ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Αυγούστου 2002
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Επανεμφάνισαν τη «17 Νοέμβρη»...

Θεολόγος Ψαραδέλλης, κρατείται στον Κορυδαλλό

ICON

Θεολόγος Ψαραδέλλης, κρατείται στον Κορυδαλλό
Ενα νέο σημαντικό στοιχείο προστέθηκε χτες στο σίριαλ «καταπολέμηση της τρομοκρατίας» με την εμφάνιση προκήρυξης που φέρει την υπογραφή της «17Ν». Η προκήρυξη αυτή στάλθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες χτες στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», η οποία τη δημοσίευσε σε δεύτερη έκδοσή της (τηλεφώνησε μια γυναίκα και είπε ότι σε κάδο απορριμμάτων δίπλα στο κτίριο της εφημερίδας βρισκόταν η προκήρυξη). Πρόκειται για ένα κείμενο το οποίο δεν έχει μεν καμία σχέση με όλες τις προηγούμενες προκηρύξεις, αλλά κάνει προφανή το στόχο των μηχανισμών που την προώθησαν να δώσουν συνέχεια και μάλιστα «εκσυγχρονισμένη» στο φαινόμενο της τρομοκρατίας. Μπορεί η κυβέρνηση - μέσω του υπουργού Δημόσιας Τάξης Μιχ. Χρυσοχοΐδη - να έσπευσε να χαρακτηρίσει ως «αστειότητες» τη νέα αυτή εξέλιξη, αλλά η «επανεμφάνιση» πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι θα χρησιμοποιηθεί για περαιτέρω καλλιέργεια της τρομολαγνείας και ένταση των μέτρων καταστολής.

«Γνήσια ή μη γνήσια;» ήταν το ερώτημα στο οποίο προσπάθησαν χτες ν' απαντήσουν όσοι παρήλασαν από τα «παράθυρα» των καναλιών. Ετσι, τα όσα αναφέρουν στο κείμενο με την υπογραφή «17Ν» οι άγνωστοι συντάκτες του κέρδισαν όχι μόνο «το δεκάλεπτο δημοσιότητας», για το οποίο μέμφονται όσους «γελοίους άσχετους» με τις «τσιρίδες, τις "αναλύσεις" και τις υπερβολές, κούρασαν και εξόργισαν τον σκεπτόμενο πολίτη», αλλά και κάτι παραπάνω...

Οι αρχές αμφισβητούν τη γνησιότητα της προκήρυξης που δημοσιεύεται στην «Ελευθεροτυπία» και εκτιμούν ότι δεν προέρχεται από την «17N». Η Αστυνομία - όχι με επίσημη τοποθέτηση ή ανακοίνωση, αλλά ανεπίσημα - υποστηρίζει ότι δεν έχει εντοπίσει ευρήματα που αναφέρονται στην προκήρυξη (βίντεο και φωτογραφίες που αφορούσαν στον Κ. Περατικό). Επίσης ότι το αστέρι που φέρει αυτή η νέα προκήρυξη δεν είναι ίδιο με αυτό των παλιότερων και το οποίο θεωρούνταν ως «σφραγίδα γνησιότητας». Οι αρχές εκτιμούν ότι η σφραγίδα δεν είναι αυθεντική και αυτή βρίσκεται στην κατοχή του Δ. Κουφοντίνα. Πάντως οι συντάκτες της προκήρυξης αναφέρουν ότι, αν χρειαστεί, μπορούν να αποδείξουν τη γνησιότητά της, καθώς έχουν αντίγραφα φωτογραφιών σχετικών με τη δολοφονία. Ισχυρίζονται ότι η Αστυνομία έχει τις φωτογραφίες, αλλά απέκρυψε την ύπαρξη τους.

«Χάσαμε σημαντικό μέρος της οικογένειας»

Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, κρατείται στον Κορυδαλλό

Eurokinissi

Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, κρατείται στον Κορυδαλλό
Στην προκήρυξη αναφέρεται ότι παρά το ότι η «17Ν» έχασε ένα σημαντικό μέρος της «οικογένειάς» της, αυτό ήταν ένα μεγάλο μέρος του δυναμικού του πρώτου κύκλου. Ισχυρίζονται ότι αυτό δε ματαιώνει τίποτα. Απλά αναβάλλει. Παρουσιάζει δε την «17Ν» σαν στόχο με τέσσερις ομόκεντρους κύκλους, χωρίς κανένα σημείο επαφής. Επισημαίνεται ότι «στην περίπτωση του δικού μας στόχου, η νίκη δεν επιτυγχάνεται χτυπώντας στο κέντρο», για να προστεθεί: «Είμαστε ακόμη ζωντανοί». Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν καταβάλλεται καμιά προσπάθεια να δειχτεί στις αρχές ότι δεν υπάρχει σοβαρό πλήγμα στη φερόμενη ως οργάνωση, μια πρακτική συνηθισμένη από «οργανώσεις» ή οργανώσεις που καταφεύγουν στην ένοπλη πολιτική βία. Επίσης με αυτά που γράφονται στην προκήρυξη είναι σαν να αποδέχονται τον αριθμό των ενεργειών της «17Ν», αλλά προκύπτει το ερώτημα γιατί η προκήρυξη μπαίνει σε αυτή τη διαδικασία.

Επισημαίνει, βέβαια, ότι στα χέρια των αρχών είναι και άτομα που είναι εντελώς αμέτοχα. Αναφέρεται ότι η «17Ν» δε θα τους υπερασπιστεί, αφού «σέβεται τα δικά τους "θέλω"» και αναφέρεται σε «σύγχρονους Δον Κιχώτες που, βλακωδώς ίσως για πολλούς από εμάς, επιμένουν να θυσιάζουν εαυτούς σε βωμούς δεσμών και φιλιών που ούτε εμείς οι ίδιοι μπορούμε να πιστέψουμε».

«Βάρος στις ψυχές μας»

Στην προκήρυξη καταβάλλεται η προσπάθεια να εμφανιστεί η εικόνα μιας «οργάνωσης» από την ποια δεν κινδυνεύει κανένας Ελληνας πολίτης. Αυτό γίνεται και με αναφορά στα λάθη της. Για τον Θάνο Αξαρλιάν γράφεται ότι «ήταν η μεγαλύτερη ατυχία στην πορεία της οργάνωσης και το μεγαλύτερο βάρος στις ψυχές μας».

Χαρακτηριστικό της προκήρυξης αποτελούν τα λάθη στα ονόματα ορισμένων θυμάτων. Για παράδειγμα ο οδηγός Παναγιώτης Ρουσσέτης αναφέρεται ως Γιώργος.

Κωνσταντίνος Τέλιος, κρατείται στον Κορυδαλλό

ICON

Κωνσταντίνος Τέλιος, κρατείται στον Κορυδαλλό
Ενώ στις προκηρύξεις για την ανάληψη των δολοφονιών του Ν. Μομφεράτου, οδηγός του οποίου ήταν ο πρώτος και... αναφέρεται ως «γορίλας - σωματοφύλακας», χαρακτηρισμός που επισυνάπτεται και στον οδηγό του Τ. Τσάντες, Παναγιώτη Βελούτσο, τώρα χαρακτηρίζονται ως θύματα πολέμου. «Κανείς δεν ήθελε το θάνατό τους. Αλλα δε γινόταν αλλιώς», γράφει η προκήρυξη.

Ο ίδιος χαρακτηρισμός χρησιμοποιείται και για τον αστυφύλακα -οδηγό του αξιωματικού της Αστυνομίας Π. Πέτρου, τον Σωτήρη Σταμούλη, ο οποίος δολοφονήθηκε το 1980 και η τότε προκήρυξη της «17Ν» τον χαρακτήριζε «κοπρόσκυλο των ΜΑΤ». Στην ίδια κατηγορία εντάσσει και τους αστυνομικούς Γ. Βάρη, Ν. Γεωργακόπουλο - τον οποίο αναφέρει με το όνομα Γιάννης - που σκοτώθηκαν μετά από ενέργειες της «17Ν» σε βάρος λεωφορείων των ΜΑΤ και του Χ. Μάτη που δολοφονήθηκε σε ληστεία τράπεζας. Με άλλα λόγια, ο συντάκτης της προκήρυξης κάνει «λίφτινγκ» στο πρόσωπο της «17Ν», όπως ήταν γνωστή τα 27 χρόνια της δράσης της.

«Δεν είμαστε ληστές»

Σε άλλο σημείο δείχνει να προσπαθεί να απαντήσει στο ότι δεν είναι δολοφόνοι αθώων. Ούτε ληστές που τα «τσεπώνουν». Αξιολογεί ηθικά τα θύματα της «17Ν», αφού δηλώνει ότι «βρωμούσαν κι έζεχναν» και ότι δεν ήταν τόσο αθώοι. Αναφέρεται επίσης ότι από τις παρακολουθήσεις προέκυπταν διάφορα ανατριχιαστικά στοιχεία. «Ολα αυτά υπάρχουν και είναι αδιαμφισβήτητα. Κατανοούμε το γιατί αποσιωπήθηκε τόσο επιμελώς το θέμα των φωτογραφιών και της βιντεοταινίας που αφορούσαν τον Κ. Περατικό και βρέθηκε στην οδό Δαμάρεως, αλλά δε θα βοηθήσει και πολύ αυτό», γράφεται στην προκήρυξη. Σημειώνει δε με νόημα ότι «εάν παραστεί ανάγκη πληροφόρησης υπάρχουν και τα αντίγραφα, καθώς και τα αρνητικά των φωτογραφιών».

Χριστόδουλος Ξηρός, κρατείται στον Κορυδαλλό

ICON

Χριστόδουλος Ξηρός, κρατείται στον Κορυδαλλό
Μάλιστα κάνει λόγο για «παιδεραστές, εκβιαστές, τοκογλύφους, εμπόρους ναρκωτικών, βασανιστές και τέλος δεν έχει ο κατάλογος. Η σαπίλα και η βρώμα που αναδύεται μέσα από μερικούς κουστουμαρισμένους αφήνει σε μερικές περιπτώσεις άφωνο ακόμα και τον πιο υποψιασμένο».

Και ο «αμερικάνικος ιμπεριαλισμός - εθνικισμός»

Αξιοσημείωτος είναι ο όρος εθνικισμός που προστίθεται στον όρο αμερικανικός ιμπεριαλισμός, ενώ αλλού θεωρεί σαν κινδύνους που αντιμετωπίζει η χώρα τα «έξυπνα καταναλωτικά δάνεια», τα χιλιάδες τροχαία και όσα όπλα αστυνομικών εκπυρσοκροτούν τυχαία... Επίσης αναφέρεται ότι εάν δεν υπάρξει «διάφανη» δίκη για τους συλληφθέντες, οι επόμενοι στόχοι θα έχουν ως σκοπό την ανταλλαγή κρατούμενων.


Πάτροκλος Τσελέντης, αναμένεται να μεταφερθεί σήμερα στον Κορυδαλλό

Eurokinissi

Πάτροκλος Τσελέντης, αναμένεται να μεταφερθεί σήμερα στον Κορυδαλλό

Παύλος Σερίφης, κρατείται στον Κορυδαλλό

Eurokinissi

Παύλος Σερίφης, κρατείται στον Κορυδαλλό

Θωμάς Σερίφης, κρατείται στον κορυδαλλό

ICON

Θωμάς Σερίφης, κρατείται στον κορυδαλλό

Νικόλαος Παπαναστασίου, αναμένεται να μεταφερθεί σήμερα στον Κορυδαλλό

Eurokinissi

Νικόλαος Παπαναστασίου, αναμένεται να μεταφερθεί σήμερα στον Κορυδαλλό

Βασίλειος Ξηρός κρατείται στον Κορυδαλλό

ICON

Βασίλειος Ξηρός κρατείται στον Κορυδαλλό

Διονύσιος Γεωργιάδης

Eurokinissi

Διονύσιος Γεωργιάδης

Ηρακλής Κωστάρης, κρατείται στον Κορυδαλλό
Ηρακλής Κωστάρης, κρατείται στον Κορυδαλλό

Βασίλειος Τζωρτζάτος, κρατείται στον Κορυδαλλό
Βασίλειος Τζωρτζάτος, κρατείται στον Κορυδαλλό

Κωνσταντίνος Καρατσώλης, κρατείται στον Κορυδαλλό
Κωνσταντίνος Καρατσώλης, κρατείται στον Κορυδαλλό

Ενσυνείδητοι προβοκάτορες

Το έργο είναι καλά σκηνοθετημένο. Συνεχίζει όμως να προδίδεται στις «λεπτομέρειες». Η χτεσινή εμφάνιση του κειμένου, που οι συντάκτες του το ονομάζουν «προκήρυξη» της «17Ν» (σ.σ: η Ασφάλεια δεν έχουμε καταλάβει ακόμη τι το θεωρεί) προσθέτει κι άλλες τέτοιες κρίσιμες «λεπτομέρειες», που γεννούν νέα ερωτηματικά.

α) Ο συντάκτης του κειμένου φαίνεται να αγνοεί βασικά στοιχεία της ιστορίας της οργάνωσής «του». Παράδειγμα: Η χτεσινή «προκήρυξη» επιχειρεί να ζητήσει μια αναδρομική «συγγνώμη» από θύματα όπως ο Ν.Βελούτσος, ο οποίος ήταν οδηγός του Τσάντες και εκτελέστηκε κι αυτός κατά τη δολοφονία της 15/11/1983. Ομως, στην προκήρυξη που είχε σταλεί τότε στον Τύπο, η «17Ν» αφιερώνει» το ένα τρίτο της σχεδόν στον Βελούτσο, ώστε να «εξηγήσει», γιατί τον θεωρούσε «νόμιμο» στόχο και γιατί «δικαίως» τον εκτέλεσε κι αυτόν, αφού, όπως έλεγε ήταν πράκτορας στην υπηρεσία των Αμερικανών. Σημείωνε, μάλιστα, ότι όλοι οι οδηγοί, σωματοφύλακες και γενικώς συνεργάτες των Αμερικανών, αποτελούσαν στόχο της «17Ν».

Αραγε, πότε είχαν «δίκιο». Τότε ή τώρα που ζητούν «συγγνώμη». `Η μήπως να υποθέσουμε ότι ο συντάκτης δε γνωρίζει καλά το θέμα...

β) Απολύτως συναφές με το παραπάνω. Στη χτεσινή «προκήρυξη» εκτός των άλλων ζητείται «συγγνώμη» και για το φόνο του Σ.Σταμούλη, του οδηγού του υποδιοικητή των ΜΑΤ Π. Πέτρου, κατά τη δολοφονική επίθεση της 16/1/1980. Ομως, και στην τότε προκήρυξη της «17Ν» ο Σ.Σταμούλης εμφανιζόταν επίσης ως «νόμιμος» στόχος της οργάνωσης, αφού χαρακτηριζόταν «οδηγός - σωματοφύλακας» του Πέτρου. Μάλιστα η «17Ν» του είχε επιτεθεί με 5 σφαίρες, έναντι 3 που είχε χρησιμοποιήσει κατά του Πέτρου, συνεπώς δεν επρόκειτο περί «λάθους» ή «παράπλευρης απώλειας».

Πότε είχαν δίκιο λοιπόν; Τότε ή τώρα που παρουσιάζουν το νεκρό σαν «θύμα πολέμου» που δε θα ήθελαν να έχει υπάρξει; `Η μήπως και εδώ ο συντάκτης δε γνωρίζει την ιστορία της οργάνωσής «του»;...

γ) Ο συντάκτης της χτεσινής «προκήρυξης» αναφέρεται και στη δολοφονία του οδηγού του Μομφεράτου, του «Γιώργου» Ρουσέτη. Μόνο που «Γιώργος» Ρουσέτης δεν υπάρχει. Εκείνος που υπάρχει (μάλλον υπήρχε μέχρι τη στιγμή που τον εκτέλεσαν στις 21/2/1985) είναι ο Παναγιώτης Ρουσέτης. Το ίδιο ισχύει και με την αναφορά στον αστυφύλακα «Γιάννη» Γεωργακόπουλο, που σκοτώθηκε κατά τη βομβιστική, με παγιδευμένο αυτοκίνητο, επίθεση σε κλούβα των ΜΑΤ στην Καισαριανή. Φαίνεται ότι ο συντάκτης της χτεσινής «προκήρυξης» έχει πέσει θύμα των λαθών που γίνεται τον τελευταίο μήνα στον Τύπο, καθώς γράφεται και αναπαράγεται λανθασμένα ότι ο ένας νεκρός ονομαζόταν «Γιώργος», αντί για το κανονικό του όνομα που ήταν Παναγιώτης και ο άλλος ως «Γιάννης», αντί για Νίκος όπως ήταν το κανονικό.

Αραγε ο συντάκτης μαθαίνει την ιστορία της «17Ν» από τα δημοσιεύματα του τελευταίου μηνός με αποτέλεσμα να αντιγράφει ακόμα και τα λάθη;

***

Ωστόσο, παρά την όποια σημασία των παραπάνω παρατηρήσεων και άλλων (σε ό,τι αφορά είτε στο ύφος είτε στη δομή του κειμένου που στάλθηκε χτες στην «Ελευθεροτυπία»), το βασικό έχει να κάνει με το πώς - αντικειμενικά - λειτουργεί το συγκεκριμένο κείμενο στην παρούσα συγκυρία.

Εκείνος που το έγραψε, είτε είναι «μαϊμού» είτε όχι μέλος της «17Ν», ενεργεί ως αυθεντικός (αυθεντικότατος) προβοκάτορας και συνεργάτης του κράτους που υποτίθεται ότι «αντιπαλεύει». Και τούτο διότι:

1ον: Η αναφορά στα περί «4 κύκλων» της οργάνωσης, οδηγεί σε αυτό που θέλουν οι Αρχές (κατά το πρότυπο Μπους). Να κατοχυρώσουν δηλαδή στη συνείδηση του πολίτη το «διαρκή» και όλο εντεινόμενο χαρακτήρα του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας», δηλαδή το διαρκή χαρακτήρα του αστυνομικού και κατασταλτικού ρόλου του κράτους. Σκεφτείτε: Αν για τον πρώτο κύκλο χρειάστηκαν τριάντα χρόνια για να «εξαρθρωθεί», και εφόσον οι κύκλοι είναι τέσσερις τότε θα πρέπει ο ελληνικός λαός να ζήσει για άλλα... 120 χρόνια με «τρομονόμους» και χολιγουντιανές παραστάσεις προσαγωγών στον Κορυδαλλό.

2ον) Η απειλή κατά των δικαστών «νομιμοποιεί» ακριβώς τον «τρομονόμο» και προσφέρει το επιχείρημα στους νομοθέτες του «τρόμου» ότι καλώς καταργούν τους ενόρκους και αποβάλλουν το λαϊκό στοιχείο από τα δικαστήρια, αφού «όταν απειλούνται δικαστές πόσο ευκολότερα θα μπορούσαν να απειληθούν πολίτες - ένορκοι»... Αλλη μια τέτοια «προκήρυξη» και θα ήταν το καλύτερο άλλοθι για τη σύσταση «στρατοδικείων» στο πλαίσιο της κατασταλτικής νομοπαρασκευής του αστικού κράτους.

3ον) Η τακτική της προαναγγελίας «επιχειρήσεων» έρχεται επίσης να προσφέρει το άλλοθι στον κρατικό μηχανισμό για ένταση των αυθαιρεσιών σε ό,τι αφορά στην καταπάτηση ατομικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων στο όνομα της «πρόληψης» της επόμενης τρομοκρατικής ενέργειας.

Είναι προφανές ότι οι συντάκτες τής εν λόγω «προκήρυξης» (είτε είναι «μαϊμού» είτε όχι, επαναλαμβάνουμε) σπρώχνουν τα πράγματα με αυτή την κίνηση ενσυνείδητα στην ολοένα και πιο εντεινόμενη καταστολή. Συνεπώς, ο προβοκατόρικος ρόλος τους - για μια ακόμα φορά - δεν αμφισβητείται...


Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ