ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 21 Ιούλη 2002
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Η πάλη για τη δημοκρατία είναι συνώνυμη της πάλης για τα δικαιώματα των εργαζομένων

Κρίκοι, που συνδέουν τη «17 Νοέμβρη» με τα ξένα κέντρα, τις ξένες υπηρεσίες και άλλα παράκεντρα, ήδη, είναι κομμένοι ή θα κοπούν και οι έρευνες δε θα φτάσουν ως εκεί, τόνισε η Αλέκα Παπαρήγα, στη διάρκεια της διήμερης περιοδείας της στην Ηπειρο

Αποψη της συγκέντρωσης στην Πρέβεζα
Αποψη της συγκέντρωσης στην Πρέβεζα
«Εμείς δε συμμεριζόμαστε τις θριαμβολογίες και τους πανηγυρισμούς του πρωθυπουργού, ότι βρίσκεται σε καλό δρόμο η εξάρθρωση της τρομοκρατικής αυτής οργάνωσης και, πολύ περισσότερο, δεν μπορούμε στο ισοζύγιο της κυβερνητικής πολιτικής, από τη μια μεριά, να βαρύνει η όποια εξάρθρωση γίνεται της "17 Νοέμβρη" και να αγνοηθούν τα μεγάλα και οξυμένα οικονομικά, κοινωνικά, δημοκρατικά και πολιτικά προβλήματα, που έχει δημιουργήσει η κυβερνητική πολιτική όλα αυτά τα χρόνια». Με αυτά τα λόγια απάντησε από την Πρέβεζα, την οποία επισκέφτηκε την Παρασκευή η Αλ. Παπαρήγα, στις κυβερνητικές θριαμβολογίες για την «εξάρθρωση» της «17 Νοέμβρη».

Εξειδικεύοντας τα παραπάνω, σημείωσε ότι για το ΚΚΕ «πέρα από τη σύλληψη, βεβαίως, όλων αυτών που ενέχονται σε δολοφονίες και πάσης φύσεως εγκλήματα, υπάρχει το θέμα να αναδειχτούν όλα εκείνα τα νήματα, που συνδέουν την τρομοκρατική αυτή οργάνωση με ξένα ή και παραρτήματα ξένων κέντρων στην Ελλάδα και τα οποία σίγουρα αξιοποιούσαν και χρησιμοποιούσαν τη δράση της οργάνωσης αυτής.

Να φανούν ενδεχομένως οι πραγματικοί εμπνευστές, οι οποίοι, βεβαίως, δεν ήταν ιδεολόγοι ή οπαδοί μιας αντίληψης, αλλά είναι εκείνοι οι οποίοι ήθελαν να υπάρχει στην Ελλάδα μια τρομοκρατική οργάνωση, για να αξιοποιείται αναλόγως και να χτυπηθεί το λαϊκό κίνημα και, αν θέλετε, ακόμα και για να ασκούνται πιέσεις στις ελληνικές κυβερνήσεις για περισσότερα "δοσίματα" στα κέντρα αυτά και στις δυνάμεις που τα χρησιμοποιούν και τα δημιουργούν». Ταυτόχρονα, η Αλ. Παπαρήγα διατύπωσε το ερώτημα «τι πανηγυρισμούς μπορεί κανείς να κάνει, όταν το ουσιαστικό ερευνητικό και ανακριτικό έργο το έχουν η CIA, η Ιντέλιτζεντ Σέρβις, το FBI, η Σκότλαντ Γιαρντ;», τονίζοντας ότι το γεγονός αυτό και μόνο φανερώνει τα περιορισμένα όρια των σχετικών ερευνών και της όποιας επιχειρούμενης εξάρθρωσης της «17 Νοέμβρη».

Η διήμερη περιοδεία της Αλ. Παπαρήγα σε Αρτα και Πρέβεζα συνέπεσε με τις ραγδαίες εξελίξεις και τις συλλήψεις φερόμενων ως στελεχών της «17 Νοέμβρη» και η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ κλήθηκε στη διάρκειά της να τις σχολιάσει. Αναφερόμενη στο θέμα των συλλήψεων, δήλωσε ότι «άνθρωποι πιθανά να συλληφθούν και να τιμωρηθούν, αν και με την προστασία μαρτύρων δεν ξέρω τι μένει. Κρίκοι, όμως, που συνδέουν τη "17 Νοέμβρη" με τα ξένα κέντρα, τις ξένες υπηρεσίες και άλλα παράκεντρα, ήδη, είναι κομμένοι ή θα κοπούν και οι έρευνες δε θα φτάσουν ως εκεί. Είναι πιθανόν η "17 Νοέμβρη" να έπαψε να είναι χρήσιμη και να πρέπει να κλείσει και ενδεχομένως να αντικατασταθεί με κάτι άλλο, πιο χρήσιμο. Οπως, επίσης, η "εξάρθρωση" της "17 Νοέμβρη" χρησιμεύει για να υιοθετηθούν στην Ελλάδα ακόμα πιο αυστηροί τρομονόμοι, οι οποίοι έχουν έναν και μόνο αποδέκτη - θύμα: Το λαϊκό κίνημα, τη λαϊκή πάλη, τις ριζοσπαστικές κοινωνικές και πολιτικές οργανώσεις».

«Δεν επιτρέπεται άγνοια και σύγχυση»

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε η ΓΓ της ΚΚΕ στην προσπάθεια που γίνεται να εμφανιστεί η «εξάρθρωση» της τρομοκρατίας ταυτισμένη με τη δημοκρατία, τονίζοντας ότι για το ΚΚΕ «η πάλη για τη δημοκρατία είναι η πάλη για τα δικαιώματα της εργατικής τάξης, της αγροτιάς, των μικρομεσαίων στη ζωή, σε ένα ανεβασμένο βιοτικό κοινωνικό επίπεδο, για το δικαίωμα στη δουλιά, για το δικαίωμα στην υγεία, στην παιδεία, στις δημόσιες κοινωνικές υπηρεσίες.

Και η πάλη για τη δημοκρατία συνδέεται με την ελευθερία της απεργίας και τη δημιουργία των προϋποθέσεων ανεμπόδιστης εξέλιξης της λαϊκής πάλης.

Ολα τα άλλα που λέγονται - αν λέγονται συνειδητά - ξέρουμε γιατί λέγονται. Αν λέγονται ασυνείδητα, υπηρετούν αυτούς που θέλουν να βάλουν τους λαούς στο "γύψο" και στην Ελλάδα και διεθνώς». «Ιδιαίτερα μετά τις 11 Σεπτέμβρη και με τις αποκαλύψεις που έγιναν για το ποιος έφτιαξε την "Αλ Κάιντα", για το ποιοι ξέρανε ή δεν ξέρανε για το χτύπημα, δεν επιτρέπεται άγνοια και σύγχυση πάνω στο ζήτημα», υπογράμμισε.

Σημείωσε ότι ιδιαίτερα στην Ελλάδα, μια χώρα «που έχει μεγάλη εμπειρία από τη δράση του ξένου παράγοντα από τις επίσημες και ανεπίσημες επεμβάσεις τους, από τη δράση των ξένων υπηρεσιών, από τις δολοφονίες που έχουν γίνει στην Ελλάδα και με την παρέμβαση και με το ρόλο του ξένου παράγοντα», ο λαός «πρέπει όλα αυτά τα οποία ακούει, να τα παρατηρεί, να τα εξετάζει, να τα καταγράφει, αλλά να μη δείχνει πίστη σε όλα, να σκέφτεται πιο πονηρά, δηλαδή πιο πολιτικά».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η λύση του Κυπριακού δεμένη με τον αντιιμπεριαλιστικό αγώνα

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ για τα 28 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο

Την επιβεβλημένη ανάγκη να δυναμώσει ο αντιιμπεριαλιστικός αγώνας των λαών της περιοχής, για να υπάρξει και δίκαιη και βιώσιμη λύση και στο κυπριακό πρόβλημα, που είναι διεθνές πρόβλημα εισβολής και κατοχής ενός ανεξάρτητου κράτους - μέλους του ΟΗΕ, επισημαίνει, σε ανακοίνωσή του, το ΚΚΕ. Αναλυτικά, η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου σημειώνει:

«Είκοσι οκτώ χρόνια από την εισβολή - με τη στήριξη των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ - των τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο, το κυπριακό ζήτημα οδεύει στον οριστικό - και θεσμικό - ενταφιασμό.

Το ΚΚΕ σημειώνει τις ευθύνες όσων εναπέθεσαν στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου στην ΕΕ το κυπριακό πρόβλημα, που δέχτηκαν να φυλάνε το πρόβατο οι λύκοι!

Το ΚΚΕ επαναλαμβάνει ότι το Κυπριακό είναι ένα διεθνές πρόβλημα εισβολής και κατοχής μέρους ενός ανεξάρτητου κυρίαρχου κράτους - μέλους του ΟΗΕ. Δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού μπορεί να υπάρξει μόνο στη βάση μιας ανεξάρτητης, ομόσπονδης, αδέσμευτης και αποστρατιωτικοποιημένης Κύπρου, που θα εγγυάται ένα κράτος, με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια, μια διεθνή προσωπικότητα. Υπογραμμίζει, επίσης, την ανάγκη να παρθούν συγκεκριμένα μέτρα για την εξακρίβωση της τύχης των αγνοούμενων και την ασφαλή διαβίωση των εγκλωβισμένων.

Η δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού είναι αναπόσπαστα δεμένη με το γενικότερο αντιιμπεριαλιστικό αγώνα των λαών της περιοχής. Οι τουρκικές κυβερνήσεις δε θα μπορούσαν να δείχνουν αυτήν την αδιαλλαξία, αν δεν είχαν τις πλάτες των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και των ηγετικών χωρών της ΕΕ. Αυτός ο αγώνας επιβάλλεται να δυναμώσει και ενόψει της πολεμικής επίθεσης, που οι ΗΠΑ προετοιμάζουν εναντίον του Ιράκ, με πρόσχημα την πάταξη της τρομοκρατίας».

Κράτος εν κράτει

Σωματικό έλεγχο στον Δ. Τσοβόλα διέταξε η διοίκηση του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος»

«Πρόεδρε, έχουμε εντολή από τη διοίκηση του αεροδρομίου να σου κάνουμε σωματικό έλεγχο».

Μ' αυτά τα λόγια, ο άνδρας - ιδιωτικός φρουρός του αεροδρομίου, πλησίασε χτες το πρωί τον πρόεδρο του ΔΗΚΚΙ Δημήτρη Τσοβόλα, ο οποίος ετοιμαζόταν να επιβιβαστεί στο λεωφορείο, που θα τον μετέφερε στο αεροπλάνο της «Aegean», για να πετάξει από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» προς τα Χανιά.

Εμβρόντητος, ο Δ. Τσοβόλας αρνήθηκε να επιτρέψει τον εξευτελισμό του, που η γερμανική διοίκηση του αεροδρομίου, προσαρμοσμένη στο τρομο-κλίμα των ημερών, είχε σχεδιάσει και αντέδρασε έντονα.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο Δ. Τσοβόλας, όπως και οι υπόλοιποι επιβάτες της πτήσης, πέρασε από τους συνηθισμένους και επιβεβλημένους ελέγχους κατά τη διαδικασία του ελέγχου των εισιτηρίων.

Τελικά, ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ δεν υπέστη τον εξευτελισμό του σωματικού ελέγχου, στον οποίο οι Γερμανοί «ιδιοκτήτες» του αεροδρομίου ήθελαν να υποβάλουν έναν πολιτικό αρχηγό, αλλά έχασε την πτήση. Τελικά, μετέβη στην Κρήτη για τη διήμερη περιοδεία που είχε προγραμματίσει με αεροσκάφος της «Ολυμπιακής».

Η Αλέκα Παπαρήγα στον «ΑΝΤΕΝΝΑ» ΤV

Την Τετάρτη, 23 Ιούλη, στις 8.30 το πρωί, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, θα συζητήσει με τους δημοσιογράφους Γιάννη Παπαδόπουλο και Ράνια Θρασκιά, στην εκπομπή «Καλημέρα με τον ΑΝΤΕΝΝΑ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ