ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Αυγούστου 2002
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Εντείνεται η προεκλογική εκστρατεία

Κλίμα έντονης προεκλογικής εκστρατείας και πόλωσης επικρατεί από τώρα στην Κύπρο, παρά το γεγονός ότι οι προεδρικές εκλογές απέχουν περισσότερο από έξι μήνες και δεν έχει ξεκαθαρίσει πλήρως το προεκλογικό σκηνικό.

Η Κεντρική Επιτροπή του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών αποφάσισε προχτές την αυτόνομη κάθοδο του Κινήματος στις εκλογές, με υποψήφιο τον πρόεδρο του Γιαννάκη Ομήρου, έχοντας την προσδοκία ότι θα υποστηριχτεί από το Δημοκρατικό Συναγερμό, που διαθέτει ένα εκλογικό ποσοστό γύρω στο 35%.

Η πρόταση θα υποβληθεί ενώπιον συνεδρίου του ΚΙΣΟΣ στις 4 Αυγούστου για οριστική έγκριση.

Σε μια τέτοια περίπτωση αναμένεται ότι θα αρχίσουν έντονες διαβουλεύσεις, κυρίως μεταξύ ΚΙΣΟΣ και του ΔΗΣΥ, που είχε προτείνει την υποψηφιότητά του κ. Ομήρου, με την πρόσθετη εισήγηση για υποστήριξή της από όλους και το σχηματισμό κυβέρνησης καθολικής αποδοχής.

Εχει οριστικοποιηθεί, επίσης, η υποστήριξη της υποψηφιότητας του Προέδρου του ΔΗΚΟ Τάσου Παπαδόπουλου από τη συνεργασία ΑΚΕΛ-ΔΗΚΟ. Ετσι, το πιθανότερο είναι να υπάρξει αντιπαράταξή του με τον κ. Ομήρου. Στις διαβουλεύσεις για κυβέρνηση ευρείας αποδοχής, εφ' όσον δεν είναι πλέον δυνατή η συνεργασία όλων των κομμάτων για σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης, λαμβάνουν μέρος και τα μικρά μονοεδρικά κόμματα, που βλέπουν θετικά την πρόταση. Τα κόμματα αυτά συγκεντρώνουν μεταξύ τους ένα σημαντικό ποσοστό που ενδεχομένως να αποδειχτεί καθοριστικής σημασίας στις προεδρικές εκλογές.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών επανέλαβε ότι θα υπάρξει ένα γενικό προσκλητήριο προς το σύνολο της κοινωνίας και των πολιτών για υποστήριξη της υποψηφιότητάς του για τις προεδρικές εκλογές, η οποία θα στοχεύει στην ουσιαστική αλλαγή. Ο κύριος Ομήρου ανέφερε ότι τα μελλοντικά σχέδια του ΚΙΣΟΣ θα αποφασιστούν από την ερχόμενη Δευτέρα.

Οσον αφορά τους ισχυρισμούς του Προέδρου του ΔΗΚΟ Τάσου Παπαδόπουλου, ότι υπάρχουν διαρροές στο ΚΙΣΟΣ, και μάλιστα από εξ αίματος συγγενείς του Γιαννάκη Ομήρου, ο κύριος Ομήρου δήλωσε ότι δε θα εισέλθει στη λογική των πρακτορολόγων, ούτε του χαφιεδισμού.

Η αναφορά αυτή αποτελεί έμμεση αλλά σοβαρή επίκριση εναντίον του στελέχους του ΔΗΚΟ Νίκου Πιττοκοπίτη, ο οποίος προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, όταν δήλωσε πως κατέχει μυστικές τηλεφωνικές συνομιλίες στελεχών του ΚΙΣΟΣ και του ΔΗΣΥ για συνεργασία στις προεδρικές εκλογές.

Υπενθυμίζεται ότι το ΚΙΣΟΣ είχε βρεθεί στα πρόθυρα οριστικοποίησης της συνεργασίας του με το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ, μέχρι τη στιγμή που ο Δημοκρατικός Συναγερμός πρότεινε, πριν από δύο περίπου βδομάδες, την υποψηφιότητα του κ. Ομήρου, γύρω από ένα κοινό πρόγραμμα και με στόχο μια κυβέρνηση γενικής αποδοχής.

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός, αν και πρότεινε τον κ. Ομήρου, ξεκαθάρισε πως δεν έχει εκδώσει επιταγή εν λευκώ. Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης έχει δηλώσει σαφώς ότι η υποστήριξη του κόμματος προς τον κ. Ομήρου προϋποθέτει διαβουλεύσεις και συμφωνία, τόσο ως προς το πολιτικό και κοινωνικό πρόγραμμα, όσο και ως προς το σχηματισμό κυβέρνησης ευρείας αποδοχής, γεγονός που σημαίνει ουσιαστική συμμετοχή του ΔΗΣΥ στην Κυβέρνηση.

Στο μεταξύ, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε ότι η συμμετοχή του ΑΚΕΛ στη διακυβέρνηση του τόπου θα είναι ουσιαστική. Ερωτηθείς εάν έχει γίνει καταμερισμός υπουργείων, ο κύριος Χριστόφιας δήλωσε πως είναι πολύ πρόωρο να γίνονται τέτοιες συζητήσεις, προσθέτοντας πως αυτό που προέχει είναι η αλλαγή στη διακυβέρνηση του τόπου.

Ιδιαίτερη σημασία αποκτά και η στάση των μικρών κομμάτων, που μεταξύ τους συγκεντρώνουν εκλογικό ποσοστό γύρω στο 10 τοις εκατό.

Οι Ενωμένοι Δημοκράτες και το Αγωνιστικό Δημοκρατικό Κίνημα, με ποσοστό 2,5 τοις εκατό το καθένα, έχουν ήδη ταχτεί υπέρ μιας ευρύτερης συνεργασίας. Οι Νέοι Ορίζοντες, με ποσοστό 3 τοις εκατό δεν έχουν ξεκαθαρίσει τη θέση τους και ενδεχομένως να διεκδικήσουν τις εκλογές με δικό τους υποψήφιο, με στόχο να ισχυροποιήσουν τη διαπραγματευτική τους θέση για συμμετοχή στην κυβέρνηση που θα προκύψει, ενώ το Κίνημα Περιβαλλοντιστών, με 2%, φαίνεται να συνομιλεί και με τις δύο πλευρές.

Μια άλλη μικρή ομάδα εκτός Βουλής, το Κίνημα Ευρωδημοκρατικής Ανανέωσης, έχει ταχτεί υπέρ μιας ευρύτερης συνεργασίας.

Σημειώνεται ότι στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές το ΑΚΕΛ πήρε 34,7 τοις εκατόν και το ΔΗΚΟ 14,8 τοις εκατό. Ο ΔΗΣΥ είχε εξασφαλίσει 34 τοις εκατό και το ΚΙΣΟΣ 6,5% και επομένως η στάση των μικρών κομμάτων θα αποδειχτεί καθοριστικής σημασίας για το πιθανό τελικό αποτέλεσμα το Φεβρουάριο.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Σε αναμονή της συνάντησης του Παρισιού

Η κυπριακή κυβέρνηση κάλεσε την τουρκική πλευρά να εγκαταλείψει την αδιαλλαξία της στις συνομιλίες για το Κυπριακό, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για λύση του προβλήματος.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, σχολιάζοντας τις συναντήσεις που θα έχει στο Παρίσι ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν με τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Ραούφ Ντενκτάς, δήλωσε ότι η κυβέρνηση αναμένει διαφορετική πολιτική βούληση από την τουρκική πλευρά.

Ο εκπρόσωπος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο τα Ηνωμένα Εθνη να καταθέσουν κάποιες ιδέες ή έγγραφα, αν και δεν πιθανολογεί την κατάθεση ολοκληρωμένου σχεδίου λύσης.

Ο Κόφι Ανάν έχει καλέσει τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Ραούφ Ντενκτάς τόσο σε κοινή όσο και χωριστές συναντήσεις μαζί του στις 6 Σεπτέμβρη. Η κίνηση αυτή ερμηνεύεται τόσο ως έκφραση ανησυχίας για την έλλειψη αποτελέσματος στις συνομιλίες, αλλά και επιθυμίας να υπάρξει απτό αποτέλεσμα ενόψει των κρίσιμων ευρωπαϊκών συναντήσεων τον Οκτώβρη και το Δεκέμβρη, κατά τις οποίες αναμένεται να δρομολογηθεί η ένταξη της Κύπρου, μαζί με άλλες χώρες, κατά την επόμενη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Στο μεταξύ, κυπριακά πολιτικά κόμματα χαιρέτισαν την πρόσκληση Ανάν και εξέφρασαν υποστήριξη προς τον Πρόεδρο Κληρίδη για την αποδοχή της. Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι θεωρεί την πρόσκληση ως ενεργότερη ανάμειξη του διεθνούς οργανισμού στο Κυπριακό και τόνισε ότι δεν υπήρχε θέμα να μην ανταποκριθεί θετικά στην πρόσκληση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αφού είναι καθολική θέση του Εθνικού Συμβουλίου ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά πρέπει να μετέχει ενεργώς και εποικοδομητικά σε όλες τις συνομιλίες.

Εξάλλου, ο πρόεδρος του ΚΙΣΟΝ Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε ότι συμφωνεί με την αποδοχή εκ μέρους του Προέδρου Κληρίδη της πρόσκλησης του Κόφι Ανάν. Ηταν αδιανόητο, πρόσθεσε ο Γ. Ομήρου, να υπάρξει άρνηση.

Ο Γ. Ομήρου παρατήρησε ότι χρειάζεται μεγάλη προσοχή σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο να κατατεθούν είτε πλαίσιο λύσης, είτε ιδέες είτε οτιδήποτε άλλο που θα σημαίνει, όπως είπε, πιο αποφασιστική παρέμβαση των Ηνωμένων Εθνών. Το μόνο κόμμα που εξέφρασε διαφωνία, είναι οι Νέοι Ορίζοντες, που υποστήριξαν ότι πριν την αποδοχή της πρόσκλησης θα έπρεπε να είχε γίνει συζήτηση στο Εθνικό Συμβούλιο.

Πραγματοποιήθηκε το Συνέδριο του Νοτιοαφρικανικού ΚΚ

Επέστρεψε από τη Νότια Αφρική ο Στρατής Κόρακας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτής, όπου πήρε μέρος στο 11ο Συνέδριο του Νοτιοαφρικανικού Κομμουνιστικού Κόμματος.

Το συνέδριο ενέκρινε την πολιτική εισήγηση, την έκθεση δράσης και την έκθεση της Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου, συζήτησε τη στρατηγική και τακτική του κόμματος για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Πάρθηκε απόφαση - απαίτηση για την απελευθέρωση των πέντε Κουβανών αγωνιστών κρατουμένων στο Μαϊάμι των ΗΠΑ.

Εξέλεξε νέα ΚΕ, Γενικό Γραμματέα, πρόεδρο και αναπληρωτή Γ. Γραμματέα.

Κατά το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε ειδική συνεδρίαση - αφιέρωμα στην κατάσταση στη Μέση Ανατολή, κατά την οποία μίλησε εκπρόσωπος του Ν. Αφρικανικού Κομμουνιστικού Κόμματος, του Κόμματος του Λαού της Παλαιστίνης, του ΚΚ Ισραήλ και του ΑΚΕΛ. Διατρανώθηκε η αλληλεγγύη των Νοτιοαφρικανών κομμουνιστών προς την Παλαιστίνη και την Κύπρο. Υπήρξε επίσης ειδικό αφιέρωμα αλληλεγγύης προς τη σοσιαλιστική Κούβα ενάντια στον αμερικανικό ιμπεριαλισμό.

Το Συνέδριο παρακολούθησαν 32 αντιπροσωπείες Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων και απελευθερωτικών κινημάτων. Χαιρέτισαν με ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες ομιλίες εκπρόσωποι της Νοτιοαφρικανικής Οργάνωσης των κοινωνικών - αστικών δικαιωμάτων, των συνδικάτων και του Νοτιοαφρικανικού Κογκρέσου.

Ο Στρατής Κόρακας μεταβίβασε στο συνέδριο το μήνυμα του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ