ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Ιούλη 2002
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αντικομμουνιστικό παραλήρημα του μητροπολίτη Αμβρόσιου

Ανακοίνωση της ΝΕ Αχαΐας του ΚΚΕ

Σε αντικομμουνιστικό παραλήρημα προχώρησε για μια ακόμη φορά από τον άμβωνα της Μονής του Αγίου Νικολάου στην Κάτω Βλασία, ο πρώην χωροφύλακας, γνωστό φερέφωνο των γερμανοτσολιάδων και νυν ρασοφόρος, το χαϊδεμένο παιδί της χούντας και εξέχων μέλος της Χρυσοπηγής, ο μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιος, την περασμένη Κυριακή, σε εκδήλωση μνήμης των στρατιωτών του 117 Τάγματος Πεζικού του Εθνικού Στρατού και των μαχητών του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, με απόφαση του Αρχιμανδρίτη της Μονής, που σκοτώθηκαν στη μάχη στο μοναστήρι της Βλασίας, στις 23 Ιούλη το 1948, κατά τη διάρκεια του εμφύλιου πολέμου.

Αποκάλεσε προδότες και συμμορίτες τους μαχητές του ΔΣΕ, οι οποίοι πολέμησαν με στόχο να παραδώσουν τη χώρα στους Σλάβους, σε αντίθεση με τους πατριώτες, όπως αποκάλεσε τους στρατιώτες του Εθνικού Στρατού που πολέμησαν για να μην υποδουλωθεί η χώρα στους Σλάβους.

Απολαύστε ορισμένα από τα «ξερατά» του: «Εδώ στην Ι. Μονή, έπεσαν ήρωες το 1948, υπερασπιζόμενοι την πατρίδα. Ελληνες στρατιώτες που εμάχοντο υπέρ πίστεως, για να μείνει ελεύθερη η πατρίδα και να μην υποδουλωθεί στους Σλάβους. Σήμερα όμως τιμάμε και τους προδότες μαζί με τους πατριώτες. Σήμερα τιμάμε και αυτούς που πολέμησαν εναντίον της πατρίδας για να την παραδώσουν στο σλαβισμό. Κάποτε τους λέγαμε συμμορίτες και τον πόλεμο που έκαναν στην Ελλάδα τον ονομάζαμε συμμοριτισμό. Σήμερα η πολιτεία τον ονομάζει Εμφύλιο».

Τα παραπάνω λόγια του Αμβρόσιου προκάλεσαν αλγεινή εντύπωση στη συντριπτική πλειοψηφία των παρευρισκομένων, οι οποίοι αποχώρησαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας, δίνοντας την καλύτερη απάντηση στο φανατισμένο και ανιστόρητο μητροπολίτη που εμμένει να κηρύσσει φασιστικές απόψεις.

«Ο ηρωικός ΔΣΕ τους φοβίζει ακόμα και τώρα»

«Ο ηρωικός ΔΣΕ τους φοβίζει ακόμα και τώρα. Τους φοβίζει ως αγωνιστική παρακαταθήκη, ως ορόσημο πατριωτισμού, αντίστασης, ανυπακοής και διαπαιδαγώγησης της νέας γενιάς. Τους φοβίζει η συνέχεια του αγώνα για τη λαϊκή συσπείρωση και πάλη, για τη δικαίωση του οράματος για μια Ελλάδα λεύτερη και σοσιαλιστική, όπου ο ίδιος ο λαός θα διαφεντεύει τις τύχες του». Αυτό τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΝΕ Αχαΐας του ΚΚΕ με αφορμή τα όσα άθλια εκστόμισε ο Αμβρόσιος και συμπληρώνει: «Πού ήταν ο Αμβρόσιος όταν το ΕΑΜ κατέβαζε στους δρόμους το λαό της Αθήνας για να σωθεί από την πείνα; Για να ακυρωθεί η πολιτική επιστράτευση, για να μην πολεμήσουν τα παιδιά του ελληνικού λαού στο πλευρό των Γερμανών;

Πού ήταν όταν το ΕΑΜ πάλευε για να μην κατέβουν οι Βούλγαροι φασίστες στη Θεσσαλονίκη; Αλλά και πού ήταν όταν ανώτεροι κληρικοί, όπως ο Αντώνιος της Ηλείας και ο Ιωακείμ της Κοζάνης πάλευαν μαζί με το ΕΑΜ ενάντια στους Γερμανούς κατακτητές;».

Και καταλήγει η ανακοίνωση: «Σε όλη τη διαδρομή αυτής της αντίστασης ο Αμβρόσιος, όπως φαίνεται από τα συμφραζόμενά του, διάλεξε το στρατόπεδο των κατακτητών και τη γραμμή υπεράσπισης των δωσιλόγων και των ξένων συμφερόντων. Δικαιούται να ομιλεί μόνο ως πολιτικός εκφραστής των κατακτητών, των δωσιλόγων και της σημερινής Νέας Τάξης Πραγμάτων».

ΥΠΟΘΕΣΗ «ΜΑΥΟ»
Συνεχίστηκαν οι αντεγκλήσεις

«Συμβουλές» προς τους δικαστικούς λειτουργούς έδωσε με δηλώσεις του χτες ο Γραμματέας της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ Κ. Λαλιώτης, μετά την πρόταση του εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών Δ. Παπαγγελόπουλου «να μπει στο αρχείο η υπόθεση της ΜΑΥΟ».

Συγκεκριμένα, ο Κ. Λαλιώτης σχολιάζοντας τη συγκεκριμένη απόφαση ανέφερε: «Πιστεύω πως όλοι μας θα πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της, ακόμη και όταν διαφωνούμε με τις αποφάσεις. Αλλά θα πρέπει να γνωρίζουν και οι δικαστικοί λειτουργοί ότι σε ένα δημοκρατικό σύστημα, σε μια ευνομούμενη δημοκρατία και οι κρίνοντες κρίνονται. Και αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία».

Παράλληλα, ο ίδιος, υποστήριξε ότι θα «συνεχίσει τον αγώνα του για τη διαφάνεια» και συμπλήρωσε ότι «η υπόθεση αυτή, από τη στιγμή που υπάρχουν ερωτήματα και θα υπάρξουν και στοιχεία, δεν μπορεί να κλείσει σε καμιά περίπτωση. Είναι γεγονός ότι οι δεσμοί της λιβεριανής εταιρίας MAYO με τη Νέα Δημοκρατία είναι διαχρονικοί, όπως διαχρονική είναι και η ροή μαύρου και αδήλωτου χρήματος από τη MAYO προς τα ταμεία της Νέας Δημοκρατίας».

Δηλώσεις για το θέμα έκανε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρ. Πρωτόπαππας, ο οποίος υποστήριξε ότι «ο κ. Λαλιώτης έδωσε και δίνει μια σημαντική μάχη για το θέμα της διαφάνειας. Εχει ζητήσει και προσπαθεί να κατοχυρωθεί η διαφάνεια ως μια αδιαπραγμάτευτη αρχή στη δημόσια ζωή και ιδιαίτερα δίνει μια μάχη στο σοβαρό θέμα του τρόπου χρηματοδότησης των κομμάτων».

Ο Χρ. Πρωτόπαππας, συγχρόνως ανέφερε: «Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε αυτή τη στιγμή είναι να αφήσουμε τη δικαιοσύνη να προχωρήσει το έργο της, διότι, όπως είναι γνωστό, η υπόθεση αυτή είναι σε εξέλιξη. Δεν έχουμε καμία διάθεση να παρέμβουμε στη δικαιοσύνη».

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Θ. Ρουσόπουλος, απαντώντας στο Γραμματέα της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, δήλωσε: «Με χυδαίο τρόπο, ο Γραμματέας της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ παρεμβαίνει στο έργο της Δικαιοσύνης απειλώντας τους δικαστές. Και το κάνει, στην επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας. Ας τον κρίνει ο κάθε δημοκράτης Ελληνας πολίτης».

Ερευνα για την άσκηση σωματικού ελέγχου στον Δ. Τσοβόλα

Ποινική προκαταρκτική εξέταση διέταξε χτες ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Σωτ. Μπάγιας, με αφορμή δημοσιεύματα του Τύπου για άσκηση σωματικού ελέγχου στον πρόεδρο του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλα από τις ελεγκτικές αρχές του αεροδρομίου «Ελευθ. Βενιζέλος». Το περιστατικό συνέβη το περασμένο Σάββατο, που ο Δ. Τσοβόλας επρόκειτο να ταξιδέψει στην Κρήτη για περιοδεία. Ενώ είχε ήδη περάσει από τον καθιερωμένο έλεγχο κατά την είσοδό του στην αίθουσα αναχωρήσεων και ετοιμαζόταν να επιβιβαστεί στο λεωφορείο, που μαζί με τους υπόλοιπους επιβάτες θα τον μετέφερε στο αεροπλάνο, τον σταμάτησαν άνδρες της ασφάλειας, λέγοντάς του ότι έχουν εντολή από τη διοίκηση του αεροδρομίου να του κάνουν σωματική έρευνα. Ο ίδιος αρνήθηκε, όπως ήταν φυσικό, με αποτέλεσμα να χάσει την πτήση του.

Σκοπός της έρευνας, την οποία θα διενεργήσει ο εισαγγελέας Παν. Αγγελόπουλος, είναι να διακριβωθεί αν τελέστηκαν σε βάρος του προέδρου του ΔΗΚΚΙ αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα, όπως «απρόκλητη έμπρακτη εξύβριση» και «παράνομη κατακράτηση».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΚΙ Σπύρος Κουτσουβέλης, αργά χτες το βράδυ, με δήλωσή του σχολίασε τη στάση του υπουργού Μεταφορών Χρ. Βερελή, στο θέμα που προέκυψε με την απόπειρα σωματικής έρευνας του Δ. Τσοβόλα, τονίζοντας: «Ο εκτελών χρέη Ελληνα υπουργού κ. Βερελής, από τα πρωτοκλασάτα στελέχη του εκσυγχρονισμού και εξ απορρήτων του κ. Σημίτη, κατάφερε να αποδειχθεί "βασιλικότερος του βασιλέως", αφού με τη δήλωσή του... εγκαλεί τον Δ. Τσοβόλα "γιατί δε συνεμορφώθη προς τας υποδείξεις" των Γερμανών που λειτούργησαν σαν δύναμη εσωτερικής κατοχής.

Αυτή η εθνικά περήφανη στάση του υπουργού και της κυβέρνησης διεκδικεί περίοπτη θέση στη σύγχρονη ελληνική ιστορία και ο κ. Βερελής δικαιωματικά κερδίζει μια θέση δίπλα στον Αρη Βελουχιώτη, τον Μανώλη Γλέζο, τον Μανδηλαρά, τον Παναγούλη, τον Τεμπονέρα κ.ά.

Δυστυχώς η εκσυγχρονιστική μας κυβέρνηση μετέτρεψε την Ελλάδα σε ξέφραγο αμπέλι».

ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ
Εκδήλωση για την Ηλέκτρα Αποστόλου

Ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής και οι αντιστασιακές οργανώσεις Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης - ΠΕΑΕΑ, ΠΟΑΕΑ, ΠΣΑΕΕΑ και η Επιτροπή Γυναικών της ΠΟΑΟ διοργανώνουν, την Παρασκευή 26 Ιούλη 2002, στο Πολιτιστικό Πολύκεντρο «Ηλέκτρα Αποστόλου» (Κουντουριώτη και Νεότητας), εκδήλωση για την Ηλέκτρα Αποστόλου, 58 χρόνια μετά τη δολοφονία της.

Το ΔΣ της ΠΕΑΕΑ καλεί όλα τα παραρτήματα της Αττικής με τα λάβαρά τους, τους φίλους της Εθνικής Αντίστασης και τους Απογόνους να συμμετάσχουν στην εκδήλωση τιμής της ηρωίδας Ηλέκτρας Αποστόλου.

Δείτε στον «902 TV»

Παρακολουθήστε σήμερα στην τηλεόραση του «902»:

Στις 19.00, ένα αφιέρωμα στη Μεταπολίτευση του 1974, με αφορμή τη συμπλήρωση 28 χρόνων από τότε, με ομιλητή τον Δημήτρη Ζάχαρη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέα της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας.

ΚΟΡΙΝΘΙΑ
Δραστηριότητες του ΚΚΕ

- Η ΚΟ Κορινθίας του ΚΚΕ καλεί το Σάββατο 27 του Ιούλη, στις 8.30 μ.μ., στο Ξυλόκαστρο, στο Κέντρο Νεότητας, όπου ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Πατάκης θα αναπτύξει τις εκτιμήσεις του Κόμματος για τις εξελίξεις στον αγροτικό τομέα και την πρότασή του για τη διέξοδο από τη σημερινή κατάσταση.

- H NE Κορινθίας του ΚΚΕ καλεί σε συγκέντρωση, που διοργανώνει με θέμα «Οι γυναίκες - βασικός παράγοντας για φιλολαϊκές εξελίξεις», την Τετάρτη 31 του Ιούλη, στις 8 μ.μ., στην αίθουσα του ξενοδοχείου «ΕΦΥΡΑ». Θα μιλήσει η Αιμιλία Αγκαβανάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ