ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Ιούλη 2002
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Νέα κυβερνητική κοροϊδία στους ανέργους

Αναγκαία η ανάπτυξη κινήματος ανέργων από τα συνδικάτα για την ανάπτυξη και το συντονισμό του αγώνα

Την κοροϊδία της κυβέρνησης σε βάρος των ανέργων καταγγέλλει το Συντονιστικό Σωματείων - Συνδικάτων και Συνδικαλιστών Αθήνας, μετά την απόφασή της για δήθεν βοήθεια στους μακροχρόνια άνεργους με τη χορήγηση επιδόματος 150 ευρώ το μήνα.

«Ακόμη και με αυτή την απόφασή της, πετάει στο περιθώριο και την εξαθλίωση χιλιάδες ανέργους, αφού οι όροι και οι προϋποθέσεις είναι απαγορευτικές για τη χορήγηση του επιδόματος. Η Γραμματεία του Συντονιστικού καταγγέλλει την κυβέρνηση που προσπαθεί να εμφανίσει ένα φιλεργατικό πρόσωπο για τους ανέργους. Εφαρμόζει πολιτική, που αποτέλεσμά της είναι η αύξηση της ανεργίας. Καθημερινά οι απολύσεις αυξάνονται και η εργοδοσία χέρι - χέρι με την πολιτική αυτή οδηγούν τους ανέργους στη φτώχεια και την εξαθλίωση».

Το Συντονιστικό επισημαίνει ότι «η κυβέρνηση προσπαθεί μέσω των "προγραμμάτων" και της διά βίου μάθησης, ροκανίζοντας δισεκατομμύρια τα ΚΕΚ κλπ., να δείξει κοινωνικό πρόσωπο. Ομως η αύξηση της ήδη υπάρχουσας ανεργίας, οι ιδιωτικοποιήσεις, η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, η μερική απασχόληση και το ωρομίσθιο, δηλαδή οι μισοαπασχολούμενοι και οι μισοάνεργοι, επιβεβαιώνουν τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής».

Τέλος, υπογραμμίζει ότι «είναι ανάγκη οι άνεργοι να βγάλουν συμπεράσματα και να παλέψουν για ανατροπή αυτής της πολιτικής και να γίνει κατανοητό ότι η ανεργία είναι φαινόμενο σύμφυτο με το καπιταλιστικό σύστημα.

Τα σωματεία να αναδείξουν το τεράστιο αυτό πρόβλημα και να συμβάλουν στο συντονισμό και αγώνα για την ανάπτυξη Κινήματος Ανέργων που θα παλέψει:

- Για το δικαίωμα στη δουλιά, για μόνιμη, πλήρη και σταθερή εργασία.

- Για 35ωρο - 7ωρο - 5ήμερο.

- Για επίδομα ανεργίας στο 80% του μισθού και να διαρκεί όσο ο εργαζόμενος θα είναι άνεργος».

ΔΑΣ - ΕΚΑ
Ανάγκη ταξικού ρεύματος στα συνδικάτα

«Για μας κριτήριο είναι η ανάγκη των εργαζομένων για μόνιμη, πλήρη και σταθερή δουλιά και όχι οι ανάγκες της επιχείρησης και των κερδών της. Γι' αυτό χρειαζόμαστε ένα συνδικαλιστικό κίνημα αποφασισμένο να συγκρουστεί και να παλέψει, αλλά κυρίως ταξικά προσανατολισμένο».

Τα παραπάνω επισημαίνει σε ανακοίνωση η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» (ΔΑΣ) στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας με αφορμή τη στάση των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΑΠ σε μία σειρά ζητήματα. Συγκεκριμένα όπως σημειώνει, στα πετρέλαια και στην Ολυμπιακή - Κέτερινγκ αρνήθηκαν την απαίτηση ματαίωσης των ιδιωτικοποιήσεων, στη συζήτηση για τις εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη το 2003, στήριξαν τα σχέδια κυβέρνησης και διεθνούς σοσιαλδημοκρατίας ενώ αρνήθηκαν την πρόταση για τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρια και χρονικούς περιορισμούς.

«Είναι αναγκαίο να αλλάξουν παντού οι συσχετισμοί, και στο ΕΚΑ και στα σωματεία, υπέρ του ταξικού ρεύματος. Αυτό είναι αναγκαίο και χρήσιμο να γίνει και στις αρχαιρεσίες των σωματείων» επισημαίνει.

Οπως σημειώνει στη συνέχεια η ΔΑΣ: «Η οργάνωση της εργατικής τάξης στα σωματεία της, με ταυτόχρονη ενίσχυση του ταξικού ρεύματος του ΠΑΜΕ στο συνδικαλιστικό κίνημα και η αλλαγή του συσχετισμού των δυνάμεων σε πολιτικό επίπεδο, είναι απαραίτητοι όροι και προϋποθέσεις αποτελεσματικότερης άμυνας των εργαζομένων απέναντι στις αντιλαϊκές πολιτικές και κυρίως προοπτικής των αγώνων». Γι' αυτό τονίζει: «Οσο το πάνω χέρι στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα θα το έχει ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός, η κάστα αυτή της εργατικής αριστοκρατίας, όσο ο κάθε Πολυζωγόπουλος και η κάθε ΠΑΣΚΕ (και όχι μόνο) θα αναδείχνονται σε πρώτοι απεργοσπάστες, οι αγώνες θα υπονομεύονται, δε θα έχουν συνέχεια και προοπτική και δε θα διεκδικούνται τα σύγχρονα αιτήματα της εργατικής τάξης».

Τέλος η ΔΑΣ καλεί όλους τους εργαζόμενους να βγάλουν τα αναγκαία συμπεράσματα από τους αγώνες που έγιναν ώστε οι επόμενοι να είναι πιο αποτελεσματικοί και νικηφόροι για την εργατική τάξη και καταλήγοντας επισημαίνει ότι: «Χρειαζόμαστε απέναντι στο μέτωπο κεφαλαιούχων - Ευρωπαϊκής Ενωσης και αστικών κομμάτων να αντιπαραθέσουμε τη Λαϊκομετωπική συμμαχία των εργαζομένων. Την κοινωνική και πολιτική συμμαχία της εργατικής τάξης, των μικρομεσαίων στρωμάτων της πόλης και του χωριού, της μικρής και μεσαίας αγροτιάς, της νεολαίας. Μια κοινωνικοπολιτική συμμαχία γεννημένη από τους αγώνες και στηριγμένη σ' αυτούς, που θα διεκδικήσει και στην πορεία θα πάρει την πολιτική εξουσία από τους εκπροσώπους του κεφαλαίου».

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΖΑΚΥΝΘΟΥ
Εργοδοτική ασυδοσία και αλητεία

Καταγγέλλει την αντιμετώπιση Πακιστανού σερβιτόρου από την Αστυνομία, μετά την ψευδή και εκδικητική κατηγορία του από την εργοδοσία για κλοπή

Στην εργοδοτική ασυδοσία του διδύμου κυβέρνηση - ξενοδοχειακό κεφάλαιο και κάθε λογής δήθεν επιχειρηματιών, έρχεται να προστεθεί και η εργοδοτική αλητεία, καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου σε ανακοίνωσή του, με αφορμή την ψευδή κατηγορία εναντίον αλλοδαπού σερβιτόρου για κλοπή, που είχε ως αποτέλεσμα την πενθήμερη κράτησή του και τη διαπόμπευσή του από τα μέσα ενημέρωσης του νησιού.

«Ο 29χρονος Πακιστανός σερβιτόρος Αντίλ Χαμίντ, που εργαζόταν στο κινέζικο εστιατόριο "PASSAGE TO ASIA", ιδιοκτησίας του Νεκτάριου Φουσέκη και του Ζανγκ Ξγαο Γκουάνγκ, με ψευδή καταγγελία τους για κλοπή για εκδικητικούς λόγους, βρέθηκε με πενθήμερη κράτηση στο κρατητήριο του Αστυνομικού Τμήματος Ζακύνθου, περνώντας αυτόφωρο όπου και αθωώθηκε», τονίζει στην ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο.

Προσθέτει ότι «το αμάρτημά του ήταν η άρνησή του μαζί με άλλους 3 συμπατριώτες του, συναδέλφους του, να πειθαρχήσουν στην εργοδοτική αυθαιρεσία, που απαιτούσε να τους παρακρατήσει παράνομα από το μεροκάματό τους χρήματα για πελάτη που έφυγε χωρίς να πληρώσει το λογαριασμό του».

Και συνεχίζει στην ανακοίνωσή του το ΕΚ Ζακύνθου: «Οι "έντιμοι" επιχειρηματίες συνεχίζουν την κοινωνική τους δραστηριότητα. Οι ανέντιμοι Πακιστανοί εργαζόμενοι, κλέφτες με πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα στις τοπικές εφημερίδες, τραβάνε το δικό τους Γολγοθά για να ζήσουν τις οικογένειές τους. Αυτή είναι, κ. Χρυσοχοΐδη, η δημοκρατίας σας; Μετά την καταγγελία οποιουδήποτε, η πενθήμερη κράτηση στα κρατητήρια της δημοκρατίας σας; Αυτή είναι, κ. Ρέππα, η υπεράσπιση των δικαιωμάτων και της προσωπικότητας των εργαζομένων, της εργατικής νομοθεσίας, που εσείς και η πολιτική σας έχετε καταργήσει; Αυτή είναι η περιβόητη υπηρεσία ΣΕΠΕ που φτιάξατε, αλλά στη Ζάκυνθο ξεχάσατε να στελεχώσετε;».

«Σας καλούμε άμεσα να μας απαντήσετε», υπογραμμίζει το Εργατικό Κέντρο, καλώντας ταυτόχρονα την εργατική τάξη του νησιού «σε ταξική συσπείρωση και πάλη για την υπεράσπιση όχι μόνο των δικαιωμάτων μας, αλλά από ό,τι φαίνεται και της προσωπικότητάς μας. Καλούμε τις τοπικές αρχές να πάρουν θέση για τέτοιου είδους συμπεριφορές. Καλούμε τον τοπικό Τύπο να επανορθώσει».

Στάση εργασίας σε εργοτάξιο του ΜΕΤΡΟ

Τρίωρη στάση εργασίας θα πραγματοποιήσουν την Τρίτη, 30 Ιούλη, οι εργαζόμενοι σε όλα τα εργοτάξια της υπό κατασκευή γραμμής του ΜΕΤΡΟ προς Αιγάλεω (Ερμού - Εσταυρωμένος), στα Αρχαιολογικά Σκάμματα στον ίδιο χώρο και σε όλους τους υπεργολάβους, μεταξύ 11πμ - 2μμ.

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, ικανοποιητικές αυξήσεις για όλους, αυστηρή τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, να καταβληθούν τα ημερομίσθια που δε δόθηκαν για τις ημέρες του καύσωνα, αναγνώριση ειδικοτήτων και 5ήμερο, 7ωρο, 35ωρο.

Επιτροπή νέων οικοδόμων

Στη συγκρότηση πενταμελούς επιτροπής προχώρησαν νέοι οικοδόμοι, μέλη του Συνδικάτου Αθήνας, σε σύσκεψη που έγινε χτες.

Η Επιτροπή θα λειτουργεί και ταυτόχρονα σε συνεργασία με τις Επιτροπές Νέων που υπάρχουν στα παραρτήματα του Συνδικάτου. Στόχος της επιτροπής είναι να φέρει κοντά στο Συνδικάτο ακόμα περισσότερους νέους οικοδόμους και να τους δραστηριοποιήσει σε έναν κοινό αγώνα για τα προβλήματα του κλάδου, που δημιουργούν η εργοδοτική ασυδοσία και η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης.

Στη σύσκεψη συμμετείχε και ο γραμματέας του Συνδικάτου Γ. Θεοδώρου, ο οποίος επισήμανε στους νέους οικοδόμους ότι επιφορτίζονται βαρύ φορτίο, γιατί είναι αυτοί που πρέπει να συνεχίσουν τον αγώνα για να διατηρήσουν και να διευρύνουν τις κατακτήσεις της εργατικής τάξης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ