ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Ιούλη 2002
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Σε δίκη ο Μπαργκούτι

Θρήνος για το 19χρονο νεκρό αδελφό, που έπεσε από σφαίρες του ισραηλινού στρατού

Associated Press

Θρήνος για το 19χρονο νεκρό αδελφό, που έπεσε από σφαίρες του ισραηλινού στρατού
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ.-

Στη θέση του κατηγορουμένου για οργάνωση επιθέσεων «εναντίον Ισραηλινών πολιτών εντός του ισραηλινού εδάφους», ενώπιον πολιτικού δικαστηρίου, προτίθεται να φέρει η ισραηλινή ηγεσία τον ηγέτη της «Φατάχ» και βουλευτή, Μαρουάν Μπαργκούτι.

Ετοιμη να αποδώσει κατηγορίες εναντίον του ηγέτη της «Φατάχ» φέρεται να είναι η ισραηλινή Εισαγγελία, μετά από τις αλλεπάλληλες παρατάσεις της διοικητικής του κράτησης σε φυλακές ασφαλείας μετά τη σύλληψή του στις 15 Απρίλη στη Ραμάλα. Εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Δικαιοσύνης, αφού διέψευσε εκ νέου τις καταγγελίες για βασανισμούς και απάνθρωπες συνθήκες κράτησης του Μπαργκούτι, ανήγγειλε ότι μέσα στις επόμενες βδομάδες θα συνταχθεί το κατηγορητήριο εναντίον του ηγέτη της «Φατάχ» και θα προσαχθεί ενώπιον πολιτικού δικαστηρίου, εκτιμώντας ότι «το στρατιωτικό δικαστήριο θα στερήσει από την κοινή γνώμη τη δυνατότητα να πληροφορηθεί την αλήθεια».

Η είδηση προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των συνηγόρων του Μπαργκούτι, που δήλωσαν ότι δεν αναγνωρίζουν ούτε την ισραηλινή Δικαιοσύνη, ούτε τη σύλληψή του. Παρ' όλα αυτά, υπό την αιγίδα της παλαιστινιακής οργάνωσης LAW και του αιγυπτιακού Δικηγορικού Συλλόγου, νομικοί και από τις ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία και Ιταλία, θα συναντηθούν με Αιγύπτιους και Παλαιστινίους συναδέλφους τους, στο Κάιρο, για να οργανώσουν την υπεράσπιση του Μπαργκούτι.

Στο μεταξύ, το ισραηλινό ραδιόφωνο μετέδιδε ότι συνελήφθη ο στρατηγός Αμπντελραχίμ αλ Νουμπάνι, στέλεχος της «F17», όπως και πολλοί άλλοι Παλαιστίνιοι στα περίχωρα της Ραμάλα. Την πληροφορία επιβεβαίωναν και παλαιστινιακές πηγές, ενώ, χθες, ο Γιάσερ Αραφάτ συναντιόταν με τον απεσταλμένο της ΕΕ, Μιγκέλ Ανχέλ Μορατίνος, ο οποίος, στη συνέχεια, συναντήθηκε στην Ιεριχώ και με τον διαπραγματευτή Σάεμπ Ερακάτ.

Ο Μορατίνος επανέλαβε ότι θα πρέπει να αναζωπυρωθεί ο πολιτικός διάλογος, να αποκλιμακωθεί η βία, να αποχωρήσει ο ισραηλινός στρατός από τα παλαιστινιακά εδάφη, αλλά και να υλοποιηθούν οι παλαιστινιακές μεταρρυθμίσεις, επαναλαμβάνοντας τη θέση της ΕΕ ότι «ο παλαιστινιακός λαός είναι υπεύθυνος για την ηγεσία του και ο Αραφάτ είναι εκλεγμένος ηγέτης». Ανάλογη θέση έχουν εκφράσει, προσφάτως, και οι ΥΠΕΞ Ρωσίας και Γαλλίας, ενώ επίκειται η συνάντηση εκπροσώπων από ΕΕ, ΟΗΕ, Ρωσία και ΗΠΑ, στη Νέα Υόρκη, προκειμένου να εξεταστεί το «σχέδιο Μπους», που προβλέπει περιθωριοποίηση του Αραφάτ. Στη συνάντηση θα συμμετάσχουν, αργότερα, και οι ΥΠΕΞ των Ιορδανίας, Αιγύπτου και Σαουδικής Αραβίας, με τους ηγέτες των οποίων συνομίλησε, χθες, τηλεφωνικώς ο Αμερικανός Πρόεδρος για να ακούσει, για άλλη μια φορά, ότι «επείγει η αναγνώριση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους και η ισραηλινή στρατιωτική αποχώρηση».

ΤΟΥΡΚΙΑ
Ραγδαίες εξελίξεις

Ο Ι.Τζεμ σε παλιότερη αγόρευση στο Κοινοβούλιο, ενώ πίσω του διακρίνονται οι Μπ. Ετσεβίτ, Μ. Μπαχτσελί, Μ. Γιλμάζ και Χ. Οζκάν

Associated Press

Ο Ι.Τζεμ σε παλιότερη αγόρευση στο Κοινοβούλιο, ενώ πίσω του διακρίνονται οι Μπ. Ετσεβίτ, Μ. Μπαχτσελί, Μ. Γιλμάζ και Χ. Οζκάν
ΑΓΚΥΡΑ.--

Στο χείλος της κατάρρευσης βρίσκεται, πλέον κατά κοινή ομολογία, η κυβέρνηση συνασπισμού υπό τον πρωθυπουργό Μπουλέντ Ετσεβίτ, μετά και από την παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών, Ισμαΐλ Τζεμ. Λίγη ώρα αργότερα, και μέσα σε κλίμα σύγχυσης, ο υπουργός Οικονομικών, Κεμάλ Ντερβίς, ανακαλούσε, προς το παρόν, τουλάχιστον, την παραίτησή του μετά από έκκληση του πρωθυπουργού και του προέδρου. Ενώ, σήμερα, αναμένεται συνέντευξη Τύπου του Τζεμ, κατά την οποία φημολογείται εντόνως ότι ο παραιτηθείς υπουργός Εξωτερικών θα ανακοινώσει τη δημιουργία νέου κόμματος, ο Μπ. Ετσεβίτ κάλεσε, σε μια ύστατη, όπως πολλοί έλεγαν, προσπάθεια, τους αποχωρήσαντες βουλευτές και υπουργούς του να επανέλθουν στο Κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Από τον υπουργικό θώκο και από τη βουλευτική του έδρα παραιτήθηκε, χθες το πρωί, επιβεβαιώνοντας τις σχετικές πληροφορίες, ο υπουργός Εξωτερικών Ισμαΐλ Τζεμ. Λίγη ώρα αργότερα, έγινε γνωστό ότι την παραίτησή του υπέβαλλε και ο υπουργός Οικονομικών, Κεμάλ Ντερβίς. Εντούτοις, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο NTV, ο Ντερβίς υποχώρησε της παραίτησής του μετά από σχετικό αίτημα του πρωθυπουργού και του προέδρου, Αχμέτ Νετσντέτ Σεζέρ, τουλάχιστον προς το παρόν.

Συνολικά, μέχρι χτες, είχαν παραιτηθεί περισσότεροι από 40 βουλευτές, συμπεριλαμβανομένων 7 υπουργών, τόσο από την κυβέρνηση όσο και από το Κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς, κάνοντας πολλούς αναλυτές να θεωρούν αναπόφευκτη την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Παρ' όλα αυτά, ο Μπουλέντ Ετσεβίτ, εμφανώς αποφασισμένος να μην «πέσει αμαχητί», εξέδωσε γραπτή ανακοίνωση με την οποία καλεί «όλους τους φίλους που παραιτήθηκαν να επιστρέψουν κάτω από τα φτερά του λευκού περιστεριού - σύμβολο του κόμματός του», εκτιμώντας ότι έχουν πέσει θύματα «πολιτικής παγίδας».

Νέο κόμμα - νέα λύση;

Ο τουρκικός Τύπος εμφανίζεται, σχεδόν, πεπεισμένος ότι επίκειται ίδρυση νέου κόμματος. Εντονη είναι η φημολογία ότι στην προγραμματισμένη για σήμερα συνέντευξη Τύπου του Ισμαΐλ Τζεμ, εκτός από τους λόγους παραίτησής του, θα ανακοινώσει και το σχηματισμό νέου κόμματος. Θεωρείται, επίσης, δεδομένη η συμμετοχή σε αυτό το κόμμα, τόσο του παραιτηθέντα αντιπροέδρου Χουσαμετίν Οζκάν, αλλά και του, εκτός κομμάτων μέχρι στιγμής, υπουργού Οικονομικών Κεμάλ Ντερβίς. Για πολλούς, ένα τέτοιο κόμμα, ίσως, θα ήταν το μοναδικό που, στη βάση συγκεκριμένων, συνεργασιών με άλλα κόμματα, θα μπορούσε να ανακόψει την πορεία προς την εξουσία των ισλαμιστών (προοπτική που δυσαρεστεί το στρατό), καθώς τόσο οι εθνικιστές του Μπαχτσελί όσο και οι «ευρωπαϊστές» του Γιλμάζ δε συγκεντρώνουν ούτε καν το πλαφόν του 10% της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης, στις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Η παραίτηση Τζεμ και η προοπτική ενός νέου κόμματος, υπό την προαναφερόμενη «τρόικα», προκάλεσε, αρχικά τουλάχιστον, θετικές αντιδράσεις στη χρηματιστηριακή αγορά, που χτες έπαψε να κατρακυλά με την ταχύτητα των προηγούμενων ημερών. Τις εξελίξεις παρακολουθεί με ενδιαφέρον η ΕΕ. Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ρομάνο Πρόντι, ανέβαλε προγραμματισμένη επίσκεψή του στην Αγκυρα, ενώ δεν κρύβεται η ανησυχία για το μέλλον των πολιτικών μεταρρυθμίσεων που προβλέπονται από την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

Με προσοχή παρακολουθεί την κατάσταση και η Ουάσιγκτον, όπου αξιωματούχοι διέρρεαν τη δυσαρέσκειά τους για την προοπτική πολιτικής αστάθειας στην πολύτιμη σύμμαχό τους στην ευαίσθητη περιοχή της Μέσης Ανατολής και του Κόλπου, ιδιαίτερα ενόψει του ενδεχομένου στρατιωτικού πλήγματος κατά του Ιράκ. Στην Αγκυρα βρέθηκε, την Τετάρτη, και αντιπροσωπεία του ΔΝΤ, το οποίο έχει δανειοδοτήσει, την τελευταία 3ετία, με 16 δισ. δολάρια, την Τουρκία για να ξεπεράσει τις αλλεπάλληλες οικονομικές κρίσεις.

ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
Οι έρευνες ... περισσεύουν!

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Τη μορφή χιονοστιβάδας έχουν πάρει οι έρευνες της ομοσπονδιακής Επιτροπής Ασφαλειών και Χρηματαγοράς των ΗΠΑ (SEC) αναφορικά με τις σοβαρές επιπλοκές που προκαλούν, μεταξύ άλλων, τα λογιστικά μαγειρέματα επιχειρηματικών κολοσσών... Χτες, η μπάλα πήρε και τη γνωστή φαρμακευτική μεγαλοβιομηχανία «Μπρίστολ-Μάγιερς Σκουίμπ»...

Οπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της SEC, οι έρευνες γίνονται προκειμένου να διαλευκανθεί εάν η συγκεκριμένη φαρμακοβιομηχανία εμφάνισε πέρσι επίπλαστα υψηλά αποθεματικά, ύψους περίπου ενός δισ. δολαρίων. Η είδηση έπεσε σαν νέα βόμβα στο χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης, προκαλώντας - ανάμεσα στα πολλά και σύνθετα προβλήματα της εταιρίας - υποχώρηση της αξίας των μετοχών της «Μπρίστολ-Μάγιερς Σκουίμπ» σε ποσοστό της τάξης του 8,7%... Ο δε εκπρόσωπος της φαρμακοβιομηχανίας, Μπόνι Τζάκομπς, αρκέστηκε να δηλώσει πως η εταιρία συνεργάζεται στενά με τις ερευνητικές αρχές.

Ερευνούν το ρόλο του Περό...

Το ίδιο 24ωρο, στο Σακραμέντο της πολιτείας της Καλιφόρνιας, ο γερουσιαστής Τζόε Νταν ανακοίνωσε πως διεκδικεί ακριβείς πληροφορίες σε σχέση με τις μεθόδους απορύθμισης της εκεί αγοράς ενέργειας και τη διείσδυση της εταιρίας λογισμικών «Περό Σίστεμς», του δισεκατομμυριούχου, πρώην υποψήφιου («ανεξάρτητου») Προέδρου των ΗΠΑ Ρος Περό. Οπως ανακοινώθηκε, ερευνητική επιτροπή της Γερουσίας, της οποίας προΐσταται ο Τζόε Νταν, θα διενεργήσει έρευνες για τον ενδεχόμενο ρόλο με στόχο την κερδοσκοπία από πλευράς της εταιρίας «Περό Σίστεμς» στην αγορά ενέργειας της Καλιφόρνιας. Επίσης, ανακοινώθηκε πως ο Ρος Περό θα καταθέσει σχετικώς στην Υποεπιτροπή για την Ενεργειακή Πολιτική και τις Φυσικές Πηγές της Βουλής των Αντιπροσώπων στις 22 του Ιούλη.

Μπους και «Χάρκεν»

Παράλληλα, χτες αρκετά άρθρα εφημερίδων στις ΗΠΑ σχολίαζαν πως ενδεχομένως ο Τζορτζ Ουόκερ Μπους να «εμπνεύστηκε» απ' το δικό του ύποπτο επιχειρηματικό παρελθόν τις «συνταγές» που ανακοίνωσε την περασμένη Τρίτη στο Χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης για την «εξυγίανση» των επιχειρήσεων και της χρηματαγοράς...

Ετσι, χτες, για μία ακόμη φορά επανήλθαν οι ύποπτοι χειρισμοί του Μπους κατά τη δεκαετία του '80, οπότε διατέλεσε ανώτερο διευθυντικό στέλεχος της πετρελαϊκής εταιρίας ΧΑΡΚΕΝ ΕΝΕΡΤΖΙ. «Νεότερες» πληροφορίες αναφέρουν πως τότε ο Πρόεδρος Μπους έλαβε χαμηλότοκα (5%) δάνεια ύψους 180.375 δολαρίων απ' την εταιρία στην οποία ήταν διευθυντής, ενώ απολάμβανε και μία περίοδο χάριτος τουλάχιστον οκτώ χρόνων...

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου υπεραμύνθηκε της εντιμότητας του Προέδρου, λέγοντας πως «δεν επωφελήθηκε ποτέ» από εκείνα τα δάνεια. Δεν ήταν το ίδιο κατηγορηματικός για το κατά πόσον επωφελήθηκε ο Πρόεδρος απ' την «τυχαία» προνομιακή πώληση μετοχών της ΧΑΡΚΕΝ λίγο πριν την πτώση της αξίας των μετοχών το 1989...

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
«Απερίγραπτη η κατάσταση για Παλαιστινίους, αλλά και Ισραηλινούς»

Συγκλονιστικές εμπειρίες και εικόνες έφερε μαζί της η αντιπροσωπεία της ΟΓΕ, που επισκέφθηκε το Ισραήλ και τη Δυτική Οχθη

Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου
Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου
«Το στρατιωτικό καθεστώς του Ισραήλ έχει αναρίθμητα θύματα: τα περισσότερα είναι Παλαιστίνιοι, αλλά είναι και Ισραηλινοί. Μπορεί όλοι να έχουμε ακούσει, αλλά όταν κανείς ζήσει από κοντά την κατάσταση είναι πολύ δύσκολο να βρει λόγια να την περιγράψει».

Με αυτά τα λόγια η αντιπροσωπεία της ΟΓΕ, που επισκέφθηκε το Ισραήλ και τη Δυτική Οχθη, στα τέλη της περασμένης εβδομάδας μετά από πρόσκληση των εκεί γυναικείων οργανώσεων, άνοιξε τη σχετική συνέντευξη Τύπου. Η αντιπροσωπεία συνάντησε Ισραηλινές και Παλαιστίνιες, από γυναικείες και φιλειρηνικές οργανώσεις, ενώ συμμετείχε σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Ιερουσαλήμ, της οργάνωσης «Γυναίκες με τα μαύρα».

«Το Ισραήλ υφίσταται ένα σκληρό θρησκευτικο-στρατιωτικό καθεστώς: αυτό μας έδωσαν να καταλάβουμε οι ισραηλινές γυναικείες οργανώσεις με πλείστα και εξαιρετικά χαρακτηριστικά παραδείγματα» υπογράμμισε η Χριστίνα Σκαλούμπακα, μέλος της ΟΓΕ και της αντιπροσωπείας. Η Χρ. Σκαλούμπακα μετέφερε ενδεικτικά ένα περιστατικό: σε ισραηλινό λύκειο, στην επέτειο της ισραηλινής ανεξαρτησίας, κλήθηκαν οι μαθητές να φέρουν από ένα δώρο για τους στρατιώτες. Μία μητέρα διαμαρτυρήθηκε στη διεύθυνση, προτείνοντας να συγκεντρωθούν δώρα για τα παιδιά της Παλαιστίνης έτσι ώστε να καλλιεργηθεί και μια αλληλεγγύη ανάμεσα στους συνομηλίκους των δύο λαών (τακτική που ακολουθούν όλες οι ισραηλινές γυναικείες οργανώσεις εδώ και χρόνια). Οχι μόνο η πρότασή της δεν έγινε δεκτή, αλλά το παιδί της αποβλήθηκε από το σχολείο και αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να μην καταφέρει ποτέ να πάρει απολυτήριο.

Η Βασιλεία Παπαρήγα, επίσης μέλος της ΟΓΕ και της αντιπροσωπείας, τόνισε ότι το μεγαλύτερο έγκλημα εναντίον του παλαιστινιακού λαού είναι οι εποικισμοί. «Πρόκειται για ολόκληρες οικονομικές και βιομηχανικές μονάδες, άρτια εξοπλισμένες και προκλητικά καταπράσινες, ανάμεσα στα συντρίμμια και στην ερημωμένη γη των Παλαιστινίων» σημείωσε. Επίσης, αναφέρθηκε στη ραγδαία αύξηση της ανεργίας που παρατηρείται στο Ισραήλ, στη δημιουργία γκέτο για τους αλλοδαπούς, κυρίως Ινδονήσιους, που έχουν αντικαταστήσει τα φθηνά παλαιστινιακά εργατικά χέρια και στη μεθοδευμένη προσπάθεια να διοχετευτούν οι Ισραηλινοί άνεργοι νέοι στον τομέα της ασφάλειας και να γίνουν «σεκιουριτάδες».

«Ενδεικτικό μιας καλλιεργούμενης αντίληψης είναι ότι στην καφετερία του αεροδρομίου, όταν ζητήσαμε να αλλάξει μία από τις παραγγελίες μας, η νεαρή σερβιτόρα κάλεσε τον συνομήλικο της "σεκιουριτά" της καφετερίας που μας κατέστησε σαφές ότι "έτσι είναι και έτσι θα μείνει η παραγγελία, αλλιώς φύγετε"», μετέφερε μια χαρακτηριστική εμπειρία η Β. Παπαρήγα, υποστηρίζοντας ότι η νοοτροπία της απαγόρευσης έκφρασης αντίρρησης, ακόμη και στα απλούστερα πράγματα γίνεται προσπάθεια να επιβληθεί σε όλο τον ισραηλινό λαό, όπως κατήγγειλαν οι ισραηλινές φιλειρηνικές οργανώσεις.

Αβάσταχτη καθημερινότητα, άνθρωποι που πεθαίνουν αβοήθητοι σε σημεία ελέγχου, εξευτελισμοί άνευ λόγου, και συνθήκες κράτησης των, περίπου, 15.000 αιχμαλώτων ανάλογες με τα στρατόπεδα συγκέντρωσης των Ναζί (γυμνοί αιχμάλωτοι, σε σκηνές, με κουβέρτες όπου έχει φροντίσει να ουρήσει ένα ολόκληρο τάγμα), είναι ορισμένες μόνο από τις εικόνες που μετέφεραν στην αντιπροσωπεία της ΟΓΕ οι παλαιστινιακές οργανώσεις και επιβεβαίωσαν οι ισραηλινές.

Στις Ελληνίδες της Παλαιστίνης, σε όσες ζουν εκεί με τις οικογένειές τους, έκανε ειδική μνεία η δημοσιογράφος και μέλος της αντιπροσωπείας, Αννα Μπαλή, υπενθυμίζοντας ότι «τους χρωστάμε πολλά γιατί ήταν και είναι ο μοναδικός δίαυλος επικοινωνίας μας με την αλήθεια στα αυτόνομα εδάφη», ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες που ο ισραηλινός στρατός έχει απαγορεύσει στα ΜΜΕ να εισέρχονται στις παλαιστινιακές περιοχές. Η Α. Μπαλή επανέλαβε ότι οι Παλαιστίνιοι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους, γιατί δεν τους μένει καμία άλλη επιλογή. Συμπλήρωσε ότι είναι, επίσης, ξεκάθαρο πως υπάρχει περιθώριο οι, λίγες ακόμη, διαφορετικές φωνές εντός Ισραήλ, που υποστηρίζουν ότι μόνο μια δίκαιη ειρήνη για δύο λαούς σε δύο κράτη θα φέρει ασφάλεια, να ισχυροποιηθούν.

Η πρόεδρος της ΟΓΕ, Καλλιόπη Καρακάση - Μπουντούρογλου, κλείνοντας τη συνέντευξη Τύπου, επανέλαβε ότι η ΟΓΕ θα παραμείνει στο πλευρό των Παλαιστινίων και των Ισραηλινών γυναικών, δίπλα στην Ιντιφάντα και στις γυναίκες, τις μανάδες, τις συζύγους, που δίνουν τη δική τους σκληρή μάχη για την ελευθερία. Η Κ. Μπουντούρογλου ανακοίνωσε ότι η αντιπροσωπεία, στην οποία συμμετείχαν οι Χ. Σκαλούμπακα, Β. Παπαρήγα, Α. Χουλιάρα, Α. Μπαλή μετέφερε στις παλαιστινιακές γυναικείες οργανώσεις τα 15.000 ευρώ που συγκέντρωσε η ΟΓΕ και προανήγγειλε ότι θα συνεχιστεί η συγκέντρωση χρημάτων, αλλά και θα επαναληφθούν αυτού του είδους οι αποστολές.

ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ
Η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός

ΣΕΟΥΛ.--

Τα σφάλματα και οι επικίνδυνοι χειρισμοί Νοτιοκορεατών υπουργών κατά τα πρόσφατα θερμά επεισόδια στα χωρικά ύδατα της ΛΔ Κορέας οδήγησαν χτες μεταξύ άλλων σε κυβερνητικό ανασχηματισμό και στο διορισμό στη θέση του πρωθυπουργού, για πρώτη φορά στην ιστορία της Ν. Κορέας, μίας γυναίκας, της πανεπιστημιακής καθηγήτριας Τσανγκ Σανγκ.

Πέρα από το διορισμό της 62χρονης Τσανγκ Σανγκ, ο ανασχηματισμός είχε ως αποτέλεσμα την αντικατάσταση έξι υπουργών, μεταξύ αυτών εννοείται ο υπουργός Αμυνας Κιμ Ντονγκ - Σιν που είχε επικριθεί σφόδρα για τους χειρισμούς του στα πρόσφατα ναυτικά επεισόδια, εκτός και εντός των υδάτων της ΛΔ Κορέας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ