ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Αυγούστου 2002
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Τι νέα;

Εχω ένα φίλο. Ο άνθρωπος κυκλοφορεί με ένα χέρι. Το άλλο, το 'κοψε, λέει, γιατί μετάνιωσε που τους ψήφισε. Νομίζω μάλιστα - όρκο, βέβαια, δεν παίρνω - πως είδα να εξέχει κάτι σαν γάντζος απ' το μανίκι του. Μικροσυνταξιούχος, λιτοδίαιτος, ελλιποβαρής. Τον αντάμωσα προχτές, ενώ χάζευε τους τίτλους των εφημερίδων στο περίπτερο.

- Τι γίνεσαι, τι νέα, του λέω.

- Μαζεύω το κουβάρι μου, κι η κλωστή όσο πάει λεπταίνει, έτοιμη να σπάσει... Χιουμορίστας ο φίλος.

- Εννοώ γενικά, πώς βλέπεις την κατάσταση. Γίνομαι πιο σαφής.

- Ποια κατάσταση; εγώ εφημερίδα δεν αγοράζω, δε μου περισσεύουν. Με βλέπεις, ό,τι πάρει το μάτι μου στα περίπτερα. Κρατικά κανάλια δε βλέπω, βαρέθηκα τα ψέματά τους, προτιμούσα τα ιδιωτικά, μα τώρα τα σταμάτησα κι αυτά. Εκεί έβλεπα τον Μπους, που κήρυξε τον πόλεμο ενάντια στον άξονα του κακού, λίγο από Παλαιστίνη, το δικό μας να λέει πως όλα πάνε καλά, να μιλά για προοπτική και για δυνατή Ελλάδα στα Βαλκάνια, τον Γιωργάκη να χορεύει φίνο ζεϊμπέκικο με τον φίλο του τον Τζεμ, κι άλλα τέτοια, ξέρεις εσύ... Βέβαια, ανάμεσα σ' αυτά, έβλεπα και τον Χριστόδουλο, κάποια οδοντίατρο, τους παπαροκάδες, έβλεπα πώς ζουν οι πάμπλουτοι σε φοβερές βιλάρες και ταυτιζόμουνα κι εγώ λιγάκι μ' αυτούς... Δείχνανε εικόνες που δακρύζουν, μαϊμούδες να παίζουνε σαξόφωνο, έναν που έκανε τη μεγαλύτερη πίτσα και μπήκε στο βιβλίο Γκίνες, ποιοι αστέρες χώρισαν, ποιοι ξαναπαντρεύτηκαν, τι να σου πω, θίασος ποικιλιών... Τώρα, όμως, πάνε όλ' αυτά απ' τα κανάλια, μαζί και τα λίγα «νέα» που λέγανε...

- Μπα! Και τι έγινε; κάνω τον κουτό εγώ.

- Γιατί, δεν παρακολουθείς; Τα δελτία ειδήσεων καταργήθηκαν! Τώρα έχουμε δελτία «17 Ν»! Πατάω το ένα κανάλι, Σερίφης, Γιωτόπουλος, Ξηρός. Πατάω το άλλο, Κουφοντίνας, Τέλιος, Γεωργιάδης. Πάω στο τρίτο, Καρατσώλης Σαρδανάπαλος, Τζωρτζάτος. Ξαναγυρίζω στο πρώτο, βλέπω παράθυρα: Λοβέρδος, Κούγιας, Μπίστης, στο άλλο Τζανετάκος, Γείτονας, Λυκουρέζος, παραπέρα Κακαουνάκης, Κακλαμάνης, Τράγκας, και πάει λέγοντας. Εχουμε και τις δηλώσεις των γειτόνων: «Ητανε εξαιρετικός κύριος, πέσαμε απ' τα σύννεφα...». Συνέχεια, τα ίδια ως το τέλος. Τρελάθηκα. Στο διάολο, λέω και πατάω το κοντρόλ να εξαφανιστούν όλοι. Δεν ξέρω τι έγινε, κάποιο κουμπί ακούμπησα και βγαίνει ένα κανάλι, «902», νομίζω, έγραφε. Ητανε κει ένας, κομμάτι βαρύς, που έλεγε ειδήσεις, και εγένετο φως! Ακούω το λοιπόν: Ο Σημίτης κορόιδεψε τους βαμβακοπαραγωγούς, αντί 50 δρχ. επιδότηση που υποσχέθηκε, τους δίνει καμιά δεκαριά. Κάθε τρεις μέρες έχουμε ένα νεκρό από εργατικό ατύχημα - τύφλα να 'χει η «17 Ν»! Οικόπεδο 17 στρεμμάτων το δίνουνε κοψοχρονιά στην αμερικανική πρεσβεία με νομοθετική ρύθμιση. Αντί 30 δισ., το παίρνουν μόνο με 8 οι ...φουκαράδες! Ασε που ως τώρα τούς πλήρωνε το ενοίκιο το κράτος, 70.000 δρχ. το μήνα! Εμαθα ακόμα ότι τα φάρμακα ακριβαίνουν μέχρι και 50%, για την απεργία των γιατρών του ΙΚΑ, για την Παλαιστίνη, τα απαραίτητα για τη «17 Ν» κι άλλα πολλά!

- Βλέπεις, του λέω, υπάρχει τρόπος να ενημερωθείς!

- Τι να 'κανα, είχα κολλήσει, βλέπεις, στους Χατζηευαγγελάτους και στους Λιατσοτέτοιους. Και τώρα που το σκέφτομαι, έχει γούστο! Λες να βρήκανε την ευκαιρία και μας μπουκώνουν με τους Ξηρούς και τους Κουφοντίνες για να μη μαθαίνουμε τι γίνεται;.. Λες;;;

- Το λέω και το υπογράφω, του είπα κι εγώ.


Γιάννης ΣΤΕΦΑΝΙΔΗΣ
Ζωγράφος


ΙΡΑΚ
Πρόσω ολοταχώς

Associated Press

Εχουν ανάψει οι μηχανές του βρετανικού αεροπλανοφόρου «Ark Royal», που αναμένεται να αποπλεύσει για την ευρύτερη περιοχή Μεσογείου. Οπως άναψαν οι συζητήσεις και οι κόντρες για την επικείμενη ευρείας κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση κατά του Ιράκ, ως δεύτερης φάσης του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας»


ΠΑΚΙΣΤΑΝ - ΙΝΔΙΑ
Το φονικό σε σχολείο και η νέα κρίση

Ινδοί στρατιώτες μεταφέρουν τη σορό αυτονομιστή της Χιζμπ - ουλ - Μουτζαχεντίν στο στρατόπεδό τους. Η βία στο Κασμίρ αναζωπυρώνεται ξανά τις τελευταίες μέρες

Associated Press

Ινδοί στρατιώτες μεταφέρουν τη σορό αυτονομιστή της Χιζμπ - ουλ - Μουτζαχεντίν στο στρατόπεδό τους. Η βία στο Κασμίρ αναζωπυρώνεται ξανά τις τελευταίες μέρες
ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΚΑΡΑΤΣΙ - ΣΡΙΝΑΓΚΑΡ - ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.- Η επίθεση κατά χριστιανικού αποστολικού σχολείου στο Ισλαμαμπάντ, όπου φοιτούσαν παιδιά ξένων εργαζομένων στο Πακιστάν, με έξι θύματα, η ανακοίνωση του κλεισίματος (και) του αμερικανικού προξενείου στο Καράτσι και η αναζωπύρωση των συγκρούσεων στο Κασμίρ, σηματοδοτούν την επαναφορά της έντασης στο Πακιστάν που «ξεσπά», εξαγόμενη, και στο ινδικό έδαφος.

Η επίθεση κατά του σχολείου Μάρι είναι κατά σειρά η πέμπτη φέτος κατά «δυτικών στόχων» (προηγήθηκαν: την 14η Ιουνίου η επίθεση στο προξενείο των ΗΠΑ στο Καράτσι, με 11 θύματα, την 8η Μαΐου η επίθεση εναντίον λεωφορείου με εργαζόμενους της γαλλικής Γενικής Διεύθυνσης Ναυπηγείων με 15 θύματα, την 17η Μαρτίου η επίθεση κατά χριστιανικού ναού στο Ισλαμαμπάντ με πέντε θύματα και τον Οκτώβριο του 2001 η επίθεση κατά εκκλησίας στο Πουντζάμπ, με 18 θύματα). Η κυβέρνηση του πραξικοπηματία στρατηγού - προέδρου για τους φίλους - Περβέζ Μουσάραφ την αποδίδει, όπως και οι περισσότεροι παρατηρητές, στις ένοπλες ισλαμικές οργανώσεις που φέρονται εξοργισμένες από τη στάση του καθεστώτος του στον πόλεμο κατά του Αφγανιστάν, καθώς και την «προδοσία» του «σκοπού» της απελευθέρωσης του Κασμίρ. Μέχρι χτες βράδυ, δεν είχε υπάρξει ανάληψη ευθύνης για την ενέργεια.

Ο διευθυντής του σχολείου εκτίμησε πως «η επίθεση ήταν σχεδιασμένη να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στις αρχές του Πακιστάν». Η κυβέρνηση Μουσάραφ, ούτως ή άλλως, βρίσκεται υπό έντονη, κυρίως αμερικανική, αλλά και ευρύτερη «συμμαχική» πίεση να κάνει πράξη την υπόσχεσή του να πατάξει τις ισλαμικές οργανώσεις.

Πίεση, που εκφράστηκε με το κλείσιμο, χτες, του αμερικανικού προξενείου στο Καράτσι, που ακολουθεί το κλείσιμο του γαλλικού, με το ίδιο αιτιολογικό - λόγοι «ασφαλείας» και «απειλές επιθέσεων». Οπως και στην περίπτωση των Γάλλων, οι Αμερικανοί δε διασαφήνισαν αν το κλείσιμο είναι προσωρινό ή μόνιμο. Στο Καράτσι, τη χαοτική πόλη των 14 εκατομμυρίων, οι ισλαμικές οργανώσεις δρουν κι επιχειρούν να εκμεταλλευτούν την απελπισία των εξαθλιωμένων λαϊκών στρωμάτων. Η δυτική πίεση εκφράστηκε και σε φραστικό επίπεδο, από τον επισκεπτόμενο το Ισλαμαμπάντ Γάλλο υπουργό Εξωτερικών, Ντομινίκ ντε Βιλπέν. Ο ντε Βιλπέν επαίνεσε τον Μουσάραφ για τη «θαρραλέα του επιλογή» να συνταχθεί στο πλευρό της «συμμαχίας» στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, αλλά στην κατ' ιδίαν συνάντησή των δύο οι τόνοι ήταν, κατά πληροφορίες, διαφορετικοί...

Η «εξαγόμενη» από το Πακιστάν, όπως τη χαρακτηρίζει η Ινδία, ένοπλη αυτονομιστική δραστηριότητα στο Κασμίρ, στο μεταξύ, αναζωπυρώθηκε. Η επίσκεψη του ντε Βιλπέν είχε καθ' ύλην αντικείμενο την επανέναρξη του διμερούς «διαλόγου», αλλά είχε πενιχρά αποτελέσματα. Ο Γάλλος ΥπΕξ περιορίστηκε στο αναμάσημα συνηθισμένων κλισέ («ανάγκη να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης», «χρειάζεται διάλογος», «πρέπει να σταματήσουν οι διεισδύσεις από το Πακιστάν», «στηρίζουμε τις εκλογές στο Κασμίρ», κ.ο.κ.).

Αλλά στο κρατίδιο η βία έφθανε ξανά στο ζενίθ. Από το Σάββατο έως την Κυριακή, οι νεκροί έφθαναν τους 10. Χτες Δευτέρα, η έκρηξη βόμβας που είχε τοποθετηθεί στην είσοδο νοσοκομείου κόστισε 12 τραυματισμούς. Μια άλλη μάχη, ανάμεσα σε στρατιώτες και αυτονομιστές, 2 νεκρούς αντάρτες. Στο σκηνικό προστέθηκε και η δολοφονία ενός πολίτη από αγνώστους. Στη Γραμμή Ελέγχου, τη συνοριακή περιοχή στο Κασμίρ, οι ένοπλες δυνάμεις των δύο πλευρών αντάλλασσαν πυρά πυροβολικού και πάλι.

Οι δύο παράλληλες εκλογικές διαδικασίες - εκτός από το Κασμίρ, για εκλογές τον Οκτώβριο ετοιμάζεται και το Πακιστάν - συνδέονται με την άνοδο της έντασης. Αν και ο Τύπος του Πακιστάν ασχολείται με το αν ο Μουσάραφ θα αφήσει να συμμετάσχουν στις εκλογές η Μπεναζίρ Μπούτο και ο Ναουάζ Σαρίφ, το αξιοσημείωτο είναι μάλλον η άνοδος των ισλαμικών κομμάτων, με τον Μιαν Αζάρ, τον ηγέτη της Μουσουλμανικής Λέγκας του Πακιστάν, του σημαντικότερου, ισλαμικού κόμματος, να δηλώνει «βέβαιος» για τη νίκη. Και τη Δύση να «ανησυχεί» ακόμα περισσότερο.


Ο «Τηλέπαθος» από σήμερα βρίσκεται σε ολιγοήμερες διακοπές



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ