ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 21 Ιούλη 2002
Σελ. /32
ΚΕΝΗ
Ενα σύγχρονο μνημείο αθλιότητας και ο νέος «μακαρθισμός»

«Μνημείο αθλιότητας» και ο χαρακτηρισμός ίσως να είναι επιεικής για το (ασφ)αλήτικο κατασκεύασμα του δημοσιογράφου Μανόλη Βασιλάκη, το βιβλίο που κυκλοφόρησε πρόσφατα με τίτλο «Καλά να πάθουν».

Αντί άλλης παρουσίασης, αναδημοσιεύουμε από το προλογικό σημείωμα του συγγραφέα: «Αποφάσισα να αποδράσω από το ιδιότυπο πνευματικό - πολιτικό γκουλάκ που έχουν κατασκευάσει για τους ούτως ή άλλως απομονωμένους αντιφρονούντες οι επιθετικοί εθνικιστές, αντιδυτικοί, αντιαμερικανοί που κυριαρχούν απολύτως στον δημόσιο βίο και δυναστεύουν τα ΜΜΕ... Προχώρησα σ' αυτό το απονενοημένο εγχείρημα διότι πιστεύω ότι επιτέλους κάποτε πρέπει να γίνει η αρχή ώστε να υπάρξει μια σοβαρή αντίδραση σ' αυτόν τον μονόλογο του ομονοούντος εν αντιαμερικανισμώ επηρμένου εθναρίου και σ' αυτόν τον παρανοϊκό αντιδυτικισμό σε μια χώρα - μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης... Αγνοώντας, οι έλληνες, ό,τι θετικό προσέφεραν οι ΗΠΑ στην ανθρωπότητα, και ιδιαιτέρως ό,τι προσέφεραν στην Ελλάδα. Αγνοώντας το πιο θαυμαστό επίτευγμα της αμερικανικής Δημοκρατίας που είναι η μεγαλύτερη σύνθεση φιλοσοφιών, επιστημών, θρησκειών, τεχνολογιών, οικονομικής προόδου, με δύο λόγια η μεγαλύτερη σύνθεση του παγκόσμιου πολιτισμού». Στη συνέχεια ο συγγραφέας επιτίθεται ονομαστικά σε πολιτικούς, δημοσιογράφους και άλλους παράγοντες της δημόσιας ζωής με την κατηγορία ότι «κανακεύουν το τέρας του παρανοϊκού αντιδυτικισμού - αντιαμερικανισμού». Τέλος, καλεί τους ομογενείς στις ΗΠΑ «να συμβάλουν ώστε να αποκτήσει επαφή με την πραγματικότητα αυτό το κακοαναθρεμμένο, απαιδαγώγητο, κακομαθημένο έθνος»...

Ο εν λόγω «συνάδελφος», θα πρέπει να θυμίσουμε, είναι αυτός που δημόσια ζήτησε συγνώμη από τους ίδιους, λίγο πολύ, ανθρώπους εναντίον των οποίων λιβελογραφεί και σήμερα. Τότε λιβελογραφούσε εναντίον δημοσιογράφων που δε θεώρησαν σωστή και ηθική πράξη την παράδοση του Οτσαλάν, χαρακτηρίζοντάς τους εθνικιστές, πατριδοκάπηλους κλπ. Παραδέχτηκε δε, στη δήλωσή του, ότι παραπλανήθηκε από κύκλους, που δεν κατονόμασε, προκειμένου να συκοφαντήσει αυτούς τους ανθρώπους.

«Οχι στο νέο μακαρθισμό»

«Καταγγέλλουμε την προσπάθεια ποινικοποίησης της ελεύθερης έκφρασης γνώμης και των ίδιων των λαϊκών αγώνων, αυτό το νέο απροκάλυπτο μακαρθισμό», τονίζουν σε ανακοίνωση τους δημοσιογράφοι συνδικαλιστές, με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου του Μ. Βασιλάκη. Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Οι "μαύρες λίστες" ήταν μέχρι τώρα ένα κοινό μυστικό. Ολοι ήξεραν ότι υπάρχουν, αλλά κανείς δεν μπορούσε να το αποδείξει. Εδώ και μερικές ημέρες, αυτό έπαψε να ισχύει. Με ηθικούς αυτουργούς που κινούνται σε ανώτερα κλιμάκια, εντός και εκτός Ελλάδας, και "δράστη" τον Μανόλη Βασιλάκη, οποιοσδήποτε μπορεί πλέον να διαβάσει το βιβλίο "Καλά να Πάθουν", το οποίο και συνιστά την πρώτη έγγραφη αποτύπωση της περιβόητης "μαύρης λίστας".

Φυσικά, εάν επρόκειτο απλώς και μόνο για την αυτοαναγόρευση του εν λόγω κυρίου σε τιμωρό των φορέων του αντιαμερικανισμού στην Ελλάδα, ουδείς θα έκανε τον κόπο να ασχοληθεί μαζί του. Στην πραγματικότητα, όμως, πρόκειται για έναν ακόμα κρίκο στην αλυσίδα που οδηγεί στην καταστρατήγηση της ελευθεροτυπίας, στη φίμωση κάθε φωνής που αμφισβητεί την Pax Americana και τον "πόλεμο κατά της τρομοκρατίας", στην πάταξη των "αιρετικών" στο χώρο των ΜΜΕ - αλλά όχι μόνο σε αυτόν. Πρόκειται, τελικά, για την προσπάθεια χειραγώγησης των συνειδήσεων και βίαιης αντιστροφής του πλειοψηφικού ρεύματος που αμφισβητεί τη δυνατότητα κάποιων να μετατρέπονται σε αυτόκλητοι τιμωροί και να μεταβάλουν ολόκληρο τον κόσμο σε θέατρο πολεμικών επιχειρήσεων.

Ο συγγραφέας καλεί ουσιαστικά την εργοδοσία να ξεμπερδεύει άμεσα με όλους εκείνους που χύνουν δηλητήριο στο "ανύποπτο κοινό" και έχουν μετατρέψει σε "γιάφκες" τα κατά τα άλλα καθωσπρέπει μέσα ενημέρωσης. Δεν παραλείπει μάλιστα να θολώσει τα νερά, επιχειρώντας να εξισώσει τους αγωνιστές δημοσιογράφους και διανοούμενους με τα κάθε λογής ακροδεξιά "σταγονίδια".

Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να ανεχθούμε τέτοιου είδους πρακτικές, κατευθυνόμενες ή μη. Καταγγέλλουμε την προσπάθεια ποινικοποίησης της ελεύθερης έκφρασης γνώμης και των ίδιων των λαϊκών αγώνων, αυτό το νέο απροκάλυπτο μακαρθισμό. Θα αντισταθούμε με όλες μας τις δυνάμεις.

Το κείμενο αυτό υπογράφεται από τους παρακάτω συνδικαλιστές και εκπροσώπους παρατάξεων που δραστηριοποιούνται στο χώρο των εργαζόμενων δημοσιογράφων.

Αγγελής Γιάννης, από το Αριστερό Ριζοσπαστικό ΜΜΕτωπο, Δεληπέτρος Βαγγέλης, μέλος ΔΣ ΕΣΗΕΑ, από την Ανεξάρτητη Παρέμβαση, Ζαγγανάς Γιάννης, Γενικό Συμβούλιο ΠΟΕΣΥ, από τη Δημοσιογραφική Αγωνιστική Κίνηση, Λεοντόπουλος Φαίδων, από την κίνηση Δούρειος Τύπος, Μπράτσος Νάσος, από τους Δημοσιογράφους Γένοβα 2001 - Financial Crimes, Moss Αθηνά, ταμίας στο ΔΣ της ΠΟΕΣΥ, Νταβανέλλος Αντώνης, Οργανωτικός Γραμματέας στο ΔΣ της ΠΟΕΣΥ, από την Ανεξάρτητη Παρέμβαση, Παυλόπουλος Γιώργος, από το Αριστερό Ριζοσπαστικό ΜΜΕτωπο, Ράμμος Παναγιώτης, μέλος ΔΣ ΕΣΗΕΑ, από τη Δημοσιογραφική Αγωνιστική Κίνηση, Σαββίδης Γιώργος, Γενικός Γραμματέας στο ΔΣ της ΠΟΕΣΥ, Σαρρής Κώστας, από τους Δημοσιογράφους Γένοβα 2001 - Financial Crimes, Σκαμνάκης Θανάσης, μέλος Μεικτού Συμβουλίου ΕΣΗΕΑ, από το Αριστερό Ριζοσπαστικό ΜΜΕτωπο, Σουρμελίδης Σπύρος, Γενικό Συμβούλιο ΠΟΕΣΥ, από την Κίνηση Δούρειος Τύπος, Νανά Νταουντάκη, γενική γραμματέας ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, από την Ανεξάρτητη Παρέμβαση».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ