ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Ιούλη 2002
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η Σύνοδος της Σεβίλλης όρθωσε υψηλότερα τα τείχη της Ευρώπης - φρούριο

Παρέμβαση του Στρατή Κόρακα στη σχετική συζήτηση του Ευρωκοινοβουλίου

Αιτιολογώντας την καταψήφιση εκ μέρους των κομμουνιστών ευρωβουλευτών του Ψηφίσματος του Ευρωκοινοβουλίου για τα αποτελέσματα της Συνόδου της Σεβίλλης, ο Στρατής Κόρακας ανέφερε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «ουσιαστικά συναινεί στην πολιτική» που χαράχτηκε στη Σεβίλλη, μια πολιτική που «όρθωσε υψηλότερα τα τείχη της Ευρώπης-φρούριο». Η παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ ήταν η εξής:

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Σεβίλλης όρθωσε υψηλότερα τα τείχη της Ευρώπης-φρούριο, με τη λήψη μέτρων ενίσχυσης της ξενοφοβίας και του ρατσισμού, συγκάλυψης της ανάλγητης φιλελεύθερης πολιτικής της ΕΕ και των κρατών - μελών μετατρέποντας τους μετανάστες και τις χώρες προέλευσής τους σε εξιλαστήρια θύματα.

»Επιμένει στην αντιλαϊκή πολιτική της ανταγωνιστικότητας, των ιδιωτικοποιήσεων και των απελευθερώσεων των αγορών, που αυξάνει τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου και επιδεινώνει τη θέση των εργαζομένων, προκαλώντας τη δικαιολογημένη αντίδρασή τους.

»Ενισχύει τη στρατιωτικοποίηση και τον αυταρχισμό της ΕΕ, προβλέπει την αποστολή στρατευμένων σε Βοσνία και FYROM και τη δημιουργία νέων διωκτικών αρχών για εδραίωση της νέας τάξης, την αντιμετώπιση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων και καταστολή του κινήματος αντίστασης και αντεπίθεσης των εργαζομένων.

»Δείγμα αυτής της αυταρχικής πολιτικής ήταν το φρούριο που ορθώθηκε γύρω από το χώρο συνεδρίασης του Συμβουλίου, η προσπάθεια τρομοκράτησης των πολιτών και η απαγόρευση της διαδρομής της πορείας και της εισόδου στην Ισπανία διαδηλωτών από άλλες χώρες.

»Αυτές οι μεγαλειώδεις διαδηλώσεις, αυτή η συσπείρωση ευρύτερων κοινωνικών στρωμάτων που αντιτίθενται σε αυτή την πολιτική, η συγκρότηση ενός αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού μετώπου θα είναι αναμφίβολα η απάντηση των εργαζομένων για την ανατροπή της.

»Οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ καταψηφίσαμε το Κοινό Ψήφισμα γιατί ουσιαστικά συναινεί σ' αυτή την πολιτική».

ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΠΟΛΕΜΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ
Υποκριτική η ανησυχία της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Παρέμβαση του Στρατή Κόρακα σε σχετική συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο

Παρεμβαίνοντας στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, με αφορμή τη συζήτηση ψηφίσματος διαμαρτυρίας για το νέο νόμο των ΗΠΑ που εξαιρεί το αμερικανικό προσωπικό από τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Ρώμης, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας τόνισε τα εξής:

«Ψηφίζεται σήμερα στην Ολομέλεια του ΕΚ ψήφισμα διαμαρτυρίας για τον πρόσφατο νόμο των ΗΠΑ που αφορά την εξαίρεση του αμερικανικού προσωπικού από τη δικαιοδοσία του νεογέννητου Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Ρώμης, ακόμη κι όταν κατηγορείται για τη διάπραξη γενοκτονιών και εγκλημάτων πολέμου.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το περιεχόμενο αυτού του νόμου αποτελεί καταρράκωση των βασικών αρχών του Διεθνούς Δικαίου και επίδειξη του αλαζονικού, πολεμοχαρούς, κοσμοκρατορικού και ιμπεριαλιστικού προφίλ των ΗΠΑ.

Ομως, σε κάθε καλόπιστο άνθρωπο γεννιούνται τα εξής ερωτήματα:

1. Τώρα θυμήθηκε η ΕΕ τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου; Γιατί δεν τις εφάρμοζε όταν από κοινού με τις ΗΠΑ βομβάρδιζαν τη Γιουγκοσλαβία και, μετά τις 11 Σεπτέμβρη, κήρυσσαν "τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας" και του Αφγανιστάν, δηλώνοντας "είμαστε όλοι Αμερικανοί";

2. Με βάση ποιες αρχές έστησαν, μαζί με τις ΗΠΑ, το παράνομο - σύμφωνα με το Καταστατικό του ΟΗΕ - Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για να δικάσουν τον πρόεδρο Μιλόσεβιτς και όσους αντιστάθηκαν στην αμερικανο-ΝΑΤΟική επέμβαση;

3. Θα προσαχθούν στο δικαστήριο αυτό οι ηγέτες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ για τα εγκλήματά τους στη Γιουγκοσλαβία, το Αφγανιστάν και όπου αλλού στο μέλλον;

4. Μήπως κι αυτό το Δικαστήριο θα χρησιμοποιηθεί τελικά για να δικάσει την αντίσταση ενάντια στη νέα ιμπεριαλιστική τους τάξη;

5. Νομιμοποιείται η ΕΕ να εμφανίζεται στα μάτια των λαών ως πρωτεργάτης ίδρυσης διεθνών ποινικών δικαστηρίων και ως εγγυητής απονομής διεθνούς δικαιοσύνης;

Με βάση τους παραπάνω προβληματισμούς, οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ δεν μπορούμε να ψηφίσουμε το Ψήφισμα».

Κ. ΑΛΥΣΣΑΝΔΡΑΚΗΣ
Κάνουν το μαύρο άσπρο για την «παγκοσμιοποίηση»

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ κατά τη συζήτηση της Εκθεσης Gillig

Επεξηγώντας την αρνητική ψήφο των ευρωβουλευτών του ΚΚΕ στην Εκθεση Gillig για την προώθηση των βασικών κανόνων εργασίας στα πλαίσια της παγκοσμιοποίησης, ο Κ. Αλυσσανδράκης ανέφερε τα εξής:

«Η ενασχόληση της ΕΕ με τους "βασικούς κανόνες εργασίας" (δηλαδή το δικαίωμα στο συνδικαλισμό και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, την εξάλειψη της καταναγκαστικής εργασίας, την κατάργηση της παιδικής εργασίας και την εξάλειψη των διακρίσεων, που καλύπτονται από 8 συμβάσεις της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας) είναι αναμφίβολα αποτέλεσμα της πίεσης του λαϊκού κινήματος και των μεγάλων διαδηλώσεων στο Σιάτλ, τη Γένοβα και αλλού.

Τονίζουμε ότι το ενδιαφέρον τους είναι άκρως υποκριτικό, αφού κατευθυντήρια γραμμή είναι ότι η λεγόμενη παγκοσμιοποίηση βοηθά στο σεβασμό των βασικών κανόνων εργασίας. Κάνουν δηλαδή το μαύρο άσπρο, προσπαθούν να πείσουν ότι η παγκόσμια κυριαρχία του κεφαλαίου, η απομύζηση του πλούτου του πλανήτη και η αύξηση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων έχουν θετικά αποτελέσματα στις χώρες του Τρίτου Κόσμου! Η στάση της ΕΕ γίνεται ακόμα πιο υποκριτική επειδή αυτοπροβάλλεται ως εργασιακός παράδεισος, τη στιγμή που έχει εξαπολύσει μια άνευ προηγουμένου επίθεση ενάντια στις κατακτήσεις της εργατικής τάξης. Μην αγγίζοντας τα γενεσιουργικά αίτια του προβλήματος, είναι φυσικό οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και της Επιτροπής Απασχόλησης να φαντάζουν από ανεπαρκείς έως αστείες.

Ξεκινώντας από την ιστορική αλήθεια ότι όσα κατέκτησε η εργατική τάξη είναι αποτέλεσμα αγώνων και θυσιών και όχι αποτέλεσμα της φιλανθρωπίας της αστικής τάξης, το ΚΚΕ πιστεύει ότι η βελτίωση των συνθηκών εργασίας θα προέλθει από την πάλη της εργατικής τάξης και τη διεθνή αλληλεγγύη. Ακόμα περισσότερο, οριστική λύση θα υπάρξει μόνο με τον επαναστατικό μετασχηματισμό της κοινωνίας και την κατάργηση της εκμετάλλευσης.

Για τους παραπάνω λόγους οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ καταψηφίσαμε την Εκθεση».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Πότε θα απομακρυνθεί το πεδίο βολής Ασκού - Προφήτη στο Λαγκαδά;

Σχετική Ερώτηση κατέθεσαν βουλευτές του Κόμματος στη Βουλή

ΕΡΩΤΗΣΗ προς τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, αναφορικά με την απομάκρυνση του πεδίου βολής Ασκού - Προφήτη στο Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, Αγγελος Τζέκης και Γιώργος Χουρμουζιάδης. Στην Ερώτηση τονίζονται τα παρακάτω:

«Λίγες μέρες μετά τη διεξαγωγή της άσκησης "Σάρισα 2002" στο πεδίο βολής του Ασκού - Προφήτη στο Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, κάτοικος της ευρύτερης περιοχής βρήκε τραγικό θάνατο από "αδέσποτο" βλήμα που βρήκε και το οποίο δεν είχε εκραγεί.

Το περιστατικό αυτό δεν είναι το μοναδικό και αποδεικνύει την έλλειψη και στοιχειωδών ακόμη μέτρων ασφαλείας για την προστασία των κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι κινδυνεύουν από τα άσκαστα "αδέσποτα" βλήματα, που χάνοντας το στόχο πέφτουν ακόμη και μέσα στα χωράφια τους.

Επίσης οι πυρκαγιές, οι οποίες προκαλούνται, κύρια κατά τη διάρκεια διεξαγωγής των στρατιωτικών ασκήσεων, εγκυμονούν κινδύνους για τους κατοίκους και τις περιουσίες τους.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός:

- Πότε θα απομακρυνθεί το πεδίο βολής από την εν λόγω περιοχή;

- Μέχρι να απομακρυνθεί το πεδίο βολής, ποια είναι εκείνα τα μέτρα που θα πάρει η κυβέρνηση για να μην ξαναϋπάρξουν θύματα για το συγκεκριμένο λόγο και οι κάτοικοι της περιοχής να αισθάνονται ασφαλείς στον τόπο τους;

- Τι μέτρα παίρνονται για την έγκαιρη αντιμετώπιση των προβλημάτων που παρατηρούνται (πυρκαγιές κλπ.) κατά το χρόνο διεξαγωγής των ασκήσεων;».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ