ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Αυγούστου 2002
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΘΕΣΗ «17Ν»
Αλλη μια σύλληψη χτες

Ο 41χρονος Σωτήρης Κονδύλης συνελήφθη ως ο «Αρης» της οργάνωσης

Οι Νικόλαος Παπαναστασίου και Πάτροκλος Τσελέντης την ώρα που οδηγούνται στις φυλακές Κορυδαλλού

Eurokinissi

Οι Νικόλαος Παπαναστασίου και Πάτροκλος Τσελέντης την ώρα που οδηγούνται στις φυλακές Κορυδαλλού
Με μια νέα σύλληψη συνεχίστηκε χτες η υπόθεση «εξάρθρωση της 17Ν». Ο Σωτήρης Κονδύλης, 41 χρόνων, πιάστηκε από την Αστυνομία στο σπίτι του στο Βύρωνα στην οδό Ωλένης 5Α. Φέρεται ότι είναι ο «Αρης» της «17Ν». Σύμφωνα με την καθιερωμένη ανεπίσημη πληροφόρηση που παρέχει η Αστυνομία, τις τελευταίες μέρες η Ασφάλεια προσπαθούσε να τον εντοπίσει και να ταυτοποιήσει διάφορα στοιχεία που διέθετε και ότι από έναν κύκλο πέντε ατόμων, χτες το μεσημέρι οι αρχές κατέληξαν στο άτομο αυτό. Ο συλληφθείς κατάγεται από τη Βαλαώρα Ευρυτανίας, εργάζεται στην «ΑΜΣΤΕΛ», είναι παντρεμένος και πατέρας δυο ανήλικων παιδιών.

Το πρόσωπο του «Αρη» προέκυψε κατά τη διάρκεια της ανάκρισης των υπολοίπων κατηγορούμενων για συμμετοχή στην «17Ν». Ο Χριστόδουλος Ξηρός περιγράφει τη συμμετοχή του «Αρη» στη συμπλοκή στα Σεπόλια, το 1991, ενώ οι αρχές εκτιμούν ότι έχει συμμετάσχει σε ορισμένες από τις ενέργειες στις οποίες παραδέχτηκε ότι συμμετείχε ο Σάββας Ξηρός, ανάμεσα τους και οι δολοφονίες των Τούρκων διπλωματικών, Ομέρ Σιπαχίογλου και Τσετίν Γκιοργκιού.

Ο Χριστόδουλος Ξηρός στην απολογία του αναφέρει ότι «λίγες μέρες αργότερα εγώ, ο αδελφός μου ο Σάββας, ο "Λουκάς" και ο "Αρης", πήγαμε στην περιοχή των Σεπολίων με σκοπό να κλέψουμε ένα φορτηγάκι. Κάποιος όμως από τους ενοίκους μας αντιλήφθηκε και ειδοποίησε την ΕΛ.ΑΣ. Φθάνοντας το πρώτο περιπολικό στο σημείο ανταλλάξαμε πυροβολισμούς, ακινητοποιήσαμε ένα διερχόμενο ταξί και κάνοντας διάφορους ελιγμούς καταφέραμε να βγούμε στην οδό Αγ. Μελετίου. Αντιληφθήκαμε την παρουσία περιπολικού με φάρο και θεωρώντας ότι μας καταδιώκει, ή ο "Αρης" ή ο Σάββας έριξε προς το περιπολικό μια χειροβομβίδα. Ολοι είχαμε μαζί μας όπλα, οι τρεις περίστροφα και ένας, δεν ξέρω ποιος, 45άρι, τα οποία όλοι χρησιμοποιήσαμε κατά την ανταλλαγή πυροβολισμών με τους αστυνομικούς».


Eurokinissi

Επίσης ο Κώστας Καρατσώλης στη συμπληρωματική του κατάθεση αναφέρει ότι είχε συναντηθεί με άτομο που έφερε τον κωδικό «Αρης» σε καφετερίες στην περιοχή των Ανω Πατησίων, «για να συζητήσουμε διάφορα θέματα της οργάνωσης. Αλλα στοιχεία για το άτομο αυτό δε γνωρίζω, ούτε σε ποιες ενέργειες έχει λάβει μέρος. Τον "Αρη" μπορώ να τον αναγνωρίσω από φωτογραφίες ή αν τον δω μαζί με άλλα άτομα». Ο Σωτήρης Κονδύλης μεταφέρθηκε στον 12ο όροφο της ΓΑΔΑ για ν' ανακριθεί.

«Επίσπευση ερευνών»

Πιέσεις προκειμένου να επισπεύσουν το ανακριτικό έργο για την υπόθεση της «17Ν» έχουν αρχίσει να δέχονται οι δικαστικές αρχές. Κυρίως η κυβέρνηση είναι αυτή που φαίνεται να βιάζεται να «τελειώσει» με τις συλλήψεις, τις παραπομπές και τις καταδίκες, ώστε να παρουσιάσει κάποιο έργο στους «εταίρους» της πάνω στο ζήτημα της «καταπολέμησης της τρομοκρατίας», πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Και είναι προφανές ότι θα βόλευε πολλούς να μη χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση και αυτή να περιοριστεί στην αχρήστευση του λεγόμενου επιχειρησιακού βραχίονα της οργάνωσης και την τιμωρία των συλληφθέντων.

Χτες ο υπουργός Δικαιοσύνης Φίλ. Πετσάλνικος, αναφερόμενος στον κίνδυνο της παραγραφής, τόνισε σε δηλώσεις του στο κρατικό ραδιόφωνο ότι «θα πρέπει με σταθερούς ρυθμούς να προχωρήσει η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης και οι δίκες να διεξαχθούν πριν παρέλθει το 18μηνο της προσωρινής κράτησης των κατηγορουμένων». Εμμέσως, δηλαδή, πλην σαφώς κάλεσε τους ειδικούς ανακριτές της υπόθεσης να θέσουν ως πρώτη προτεραιότητα το χρονικό περιθώριο και όχι τη σε βάθος διερεύνηση, αφού κάτι τέτοιο μπορεί να απαιτήσει περισσότερο χρόνο από αυτό των 18 μηνών.

Είναι σωστό πως το ανώτατο όριο προσωρινής κράτησης δεν επιτρέπεται σε καμιά περίπτωση να υπερβαίνει τους 18 μήνες και όποτε αυτό έγινε (κραυγαλέα περίπτωση Μπαλάφα), έγινε καταχρηστικά. Ωστόσο, δεν μπορεί να εξαρτάται η πλήρης διαλεύκανση της υπόθεσης της «17Ν» από το 18μηνο, όταν μάλιστα η δικαστική έρευνα δεν έχει καν αρχίσει. Η έρευνα οφείλει να έχει αρκετό χρονικό ορίζοντα μπροστά της για να φέρει καρπούς. Διαφορετικά θα οδηγηθεί σε αποτυχία.

Δίωξη για τις «διαρροές»

Ποινική δίωξη για «παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου» και «παραβίαση απορρήτου προφορικής συνομιλίας» άσκησε χτες κατά παντός υπευθύνου ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών Ιω. Καραΐσκος, μετά το πέρας της προκαταρκτικής εξέτασης που διενήργησε με εντολή του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Σωτ. Μπάγια, σχετικά με τη διοχέτευση στις 23 Ιούλη στα ΜΜΕ ολόκληρης της δικογραφίας για την υπόθεση της «17Ν». Η δικογραφία περιείχε το προανακριτικό υλικό με τις «απολογίες» των συλληφθέντων στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, αλλά και τις καταθέσεις που έχουν δώσει ορισμένα συγγενικά τους πρόσωπα. Για τον εντοπισμό των υπευθύνων θα γίνει προανάκριση από πταισματοδίκη και, αν χρειαστεί, από εισαγγελικό λειτουργό.

Στο μεταξύ, μεταφέρθηκαν χτες στις φυλακές Κορυδαλλού, από τη ΓΑΔΑ όπου κρατούνταν, οι Πάτροκλος Τσελέντης (ή «Αλέκος» ή «Ταινίας») και Νίκος Παπαναστασίου («Νικήτας Νο 1»), οι οποίοι κρίθηκαν προφυλακιστέοι μετά την απολογία τους στον ειδικό ανακριτή. Ο πρώτος φέρεται να έχει ομολογήσει τη συμμετοχή του σε πολλές εγκληματικές πράξεις της «17Ν» (πέντε ανθρωποκτονίες, δύο απόπειρες ανθρωποκτονιών, έκρηξη σε λεωφορείο της Αεροπορίας που μετέφερε Αμερικανούς αξιωματικούς, εισβολή και κλοπή όπλων από το ΑΤ Βύρωνα), ενώ ο δεύτερος αρνείται οποιαδήποτε σχέση με τις κατηγορίες που του αποδίδονται.

Σήμερα αναμένεται να προσαχθεί στον εισαγγελέα Εφετών Κυρ. Καρούτσο και ο Σωτήρης Κονδύλης (ή «Αρης»), ο οποίος συνελήφθη χτες στον Βύρωνα. Αφού ασκηθεί σε βάρος του ποινική δίωξη, θα οδηγηθεί στον ειδικό ανακριτή, πρόεδρο Εφετών Λεων. Ζερβομπεάκο, από τον οποίο θα ζητήσει προθεσμία για να προετοιμάσει την απολογία του. Οσον αφορά τον Σάββα Ξηρό, που νοσηλεύεται φρουρούμενος από τις 29 Ιουνίου στον «Ευαγγελισμό», θα απολογηθεί την προσεχή βδομάδα στον ειδικό ανακριτή, ο οποίος θα τον επισκεφθεί γι' αυτό το λόγο στο νοσοκομείο. Τυπικά, τα εντάλματα σύλληψης για τον Σ. Ξηρό και τον καταζητούμενο Δημήτρη Κουφοντίνα εκδόθηκαν μόλις προχτές, μετά την άσκηση της ποινικής δίωξης εναντίον τους.


Στόχος η τρομο-υποταγή των συνειδήσεων

Εδώ και ένα μήνα οι λαϊκές συνειδήσεις δέχονται έναν ακατάπαυστο, ανελέητο βομβαρδισμό από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, με πληροφορίες, σενάρια, φήμες, αποκαλύψεις, πολλές από τις οποίες δεν έχουν τίποτα το καινούριο να προσφέρουν, ούτε αποκαλύπτουν κάτι άγνωστο στο πλατύ κοινό. Ο κουρνιαχτός που σηκώνεται από τον ξέφρενο καλπασμό των αφηνιασμένων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης είναι αποπνικτικός και δεν έχει προηγούμενο.

Ολα όσα ακούμε, βλέπουμε και διαβάζουμε το τελευταίο διάστημα, όλα αυτά που σκόπιμα διοχετεύονται από πολλά και διάφορα κέντρα - όχι μόνο από τις διωκτικές αρχές - και μας σερβίρονται «αμάσητα» από τα ΜΜΕ, δε στοχεύουν μόνο στους δείκτες της τηλεθέασης, ούτε βέβαια στο να μας πληροφορήσουν και να μας ενημερώσουν αντικειμενικά για τις τρέχουσες εξελίξεις. Είναι άλλωστε τόσες πολλές οι πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας που αδυνατεί κανείς να τις παρακολουθήσει, να τις εξετάσει, να τις κρίνει. Απεναντίας, όποιος το προσπαθήσει, μπερδεύεται και αποπροσανατολίζεται, πολύ περισσότερο που αρκετά από τα σενάρια που μας πλασάρουν τα ΜΜΕ είναι και αντικρουόμενα, έρχονται σε σύγκρουση μεταξύ τους.

Το κύριο ωστόσο έχει να κάνει με την ποιότητα των πληροφοριών και του σχολιασμού τους, με τα μηνύματα που εκπέμπουν, τα συμπεράσματα στα οποία οδηγούν τους αναγνώστες, ακροατές και τηλεθεατές.

Και εξηγούμαστε: Ενα μήνα τώρα, από τη στιγμή που έσκασε η βόμβα στα χέρια του Σ. Ξηρού, ο ελληνικός λαός υποβάλλεται σε μαζική πλύση εγκεφάλου. Ενας μικρός στρατός «ειδικών» -επιστημόνων, δικηγόρων, πολιτικών, «καλά πληροφορημένων» δημοσιογράφων και ούτω καθεξής - που συχνάζουν συχνά πυκνά στα παράθυρα των καναλιών, συκοφαντεί συστηματικά και με μαεστρία την Αριστερά, υποδεικνύοντάς την ως την ιδεολογική μήτρα της τρομοκρατίας, στήνει στον τοίχο την αντιδικτατορική πάλη, ενοχοποιεί λαμπρές στιγμές της αγωνιστικής παράδοσης του ελληνικού λαού και εμμέσως πλην σαφώς το λαϊκό κίνημα σήμερα. Κακοποιεί έννοιες, αξίες, ιδανικά και οράματα. Και την ίδια στιγμή αξιοποιεί την υπόθεση της «17Ν» ως «επιτυχία» των διωκτικών αρχών, για να πείσει τον ελληνικό λαό, τους εργαζόμενους, τη νεολαία για το πόσο καλές είναι οι δυνάμεις καταστολής, στις οποίες όχι μόνο χρωστάμε ευγνωμοσύνη, αλλά πρέπει να τους έχουμε και τυφλή εμπιστοσύνη, για το πόσο ευεργετικός είναι ο τρομονόμος. Να μας πείσουν τελικά πως για την ασφάλεια πρέπει να δεχτούμε εκπτώσεις στα δημοκρατικά μας δικαιώματα και τις ελευθερίες και την πιο άγρια κρατική καταστολή, βία και τρομοκρατία. Και το χειρότερο, να μας πείσουν πόσο ωφέλιμος είναι ο χαφιεδισμός για να «κοιμόμαστε ήσυχοι». Πόσο καλό είναι το «κάρφωμα» ως «υπόπτου» του διπλανού, του γείτονα, του συναδέλφου στη δουλιά, προκειμένου να «απαλλαγούμε» από τους «κοινωνικά επικίνδυνους». Μια μορφή «διαίρει και βασίλευε», που σμπαραλιάζει κάθε έννοια συλλογικής δράσης, άρα και της μαζικής λαϊκής πάλης.

Και είναι τόσο πολύ όμοια όσα ακούγονται και τέτοια η επιμονή με την οποία επαναλαμβάνονται, που γίνεται ολοφάνερο πλέον το ότι η όλη υπόθεση αξιοποιείται για να χτυπηθεί ό,τι και όποιος αντιστέκεται στην υπάρχουσα τάξη πραγμάτων, στην κυριαρχία της αστικής τάξης, και να καθαγιαστεί ό,τι την υπερασπίζεται και την προστατεύει. Οταν κάποτε η υπόθεση με τη «17Ν» θα έχει «τελειώσει», αν τελειώσει, χωρίς βεβαίως οι διάφοροι μηχανισμοί και μυστικές υπηρεσίες που είτε τη δημιούργησαν είτε την αξιοποίησαν στην πορεία να αποκαλυφτούν ποτέ, οι «τρομονόμοι» θα είναι εδώ. Για ποιον; Μα, για τον πραγματικό εχθρό του αστικού κράτους, της κυριαρχίας του μεγάλου κεφαλαίου. Το λαϊκό και εργατικό κίνημα. Τότε, όλοι αυτοί που σήμερα μιλούν για όλα, θα σιωπούν. Οταν το αστικό κράτος και οι δυνάμεις καταστολής θα κάνουν πρακτική εξάσκηση βίας και τρομοκρατίας πάνω στα σώματα απεργών, στο ίδιο το σώμα του εργατικού και λαϊκού κινήματος. Και δε μιλάμε μόνο για το άγριο δολοφονικό χτύπημα διαδηλώσεων, σαν κι αυτή που ζήσαμε στο λιμάνι του Πειραιά. Μιλάμε και για εκείνη την άλλη τρομοκρατία στους χώρους δουλιάς. Την τρομοκρατία του «σκύψε το κεφάλι γιατί απολύεσαι», την τρομοκρατία του «δούλευε πολύ γιατί περιμένουν κι άλλοι για δουλιά», την τρομοκρατία της ανασφάλειας και της αβεβαιότητας, των ανεκπλήρωτων αναγκών των παιδιών μας, την τρομοκρατία της υποψίας ότι εσύ μπορεί να είσαι αύριο αυτός που θα αφήσει την τελευταία του πνοή σε κάποιο εργοτάξιο.

Ολοι αυτοί που σήμερα «γλώσσα δε βάζουν μέσα», τότε θα σιωπούν, όπως σιωπούν και σήμερα όταν πρόκειται να απαντήσουν κρίσιμα ερωτήματα, όταν πρόκειται για κενά και ασάφειες, που μας κάνουν όλους να ψυλλιαζόμαστε πως «κάτι τρέχει», πως δεν είναι όλα όπως μας τα λένε ακριβώς. Και το πιο κρίσιμο απ' αυτά τα ερωτήματα, αυτό που όλοι αποφεύγουν: Ποιον εξυπηρέτησε η δράση της «17Ν» όλα αυτά τα χρόνια, σε βάρος ποιου στράφηκε; Οποιος απαντήσει σ' αυτά τα ερωτήματα, θα έχει βρει την άκρη του νήματος. Γιατί η απάντηση είναι ξεκάθαρη. Η «17Ν» και η δράση της έβλαψε τα λαϊκά συμφέροντα, λειτούργησε σε βάρος του λαϊκού κινήματος, επέτρεψε στην αστική τάξη που διαθέτει την πολιτική εξουσία τη λήψη των πιο αυταρχικών μέτρων εναντίον του.

Ολοι αυτοί που από διάφορες θέσεις υπηρετούν τη μεγάλη εργοδοσία, το μεγάλο κεφάλαιο, που βρίσκουν θέση στα ΜΜΕ για να μας «διαφωτίσουν», έχουν συμφέρον να μην απαντηθούν ποτέ τέτοια ερωτήματα, όπως συμφέρον έχει και το κατεστημένο με τα στηρίγματά του. Εμείς όμως, οι εργάτες, οι υπάλληλοι, ο λαός έχουμε συμφέρον να πράξουμε ακριβώς το αντίθετο. Να βασιστούμε σ' αυτό που λέει το ταξικό μας ένστικτο, η εμπειρία τόσο της χώρας μας όσο και άλλων χωρών, να σταθούμε κριτικά και με επιφύλαξη απέναντι σε όσα μας σερβίρουν και κυρίως να είμαστε σε διαρκή ετοιμότητα και επαγρύπνηση. Και μαζί μ' αυτά να έχουμε καθημερινό σύντροφο το «Ριζοσπάστη», τον «902», την άλλη φωνή της αλήθειας του λαού στην ενημέρωση.

Η «17Ν» μπορεί να «εξαρθρώνεται», αλλά οι μηχανισμοί που τη δημιούργησαν είτε την αξιοποίησαν μένουν ανέγγιχτοι. Και γι' αυτό ακριβώς ο κίνδυνος για τα συμφέροντά μας, για τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες μας εξακολουθεί πάντα να δηλώνει απειλητικά «παρών».

Η ένταση του αυταρχισμού, της καταστολής, η λήψη τρομομέτρων σε βάρος του κινήματος, είναι η υπηρεσία που τους προσφέρει η «17Ν» που «εξαρθρώνουν». Τέτοια κατασκευάσματα ο ιμπεριαλισμός και τα μονοπώλια, για να αλυσοδένουν τους λαούς, τα χρειάζονται, τα στήνουν, τα μεταλλάσσουν, αλλά ποτέ δεν τα καταργούν. Απαιτείται λοιπόν ετοιμότητα για δράση και αγώνα. Για την περιφρούρηση και διεύρυνση των δικαιωμάτων μας. Απαιτείται ενότητα, συσπείρωση και πάλη ενάντια στην κρατική τρομοκρατία και κάθε τρομοκρατία που η άρχουσα τάξη και οι κυβερνήσεις της ασκούν σε βάρος της εργατικής τάξης και άλλων λαϊκών στρωμάτων, της νεολαίας. Αλλά πάνω απ' όλα απαιτείται απάντηση στο σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής σ' όλα τα μέτωπα, η οποία θα συνεχίζει να εφαρμόζεται ακάθεκτα. Και απάντηση σ' αυτήν δίνει ο μόνο κοινωνικοπολιτικός αγώνας της εργατικής τάξης από κοινού με τ' άλλα λαϊκά στρώματα στο δρόμο οικοδόμησης του αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού δημοκρατικού μετώπου πάλης, για τη λαϊκή εξουσία και τη λαϊκή οικονομία. Αυτός ο δρόμος βρίσκεται στο στόχαστρο της άρχουσας τάξης και της τρομοκρατίας του λαού. Αλλά αυτός είναι ο δικός μας μονόδρομος.


Β. Ν.


Δημοσιεύματα του Τύπου

Το «Ποντίκι» σχολιάζει ότι «αν δεν είναι γνήσια η προκήρυξη, τότε... φτιάχτηκε... από την Αστυνομία - ή κάποια μυστική υπηρεσία». Ρεπορτάζ της σατυρικής εφημερίδας αναφέρει ότι οι αρχές «ετοίμαζαν μια "εντυπωσιακή σύλληψη" όταν..."έσκασε" η προκήρυξη»! Εκτιμά ότι «οι αρχές... ξανασκέφτονται την κατάσταση και τις επόμενες κινήσεις, συνεκτιμώντας και τη νέα πραγματικότητα: τη δυνατότητα παρέμβασης κάποιων, τουλάχιστον με προκηρύξεις...». Οσον αφορά τον Δ. Κουφοντίνα, γράφει ότι «οι αρχές -ανεπίσημα φυσικά- αφήνουν να διαρρεύσει ότι ο Δ. Κουφοντίνας δεν αποκλείεται να συνδεόταν με την ΕΥΠ και με τους Αμερικανούς! Με λίγα λόγια και παρά τις διαψεύσεις της ΕΥΠ, φημολογείται ότι: Είχε παρτίδες με την ΕΥΠ γιατί κάποιοι τον θυμούνται εκεί! (Δεν είπε τυχαία ο θείος του ότι η Δημήτρης «εργάζεται στην ΕΥΠ» και ότι έχει μια καλή δουλιά, βγάζει χρήματα. Κάπου το είχε ακούσει, κάποιος του το είχε πει...)». Η εφημερίδα γράφει, επίσης ότι ήταν μπερδεμένος στην «υπόθεση Λάλα». Πρόκειται για Αμερικανό ελληνικής καταγωγής που διενεργούσε κατασκοπία υπέρ της χώρας μας. Παράλληλα γράφει ότι ήταν μπλεγμένος στην υπόθεση της σύλληψης δυο Αμερικανών πρακτόρων το 1993 στην Κυψέλη. Συγκεκριμένα «γράφτηκε ότι υπήρχε τρίτο άτομο μαζί με τους Αμερικανούς. Ηταν ο Δ. Κουφοντίνας».

Η «Καθημερινή» κάνει λόγο για αμφιλεγόμενη προκήρυξη από αγνώστους συγγραφείς που θέλουν τη σκιά της «17Ν» να πλανάται πάνω από τη χώρα. Οι αρχές εκτιμούν ότι έχει γραφτεί είτε από συμπαθούντες τη «17Ν», είτε από «βρόμικους» κύκλους που νιώθουν απειλούμενοι και θέλουν να περιορίσουν τις έρευνες στα όρια του αναρχοαυτόνομου χώρου.

Τα «Νέα» επισημαίνουν ότι η προκήρυξη στερείται πολιτικού λόγου και δεν αποκλείουν να προέρχεται από ανθρώπους που χρησιμοποιούσαν το όνομα της «17Ν» για εκβιασμούς. Σημειώνεται ότι δεν υπάρχει ούτε ένα στοιχείο που να πιστοποιεί ότι ο συντάκτης του κειμένου συνδέεται με άλλα πρόσωπα, αλλά και τα γνωστά σύμβολα της οργάνωσης. Επίσης η προκήρυξη φανερώνει την έλλειψη οποιασδήποτε ταύτισης των συντακτών της με την ιδρυτική ομάδα της «17Ν», αφού παραδέχεται αβίαστα ότι οι αρχές έχουν χτυπήσει «το κεντρικό σώμα της οργάνωσης» και εκτιμάται ότι μια τέτοια αναφορά αποσκοπεί στην άσκηση πίεσης στα άτομα που συμμετέχουν σ' αυτή, να δεχτούν τη συμμετοχή τους, ώστε να επιχειρήσουν να την αιτιολογήσουν πολιτικά. Ρεπορτάζ της εφημερίδας αναφέρει ότι οι διωκτικές αρχές ερευνούν τον κοινωνικό περίγυρο του Α. Γιωτόπουλου και της συζύγου του.

Το «Βήμα» γράφει ότι η προχτεσινή προκήρυξη της «17Ν» προκάλεσε την κινητοποίηση των αρχών, ενώ διίστανται οι εκτιμήσεις για το ποιος είναι ο συντάκτης της. Εκτιμάται ότι πρόκειται για άνθρωπο που βρίσκεται στο στόχαστρο των ερευνών και επιχειρεί να εγείρει κλίμα συμπάθειας προς τους συλληφθέντες. Ρεπορτάζ της εφημερίδας αναφέρει ότι η προκήρυξη μοιάζει υφολογικά με κείμενο μελών που διαφωνούσαν με την ως σήμερα γραμμή της οργάνωσης και η φράση για το πώς θα είναι στο έξης το ύφος των προκηρύξεων, «μυρίζει»... επανίδρυση, χωρίς να καταδικάζεται η όποια θεωρητική κληρονομιά της οργάνωσης. Αλλο δημοσίευμα γράφει ότι οι απόψεις που εκφράζονται στην προκήρυξη για τη δομή της «17Ν», πιστεύεται ότι έχουν προέλθει από ανοιχτές πηγές και δεν προδίδουν καμιά εσωτερική πληροφόρηση. Παράλληλα μια άλλη εκδοχή θέλει την προκήρυξη να προέρχεται από κύκλωμα εκβιαστών οι οποίοι χρησιμοποιούσαν την απειλή ενός χτυπήματος της «17Ν» για να πάρουν σημαντικά ποσά από επιχειρηματίες.

Αλλο ρεπορτάζ της εφημερίδας αναφέρει ότι οι αρχές ερευνούν τις διασυνδέσεις του Α. Γιωτόπουλου και κυρίως, από πού αντλούσε τις πληροφορίες. Επίσης ότι έχουν προκύψει βάσιμες ενδείξεις πως ο Δ. Κουφοντίνας είχε επαφές με άτομα που στο παρελθόν είχαν αναπτύξει δράση η οποία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «παρακρατική» με εθνικιστικές αποχρώσεις. Εκτιμάται ότι ανεξέλεγκτα στοιχεία σε κύκλους που στελεχώνουν τις ελληνικές υπηρεσίες επιχείρησαν να εκμεταλευθουν τη «17Ν», άλλοι για να «βγάλουν χρήματα με εκβιασμούς και δήθεν εσωτερική πληροφόρηση» και άλλοι, «σε μια συνεργία με εθνικιστικές αποχρώσεις».

Η «Ελευθεροτυπία» αναλύοντας την προκήρυξη αναφέρει ότι ο συντάκτης της αποδέχεται το θεσμικό ρόλο των δικαστηρίων, αντί να τα καταγγέλλει, δεν έχει πρωτογενή γνώση αλλά επιχειρηματολογεί με όσα άκουσε, διάβασε και είδε, επιδαψιλεύει κολακείες προς τον Μ. Χρυσοχοΐδη και αναφέρει ότι θα βγει κερδισμένος από την υπόθεση. Αναπτύσσει ματαφυσικές ανησυχίες και μπλοφάρει με την επίκληση προανακριτικών στοιχειών (βίντεο και φωτογραφίες για τον Κ. Περατικό) που κρύβει η ΕΛ.ΑΣ. και βρέθηκαν δήθεν στα κρησφύγετα. Τέτοια στοιχεία, όμως, δεν υπάρχουν, όπως ανέφεραν οι αρχές, που την αποδίδουν στο παράλογο σκεπτικό ενός συμπαθούντα τη «17Ν» και στην προσπάθεια δημιουργίας σύγχυσης στις αρχές και υποβάθμισης της σημερινής επιτυχίας τους. Επίσης ότι η συγγραφή της έγινε ύστερα από Μελέτη επικοινωνιακού χαρακτήρα εναπομεινάντων μελών και θα σηματοδοτήσει την έναρξη της όποιας νέας εποχής, ή ότι οφείλεται στην ενεργοποίηση καποις προπαιδευόμενης «τέταρτης» γενιάς. Η εφημερίδα γράφει ότι εκπρόσωποι των αρχών όταν διαβάσαν την προκήρυξη στον Σ. Ξηρό αυτός είπε: «σκουπίδια, μην ασχολείστε».

Το «Εθνος» υποστηρίζει ότι οι αρχές εξετάζουν την εκδοχή η προκήρυξη να συντάχθηκε από άτομο «συμπαθούντα» ή περιστασιακό συνεργάτη της «17Ν» ή να προέρχεται από κύκλους που επιδιώκουν να ανατραπεί η εικόνα που έχει δημιουργηθεί στην κοινή γνώμη μετά τις συλλήψεις.

Ο «Ελεύθερος Τύπος» εκτιμά ότι «οσμή παρακρατικών μηχανισμών αναδύει ο "μαφιόζικος" εκβιασμός του συντάκτη της προκήρυξης που φέρει το έμβλημα της "17Ν"».

Η «Απογευματινή», αναφερόμενη στην προκήρυξη, κάνει λόγο για εκβιασμούς με στόχο την Αστυνομία, τους δικαστές και τα ΜΜΕ. Επισημαίνει ότι «αν ευσταθούν οι ισχυρισμοί των τρομοκρατών για ύπαρξη τέτοιων προσωπικών στοιχειών (σσ βίντεο και φωτογραφίες του Κ. Περατικού), σημαίνει ότι είναι προϊόν υποκλοπής από μυστικές υπηρεσίες, οπότε οι εγκέφαλοι της "17Ν" οπλίζονται με την πιο βρόμικη απειλή για να διασφαλίσουν την ασυλία τους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ