ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Ιούλη 2002
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΔΡΑΣΗ: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2003»
Επιτροπές σε Τρίκαλα και Καρδίτσα

Επιτροπές «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» συγκροτήθηκαν στα Τρίκαλα και στην Καρδίτσα, σε συσκέψεις εκπροσώπων φορέων των δύο νομών. Στις επιτροπές συμμετέχουν εκπρόσωποι του συνδικαλιστικού κινήματος των εργαζομένων, των αγροτών, των επαγγελματοβιοτεχνών κι εμπόρων, της νεολαίας, του αντιιμπεριαλιστικού φιλειρηνικού κινήματος και παράγοντες των δύο νομών.

Τη σύσκεψη στα Τρίκαλα, που έγινε στο «Φρούριο», διοργάνωσε το Συνδικάτο Οικοδόμων και η επιτροπή που συγκροτήθηκε απαρτίζεται από 14 μέλη που είναι: Β. Οικονόμου, γραμματέας της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών κι Εμπόρων, Κ. Πλιάτσικας, μέλος του ΔΣ της ΓΣΕΒΕΕ, Δ. Κάντζιος, γραμματέας Σωματείου Ψυκτικών, Ευαγ. Καλύβας, γραμματέας Συνδέσμου Ηλεκτρολόγων, Θ. Μούτος, γραμματέας της ΕΛΜΕ, Κ. Παπαγεωργίου, πολιτικός μηχανικός, Κ. Αναγνωστόπουλος, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων, Ιωαν. Μπλάνας, γραμματέας Συνδικάτου Οικοδόμων, Κ. Τσιτσιάς, αντιπρόεδρος Επιτροπής Ειρήνης, Δ. Αρμάγος, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Εργοστασίου Γάλακτος, Β. Ζυγολίκας, μηχανικός Εμπορικού Ναυτικού - μέλος της ΠΕΜΕΝ, Σ. Χατζής, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στην Ενωση Αγροτικών Συλλόγων, Ντίνα Τσούβα, πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών, Ν. Δούκας, συνδικαλιστής στη ΔΕΗ.

- Στην Καρδίτσα τη σύσκεψη, όπου συγκροτήθηκε η Επιτροπή «Δράση: Θεσσαλονίκη» 2003, συγκάλεσε η Επιτροπή Ειρήνης και συμμετείχαν ο δήμαρχος Καρδίτσας Χρ. Τέγος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Απ. Πίτσαβος, ο δήμαρχος Ταμασίου Β. Μόσχος, οι υποψήφιοι δήμαρχοι Παμίσου Β. Κρανιάς και Καλιφωνίου Ανασ. Ζάχος, εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου, της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων, της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών κι Εμπόρων του Συλλόγου Γυναικών, του Συνδικάτου Οικοδόμων, του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων, της ΠΕΑΕΑ, της Ενωσης Λογιστών κ.ά.

Συνάντηση με την «Πρωτοβουλία Γένοβα 2001»


Το Γραφείο Τύπου της Κίνησης «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» σε χτεσινό Δελτίο Τύπου επισημαίνει ότι «πραγματοποιήθηκε σήμερα (χτες) 5-7-02 συνάντηση αντιπροσωπείας της κίνησης "Δράση: Θεσσαλονίκη 2003" και της επιτροπής "Πρωτοβουλία Γένοβα 2001".

Στη συνάντηση ανταλλάγησαν απόψεις και εξετάστηκαν οι δυνατότητες συντονισμού και κοινής δράσης για το επόμενο χρονικό διάστημα μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στη Θεσσαλονίκη τον Ιούνιο του 2003».


ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Εντονη κινητικότητα των «μεσολαβητών»

Πρωτοφανής κινητοποίηση των μεσολαβητών και άλλων παραγόντων στο Κυπριακό βρίσκεται σε εξέλιξη, με στόχο να υπάρξουν σημαντικά αποτελέσματα μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, αναφέρουν χθεσινά δημοσιεύματα.

Τα Ηνωμένα Εθνη και οι Αγγλοαμερικανοί βρίσκονται σε συνεχή επαφή και συντονίζονται για τον καθορισμό των επόμενων βημάτων, τόσο σε σχέση με τη διαδικασία, όσο και με την ουσία, που αφορά στην υποβολή εγγράφων. Ο ειδικός αντιπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών Αλβάρο ντε Σότο συναντήθηκε πριν από τρεις μέρες με τον ΓΓ Κόφι Ανάν στη Βιέννη και συμφώνησαν την τακτική που θα ακολουθηθεί και κατά τη διάρκεια της συζήτησης που θα γίνει την ερχόμενη Τρίτη στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Συμφώνησαν, επίσης, να μεθοδευτεί η προετοιμασία του εδάφους για υποβολή στο τραπέζι των απευθείας συνομιλιών άτυπων εγγράφων και στη συνέχεια συνολικού πλαισίου συμφωνίας.

Ο κ. ντε Σότο μετέβη προχθές στο Παρίσι και συναντήθηκε με τον Βρετανό απεσταλμένο, Λόρδο Χάνεϊ, ο οποίος βρίσκεται εκεί για επαφές με το γαλλικό ΥΠΕΞ, ενόψει και της συζήτησης του Κυπριακού στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Από τη σύνοδο αυτή, η Λευκωσία, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, αναμένει από τη δήλωση του Προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας διατύπωση, που να υποδεικνύει την αρνητική στάση του Ντενκτάς στις συνομιλίες, χωρίς, ωστόσο, να τινάζει στον αέρα τη διαδικασία. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ντε Σότο, Χάνεϊ και Γουέστον θα συναντηθούν τις επόμενες μέρες - είτε στη Νέα Υόρκη είτε σε ευρωπαϊκή πρωτεύουσα - για να αποφασίσουν μια σειρά ενέργειες, που θα πρέπει να γίνουν στο Κυπριακό τις επόμενες βδομάδες.

Συζητά τον Γ. Βασιλείου για πρόεδρο ο ΔΗΣΥ

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ Παναγιώτης Δημητρίου επιβεβαίωσε πληροφορίες ότι μεταξύ των ονομάτων που γίνεται λόγος για να προταθεί από το κόμμα του, για τις προεδρικές εκλογές είναι και αυτό του Γ. Βασιλείου.

Ο κ. Δημητρίου τόνισε πως μέχρι στιγμής ο ΔΗΣΥ δεν έχει συζητήσει ονόματα ούτε και έχει αποκλείσει ονόματα, συνεπώς πρόσθεσε τα όσα λέγονται αποτελούν τη μισή αλήθεια. Για να προσθέσει ότι ο Γ. Βασιλείου, με βάση τις προδιαγραφές που έχει θέσει το κόμμα του, μπορεί να θεωρείται σε γενικές γραμμές το πρόσωπο που ο ΔΗΣΥ επιζητεί για να υποστηρίξει στις προεδρικές εκλογές.

Ο κ. Δημητρίου, εκφράζοντας προσωπική άποψη, είπε ότι ένας υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές πρέπει να συγκεντρώνει την υποστήριξη του κεντρώου χώρου και, ταυτόχρονα, του ΔΗΣΥ και να είναι πρόεδρος που να είναι έτοιμος να δεσμευτεί ότι θα κάνει κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

Σε σχέση με το έκτακτο Παγκύπριο Συνέδριο του ΔΗΣΥ, το οποίο αρχίζει σήμερα, ο κ. Δημητρίου είπε ότι σ' αυτό αναμένεται να επιβεβαιωθεί η πολιτική της υπέρβασης, ενώ θα τονιστεί στα στελέχη ότι πρέπει να τερματίσουν τις δημόσιες δηλώσεις υποστήριξης προς τον ένα ή τον άλλο υποψήφιο. Αποκάλυψε, επίσης, ότι θα κατατεθεί εισήγηση, με βάση την οποία η ηγεσία του κόμματος να εκλέγεται από όλα τα μέλη.


Μέτρα συγκάλυψης της ρατσιστικής και ξενόφοβης πολιτικής της ΕΕ

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή Στρ. Κόρακα στην Ολομέλεια του ΕΚ

«Τα όποια θετικά προβλέπουν η πρόταση απόφασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και η έκθεση για το ρατσισμό και την ξενοφοβία ακυρώνονται από τις πρόσφατες αποφάσεις της Σεβίλλης για τους μετανάστες».

Αυτά τόνισε σε παρέμβασή του ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας, κατά τη συζήτηση της έκθεσης του ευρωβουλευτή Ceyhun, με θέμα: «Καταπολέμηση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας». Συγκεκριμένα ο Στρ. Κόρακας τόνισε:

«Τα όποια θετικά μέτρα προτείνουν το συμβούλιο και η συζητούμενη έκθεση για αναθεώρηση προς το αυστηρότερο της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με ενίσχυση των μέτρων ποινικής δίωξης του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, χάνουν μάλλον τη σημασία τους, αν λάβουμε υπόψη τις αποφάσεις της Σεβίλλης σχετικά με τους μετανάστες.

Εκεί, πράγματι, χαράχτηκε πολιτική συστηματικής δίωξης και τρομοκράτησης μεταναστών, εναρμονισμένη στη λογική των ακροδεξιών δυνάμεων, που θέλει τους μετανάστες υπαίτιους όλων των δεινών του καπιταλισμού, τους μετανάστες που στο κάτω - κάτω της γραφής προέρχονται κατά κύριο λόγο από χώρες - θύματα στυγνής εκμετάλλευσης και από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Την ίδια στιγμή σε πολλές χώρες, όπως στην Ελλάδα, τη χώρα με το μεγαλύτερο ίσως ποσοστό μεταναστών, έχουμε πρακτικές που αποτελούν ωμή και βάρβαρη παραβίαση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά των μεταναστών. Πρόσφατα αποκαλύφθηκε ότι 2.700 μετανάστες ήταν κρατούμενοι σε τόσο άθλιες συνθήκες, που ξεσηκώθηκαν και έκαναν πορεία διαμαρτυρίας σε κοντινή πόλη.

Σε αυτό το εφιαλτικό τοπίο, κύριε Πρόεδρε, η πρόταση του Συμβουλίσυ και η έκθεση Ceyhun, σε συνδυασμό με την υπάρχουσα νομοθεσία για το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, αποτελούν στην ουσία μέτρα εκτόνωσης του λαϊκού αισθήματος και συγκάλυψης της ρατσιστικής και ξενόφοβης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ