ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Ιούλη 2002
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Συγκέντρωση τυφλών στο υπουργείο Εργασίας

Πρόσκληση για μαζική συμμετοχή στη σημερινή συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας, απευθύνουν η Επιτροπή Νέων Ανέργων (ΕΝΑ) και η «Ενωτική Συνδικαλιστική Κίνηση» (ΕΣΚ) Τυφλών, για να διεκδικήσουν λύσεις στο πρόβλημα της ανεργίας.

Τη συγκέντρωση οργανώνει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Τυφλών (ΠΣΤ)στις 12 το μεσημέρι έξω από το υπουργείο Εργασίας. Ο ΠΣΤ πήρε την απόφαση κάτω από το βάρος των οξυμένων προβλημάτων, αλλά και τις έντονες πιέσεις των νέων ανέργων του Συνδέσμου. Την κύρια ευθύνη για την εκτόπιση των αναπήρων εκτός της παραγωγικής διαδικασίας την έχει η κυβέρνηση με την πολιτική της. Ωστόσο όμως, είναι συνυπεύθυνη και η ηγεσία του ΠΣΤ, γιατί τόσα χρόνια συγκάλυπτε την πολιτική της κυβέρνησης.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο ΠΣΤ δε γνωστοποίησε την κινητοποίηση στα ΜΜΕ. Ετσι, την υπόθεση πήραν στα χέρια τους οι αγωνιστικές δυνάμεις.


Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου

Στη μοιραία κατάληξη στο ψυχιατρικό τμήμα του Ευαγγελισμού οδήγησε η πολιτική της κυβέρνησης στον ψυχιατρικό τομέα

Το τραγικό περιστατικό στον Ευαγγελισμό, όπου ένας ψυχικά άρρωστος σε διέγερση σκότωσε μια νοσηλευόμενη, επίσης ψυχικά άρρωστη, έχει όλα τα χαρακτηριστικά ενός προαναγγελθέντος θανάτου, το χρονικό του οποίου έγραψε η κυβέρνηση με την πολιτική της στον ευαίσθητο χώρο της ψυχιατρικής.

Ετσι η κυβέρνηση αφού παρέπεμψε στις ελληνικές καλένδες την ψυχιατρική μεταρρύθμιση, πήρε και ορισμένες αποφάσεις -ιδιαίτερα μετά το σεισμό της 9.9.1999 που καταστράφηκαν κτίρια στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής (ΨΝΑ) - που αντί να αντιμετωπίσουν τη νέα κατάσταση, δημιούργησαν επικίνδυνες καταστάσεις ιδιαίτερα με τις εισαγωγές στα ψυχιατρικά τμήματα των νοσοκομείων που γίνονταν με εισαγγελικές εντολές - τις λεγόμενες αναγκαστικές εισαγωγές. Τρία χρόνια μετά έφτασαν να αντιμετωπίζουν τα ίδια αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν τα ψυχιατρεία και έχουν κοινό παρονομαστή την έλλειψη προσωπικού.

Ετσι λόγου χάρη στο ψυχιατρικό τμήμα του Ευαγγελισμού ενώ πριν νοσηλεύονταν περίπου 20 περιστατικά και με προσωπικό 25 νοσηλευτές, σήμερα νοσηλεύονται μόνιμα 25-30 περιστατικά και με 15 νοσηλεύτριες.

Με άλλα λόγια, ενώ έπρεπε να αυξηθεί το προσωπικό στα ψυχιατρικά τμήματα των νοσοκομείων, αφέθηκαν στη φθορά της μείωσης του προσωπικού. Κι όχι μόνο αυτό: Την ίδια ώρα που στον Ευαγγελισμό εμφανίζονται ράντζα, στο ΨΝΑ υπάρχουν 150 κρεβάτια κατασκευασμένα μετά το σεισμό που δε λειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού.

Τα γεγονότα

Το βράδυ της περασμένης Κυριακής ο 45χρονος Χαρίλαος Σχιζονίκος, από την Αρτα, που νοσηλευόταν στην ψυχιατρική κλινική του νοσοκομείου από το Σάββατο, περιήλθε σε κατάσταση αμόκ. Αφού προκάλεσε ζημιές στο θάλαμό του, βγήκε στο διάδρομο του ένατου ορόφου και έφτασε σε θάλαμο γυναικών. Εκεί, κρατώντας ένα κομμάτι σίδερο από κεραία τηλεόρασης, χτύπησε στο κεφάλι την Ιλια Δελή, χημικό, που δούλευε στη Νομαρχία Αθηνών, και τη σκότωσε.

Οι σκηνές που ακολούθησαν ήταν εξίσου δραματικές. Οι ασθενείς που νοσηλεύονταν στην ψυχιατρική κλινική άρχισαν να φωνάζουν και οι νοσηλευτές προσπαθούσαν να πιάσουν τον δράστη. Στο τέλος τον συνέλαβαν οι αστυνομικοί που φρουρούσαν τον ύποπτο για τη βομβιστική ενέργεια.

Ποινική δίωξη

Ποινική δίωξη κατά του δράστη Χ. Σχιζονίκου, αλλά και κατά παντός υπευθύνου του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» άσκησε η εισαγγελέας που ανέλαβε την υπόθεση του εγκλήματος στο νοσοκομείο.

Ο Χ. Σχιζονίκος διώκεται για ανθρωποκτονία από πρόθεση, ενώ η ποινική δίωξη αφορά και τους υπεύθυνους του νοσοκομείου για την έκθεση ατόμου σε κίνδυνο. Η εισαγγελέας θεώρησε ότι δεν είχε ληφθεί η μέριμνα για τον περιορισμό του επικίνδυνου ασθενούς.


ΙΚΑ
Σταδιακή συρρίκνωση των νοσοκομείων

Την πολιτική της συρρίκνωσης της δευτεροβάθμιας περίθαλψης των ασφαλισμένων του ΙΚΑ προωθεί μεθοδικά η κυβέρνηση μέσα από διάφορα -δήθεν- εκσυγχρονιστικά τερτίπια των νοσοκομείων του Ιδρύματος. Ετσι, ενώ στα λόγια επιχειρείται να δοθεί η εντύπωση της βελτίωσης στην εξυπηρέτηση των ασθενών μέσα απ' τις επιλογές της κυβέρνησης -που υπηρετεί με συνέπεια η διορισμένη διοίκηση- των τελευταίων χρόνων, προκύπτει μια σταδιακή αλλά σταθερή διολίσθηση στον περιορισμό των παρεχόμενων υπηρεσιών και μάλιστα στην ώρα της ανάγκης -όπως αυτή εκφράζεται μέσα απ' τις εφημερίες, στις οποίες είχαν ενταχθεί και τα νοσοκομεία του ΙΚΑ.

Η προοπτική αυτή διαφάνηκε καθαρά και χτες στη συνάντηση του υφυπουργού Εργασίας Ρ. Σπυρόπουλου με το σωματείο των εργαζομένων στο 1ο νοσοκομείο του ΙΚΑ που αντιτίθενται στην πρόθεση της Διοίκησης του Ιδρύματος να θέσει εκτός εφημεριών το 1ο νοσοκομείο του ΙΚΑ με πρόσχημα την έλλειψη προσωπικού -ένα πρόβλημα που δημιούργησε η ίδια η κυβέρνηση με την άρνησή της για προσλήψεις.«Παρών» στη χτεσινή συνάντηση ήταν και ο Διοικητής του ΙΚΑ Μ. Νεκτάριος, ο οποίος θα φέρει για συζήτηση στο επόμενο Διοικητικό Συμβούλιο του ΙΚΑ το θέμα για την εξαίρεση του 1ου νοσοκομείου απ' τις εφημερίες.

Ηδη εκτός εφημεριών βρίσκεται -λόγω ανακαίνισης- το 3ο νοσοκομείο του ΙΚΑ που είχε 120 κρεβάτια. Πριν μερικά χρόνια το 1ο νοσοκομείο είχε 350 κρεβάτια και τώρα έχει 260 ενώ με τη μεταφορά του στα Ανω Λιόσια θα μείνουν από 120-150 κρεβάτια. Ηδη, δηλαδή, για τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ τα κρεβάτια έχουν μειωθεί κατά 350 τα κρεβάτια που αντιστοιχεί σε 74,5% σε αυτά που υπήρχαν.

Δευτεροβάθμια περίθαλψη στο μέλλον δε θα υπάρχει διασαφήνισε χτες ο Ρ. Σπυρόπουλος στους εργαζόμενους του 1ου νοσοκομείου. Αμεσα είναι δεδομένη η μεταφορά του νοσοκομείου, ενώ προσπάθησε να αφήσει κάποιες ελπίδες -προφανώς χωρίς αντίκρισμα- για τη συμμετοχή ή όχι του νοσοκομείου στις εφημερίες.


ΜΕΘ ΠΑΙΔΩΝ ΣΤΟ ΠΕΠΑΓΝΗ
Υπόλογη η κυβέρνηση για το κλείσιμο

Ανακοίνωση της ΝΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ

Την πρώτη και κύρια ευθύνη για το κλείσιμο της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) Παίδων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΕΠΑΓΝΗ) -της μοναδικής στην Κρήτη- φέρουν η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΝΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ.

«Είναι γνωστό εδώ και χρόνια ότι οι υγειονομικές ανάγκες κατά την καλοκαιρινή περίοδο αυξάνονται», σημειώνει η ΝΕ Ηρακλείου και υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση «χρόνια τώρα αντί να στελεχώνει τα νοσοκομεία με μόνιμο προσωπικό όλων των κατηγοριών, επαρκώς εκπαιδευμένο με βάση τις σύγχρονες ανάγκες, στο όνομα της οικονομικής σύγκλισης, της προσαρμοστικότητας και της οικονομίας της αγοράς προσλαμβάνει, μέσω διαφόρων επιδοτούμενων προγραμμάτων συμβασιούχους, καθιερώνοντας με τον τρόπο αυτό το μοντέλο του απασχολήσιμου και των ελαστικών σχέσεων εργασίας και στο χώρο της υγείας».

«Η πολιτική αυτή της κυβέρνησης, συνεχίζει, του υπουργείου και των μάνατζερ πάει χέρι - χέρι με την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, του χτυπήματος των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Οι 600 μέρες άδειας και τα 150 ρεπό που οφείλονται στους νοσηλευτές της ΜΕΘ είναι η κορυφή του παγόβουνου. Λύση δεν μπορεί να δοθεί με την κατάργηση των νόμιμων αδειών των εργαζομένων, με την αφαίρεση του δικαιώματος της εγκυμοσύνης των νοσηλευτριών που συλλαμβάνουν οι διάφοροι υπηρέτες της κυβερνητικής πολιτικής. Είμαστε αντίθετοι σε κάθε μορφή επιστράτευσης των εργαζομένων και οποιαδήποτε προσπάθεια επιβολής της θα μας βρει αντιμέτωπους. Αυτό που είναι αναγκαίο σήμερα, πέραν της υποκρισίας και του φαρισαϊσμού κάποιων τοπικών παραγόντων, είναι η ανάπτυξη ενός ενιαίου δημόσιου και δωρεάν συστήματος υγείας για όλους. Ενός συστήματος υγείας με αναπτυγμένη δωρεών, δημόσια Πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη σε όλη τη χώρα, που θα χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό με σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό, στελεχωμένο με προσωπικό όλων των κλάδων και όλων των ειδικοτήτων, με διασφαλισμένες τις εργασιακές σχέσεις και τα εργασιακά δικαιώματα».

Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Η κατάσταση στο χώρο της Υγείας δεν αντιμετωπίζεται υπέρ των λαϊκών στρωμάτων, χωρίς την αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων σε βάρος των κομμάτων που στηρίζουν τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις. Χρειάζεται συσπείρωση και δράση των εργαζομένων παντού. Είναι απαίτηση των καιρών η συγκρότηση ενός ισχυρού αντιμονοπωλιακού, αντιιμπεριαλιστικού μετώπου που θα παλέψει για Λαϊκή Εξουσία και Λαϊκή Οικονομία, ώστε να διασφαλιστεί η υγεία ως κοινωνικό αγαθό και όχι ως αντικείμενο επιχειρηματικής εκμετάλλευσης και κερδοσκοπίας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ