ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Ιούλη 2002
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Δέχτηκε, τελικά, η δικαστής τους ηγέτες του ΚΕΚΡ-ΕΚΚ

Πώς οι ηγέτες του κόμματος έφτασαν σε ακρόαση στη δικαστή

Στις 25 Ιούλη, οι συμπρόεδροι της ΚΕ του ΚΕΚΡ-ΕΚΚ Βίκτορ Τιούλκιν και Ανατόλι Κριουτσκόφ μετέβησαν στο δικαστήριο Ταγκάνσκ της Μόσχας, για να συναντηθούν με τον πρόεδρο του δικαστηρίου και την ομοσπονδιακή δικαστή Σβετλάνα Κουπριένκο, η οποία πρέπει να εκδικάσει την προσφυγή του κόμματος αυτού κατά του υπουργείου Δικαιοσύνης. Επειδή, όμως, είναι πολύ δύσκολο πράγμα να γίνει κανείς δεκτός σε ακρόαση σε δικαστή, το μέλος της Επιτροπής Μόσχας του ΚΕΚΡ-ΕΚΚ Ρούζενα Πουγκατσιόβα πήγε στις 6 η ώρα το πρωί και έπιασε πρώτη θέση στη σειρά. Αργότερα τη σκυτάλη πήραν οι ηγέτες του κόμματος. Ωστόσο, μετά τις 9 η ώρα τους είπαν ότι ο πρόεδρος ασθένησε ξαφνικά και δε θα γίνει ακρόαση. Πήγαμε τότε στο γραφείο της δικαστή Κουπριένκο. Για να πάει όμως κανείς στο γραφείο της θα πρέπει να περάσει μέσα από την αίθουσα συνεδριάσεων, η οποία ήταν γεμάτη κόσμο.

Η γραμματέας ανακοίνωσε ότι η δικαστής θα δεχτεί εκείνους που έχουν κλήση και ότι στις 13 ώρα είναι η μεσημεριανή διακοπή και στις 14 θα αρχίσει στην αίθουσα αυτή δίκη. Μας έδωσε να καταλάβουμε ότι δεν αξίζει να περιμένουμε, γιατί η δικαστής δε θα μας δεχτεί. Εμείς όμως αποφασίσαμε να περιμένουμε. Πέρασαν πάνω από 4 ώρες αναμονής. Στο μεταξύ, ο Κριουτσκόφ μαζί με τον βοηθό συνήγορο επιχείρησαν να υποβάλουν αίτηση στον πρόεδρο του δικαστηρίου, αλλά η γραμματέας τού αρνήθηκε κατηγορηματικά να δεχτεί την αίτηση και τους έστειλε στη Γραμματεία. Κι εκεί το ίδιο κατηγορηματικά αρνήθηκαν να δεχτούν την αίτηση, επικαλούμενοι κάποια οδηγία του προέδρου ότι οι αιτήσεις πρέπει να στέλνονται ταχυδρομικώς (!). Να, μια ακόμα «εφεύρεση» της ρωσικής υπαλληλικής γραφειοκρατίας.

Η βοηθός δικαστή εμφανίστηκε στην αίθουσα, άρχισε να καλεί τους παραβρισκόμενους, έλεγχε τα ντοκουμέντα. Οι ηγέτες του κόμματος παρουσίασαν την κλήση.

- «Ηταν για χτες. Σήμερα δεν ισχύει. Επρεπε να είχατε έρθει χτες», είπε με αυστηρό ύφος.

- «Ηρθαμε, περιμέναμε, αλλά η Σβετλάνα Γκενάντιεβνα δε μας δέχτηκε!», είπε ο Τιούλκιν.

- «Δεν ξέρω τίποτα. Είναι δικά σας προβλήματα», απάντησε με κατηγορηματικό τρόπο η βοηθός δικαστή και έφυγε από το γραφείο.

Σε λίγο όρμησε στην αίθουσα ένας σωματώδης δικαστικός κλητήρας, κρατώντας ένα ρόπαλο, και ζήτησε να σταματήσει η λήψη.

- «Για ποιο λόγο;», ρώτησε ο Κριουτσκόφ.

- «Εκτελώ την εντολή της δικαστή», απάντησε.

- «Αυτό είναι άνομο. Η δικαστής μπορεί να απαγορεύσει να γίνει λήψη μόνο κατά τη διάρκεια της δίκης».

- «Δεν ξέρω τίποτα. Μου είπαν - εκτελώ».

- «Είστε δικαστικός κλητήρας και οφείλετε να παρακολουθείτε την τήρηση του νόμου. Ενδιαφερθείτε, γιατί η δικαστής παραβιάζει το νόμο "Για τα πολιτικά κόμματα" και όχι μόνο δεν εξετάζει την υπόθεση, αλλά και την αναβάλλει για άλλους τρεις μήνες, παρότι ο νόμος ορίζει ένα μήνα;», τον στρίμωξαν οι Τιούλκιν και Κριουτσκόφ.

Τελικά, ο κλητήρας φεύγει και σε λίγο επιστρέφει και λέει στους ηγέτες του κόμματος ότι η δικαστής θα τους δεχτεί. Και, πράγματι, ύστερα από 20 λεπτά η γραμματέας κάλεσε τους Τιούλκιν και Κριουτσκόφ.

Η συζήτηση κράτησε 15-20 λεπτά. Οι δυο ηγέτες εξήγησαν στη δικαστή ότι όχι απλώς παραβιάζει το νόμο «Για τα πολιτικά κόμματα», αλλά περιορίζει τα δικαιώματα εκατομμυρίων ψηφοφόρων που ψηφίζουν ακριβώς αυτό το κόμμα. Καθυστερώντας την εκδίκαση της υπόθεσης, βάζει έτσι σε κίνδυνο τη δυνανότητα του κόμματος να συμμετάσχει στις βουλευτικές εκλογές το 2003. Σε απάντηση η δικαστής είπε: «Επρεπε να μου το είχατε εξηγήσει αυτό νωρίτερα. Ισως, να αντιμετώπιζα το ζήτημα διαφορετικά».

«Η δικαστής Κουπριένκο ειλικρινά δε θέλει να συζητήσει με νομική γλώσσα. Οταν προσπαθήσαμε να εξηγήσουμε ποια είναι η νομική αιτία αναβολής της υπόθεσης για τρεις μήνες, έκανε πως δεν καταλαβαίνει και απλώς είπε: "Δεν είχα άλλη δυνατότητα να εξετάσω την υπόθεσή σας νωρίτερα". Συνάμα με κανέναν τρόπο δεν τεκμηρίωσε νομικά την απόφασή της». Σ' αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν οι ηγέτες του κόμματος.

Σαν αποτέλεσμα των συνομιλιών η δικαστής Κουπριένκο ζήτησε να εκθέσουν ακόμα μια φορά στην αίτηση την ουσία της υπόθεσης, υποσχέθηκε να εξετάσει την αίτηση και, ίσως, μεταφέρει πιο κοντά τη συνεδρίαση, αλλά προειδοποίησε: «Στα μέσα Αυγούστου παίρνω άδεια». Μένει να δούμε πόσο καιρό θα χρειαστεί η δικαστής να «μελετήσει» την αίτηση, αφού μέχρι την άδεια μένουν δυο βδομάδες.

Φεύγοντας από το δικαστήριο, θυμήθηκα το απόφθεγμα του Γερμανού ποιητή και δημοσιολόγου Ιόχαν Γκότφριντ Ζάιμε (1763-1810), το οποίο λες και αναφέρεται στη σημερινή Ρωσία: «Σε ορισμένα κράτη δίνουν στη νομιμότητα τέτοια μορφή, που αυτή γίνεται χειρότερη από την ανομία». Αυτό έδειξε η επίσκεψή μας στο δικαστήριο Ταγκάνσκ της Μόσχας.


Ναντιέζντα ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Αεροπορική τραγωδία

Μέρα εθνικού πένθους κήρυξε την 29 Ιούλη ο Πρόεδρος, Λεονίντ Κούτσμα

Το «Su-27», ενώ σέρνεται φλεγόμενο στο έδαφος, λίγο πριν καταλήξει πάνω στον κόσμο που παρακολουθούσε την επίδειξη, σκορπίζοντας το θάνατο

Associated Press

Το «Su-27», ενώ σέρνεται φλεγόμενο στο έδαφος, λίγο πριν καταλήξει πάνω στον κόσμο που παρακολουθούσε την επίδειξη, σκορπίζοντας το θάνατο
ΚΙΕΒΟ.-

Στις 27 Ιούλη στην πόλη Λβοβ (Δυτική Ουκρανία), στη διάρκεια αεροπορικών επιδείξεων προς τιμήν των 60 χρόνων του 14ου αεροπορικού σώματος της Πολεμικής Αεροπορίας της Ουκρανίας, που την παρακολουθούσαν μερικές εκατοντάδες άτομα, ένα αεροσκάφος «Su-27» συνετρίβη στο έδαφος και προκλήθηκε πυρκαγιά, ανακοίνωσε το υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων της Ουκρανίας. Αποτέλεσμα, 83 άτομα (19 παιδιά) έχασαν τη ζωή τους και 116 τραυματίστηκαν (23 σε κρίσιμη κατάσταση). Συγγενείς και διασώστες έχουν καταφέρει να αναγνωρίσουν 72 από τα 83 θύματα του αεροπορικού δυστυχήματος που έχει βυθίσει στο πένθος την Ουκρανία. 11 πτώματα δεν έχουν ακόμα αναγνωριστεί, καθώς είτε δεν είχαν χαρτιά που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην πιστοποίηση της ταυτότητάς τους, είτε βρίσκονται σε εξαιρετικά κακή κατάσταση. Επιπλέον, στον τόπο του δυστυχήματος είχαν σπεύσει και κάτοικοι άλλων περιοχών, προκειμένου να δουν την αεροπορική επίδειξη.

Σύμφωνα με την ουκρανική τηλεόραση ICTV, το «Su-27» ήταν υπερφορτωμένο με καύσιμα, δε διευκρίνισε, όμως, αν το δυστύχημα μπορεί να οφείλεται στην υπερφόρτωση αυτή. Οι δύο πιλότοι, σμήναρχοι Βλαντίμιρ Τοπονάρ και Γιούρι Γεγκόροφ, οι οποίοι πρόλαβαν να εκτιναχτούν πριν από τη συντριβή και νοσηλεύονται, δήλωσαν ότι είχαν αισθανθεί πως το αεροπλάνο «ήταν βαρύ». Ο υπουργός Αμυνας της Ουκρανίας, στρατηγός Βλαντίμιρ Σκιτσίνκο, υπέβαλε την παραίτησή του, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για την αεροπορική τραγωδία. Προηγουμένως, ο Πρόεδρος Λεονίντ Κούτσμα απάλλαξε από τα καθήκοντά του τον ανώτατο διοικητή της Πολεμικής Αεροπορίας, πτέραρχο Βίκτορ Στρέλνικοφ.

Διεξάγονται έρευνες για την εξακρίβωση των αιτιών της αεροπορικής τραγωδίας. Πάντως, ο εισαγγελέας Σβιατοσλάβ Πισκούν κάνει λόγο για εγκληματική αμέλεια στρατιωτικών αξιωματούχων και πιλότων. Επισήμανε, δε, ότι στους πιλότους είχε ανατεθεί «λάθος αποστολή» από τους επικεφαλής τους, που δε μελέτησαν τα αναγκαία μέτρα ασφαλείας. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αεροπορική καταστροφή σε διάφορες αεροπορικές επιδείξεις. Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, σε ένδειξη συμπαράστασης στον ουκρανικό λαό, διέταξε να αναβληθούν οι γιορταστικές εκδηλώσεις στο Στόλο της Μαύρης Θάλασσας, αφιερωμένες στη Μέρα του Πολεμικού Ναυτικού της Ρωσίας.

ΙΤΑΛΙΑ
Οι «νέες» Ερυθρές Ταξιαρχίες και πάλι...

ΜΙΛΑΝΟ.--

Δεν πρόλαβαν να εκραγούν, ωστόσο δημιούργησαν μέγα πανικό και φλυαρία. Ο λόγος για δύο εκρηκτικούς μηχανισμούς που εντοπίστηκαν στο προάστιο Μόντσα του Μιλάνου, ο ένας έξω από τα κεντρικά γραφεία της Fiat και ο δεύτερος έξω από τα γραφεία εργατικού συνδικάτου,CISL, και εξουδετερώθηκαν, όπως ανακοίνωσε χτες η ιταλική Αστυνομία.

Εννοείται ότι καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την τοποθέτηση των βομβών, αν και οι αρχές ήδη έχουν αρχίσει να στιγματίζουν τους πιθανούς ενόχους. Στο στιγματισμό συγκεκριμένων πολιτικών βοηθά και το γεγονός ότι επανεμφανίστηκαν οι Νέες Ερυθρές Ταξιαρχίες, οι οποίες κάλεσαν άλλες οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς της Ιταλίας, σε ένοπλο αγώνα μέσω Ιντερνετ!

Το σχετικό ηλεκτρονικό ταχυδρομείο έφτασε σε ιδιωτικό κανάλι RETE-55 στην περιοχή του Βαρέζε στη Βόρεια Ιταλία από ένα provider ρωσικό και για τις αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες θεωρείται αυθεντικό και διαψεύδει κάθε σχέση με τις προκηρύξεις που απειλούσαν με θάνατο τον υπουργό Γεωργίας, Αλεμάνο και διάφορους συνδικαλιστές. «Θέλουμε να σας πληροφορήσουμε ότι δε μας ανήκουν οι προκηρύξεις που κυκλοφόρησαν τελευταία σε διάφορα εργοστάσια», αναφέρεται στο μήνυμα. «Δεχόμαστε μόνο το μήνυμα των Αντι-ιμπεριαλιστικών Πυρήνων τους οποίους και καλούμε σε δράση», προσθέτουν.

Το μήνυμα υπογράφουν Ερυθρές Ταξιαρχίες-Μαχόμενο Κομμουνιστικό Κόμμα, το οποίο και ανέλαβε την ευθύνη για την εκτέλεση του οικονομολόγου καθηγητή Μπιάτζι τον περασμένο Απρίλιο στην Μπολόνια. Η ιταλική Αστυνομία έκανε έρευνες σε διάφορες πόλεις της Βόρειας Ιταλίας, όπως Μπολόνια, Πάντοβα, Τεργέστη, Βενετία και Ούντινε, όπου τον τελευταίο καιρό παρατηρείται μια δραστηριότητα με προκηρύξεις και βομβιστικές ενέργειες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ