ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Ιούλη 2002
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΦΕΑ
Τίμησαν την πτώση της χούντας και τον αντιδικτατορικό αγώνα

Με μια σεμνή και λιτή τελετή, όπως άλλωστε αρμόζει στον καθαγιασμένο, από τα βασανιστήρια που υπέστησαν εκεί αγωνιστές της αντίστασης κατά της λαομίσητης χούντας, προαύλιο χώρο του ΕΑΤ - ΕΣΑ, τίμησε χτες το βράδυ ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 (ΣΦΕΑ) τα 28 χρόνια από την πτώση της χούντας και τον αντιδικτατορικό αγώνα, παρουσία πλήθους κόσμου.

Κυρίαρχο σύνθημα της εκδήλωσης το «Ποτέ πια φασισμός» που όπως άλλωστε σημειώθηκε παραμένει ένα σύνθημα διαχρονικό, μια απαίτηση εξαιρετικά επίκαιρη. Κυρίαρχη και η συγκίνηση για όσους πέρασαν την πόρτα και βρέθηκαν στο χώρο όπου άλλοτε μαρτύρησαν εκατοντάδες αγωνιστές, ένα ζωντανό μνημείο να υπενθυμίζει στους παλαιότερους και να διδάσκει στους νεότερους το μεγαλείο της αντίστασης, τα ιδανικά που αξίζει γι' αυτά να καταθέσεις ό,τι πολυτιμότερο διαθέτεις.

Η εκδήλωση άρχισε με κατάθεση στεφανιών στο μνημείο του Σπ. Μουστακλή, που βρίσκεται λίγα μέτρα μακριά από το χώρο όπου ο αγωνιστής βασανίστηκε φρικτά. Στη μνήμη του και στη μνήμη όλων των αγωνιστών τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή. Ακολούθησε η ομιλία του προέδρου του Συνδέσμου Μ. Βαρδάνη και η βραδιά έκλεισε με καλλιτεχνικό πρόγραμμα και ανάγνωση ποιημάτων, ενώ αναγνώστηκε μήνυμα του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη.

Το «παρών» τους έδωσαν ο Σπ. Χαλβατζής μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας, ο Γ. Δημαράς εκ μέρους του ΔΗΚΚΙ και υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας, ο Μ. Γλέζος υποψήφιος για την υπερνομαρχία Αθήνας - Πειραιά, ο υπουργός Αιγαίου Ν. Σηφουνάκης, ο πρέσβης της Παλαιστίνης στην Αθήνα Αμπντάλα Αμπντάλα, ο Γ. Μπανιάς εκ μέρους της ΑΚΟΑ, ο Αλ. Χαλβατζής εκ μέρους του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, καθώς και εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ενωσης Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου, της Προοδευτικής Ενωσης Μητέρων, εκπρόσωπος του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων κ.ά.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Μ. Βαρδάνης στην ομιλία του τόνισε πως «θα θέλαμε η αποψινή εκδήλωση να είναι μόνο βραδιά χαράς και μνήμης για συναγωνιστές που αγωνιστήκαμε μαζί τους με οράματα και την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο του τόπου και του λαού. Ομως το γκρίζο σήμερα και το αύριο να διαγράφεται σκούρο στην περιοχή μας και σε πολλές άλλες του πλανήτη και το χρέος μας να μην αποτελούμε σύνδεσμο - σφραγίδα επετειακών εκδηλώσεων, αλλά μια αγωνιστική έπαλξη που κουβαλά εμπειρίες αγώνων με τα πιο ευγενή οράματα, μας υποχρεώνει ανάλογη να είναι και η θεματική επιλογή της εκδήλωσής μας». Ακολούθως και αφού περιέγραψε με σαφήνεια όλα εκείνα τα οποία συνθέτουν αυτή την γκρίζα για τους λαούς πραγματικότητα, κατέληξε τονίζοντας την επιτακτική ανάγκη για εγρήγορση και αγωνιστική παρέμβαση, ιδιαίτερα τώρα που «φαίνεται πως μπήκαμε σε μια μακρόχρονη και επικίνδυνη διαδικασία που απειλούνται δημοκρατικές κατακτήσεις».

Ο Μ. Βαρδάνης δε θα μπορούσε να αφήσει αναπάντητη και την «επιχείρηση κατασυκοφάντησης και ενοχοποίησης της αντιδικτατορικής αντίστασης και της αριστεράς σαν ιδεολογικής μήτρας», στηλιτεύοντάς τη δριμύτατα και καλώντας όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις σε ενότητα και αγώνα για την υπεράσπιση των ατομικών ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που κατοχυρώθηκαν με σκληρούς αγώνες.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Νέα συνάντηση Κληρίδη - Ντενκτάς

Νέα συνάντηση είχαν χτες ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό.

Και αυτή η συνάντηση πραγματοποιήθηκε παρουσία του ειδικού συμβούλου, του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, για το Κυπριακό, Αλβάρο ντε Σότο. Η προηγούμενη συνάντηση που ήταν προγραμματισμένη για την περασμένη Πέμπτη αναβλήθηκε λόγω αδιαθεσίας του Ραούφ Ντενκτάς.

Κατά τη χτεσινή συνάντηση τοποθετήθηκε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης επί του εδαφικού.

Τον πρόεδρο Κληρίδη συνόδευαν στις συνομιλίες ο γενικός εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου και ο υφυπουργός παρά τω προέδρω Παντελής Κούρος.

Ακόμη, ελληνική κυπριακή πλευρά επέδωσε χτες γραπτώς την απάντησή της επί των θέσεων του Ραούφ Ντενκτάς για το θέμα των αγνοουμένων.

Η απάντηση δόθηκε σε συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος Κληρίδης με τον Ραούφ Ντενκτάς, αμέσως μετά το τέλος των χτεσινών απευθείας συνομιλιών. Στη συνάντηση παρέστησαν ο αναπληρωτής ειδικός αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο Ζπίγκνιεφ Βλόσοβιτς, ο επίτροπος προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα Τάκης Χριστόπουλος και ο εκπρόσωπος των Τουρκοκυπρίων στη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους Ρουστέμ Τατάρ. Το θέμα θα συζητηθεί εκ νέου σε νέα συνάντηση που θα έχουν την ερχόμενη Παρασκευή ο Πρόεδρος Κληρίδης και ο Ραούφ Ντενκτάς.

Η έρευνα για την πτώση του ελικοπτέρου

Ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, αντιστράτηγος Αθανάσιος Νικολοδήμος, δήλωσε ότι η έρευνα για τα αίτια της πτώσης του ελικοπτέρου «Μπελ 206», που είχε ως αποτέλεσμα τον τραγικό θάνατο του αντιστρατήγου Ευάγγελου Φλωράκη και άλλων τεσσάρων αξιωματικών, θα ολοκληρωθεί στα χρονικά πλαίσια που έχει ορίσει το υπουργείο Αμυνας.

Ο αντιστράτηγος Νικολοδήμος, ο οποίος μίλησε ύστερα από συνάντηση με τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ Τάσο Παπαδόπουλο, απέφυγε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία εξαρτήματα του μοιραίου ελικοπτέρου θα μεταφερθούν στην Ελλάδα για περαιτέρω εξετάσεις.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς τόνισε ότι τα «Μπελ 206» είναι επιχειρησιακά έτοιμα και μπορούν να πετάξουν. Διευκρίνισε ωστόσο, ότι όταν γίνεται διερεύνηση ενός ατυχήματος, λαμβάνονται διάφορα μέτρα για λόγους ασφαλείας.

Ο κ. Παπαδόπουλος διαβεβαίωσε τον αντιστράτηγο Νικολοδήμο, ότι το κόμμα του θα συνεχίσει την πάγια πολιτική του για παροχή πλήρους στήριξης και κάθε δυνατής βοήθειας για την ενδυνάμωση της Εθνικής Φρουράς.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σήμερα η συγκέντρωση για την κυπριακή τραγωδία

Σήμερα στις 8 το βράδυ στο Αγαλμα του Βενιζέλου, ο λαός της Θεσσαλονίκης καλείται να δώσει μαζικά το «παρών» στη συγκέντρωση που οργανώνει η ΕΔΥΕΘ με αφορμή τη συμπλήρωση 28 χρόνων από την κυπριακή τραγωδία και να διαδηλώσει την απαίτησή του για Κύπρο ανεξάρτητη, ομόσπονδη, αδέσμευτη και αποστρατιωτικοποιημένη.

Με ανακοίνωσή της η ΕΔΥΕΘ καταγγέλλει ότι «οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν πως η Κύπρος, με ή χωρίς την ένταξη στην ΕΕ, οδεύει προς τη θεσμική αποδοχή της διχοτόμησης και τη ΝΑΤΟποίησή της. Προετοιμάζονται όλες οι προϋποθέσεις για τη "συνομοσπονδιακή λύση". Οι ευθύνες των ελληνικών κυβερνήσεων είναι τεράστιες, προπαντός όμως αυτές της κυβέρνησης Σημίτη, που υπέγραψε το Ελσίνκι και κάθε μέρα και περισσότερο συναινεί στον οριστικό ενταφιασμό του Κυπριακού και στη διχοτόμηση και την απώλεια της εθνικής μας κυριαρχίας στο Αιγαίο».

Διευκρινίζει ότι για το ελληνικό κίνημα ειρήνης, μία και μόνο δίκαιη και βιώσιμη λύση υπάρχει και αυτή βρίσκεται στον συντονισμένο αγώνα του κυπριακού λαού ενάντια στο σοβινισμό και τις ιμπεριαλιστικές επιβουλές, για την επαναπροσέγγιση και την ειρηνική συμβίωση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. «Ο αγώνας αυτός δεν μπορεί παρά να είναι ενταγμένος στον κοινό αγώνα των λαών της περιοχής ενάντια στους σχεδιασμούς της Νέας Ιμπεριαλιστικής Τάξης και για να φύγει το ΝΑΤΟ από την περιοχή μας, να αφεθούν οι λαοί μόνοι τους να αποφασίζουν τις τύχες τους, να μετατραπεί η περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου σε ζώνη σταθερής ειρήνης, φιλίας και συνεργασίας λαών και κρατών», καταλήγει η ΕΔΥΕΘ.

ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ
Εκδήλωση για το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή στην Κύπρο

Ο δήμαρχος Καισαριανής Γεώργιος Κατημερτζής σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΚΟΕ) και το Σύλλογο Κυπρίων Επιστημόνων (ΣΚΕ) καλούν αύριο, Τετάρτη, 24 του Ιούλη 2002 και ώρα 21.00, στην Πλατεία Αναγέννησης (Λεωφ. Εθνικής Αντίστασης), «Σε εκδήλωση Μνήμης και Τιμής για τα 28 χρόνια από το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή & κατοχή».

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει ομιλίες και πλαισιώνεται από παραδοσιακή μουσική και χορούς από τον κυπριακό Λαογραφικό Ομιλο «Η Ρήγαινα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ