασφάλιση»!

Κρίση στην Τουρκία με φόντο το Ιράκ

Αύριο συνεδριάζει εκτάκτως η τουρκική Βουλή για να συζητήσει τη διεξαγωγή εκλογών την 3η Νοέμβρη, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι θα τις εγκρίνει. Την ίδια ώρα, οι αμερικανικές πιέσεις για «συναίνεση» της Αγκυρας στην επερχόμενη επίθεση κατά του Ιράκ συνεχίζονται αμείωτες, κι όπως άφησε χτες να εννοηθεί ο πρωθυπουργός Ετζεβίτ, έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της συνεχιζόμενης κρίσης.

Το πολιτικό σκηνικό στην Τουρκία εξακολουθεί να βρίσκεται σε πυρετό, με το υπό διαμόρφωση σχήμα της «τρόικας» των Ισμαΐλ Τζεμ, Χουσαμετίν Οζκάν και Κεμάλ Ντερβίς να αποσπά την υποστήριξη του πρώην Προέδρου Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ. Από την άλλη, οι τουρκικές εφημερίδες αναφέρονταν σε υπόμνημα που φέρεται να έστειλε ο Σύνδεσμος των Βιομηχάνων της Τουρκίας (TUSIAD) στο στρατό, όπου φαίνεται να απευθύνει μια έμμεση πρόσκληση στο στρατό να παρέμβει στην περίπτωση που, όπως προβλέπουν οι δημοσκοπήσεις, το ισλαμιστικό κόμμα του Ερντογάν κερδίσει τις εκλογές.

Δηλώσεις του πρωθυπουργού Ετζεβίτ, όπως και λεπτομέρειες των συναντήσεων των Αμερικανών αξιωματούχων Γούλφοβιτς και Γκρόσμαν που επισκέφθηκαν αυτές τις μέρες την Τουρκία, δείχνουν στο μεταξύ ότι η αμερικανική πίεση να συμφωνήσει η Αγκυρα στη σχεδιαζόμενη και προεξοφλούμενη νέα επίθεση κατά του Ιράκ έπαιξε, και θα συνεχίσει προφανώς να παίζει, ρόλο στην εκτύλιξη της πολιτικής κρίσης στην Τουρκία.

Ο Γούλφοβιτς, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Μιλιέτ», έθεσε το δίλημμα στην τουρκική ηγεσία: «Αν η Τουρκία δεν εμπλακεί στην επιχείρηση κατά του Σαντάμ, δε θα συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις που θα καθορίσουν το μελλοντικό Ιράκ».

Και ο Κόλιν Πάουελ, ο Αμερικανός ΥπΕξ, αύξησε την πίεση: οι κίνδυνοι που προκαλεί η παρουσία του Σαντάμ Χουσεΐν, δήλωσε με νόημα, είναι «οι ίδιοι τόσο για τους γείτονες του όσο και για τις Ηνωμένες Πολιτείες»...

Η χειραγώγηση των ΜΜΕ και, ιδιαίτερα, των δημοσιογράφων αποτελεί, εδώ και πολύ καιρό, ένα βασικό και μόνιμο στόχο των κυρίαρχων δυνάμεων και συστατικό στοιχείο κάθε ιμπεριαλιστικού σχεδίου. Πολλά και αποκαλυπτικά στοιχεία προσφέρει το πρόσφατο παρελθόν (σελίδες 8 - 9)

«OPEN 24». Οπου το «24» είναι οι ώρες λειτουργίας αυτών των καταστημάτων, σε μια περίοδο πολυποίκιλης παραβίασης από τους τραπεζίτες των ωραρίων λειτουργίας και εργασίας, των εργασιακών σχέσεων, του ενιαίου μισθολογίου, των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και της εργατικής νομοθεσίας γενικότερα(σελίδα 13)

Το τελευταίο διάστημα ξαναέρχεται στην επικαιρότητα το πρόβλημα που απασχολεί δεκάδες χιλιάδες εργατικές οικογένειες και έχει να κάνει με τους εργαζόμενους, οι οποίοι εργάζονται με προσωρινές συμβάσεις στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ευρισκόμενοι ουσιαστικά σε καθεστώς ομηρίας (σελίδα 12)

Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2002 κρίθηκε και δοκιμάστηκε η καθοδηγητική ικανότητα των οργάνων στις μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις της εργατικής τάξης για το Ασφαλιστικό, στην προετοιμασία και δουλιά για τις νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές και σε αρκετά άλλα. Ενα ενδιαφέρον άρθρο με πολύτιμες εμπειρίες και διδάγματα (σελίδες 14 - 15)

Οι νέες αντιαγροτικές προτάσεις της ενδιάμεσης αναθεώρησης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, που ανακοίνωσε προ ημερών η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αν γίνουν πράξη, θα έχουν ως αποτέλεσμα να συρρικνωθεί παραπέρα η εγχώρια αγροτική παραγωγή, να αποδεκατιστεί το αγροτικό εισόδημα, να επιταχυνθεί το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών και να μαραζώσει η ελληνική ύπαιθρος (σελίδα 18)

Σχεδόν τέσσερις μήνες μετά τη Διάσκεψη του Μοντερέι, όπου οι ηγέτες των πλούσιων κρατών συζήτησαν για την πείνα των φτωχών, αποδεικνύεται ότι δε σκοπεύουν να δώσουν ούτε τα ψίχουλα που υποσχέθηκαν (σελίδα 19)

Σήμερα, που η «νέα τάξη πραγμάτων» σπρώχνει τις γυναίκες να επιστρέψουν στο σπίτι, έχει ενδιαφέρον να θυμηθούμε τις μάχες που έδιναν οι γυναίκες στις αρχές του περασμένου αιώνα - και λίγο πριν - για να κατοχυρώσουν το δικαίωμά τους στην εργασία (σελίδα 24)



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ