ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 21 Ιούλη 2002
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η Αριστερά στο στόχαστρο!

Eurokinissi

Από πρώτη ματιά φαντάζει παράλογο: Ενώ η «17Ν» εξαρθρώνεται και διαλύεται, αυτός που επιχειρείται να βρεθεί με την «πλάτη στον τοίχο» είναι... η Αριστερά! Και τίποτα να μην ήξερε κάποιος για τους ενορχηστρωτές και τους στόχους του εγχώριου «πολέμου κατά της τρομοκρατίας», η απροκάλυπτη επίθεση κατά των αγώνων και των ιδανικών της Αριστεράς είναι αρκετή για να βάλει σε «δεύτερες σκέψεις» και να σημάνει συναγερμό.

Μπορεί η κυβέρνηση επίσημα να εμφανίζει την όλη υπόθεση ως ιστορία μιας συμμορίας του κοινού ποινικού δικαίου, αλλά την ίδια στιγμή από κάθε «σημείο» των ερευνών οι πάντες «δείχνουν»... προς την Αριστερά: Αυτή είναι η πηγή του κακού! Από τους κόλπους της ξεπήδησαν οι διεστραμμένοι «εγκέφαλοι» που καθοδήγησαν τους δολοφόνους της «17Ν»! Αίφνης ό,τι αριστερό και επαναστατικό ρίχνεται στην πυρά: Ο Μαρξ, ο Λένιν, ο Τσε, η Ρόζα Λούξεμπουργκ, τα επαναστατικά και εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα, η Κούβα, η ένοπλη πάλη, ο Μάης του '68, η αντίσταση στη χούντα, η ηρωική ιστορία και δράση του ΚΚΕ... Οι πιο φωτεινές μορφές, οι πιο λαμπρές παραδόσεις, οι καλύτερες στιγμές του διεθνούς και ντόπιου επαναστατικού κινήματος παρουσιάζονται ως το πιο αποκρουστικό και σκοτεινό τμήμα της ιστορίας!

Φυσικά μόνο τυχαία δεν είναι όλα αυτά. Πρόκειται για μια σκληρή ιδεολογικού χαρακτήρα επίθεση, που θέλει να «ξεμπερδεύει» με τον ανυπότακτο ελληνικό λαό, αφαιρώντας του τα στηρίγματα και τα όπλα του, κυρίως την πίστη στη δύναμη των αγώνων του. Το μήνυμα που επιχειρείται να περάσει είναι ότι η απόρριψη, η αμφισβήτηση, η αντίσταση στο σύστημα είναι «παρεκκλίνουσες και μη αποδεκτές συμπεριφορές» - και μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και στο κοινό έγκλημα! Είναι αδιανόητη βέβαια κάθε σκέψη για οργανωμένη πάλη και ένοπλο αγώνα ενάντια στους μακελάρηδες των λαών. Η μόνη τρομοκρατία που είναι αποδεκτή είναι των βομβαρδισμών της «νέας τάξης» και η μόνη βία που καθαγιάζεται είναι η κρατική.

...Και νέος «κώδικας αξιών»

Ταυτόχρονα με την επίθεση και την κατασυκοφάντηση της Αριστεράς, επιχειρείται να πλασαριστούν και καταξιωθούν «νέες» αξίες που ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της «νέας εποχής». Ετσι η «ασφάλεια», η «εθελούσια» εκχώρηση δικαιωμάτων και κατακτήσεων, η πίστη στις Αρχές (Αστυνομία, ΕΥΠ, CIA, Σκότλαντ Γιαρντ κ.ο.κ.) έρχονται να καλύψουν «το κενό». Οποιος δεν εμπιστεύεται τις διωκτικές αρχές, «έχει πρόβλημα», «είναι απροσάρμοστος» και πρέπει να αποβληθεί από το «υγιές κοινωνικό σώμα». Είναι αδιανόητο, σύμφωνα με το νέο κώδικα ηθικής που θέλουν να επιβάλουν, να αξιώνει κάποιος την τήρηση στοιχειωδών συνταγματικών δικαιωμάτων, πολύ περισσότερο να ασκεί κριτική «στους στυλοβάτες του συστήματος».

Δεν υπάρχουν ψευδαισθήσεις πως η ενορχηστρωμένη επίθεση ενάντια στην Αριστερά θα σταματήσει, επειδή τάχα ο Κ. Σημίτης αποδοκίμασε φραστικά και υποκριτικά το «στιγματισμό» της. Αντίθετα, θα συνεχιστεί και ενταθεί με ποικίλους τρόπους, ακριβώς γιατί η παραπέρα αποδυνάμωση και υποχώρηση της Αριστεράς είναι όρος για να ευοδωθούν τα σχέδιά τους: Τόσο για την απρόσκοπτη νεοφιλελεύθερη επέλαση, όσο και τη συνολικότερη αντιδραστική αναδίπλωση. Οι ιδέες της Αριστεράς έχουν βαθιές ρίζες στον ελληνικό λαό, πράγμα που θεωρείται «εμπόδιο» που πρέπει να παραμεριστεί. Φυσικά το ΚΚΕ είναι η ραχοκοκαλιά της Αριστεράς και αυτό θα σηκώσει το βάρος της επίθεσης.

Είναι ολοφάνερο ότι κάποιοι βρήκαν την ευκαιρία με αφορμή την εξάρθρωση της «17Ν» να ξεκαθαρίσουν κάποιους «παλιούς λογαριασμούς». Σημαδεύουν κατ' ευθείαν τη ραχοκοκαλιά της αμφισβήτησης και της αντίστασης ενάντια στη «νέα τάξη», ενάντια σε όποιον δε σκύβει το κεφάλι. Θα ήταν αφέλεια να παραγνωριστεί ότι οι ΗΠΑ επανειλημμένα έχουν ζητήσει από την κυβέρνηση να «ξεμπερδεύει» με τον αντιαμερικανισμό. Στο τέλος της «αντιτρομοκρατικής εκστρατείας» θα πρέπει να έχει δημιουργηθεί ένα «νέο τοπίο» στη χώρα μας που θα ταιριάζει σε μια επαρχία της «αυτοκρατορίας των ΗΠΑ». Ηδη η εξάρθρωση της «17Ν» έχει συνδεθεί με το «τέλος της μεταπολιτευτικής περιόδου» και την είσοδο σε μια «νέα εποχή»...

Δεν είναι διόλου τυχαίο ότι από τις πρώτες σχεδόν μέρες των επιχειρήσεων ενάντια στη «17Ν» άρχισαν να προβάλλονται απόψεις για... «αποκατάσταση του αριστερού λόγου», ο οποίος βέβαια δε θα ξεφεύγει από τα πλαίσια που ορίζει το σύστημα και βέβαια δε θα στρέφεται κατά των «ιερών και οσίων» του (ατομική ιδιοκτησία, κεφάλαιο).

Η κλιμακούμενη επίθεση κατασυκοφάντησης και «στιγματισμού» της Αριστεράς, που έχει στόχο την ανατροπή του συστήματος και το σοσιαλισμό, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την «αντικατάστασή» της από μία αριστερά - κολαούζο του καπιταλισμού. Τελικά, στόχος του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας» μάλλον δεν είναι - μόνο ή κυρίως - η εξάρθρωση της «17Ν»...


Π. Κ.

ΥΠΟΘΕΣΗ «17Ν»
Ραγδαίες εξελίξεις και ερωτηματικά

Ραγδαίες ήταν οι εξελίξεις της βδομάδας που πέρασε στο σίριαλ που παίζεται τον τελευταίο καιρό και έχει τον τίτλο: «εξάρθρωση της "17Ν"». Συλλήψεις, σενάρια, δηλώσεις ικανοποίησης του κυβερνητικού εκπροσώπου για τη συνεργασία ελληνικών, αμερικανικών και βρετανικών υπηρεσιών, ενώ ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης έκανε λόγο για την καλύτερη δημοκρατία... Εξι άνθρωποι οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα, ενώ ο φερόμενος ως καθοδηγητής της «17Ν» αρνείται τις κατηγορίες των αρχών. Τα γεγονότα που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας αύξησαν τα ερωτηματικά. Οπως πώς η «17Ν» λειτουργούσε επί 27 χρόνια και δρούσε χωρίς να εντοπιστεί κάποιο από τα μέλη της; Πώς είχε τόσο κάλο δίκτυο πληροφοριών; Πώς αυτοί οι... επαγγελματίες του συνωμοτισμού δεν τηρούσαν στοιχειώδεις κανόνες του, και «καρφώθηκαν» γρήγορα και αλυσιδωτά; Είναι δυνατόν οι... άσοι της τρομοκρατίας να εμφανίζουν εικόνα οικογενειακού μπουλουκιού;

Τα ερωτηματικά αυξάνονται από τις πληροφορίες που κυκλοφορούν στα δημοσιογραφικά γραφεία και κάνουν λόγο για δεκάδες συλλήψεις μέχρι τα τέλη του Αυγούστου, έτσι ώστε να εξαρθρωθεί η τρομοκρατία στη χώρα μας. Γιατί τώρα; ρωτούν πολλοί. Τι περίμεναν τόσα χρόνια για να συλλάβουν ανθρώπους που ήταν γνωστοί ή «άγνωστοι» στις διωκτικές αρχές; Πρέπει «να δείξουμε ότι η χώρα μας είναι η πιο άσφαλης του κόσμου», δήλωσε ο Κ. Σημίτης και για την υλοποίηση αυτού του στόχου ζήτησε τη συμβολή όλων - πολιτών, κόμματων, ΜΜΕ. Διότι μπροστά στον κίνδυνο να προσβληθεί το... αγαθό της ασφάλειας πρέπει όλοι οι πολίτες να τηλεφωνούν στο 170 και να δίνουν πληροφορίες. «Να ευχαριστήσω όλους τους Ελληνες πολίτες που καθημερινά συμπαραστέκονται και βοηθούν την Αστυνομία τους», δήλωσε ο αρχηγός της, αντιστράτηγος Φ. Νασιάκος.

Σημαντικό στοιχείο των εξελίξεων που αφορά την υπόθεση της «17Ν», αποτελεί η ένταση ενός πλήθους φωνών που κάνουν λόγο για ανοχή στην περιστολή κατοχυρωμένων στο Σύνταγμα και στη Δικονομία δικαιωμάτων και ελευθεριών, με πρόσχημα την πάταξη της τρομοκρατίας. Ολα αυτά γίνονται μέσα σε ένα κλίμα που περιστέλλει, θεσμικά, πλέον τις ατομικές ελευθερίες. Αυτό συμβαίνει, όχι γιατί υπάρχει ο κίνδυνος της τρομοκρατίας, αλλά ο κίνδυνος της ανάπτυξης λαϊκών κινημάτων στις ευρωπαϊκές χώρες. Για παράδειγμα στο Συμβούλιο της Ευρώπης έχει υπογράψει ένα κείμενο που νομιμοποιεί την καταστρατήγηση βασικών υπερασπιστικών δικαιωμάτων του κατηγορούμενου, που φτάνουν ακόμη μέχρι τις επαφές του με δικηγόρο και την πρόσβαση στη δικογραφία. Επίσης επιτρέπει τη συλλογή και επεξεργασία προσωπικών στοιχείων από οποιαδήποτε αρμόδια αρχή στον τομέα της κρατικής ασφάλειας, που μπορεί να περιορίσει το σεβασμό της ιδιωτικής ζωής. Παράλληλα, το κείμενο υιοθετεί τον αμερικανικό όρο «πόλεμος κατά της τρομοκρατίας» και επιτρέπει να γίνονται «προσωρινές εκπτώσεις» στις ατομικές ελευθερίες, χωρίς να διευκρινίζεται ποιες είναι αυτές.

Αλλωστε το αμερικανικό πρότυπο που προβλέπεται στην «εθνική στρατηγική ασφάλειας για την προστασία της πατρίδας», ενισχύει την ικανότητα του στρατού να επιχειρεί εντός των συνόρων των ΗΠΑ, προβαίνει στην παραχώρηση εξουσιών από το Κογκρέσο στον Πρόεδρο για την «πάταξη της τρομοκρατίας», μέσω της δυνατότητάς του να εκδίδει περισσότερα εντάλματα απέλασης και να καλεί την Εθνική Φρουρά (η οποία προτείνεται να μεταταχθεί στο ομοσπονδιακό υπερυπουργειο εσωτερικής ασφάλειας). Επίσης συρρικνώνονται οι δυνατότητες που δίνουν οι νόμοι για την ελεύθερη πρόσβαση του Τύπου σε πληροφορίες και κρατικά αρχεία.

Οι πρώτοι κατηγορούμενοι

Οσον αφορά τα πρόσωπα, ο φερόμενος ως καθοδηγητής της «17Ν» Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, 58 χρόνων, κατηγορείται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ασκήθηκε δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση κατά συρροή και από κοινού, απόπειρα ανθρωποκτονίας, έκρηξη από την οποία προκλήθηκαν σωματικές βλάβες και θάνατος, ληστεία κατά συρροή, ληστεία από την οποία προκλήθηκε θάνατος, παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία. Οι κατηγορίες αυτές αφορούν τον Χριστόδουλο Ξηρό, 44 χρόνων, τον Βασίλειο Τζωρτζάτο, 47 χρόνων και τον Βασίλειο Ξηρό, 30 χρόνων. Ο Διονύσιος Γεωργιάδης, 26 χρόνων, κατηγορείται για συμμέτοχη σε εγκληματική οργάνωση, κατοχή εκρηκτικών υλών, έκρηξη και ληστεία. Ο Θεολόγος Ψαραδέλλης, 59 χρόνων κατηγορείται για συμμέτοχη σε τρεις ληστείες. Οι διώξεις έχουν ασκηθεί για... δραστηριότητες της «17Ν» από το 1983 μέχρι σήμερα.


Γ. Α.

Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Παγκοσμιοποιημένη επιτάχυνση δεινών

Την περασμένη Πέμπτη (18/7) αναφερθήκαμε στο βιβλίο του έγκυρου Αμερικανού οικονομολόγου Τζόζεφ Στίγκλιτς (περσινό βραβείο Νόμπελ), ο οποίος σε μια έντονη κριτική αποτίμηση της παγκοσμιοποίησης και των αρνητικών αποτελεσμάτων της κατέληγε στο συμπέρασμα ότι η δογματική αυτή πολιτική συμφερόντων (σ.σ. της «νέας τάξης») δε θα μπορούσε παρά να οδηγήσει στην καταστροφή.

Είναι χαρακτηριστικό ότι αντίστοιχες εκτιμήσεις, διαμαρτυρίες, αντιστάσεις και κινητοποιήσεις επεκτείνονται. Οι εκτιμήσεις του Τζ. Στίγκλιτς έχουν την ιδιαίτερη βαρύτητά τους, γιατί ο επιστήμονας αυτός ήταν ένας από τους κυριότερους συμβούλους του Μπιλ Κλίντον και στέλεχος της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Ακόμη όμως μεγαλύτερη σημασία για μας έχει το γεγονός ότι πολύ νωρίτερα και με αποκαλυπτικά επιστημονικά στοιχεία και στην πρωτοπορία της ευρωπαϊκής σκέψης, η έγκριτη οικονομολόγος, δυο φορές πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, απογύμνωνε και εμφάνιζε το αποτρόπαιο πρόσωπο της επιλογής των ισχυρών της Γης, σε βάρος των λαών του κόσμου, με το πολυσέλιδο σύγγραμά της «Συνωμοτική παγκοσμιοποίηση» (εκδόσεις Παπαζήση) - που προκάλεσε το ελληνικό και το ευρωπαϊκό ενδιαφέρον.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ολοκληρώνονται μεταφράσεις του βιβλίου της στα γαλλικά και τα ρουμανικά κ.ά., ενώ η συγγραφέας προχώρησε σε πολυάριθμες αναλύσεις, άρθρα και επιστημονικές παρεμβάσεις για το θέμα των δεινών της παγκοσμιοποίησης, σε ευρωπαϊκές και άλλες επιστημονικές συναντήσεις, όπου πολλές φορές, ήταν κεντρική εισηγήτρια. Η Μαρία Νεγρεπόντη - Δελιβάνη επεκτείνει τώρα τις έρευνές της, για τις βαρύτατες νέες επιπτώσεις της παγκοσμιοποίησης, στους λαούς του κόσμου και το δικό μας.

Σ' αυτές τις νέες εξελίξεις περιλαμβάνονται η επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης, η χρηματιστηριακή κρίση, η πρόσφατη καταστροφική πορεία κολοσσιαίων αμερικανικών και ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, με συνέπεια τις απολύσεις εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων και την καταστροφή, επίσης, των μικροεπενδυτών, ακόμη και στο μητροπολιτικό κέντρο της πλανηταρχίας!


Του
Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ