ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Ιούλη 2002
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Και συλλογική εξορία μετά τη συλλογική τιμωρία

Ισραηλινό τανκ στη Ραμάλα κοντά στο αρχηγείο του Γιάσερ Αραφάτ

Associated Press

Ισραηλινό τανκ στη Ραμάλα κοντά στο αρχηγείο του Γιάσερ Αραφάτ
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ-ΝΑΜΠΛΟΥΣ.--

Την τακτική της συλλογικής εξορίας συγγενών υπόπτων για αντι-ισραηλινές επιθέσεις εξετάζει η ισραηλινή ηγεσία, έχοντας, ήδη, προχωρήσει στις πρώτες τέτοιες συλλήψεις. Η είδηση προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις Παλαιστινίων και Ισραηλινών φιλειρηνικών οργανώσεων.

Αστεγες έμειναν οι οικογένειες δύο Παλαιστινίων μαχητών, που το Ισραήλ θεωρεί ότι οργάνωσαν την επίθεση στο λεωφορείο έξω από τον εποικισμό Εμανουέλ, την Τρίτη, και τη διπλή επίθεση αυτοκτονίας στο Τελ Αβίβ. Πρόκειται για τους Νάσερ αλ Ντιν Ασίντι, της Χαμάς, και Αλί Αχμάντ αλ Ατζούρι, της Φατάχ, των οποίων τα σπίτια στο χωριό Τελ και στον καταυλισμό Ασκάρ αντίστοιχα, στην ευρύτερη περιοχή της Νάμπλους, ανατινάχτηκαν. Και οι δύο ύποπτοι διαφεύγουν. Αντίθετα, συνελήφθησαν 21 άρρενες συγγενείς τους και εξετάζεται το ενδεχόμενο να εξοριστούν στη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του ισραηλινού υπουργείου Δικαιοσύνης, η σκέψη για εξορία των συγγενών υπόπτων για αντι-ισραηλινές επιθέσεις βασίζεται στη λογική ότι εάν δεν υπάρχουν «οικογενειακά δίκτυα υποστήριξης των τρομοκρατών, δηλαδή αν δεν μπορούν να βρουν τροφή και σπίτι, θα μειωθούν οι επιθέσεις». Η τελική απόφαση θα ληφθεί ανάλογα με τη γνωμοδότηση του γενικού εισαγγελέα του Ισραήλ, ο οποίος όταν είχε επανέλθει στο προσκήνιο το θέμα, είχε προειδοποιήσει ότι «νομικά δεν μπορεί να καλυφθεί μια τέτοια ενέργεια, γιατί δεν πρόκειται για άμεσα εμπλεκομένους σε επιθέσεις».

Ισραηλινοί στρατιώτες περιπολούν στους έρημους δρόμους της Βηθλεέμ

Associated Press

Ισραηλινοί στρατιώτες περιπολούν στους έρημους δρόμους της Βηθλεέμ
Ο ΥΠΕΞ, Σιμόν Πέρες, δήλωσε πρόθυμος να συναινέσει σε μια τέτοια απόφαση εφόσον βρεθεί «η κατάλληλη νομική φόρμουλα και ξεπεραστούν τα κωλύματα». Αντίθετα, οι ισραηλινές φιλειρηνικές οργανώσεις, όπως η Β'tselem, καταγγέλλουν ότι πρόκειται για «απαράδεκτη συλλογική τιμωρία, όπως είναι ο αποκλεισμός των παλαιστινιακών εδαφών, και παραβιάζεται κάθε έννοια διεθνούς δικαίου».

Εντονη ήταν και η αντίδραση Παλαιστινίων αξιωματούχων. Ο Αχμέντ Αμπντέλ Ραχμάν μίλησε για «ρατσιστική τακτική, που αποδεικνύει τη χρεοκοπία της ισραηλινής πολιτικής». Ο διαπραγματευτής Σάεμπ Ερακάτ έκανε λόγο για «έγκλημα πολέμου και έγκλημα κατά της ανθρωπότητας». Από την πλευρά της, η Χαμάς απείλησε με νέο κύμα επιθέσεων.

Κατά τα άλλα, ο ισραηλινός στρατός συνέλαβε άλλους 16 «ύποπτους» στη Δυτική Οχθη, ενώ ανακοίνωσε ότι αίρει την απαγόρευση κυκλοφορίας σε Καλκίλια και Τουλκαρέμ, και ότι τη χαλαρώνει, κατά τη διάρκεια της μέρας, σε Τζενίν και Χεβρώνα.

Αναστάτωση στο Ισραήλ

Σοκ έχει προκαλέσει στην ισραηλινή κοινή γνώμη η είδηση της σύλληψης 4 Ισραηλινών στρατιωτών, που κατοικούν στους εποικισμούς Αντόρα και Τελμ, με την κατηγορία ότι πουλούσαν όπλα σε Παλαιστινίους. Μάλιστα, δύο από τους συλληφθέντες φέρονται να περνούσαν παλαιστινιακά φορτηγά από τα σημεία ελέγχου φορώντας τις στρατιωτικές στολές τους.

Αλλη μια είδηση τάραξε την ισραηλινή κοινή γνώμη. Ο ραβίνος Σλόμο Αβινέρ, από τη Δ. Οχθη, που είναι ιδιαίτερα γνωστός και κυκλοφορεί τα έντυπά του ευρέως στο Ισραήλ, ισχυρίζεται ότι «με βάση τον εβραϊκό νόμο, αξίζουν θάνατο όσοι αρνούνται να εκτελέσουν τις εντολές ανωτέρων τους στον ισραηλινό στρατό». Η οργάνωση «Yesh Gvul», που υποστηρίζει τους αρνητές εφέδρους, καταγγέλλει την προτροπή σε δολοφονία.

Διεθνής παρέμβαση και νέοι εξοπλισμοί

Τα αποτελέσματα της αγριότητας του ισραηλινού στρατού

Associated Press

Τα αποτελέσματα της αγριότητας του ισραηλινού στρατού
Μόνον η ενεργός παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας μπορεί να διασφαλίσει προοπτική ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή, υποστήριξε ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ, Τερζ Ρόεντ Λάρσεν, μιλώντας σε σχετικό σεμινάριο στην Κοπεγχάγη. Μιλώντας στο ίδιο σεμινάριο, ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, εκτίμησε ότι η τωρινή κατάσταση στη Μ. Ανατολή είναι η χειρότερη από το 1967.

Την ίδια στιγμή, πάντως, το αμερικανικό Πεντάγωνο ενημέρωνε το Κογκρέσο ότι επίκειται η πώληση στο Ισραήλ 1.000 ουραίων κυκλωμάτων των βομβών Joint Direct Attack Munitions, δηλαδή των εξαρτημάτων που μετατρέπουν μια απλή βόμβα σε «έξυπνη», σε βόμβα ακριβείας που κατευθύνεται από δορυφόρους και έχει περιθώριο απόκλισης από το στόχο μόλις 13 μέτρα. Το μεγαλύτερο μέρος της πώλησης, που θα αποφέρει 27 εκατομμύρια δολάρια, θα αναλάβει η εταιρία Boeing.

ΙΡΑΚ - ΗΠΑ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Νέα πολύνεκρα πλήγματα «ρουτίνας»

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Πέντε νεκροί πολίτες και τουλάχιστον δεκαεφτά τραυματίες είναι ο απολογισμός ενός ακόμη βομβαρδισμού, από αυτούς που τα αμερικανικά και βρετανικά αεροσκάφη υποστηρίζουν ότι διαπράττουν ως «απάντηση στα πυρά της ιρακινής αεράμυνας». Οπως μετέδωσε το επίσημο ιρακινό πρακτορείο ειδήσεων, επικαλούμενο ανώτερο Ιρακινό αξιωματούχο, χτες το πρωί αμερικανικά και βρετανικά αεροσκάφη, προερχόμενα από τη Σαουδική Αραβία κατά τη διάρκεια άλλης μιας περιπολίας στις «ζώνες απαγόρευσης πτήσεων» στο νότιο Ιράκ, έπληξαν πολιτικές εγκαταστάσεις στην επαρχία Καντίσιγια. Υποστηρίζει, μάλιστα, καταστράφηκαν σπίτια στο κέντρο της πόλης Ντιγουανίγια.

Παράλληλα, φουντώνει η φημολογία περί επιτάχυνσης των διαδικασιών αμερικανικού πλήγματος σε βάρος του Ιράκ, καθώς πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι σκοπίμως διαρρέουν οι πληροφορίες ότι δεν έχει ακόμη εκπονηθεί συγκεκριμένο σχέδιο και ότι δεν επίκειται επίθεση στους μήνες που απομένουν μέχρι το τέλος του χρόνου. Την εκτίμηση αυτή εντείνουν και οι πληροφορίες από το Λονδίνο, που φέρουν τη βρετανική ηγεσία, η οποία και είναι η μοναδική ευρωπαϊκή που ανοιχτά έχει ταχθεί υπέρ της ανατροπής του Σαντάμ Χουσεϊν, να έχει αρχίσει, σιωπηλά, να απομακρύνει τις δυνάμεις της από τα σώματα στη Βοσνία, στο Κόσσοβο και στο Αφγανιστάν. Μάλιστα, σύμφωνα με την εφημερίδα «Τέλεγκραφ», μέσα στο φθινόπωρο, αναμένεται να κληθούν εκτάκτως χιλιάδες Βρετανοί έφεδροι. Χωρίς να έχει ανακοινωθεί ο λόγος, εικάζεται ότι σχετίζεται με την επικείμενη επιχείρηση κατά του Ιράκ.

ΙΡΑΝ
Μεγάλες αντιαμερικανικές διαδηλώσεις

Από τις αντιαμερικανικές διαδηλώσεις

Associated Press

Από τις αντιαμερικανικές διαδηλώσεις
ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Μεγάλες αντιαμερικανικές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν, χτες, σε πολλές ιρανικές πόλεις, με τη μεγαλύτερη, σε όγκο και παλμό, συγκέντρωση να είναι αυτή της πρωτεύουσας. Σύμφωνα με τις συντηρητικότερες δημοσιογραφικές εκτιμήσεις, στις συγκεντρώσεις έλαβαν μέρος εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, μόνο στην Τεχεράνη, και εκτιμάται ότι ο αριθμός τους ξεπερνά το εκατομμύριο στο σύνολο των ιρανικών πόλεων.

Κυριάρχησαν συνθήματα κατά των ΗΠΑ, του Ισραήλ και κυρίως κατά του Προέδρου Μπους. Αλλωστε, αφορμή για την πραγματοποίηση των συγκεντρώσεων, που διοργανώθηκαν από την ιρανική ηγεσία, ήταν οι πρόσφατες δηλώσεις Μπους, σύμφωνα με τις οποίες, εκτός του ότι το Ιράν είναι μέρος του «άξονα του κακού», κάλεσε την ηγεσία της Τεχεράνης, «να εισακούσει το αίτημα για ελευθερία των χιλιάδων Ιρανών».

Η ιρανική ηγεσία κατηγόρησε τον Μπους για «παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας». Ο ΥΠΕΞ Καμάλ Κχαραζί, που συμμετείχε στη διαδήλωση της Τεχεράνης, δήλωσε ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος «οφείλει να αντιληφθεί ότι δεν μπορεί να αναμειγνύεται στα εσωτερικά άλλων χωρών, και αν το πράξει αυτό στο Ιράν, η αντίδραση του ιρανικού λαού θα είναι τόσο σκληρή όσο μπορείτε να πάρετε μια γεύση σήμερα».

ΙΣΠΑΝΙΑ - ΜΑΡΟΚΟ
Ρίχνουν τους τόνους...

Ελικόπτερο του ισπανικού στρατού φέρνει προμήθειες για τους εκεί εγκαταστημένους στρατιώτες

Associated Press

Ελικόπτερο του ισπανικού στρατού φέρνει προμήθειες για τους εκεί εγκαταστημένους στρατιώτες
ΜΑΔΡΙΤΗ - ΡΑΜΠΑΤ.-

Μετά τους βρυχηθμούς, η ένταση άρχισε να εκτονώνεται χτες γύρω απ' τη διαφιλονικούμενη από Ισπανία και Μαρόκο βραχονησίδα Περεχίλ / Λεϊλά. Χτες, ο Μαροκινός υπουργός Εξωτερικών Μοχάμεντ Μπενάισα (που ένα 48ωρο νωρίτερα χαρακτήριζε την ανακατάληψη της βραχονησίδας απ' τους Ισπανούς «πράξη πολέμου») δήλωσε πως εάν οι Ισπανοί στρατιώτες αποχωρήσουν απ' τη διαφιλονικούμενη νησίδα, τότε δε θα επιστρέψουν εκεί οι Μαροκινοί στρατιώτες... Οπως είπε επί λέξει, μιλώντας στο ραδιοσταθμό «Καδένα Σερ» της Μαδρίτης, ο Μπενάισα: «Εχω δώσει ήδη μία υπόσχεση και θα την επαναλάβω ξανά δημοσίως: Το Μαρόκο δεν έχει καμία πρόθεση να επιστρέψει στη νήσο, εφ' όσον τα ισπανικά στρατεύματα την εγκαταλείψουν».

Πρόκειται, επί της ουσίας, για απάντηση του Μαροκινού υπουργού στην Ισπανίδα ομόλογό του, Ανα Παλάθιο, που είχε δηλώσει πως η Μαδρίτη είναι έτοιμη να αποσύρει τους 75 στρατιώτες απ' τη νησίδα Περεχίλ / Λεϊλά εάν υπάρξει δέσμευση απ' τη Ραμπάτ για επαναφορά του στάτους κβο στη βραχονησίδα προ των γεγονότων της 11ης Ιούλη.

ΙΣΠΑΝΙΑ
Νέες συλλήψεις για την GRAPO

Δεκατέσσερις συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν σε Γαλλία και Ισπανία υπόπτων για συμμετοχή σε ενέργειες που αποδίδονται στην GRAPO, που εκτιμάται ότι βρισκόταν σε στάδιο αναδιοργάνωσης

ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Επιβεβαίωσε, αργά το βράδυ της Πέμπτης, το υπουργείο Εσωτερικών της Ισπανίας τη σύλληψη της νέας «διεύθυνσης» της τρομοκρατικής οργάνωσης GRAPO («Ομάδες Αντιφασιστικής Αντίστασης της 1ης του Οκτώβρη»), οργάνωσης που είχε, στο μεγαλύτερο μέρος της, εξαρθρωθεί στα τέλη της δεκαετίας του '80 αλλά έκτοτε συνέχισε σποραδικά τη δράση της.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εσωτερικών, έγιναν 14 συλλήψεις, εκ των οποίων οι 8 πραγματοποιήθηκαν στην Ισπανία και εκτιμάται ότι πρόκειται, κυρίως, για άτομα της νέας «κεντρικής επιτροπής της οργάνωσης», και οι 6 στη Γαλλία, όπου εκτιμάται ότι συνελήφθησαν άτομα που σχετίζονται με τον επιχειρησιακό τομέα της οργάνωσης. Κατά τις ισπανικές αρχές, η GRAPO βρισκόταν σε ένα στάδιο αναδιοργάνωσης.

Η GRAPO δημιουργήθηκε το 1975, ενάμιση μήνα πριν από το θάνατο του δικτάτορα Φράνκο, και φέρεται να έχει πολλά κοινά στοιχεία στη δράση και στην επιχειρηματολογία της με τις ιταλικές «Ερυθρές Ταξιαρχίες», τη γερμανική «Φράξια - Κόκκινος Στρατός» και τη γαλλική «Αμεση Δράση». Το 1985 συνελήφθησαν 25 μέλη της, και έκτοτε μειώθηκε θεαματικά η δράση της.

Στις πιο πρόσφατες ενέργειές της συμπεριλαμβάνονται η απαγωγή, το 1995, του βιομηχάνου Πούμπλιο Κόρντον, που δε διαλευκάνθηκε εντελώς ποτέ, επιθέσεις σε θωρακισμένα οχήματα (με 2 νεκρούς, η τελευταία, στο Βίγκο στη Βορειοδυτική Ισπανία), και η τοποθέτηση εκρηκτικών μηχανισμών σε γραφεία ευρέσεως προσωρινής εργασίας, σε εφορίες και στα γραφεία της εφημερίδας «Ελ Μούντο» στη Βαρκελώνη. Τελευταίο θύμα της GRAPO θεωρείται ένας αστυνομικός που δολοφονήθηκε στη Μαδρίτη, το Νοέμβρη του 2000. Σύμφωνα με πηγές του ισπανικού υπουργείου Εσωτερικών, ένας από τους δολοφόνους του αστυνομικού βρίσκεται ανάμεσα στα άτομα που συνελήφθησαν στη Γαλλία.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ - ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
Μετά το Σεπτέμβρη τα εμπορικά αντίποινα για το χάλυβα;

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Πίστωση χρόνου διαπραγμάτευσης στις ΗΠΑ έδωσε χτες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς μετά από συνομιλίες 11 ωρών με Αμερικανούς αξιωματούχους αποφάσισε να μεταθέσει για τις 30 του Σεπτέμβρη την ημερομηνία κατά την οποία θα αποφασίσει την επιβολή εμπορικών αντιποίνων στις εισαγωγές αμερικανικού χάλυβα και των υποπροϊόντων του.

Ο επίτροπος της ΕΕ για το Εμπόριο, Πασκάλ Λαμί, υπερασπίστηκε αυτή την απόφαση λέγοντας πως το «συμφέρον της Ευρωπαϊκής Ενωσης εξυπηρετείται καλύτερα όταν διατηρείται η μέγιστη πίεση στις ΗΠΑ προκειμένου αυτές να κάνουν τις υποχωρήσεις που χρειάζεται». Ο Λαμί μάλιστα εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση των ΗΠΑ να προχωρήσουν χτες σε εξαιρέσεις επιπλέον 14 εισαγόμενων προϊόντων χάλυβα από την ΕΕ, η οποία (κατά τον Πασκάλ Λαμί) εκτιμάται πως θα αποφέρει κέρδη ύψους περίπου 60 εκατομμυρίων ευρώ.

Στις Βρυξέλλες, οι εκπρόσωποι κυβερνήσεων των 15 χωρών-μελών της ΕΕ υιοθέτησαν την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μετάθεση της επιβολής εμπορικών αντιποίνων σε εισαγόμενα αμερικανικά προϊόντα χάλυβα αξίας περίπου 379 εκατομμυρίων ευρώ από 1η του Αυγούστου στις 30 του Σεπτέμβρη.

ΑΛΒΑΝΙΑ
Μπερίσα πάλι κατά Νάνο

ΤΙΡΑΝΑ.--

Ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Σαλί Μπερίσα, κάλεσε για μυστική ψηφοφορία στη διαδικασία έγκρισης της κυβέρνησης που θα προτείνει ο Φάτος Νάνο, για να αντικαταστήσει εκείνην του Παντελί Μάικο, με τον ίδιο πρωθυπουργό, καθώς υπολογίζει ότι υπάρχει αρνητικό κλίμα προς τον παλιό του αντίπαλο, μετέδιδαν χτες ανταποκριτές από την πρωτεύουσα της Αλβανίας.

Εξηγώντας το σκεπτικό Μπερίσα, η αντιπρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος και της Βουλής, Τζοζεφίνα Τοπάι, δήλωσε πως «μόνο με τον τρόπο αυτό μπορεί να καταδειχτεί ποια είναι στ' αλήθεια η υποστήριξη της Βουλής προς τον νέο πρωθυπουργό». Η ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος πιστεύει ότι μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο Σοσιαλιστικό Κόμμα ο Νάνο δεν μπορεί να εξασφαλίσει τις απαραίτητες ψήφους για τη νέα κυβέρνηση εάν διεξαχθεί μυστική ψηφοφορία. Πάντως, η παράταξη Νάνο επιμένει ότι δεν είναι απαραίτητη η διαδικασία μυστικής ψηφοφορίας.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Σαλί Μπερίσα, έχει κάνει σαφές ότι θα αναλάβει πρωτοβουλίες εναντίον της νέας κυβέρνησης, χωρίς να εξηγήσει τι εννοεί. Πρόκειται για μια σαφή διαφοροποίηση από το «συναινετικό» κλίμα που είχε επικρατήσει τις προηγούμενες μέρες με την εκλογή του Αλφρεντ Μοϊσίου στην Προεδρία...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ