ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Αυγούστου 2002
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΛΑΡΙΣΑ
Επίσκεψη - παρέμβαση στα πράγματα της περιοχής του προξένου των ΗΠΑ

Ανακοίνωση της ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ

Βάναυση προσβολή στα αντιιμπεριαλιστικά και πατριωτικά αισθήματα του λαρισαϊκού λαού αποτελεί η επίσκεψη του γενικού προξένου των ΗΠΑ στη Λάρισα Τζον Κόνιγκ και η, εμμέσως πλην σαφώς, παρέμβασή του στο θέμα των ερχόμενων δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών. Προκλητική ήταν, δε, η υποδοχή που του επιφύλαξαν ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Ι. Καρατζιώτης και ο νομάρχης Λάρισας Γ. Φλώρος, στις συναντήσεις που είχαν μαζί του.

Η επίσκεψη του Τζον Κόνιγκ παρουσιάστηκε ως «εθιμοτυπική», στην πραγματικότητα όμως είχε ως στόχο να προωθήσει τις επιλογές των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην περιοχή. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόξενος των ΗΠΑ, στα πλαίσια των συναντήσεων που είχε, έδειξε το έντονο ενδιαφέρον του για τις ερχόμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές στη Λάρισα και γενικότερα στην περιοχή της Θεσσαλίας, καθώς και για την «οικονομική ανάπτυξη» της περιοχής!

Είναι πασιφανές ότι ο Τζον Κόνιγκ δε θα είχε κανένα ενδιαφέρον να κάνει «βόλτα» στη Λάρισα, αλλά επισκέφτηκε την πόλη για να «βολιδοσκοπήσει» την κατάσταση ενόψει των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών και στο ποιοι θα είναι οι «καλύτεροι» νομάρχες ή δήμαρχοι για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της ιμπεριαλιστικής «Νέας Τάξης Πραγμάτων» και πιο συγκεκριμένα της λειτουργίας του ΝΑΤΟικού Στρατηγείου, στον Τύρναβο.

Υπενθυμίζουμε, επίσης, ότι πριν λίγους μήνες πολλές ήταν οι πληροφορίες που κυκλοφορούσαν, σύμφωνα με τις οποίες αμερικανικές εταιρίες ενδιαφέρονται ν' αγοράσουν μαζικές αγροτικές εκτάσεις στη Θεσσαλία για την εγκατάσταση μονάδων παραγωγής μεταλλαγμένων αγροτικών προϊόντων.

Την επίσκεψη του προξένου των ΗΠΑ στη Λάρισα καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ, στην οποία επισημαίνει: «Το ενδιαφέρον των Αμερικανών στρέφεται στο ποιος δήμαρχος και νομάρχης είναι ο καταλληλότερος για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους. Που σημαίνει υποστήριξη στο ΝΑΤΟικό Στρατηγείο και στα ιμπεριαλιστικά σχέδιά τους, υποστήριξη των οικονομικών συμφερόντων Αμερικανών κεφαλαιοκρατών και, φυσικά, ικανότητα χειραγώγησης του λαϊκού κινήματος».

Η ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ προσθέτει, επίσης, πως «είναι γνωστό ότι τα διπλωματικά στελέχη των ΗΠΑ φροντίζουν για την προώθηση, στην περιοχή μας, οικονομικών συμφερόντων».

Και καταλήγει: «Το θέμα είναι οι κάτοικοι της Λάρισας και του νομού θα στηρίξουν στις ερχόμενες εκλογές υποψηφίους που προσφέρονται να παίξουν έναν τέτοιο ρόλο κόντρα στα συμφέροντα του λαού και του τόπου;».

ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Προκλητική παρουσία του Αμερικανού πρέσβη

Προκλητική στάθηκε η παρουσία του Αμερικανού πρέσβη Τ. Μίλερ στην πόλη των Ιωαννίνων. Υστερα από προσωπική πρόσκληση του Αμερικανού υπήκοου, συγγραφέα και σεναριογράφου της γνωστής αντικομμουνιστικής ταινίας «Ελένη», Ν. Γκατζογιάννη, ο Τ. Μίλερ βρέθηκε στα Γιάννενα την Τρίτη το πρωί 30/7/2002, ενώ από το απόγευμα της ίδιας μέρας βρίσκεται στον Ηλειά Φιλιατών, όπου φιλοξενείται στο σπίτι του συγγραφέα και όπως φημολογείται ήρθε σε επαφή με τις αρχές της περιοχής. Την Τρίτη το πρωί επισκέφτηκε τα Γιάννενα για λίγες ώρες, χωρίς να έχει ανακοινωθεί από κανένα φορέα η άφιξή του και κατά την οποία συναντήθηκε και συζήτησε με το γενικό γραμματέα Περιφέρειας Ηπείρου Π. Παπαδόπουλο, το Κέντρο Υποστήριξης Κακοποιημένων Γυναικών, ενώ το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου του το αφιέρωσε στην εβραϊκή κοινότητα των Ιωαννίνων. Επισκέφτηκε το εβραϊκό νεκροταφείο για να δει από κοντά τις ζημιές που είχαν προκληθεί πριν από λίγους μήνες, την ίδια περίοδο που η ισραηλινή κυβέρνηση με τη στήριξη του αμερικανικού ιμπεριαλισμού και της ΕΕ εισέβαλε στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη. Σημειώνουμε πως οι δράστες που είχαν συλληφθεί τότε ήταν αστυνομικοί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μίλερ ήταν γνώστης της βεβήλωσης και ζήτησε ο ίδιος να επισκεφτεί το χώρο του νεκροταφείου και να δει από κοντά τις ζημιές, ενώ το θέμα της βεβήλωσης το συζήτησε διεξοδικά με μέλη της εβραϊκής κοινότητας. Σχολιάζοντας το γεγονός της βεβήλωσης, ο Τ. Μίλερ σημείωσε πως οποιαδήποτε πολιτική διαφωνία πρέπει να εκφράζεται με δημοκρατικά μέσα και όχι με οποιαδήποτε μορφή βίας(!).

Σε σχέση με το θέμα της τρομοκρατίας ο Τ. Μίλερ, από τα Γιάννενα, χειροκρότησε τις ελληνικές διωκτικές αρχές, τον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας Φ. Νασιάκο και τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Μ. Χρυσοχοΐδη, για τα αποτελέσματα στις έρευνες εξάρθρωσης της «17ης Νοέμβρη». Επίσης, εμφανίστηκε ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τις εξελίξεις και την καλή συνεργασία αμερικανικών και ελληνικών αρχών. Ο ίδιος δήλωσε πως νιώθει όπως πάντα ασφαλής στην Ελλάδα και πως δεν έχει ξεχάσει το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου, σχολιάζοντας πως «Τίποτα πια δεν είναι το ίδιο. Ο κόσμος είναι επικίνδυνος».

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ο ΓΓ του ΟΗΕ καλεί στο Παρίσι Κληρίδη και Ντενκτάς

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν προσκάλεσε τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς να συναντηθούν μαζί του στις 6 Σεπτέμβρη στο Παρίσι. Και οι δύο ηγέτες αποδέχτηκαν την πρόσκληση.

Οπως αναφέρει ανακοίνωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στη Λευκωσία, ο Ειδικός Σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβάρο ντε Σότο επισκέφθηκε χτες το πρωί τον «Γλαύκο Κληρίδη, τον Ελληνοκύπριο ηγέτη, και τον Ραούφ Ντενκτάς, τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, για να διαβιβάσει πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα να συναντηθούν μαζί του στο Παρίσι στις 6 Σεπτέμβρη 2002, ώστε να αξιολογήσουν τη μέχρι τώρα κατάσταση και να εξετάσουν κατά πόσο θα μπορούσε να δρομολογηθεί μια πορεία για να προχωρήσουν», οι συνομιλίες.

«Και οι δύο ηγέτες αποδέχτηκαν την πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα», προσθέτει η ανακοίνωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Ο Μ. Παπαπέτρου

Η κυπριακή κυβέρνηση δεν έχει πληροφόρηση ότι ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν θα υποβάλει οποιοδήποτε σχέδιο για λύση του Κυπριακού στις συναντήσεις του με τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στο Παρίσι, στις 6 Σεπτέμβρη.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου δήλωσε ότι δεν πιθανολογεί κάτι τέτοιο.

Ωστόσο, όταν ρωτήθηκε σχετικά με την πρόσκληση για τις συναντήσεις στο Παρίσι, δήλωσε ότι αυτή αντανακλά την αγωνία των Ηνωμένων Εθνών και του Γενικού Γραμματέα, όχι μόνο για την έλλειψη προόδου στις συνομιλίες, αλλά και για την εμπλοκή στην όλη διαδικασία.

Ο εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι η πρόσκληση είναι τόσο για κοινή συνάντηση Ανάν - Κληρίδη - Ντενκτάς, όσο και χωριστές συναντήσεις με τους δύο. Στην πρόσκλησή του, που επιδόθηκε από τον ειδικό αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα Αλβάρο ντε Σότο και έγινε αποδεκτή και από τους δύο ηγέτες, επισημαίνονται οι δυσκολίες που εμφανίζονται στη διαδικασία των συνομιλιών.

Παρά το γεγονός ότι ο κ. Παπαπέτρου είπε ότι οι συναντήσεις θα γίνουν με την ευκαιρία της παρουσίας του Γενικού Γραμματέα στο Παρίσι κατά την επιστροφή του από το Γιοχάνεσμπουργκ, δεν απέκρυψε τη μεγάλη σημασία τους, κάνοντας λόγο για τις ανησυχίες των Ηνωμένων Εθνών εξαιτίας της έλλειψης προόδου. Ο εκπρόσωπος, πάντως, αποσύνδεσε τις συναντήσεις στο Παρίσι από το Συμβούλιο Υπουργών της Κοπεγχάγης στα τέλη Οκτωβρίου και την αναμενόμενη προκαταρκτική απόφαση στην εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ένταξη της Κύπρου και άλλων χωρών στην επόμενη διεύρυνση.

«Ολα αυτά», είπε, «είναι προκαθορισμένα και παλιά και δε βλέπω διασύνδεση με αυτό το γεγονός».

Ωστόσο, επισήμανε ότι στενεύουν τα χρονικά περιθώρια για λύση και αυτό είναι κάτι το οποίο απασχολεί τον Γενικό Γραμματέα, ο οποίος ακριβώς κάνει την κίνησή του λόγω του Συμβουλίου Υπουργών στις 23-24 Οκτωβρίου, όσο και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 9 Δεκεμβρίου στην Κοπεγχάγη, κατά το οποίο θα ληφθεί η τελική απόφαση για τη διεύρυνση και τις χώρες που θα κληθούν να συμμετάσχουν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ