ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Ιούλη 2002
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Η γνωστή συνταγή των «Κόντρας»;

ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Τίποτα δε δείχνει να πτοεί τους Αμερικανούς αξιωματούχους, την εγχώρια ολιγαρχία και τους τυχάρπαστους συνοδοιπόρους τους, και θέτουν σε εφαρμογή μια δοκιμασμένη από το παρελθόν συνταγή και στη Βενεζουέλα. Δράση των «ταγμάτων θανάτου», των γνωστών δολοφονικών ακροδεξιών παραστρατιωτικών ομάδων, τουλάχιστον σύμφωνα με δημοσίευμα της κολομβιανής εφημερίδας El Tiempo. Ομως, στη Βενεζουέλα ο λαός επαγρυπνεί...

Και το έδειξε για άλλη μια φορά με τη διαδήλωση που πραγματοποίησε υπέρ της πολιτικής του κινήματος της 5ης Δημοκρατίας. Σύμφωνα με τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, περισσότερα από 100.000 άτομα συμμετείχαν σε διαδήλωση υπέρ του Προέδρου της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες και τα κυβερνητικά στελέχη εκτίμησαν ότι, η διαδήλωση ήταν ουσιαστικά ένα είδος δημοψηφίσματος για τον Πρόεδρο της χώρας και απάντηση σε αυτούς, που ποτέ δε σταματούν να θέλουν να ανατρέψουν την κυβέρνηση. Οπως μετέδωσε το BBC, πρόκειται για τη μεγαλύτερη διαδήλωση υποστήριξης του Τσάβες, αφότου ανετράπη με πραξικόπημα τον Απρίλη και επανήλθε λίγες ώρες αργότερα θριαμβευτικά στην εξουσία μετά την αυθόρμητη και μεγαλειώδη κινητοποίηση του λαού αλλά και του στρατού.

«Τάγματα θανάτου»

Από εκείνη την ημέρα, οι αποκαλύψεις για το πραξικόπημα, για τους πρωταγωνιστές και κυρίως για τους υποκινητές, είναι συνεχείς. Οι προσπάθειες όμως αυτών που θέλουν να τερματίσουν οριστικά την πορεία της κυβέρνησης της Βενεζουέλας, δε σταματούν. Είτε με τις συγκεντρώσεις, που η μαζικότητα και η αγωνιστικότητα, παρά τα ανταλλάγματα, συνεχώς φθίνει, είτε με τις κινήσεις στις σκιές. Ο λόγος πάλι επανέρχεται στα «σενάρια πραξικοπήματος»... ή σε άλλα σενάρια για σαρωτικές εξελίξεις, που σαν χιονοστιβάδα θα συμπαρασύρουν και την κυβέρνηση της Βενεζουέλας.

Οι σαρωτικές εξελίξεις αφορούν στην Κολομβία, όπου τα μαύρα σύννεφα του πολέμου έχουν σκεπάσει για τα καλά τον ουρανό της χώρας, ειδικά μετά την κατάρρευση των ειρηνευτικών συνομιλιών και την εκλογή του νέου Προέδρου Ουρίμπε. Στην Κολομβία κατέφυγε και ο πρωταίτιος του αποτυχημένου πραξικοπήματος και πρόεδρος των Βιομηχάνων, Πέδρο Καρμόνα. Από την Κολομβία εφορμούν και οι άντρες των «Ενωμένων Δυνάμεων Αυτοάμυνας της Βενεζουέλας» (Autodefensas Unidas de Venezuela-AUV) σύμφωνα με δημοσίευμα της El Tiempo, που παραθέτει τα στοιχεία της επίσημης ανακοίνωσης της νέας παραστρατιωτικής οργάνωσης, αλλά και του βίντεο που οι ίδιοι οι παραστρατιωτικοί μοίρασαν σε πολλά ΜΜΕ.

Στο βίντεο εμφανίζεται ο αρχηγός «Αντόνιο», που θεωρείται μέλος των αντίστοιχων παραστρατιωτικών ομάδων που δρουν στην Κολομβία υπό τον Κάρλος Καστάνιο, λέγοντας ότι η οργάνωση ήδη έχει επιστρατεύσει 2.200 μέλη, προκειμένου να πολεμήσουν τις αντάρτικες κολομβιανές οργανώσεις που έχουν διαφύγει στο έδαφος της Βενεζουέλας. Επίσης, δήλωσε ότι ένας ακόμη στόχος της AUV -που σύμφωνα με τον «Αντόνιο» η πλειοψηφία είναι ενεργά και εν αποστρατεία μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων της Βενεζουέλας- είναι η ανατροπή της «κυβέρνησης του Ούγο Τσάβες», τον οποίο ανακηρύσσουν ως επίσημο στρατιωτικό στόχο όπως και τον πρώην υπουργό Εσωτερικών Ραμόν Ροδρίγες Τσακόν, τον αρχηγό του μετώπου Χ των FARC-ΕΡ, Ρούμπεν Τσαμόρα, που το φέρουν να κρύβεται στη Βενεζουέλα... Σύμφωνα με την El Tiempo, οι AUV φέρεται να έχουν ήδη βάσεις στις επαρχίες Ελτσίρα, Απούρε και Ζούλια, κοντά στα σύνορα με την Κολομβία.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Οι Αμερικανοί αιματοκύλησαν γαμήλιο γλέντι...

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Δεκάδες αθώους Αφγανούς χωρικούς που συμμετείχαν σε γαμήλιο γλέντι τραυμάτισαν και σκότωσαν οι πιλότοι αμερικανικών βομβαρδιστικών, που έριχναν επί δύο ώρες πυρά στο σπίτι όπου γινόταν το γλέντι, επειδή εξέλαβαν την παραδοσιακή εορταστική ρίψη πυρών στον αέρα με... εχθρικά αντιαεροπορικά πυρά!

Τα πυρά των αμερικανικών βομβαρδιστικών προκάλεσαν το θάνατο τουλάχιστον 40 ατόμων και τον τραυματισμό 70 έως 100 άλλων (μεταξύ των οποίων και παιδιά) και βύθισαν στο θρήνο τους κατοίκους του χωριού Κακαράκ (επαρχία Ουρουζγκάν). Νοσηλευτικό προσωπικό στο νοσοκομείο της πόλης Κανταχάρ (όπου μεταφέρθηκαν μερικοί απ' τους τραυματίες) εξέφραζε την απόγνωσή του στους δημοσιογράφους, λέγοντας πως δεν ξέρουν πώς να συμπεριφερθούν στα τραυματισμένα παιδάκια, που έμειναν ορφανά σε μερικές περιπτώσεις και απ' τους δύο γονείς...

Οι ΗΠΑ δεν αναφέρθηκαν στις ακριβείς συνθήκες του συμβάντος, αποφεύγοντας να παραδεχτούν ρητώς πως, για μία ακόμη φορά Αμερικανοί πιλότοι αιματοκύλησαν άμαχο πληθυσμό, επειδή πέρασαν τους γαμήλιους πυροβολισμούς στον αέρα για αντιαεροπορικά πυρά... Στην Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου δεν απέρριψε το ενδεχόμενο «παρεξήγησης», αφού αφ' ενός επιβεβαίωσε τη ρίψη πυρών απ' τα αμερικανικά βομβαρδιστικά επειδή δέχτηκαν... εχθρικά πυρά, απ' την άλλη έκανε λόγο για «κατά λάθος ρίψη βόμβας» από ένα αεροσκάφος τύπου Β-52.

Ο Πρόεδρος του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι περιορίστηκε να αναφερθεί στο τραγικό περιστατικό χαρακτηρίζοντας την επίθεση των Αμερικανών «αιφνιδιαστική»...

ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΒΟΛΙΒΙΑ
Εκπλήξεις...

ΛΑ ΠΑΣ.-

Μπορεί η μάχη μεταξύ των δύο βασικών διεκδικητών της Προεδρίας της Βολιβίας να δίνεται στήθος με στήθος, ωστόσο η μεγάλη έκπληξη των εκλογών δεν ήταν άλλος από τον υποψήφιο των αγροτών Ιβο Μοράλες, που συγκεντρώνει το 17,9% και έρχεται με ελάχιστη διαφορά από τους δύο κύριους διεκδικητές στην τρίτη θέση.

Σύμφωνα με μερικά και ανεπίσημα αποτελέσματα, βάσει του 93% του εκλογικού σώματος της φτωχότερης χώρας της Λατινικής Αμερικής και μιας από τις πιο άπορες της υφηλίου, ο πρώην Πρόεδρος (1993-97) και ιδιοκτήτης της μεγαλύτερης εταιρίας εξόρυξης μετάλλων, Σάντσες ντε Λοσάδα συγκεντρώνει το 21,7% των ψήφων, ενώ ο δεξιός Ρέγιες Βίγια και τετράκις δήμαρχος της Κοτσαμπάμπα συγκεντρώνει το 20,2%. Στην τρίτη θέση ο Μοράλες, ενώ στην τέταρτη θέση ένας ακόμη πρώην Πρόεδρος, ο Ινδιάνος της φυλής Αϊμαρά, Ιβο Μοράλες, υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών Χάιμε Πας Τσαμόρα, που φέρεται να συγκεντρώνει το 16% των ψήφων.

Οπως μετέδωσε το BBC, οι δύο υποψήφιοι θα αναμετρηθούν τώρα στο δεύτερο γύρο των εκλογών στις 5 Αυγούστου, αυτή τη φορά με έμμεση ψηφοφορία που θα γίνει στο Κοινοβούλιο και θα εξαρτηθεί εν πολλοίς από τη νέα σύνθεση του 157μελούς Κοινοβουλίου.

Πάντως, σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, όποιος και να εκλεγεί Πρόεδρος, το βέβαιο είναι ότι η Βολιβία θα απομακρυνθεί από την οικονομική πολιτική της ελεύθερης αγοράς, η οποία δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, καθώς το κυρίαρχο στοιχείο αυτών των εκλογών ήταν η καταδίκη της απελευθέρωσης και της ασυδοσίας. Καταδίκη που εκφράστηκε με τις ψήφους προς τον Ιβο Μοράλες, που εκτινάχτηκαν από το 4% στο 17,9% και είναι αποτέλεσμα των αγώνων των μικροκαλλιεργητών, αλλά και των εργατών, αγώνων πολύμορφων και πολύμηνων κατά της κυβερνητικής πολιτικής που οδηγεί σε ακόμη μεγαλύτερη εξαθλίωση τους Βολιβιανούς.

Φυσικά και ο δεξιός Μάνφρεντ Ρέγιες Βίγια υπόσχεται ότι η χώρα δε θα ακολουθήσει «την ίδια συνταγή», εφόσον εκλεγεί, ενώ παρόμοιες δηλώσεις έχει κάνει και ο πρώην Πρόεδρος Σάντσες ντε Λοσάδα, ο οποίος στις αρχές της δεκαετίας του 1990 εφάρμοσε αυτή τη φιλελεύθερη οικονομική πολιτική.

ΑΛΓΕΡΙΑ
Εκτακτα μέτρα

ΑΛΓΕΡΙ.-

Σε κεντρικό σταυροδρόμι του Αλγερίου έπεσαν νεκροί δύο αστυνομικοί, που ρύθμιζαν την κίνηση από τα πυρά αγνώστων οπλοφόρων, τους οποίους οι αλγερινές αρχές τοποθετούν στο χώρο των εξτρεμιστών ισλαμιστών. Την Παρασκευή, 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν άγνωστοι ένοπλοι «γάζωσαν» με αυτόματα λεωφορείο στη λαϊκή συνοικία Ευκάλυπτους, νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας, και σε ανάλογη επίθεση, ένα 24ωρο νωρίτερα, στην παραλιακή Μπου Ισμαέλ, είχαν σκοτωθεί άλλοι 2 άνθρωποι. Ενόψει της 40ής επετείου της εθνικής απελευθέρωσης, την Παρασκευή, οι αρχές έχουν λάβει έκτακτα μέτρα ασφαλείας. Η εφημερίδα «Λιμπερτέ» υποστηρίζει ότι, εντός των ημερών, θα τεθεί σε λειτουργία ένα τηλεφωνικό νούμερο, χωρίς χρέωση, προκειμένου, υπό την προστασία της ανωνυμίας, όλοι όσοι έχουν κάποιες πληροφορίες για τους εξτρεμιστές να τις καταθέτουν άφοβα.

ΚΙΝΑ
Σιωπηλή διαμαρτυρία απολυμένων

ΠΕΚΙΝΟ.-

Δεκάδες σιδηροδρομικοί υπάλληλοι από τις αρκετές χιλιάδες που απολύθηκαν το 1998 από τους κρατικούς σιδηροδρόμους του βορειοανατολικού τμήματος της Κίνας, ξεκίνησαν χτες έξω από το υπουργείο Σιδηροδρόμων στο Πεκίνο, σιωπηλή συγκέντρωση διαμαρτυρίας ζητώντας από την κυβέρνηση να βρει ικανοποιητική λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εδώ και καιρό μετά την απόλυσή τους.

Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας, που έχει την άδεια των τοπικών αρχών, ξεκινά από τις επτά το πρωί έως τις επτά το απόγευμα και θα πραγματοποιείται για περίπου μία βδομάδα, ενώ συνεχίζονται κάποιες διαπραγματεύσεις μεταξύ επιτροπής των απολυμένων υπαλλήλων και αξιωματούχων του υπουργείου Σιδηροδρόμων. Οι διαδηλωτές ζητούν είτε την επαναπρόσληψη κάποιων εκ των απολυμένων σε άλλα παραρτήματα των κρατικών σιδηροδρόμων, είτε τη χορήγηση επιπρόσθετων οικονομικών επιδομάτων. Κάποιοι από τους διαδηλωτές, μιλώντας σε δημοσιογράφους, κατήγγειλαν πως οι υπηρεσίες του υπουργείου Σιδηροδρόμων στην κινεζική περιφέρεια αγνοούν απόφαση για την επαναπρόσληψη απολυμένων, επιχειρώντας αντ' αυτού να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα καταβάλλοντας διαφορετικές χρηματικές αποζημιώσεις και επιδόματα όχι ανάλογα με την ειδικότητα των εργαζομένων, αλλά με την περιφέρεια στην οποία ζουν...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ