ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Αυγούστου 2002
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Δράση για τα πραγματικά προβλήματα

Προσηλωμένη στην αντιλαϊκή πολιτική της, και κάτω από τη σκιά της τρομο-λαγνείας που αναπαράγουν τα ΜΜΕ, η κυβέρνηση εν μέσω καλοκαιριού συνεχίζει την εφαρμογή μιας σειράς αντεργατικών μέτρων. Σε αυτά τα πραγματικά «ανοιχτά μέτωπα», στα προβλήματα που κατατρώγουν τη ζωή των εργαζομένων, επικεντρώνουν τη δράση τους οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις. Ηδη από χτες στελέχη του Συντονιστικού Σωματείων - Συνδικάτων και Συνδικαλιστών Αθήνας άρχισαν μια νέα εξόρμηση στους χώρους δουλιάς, μιλάνε με τους εργάτες για όλα αυτά που τους πονάνε και τους ανησυχούν. Με καθημερινές εξορμήσεις, όπως χτες στην «Ολύμπικ Κέτερινγκ» συζητούν για την ανάγκη συσπείρωσης και δράσης, ενάντια στο κύμα των ανατιμήσεων και της ακρίβειας, στις απολύσεις και την ανεργία, στην ιδιωτικοποίηση των δημοσίων επιχειρήσεων, τα νέα φορομπηχτικά νομοσχέδια που βρίσκονται στα συρτάρια.

Οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, που πήραν μέρος στη χτεσινή εξόρμηση (Δ. Αγκαβανάκης, Γ. Πέρρος και Γ. Μανωλάκος) κάλεσαν τους εργαζόμενους να συγκροτήσουν Επιτροπές Αγώνα, να συντονίσουν τη δράση τους ενάντια στο σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής και με την παρέμβασή τους να αλλάξουν και τους συσχετισμούς μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Οπως σημειώνεται στη σχετική προκήρυξη του Συντονιστικού της Αθήνας, η κυβέρνηση «ετοιμάζεται να ψηφίσει νομοσχέδιο που θα αυξάνει το όριο των απολύσεων, θα εφαρμόζει ακόμα παραπέρα τη μερική απασχόληση και το ωρομίσθιο, θα καταργεί την υποχρεωτικότητα των Συλλογικών Συμβάσεων. Αξιοποιώντας τα πρόσφατα γεγονότα της τρομοκρατίας, προωθεί νέο αντιτρομοκρατικό νόμο, που θα χαρακτηρίζει πράξη τρομοκρατίας, ακόμα και το κλείσιμο ενός δρόμου από μια διαδήλωση, μια απεργία, την κατάληψη ενός εργοστασίου».

Στο χώρο του "Κέτερινγκ" απευθυνόμενος στους δεκάδες εργαζόμενους ο Δ. Αγκαβανάκης υπογράμμισε: «Τα διάφορα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση δεν είναι ξεκομμένα μεταξύ τους. Είναι μια γενικευμένη πολιτική της κυβέρνησης που θέλει τους εργαζόμενους ακόμα πιο φτηνούς με δικαιολογία την ανταγωνιστικότητα του μεγάλου κεφαλαίου». Ομως -τόνισε στη συνέχεια- οι εργαζόμενοι έχουν δικαιώματα και στο μισθό και στην εργασία, στην Παιδεία, στην Υγεία, στην Κοινωνική Ασφάλιση. Δικαιώματα που πρέπει να υπερασπίσουν, αποκρούοντας ταυτόχρονα και την τακτική της εργοδοσίας που επιχειρεί να τους διασπάσει σε μόνιμους και συμβασιούχους.

Στην προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της «Ολυμπιακής», αλλά και στο καθεστώς των συμβασιούχων αναφέρθηκε ο Γ. Πέρρος, επισημαίνοντας ότι είναι ανάγκη όλοι οι εργαζόμενοι της «Ολυμπιακής» να συντονιστούν, να στήσουν Επιτροπές Αγώνα και μέσα από γενικές συνελεύσεις να παλέψουν για ενιαία «Ολυμπιακή» 100% στο κράτος, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, χωρίς χρονικούς περιορισμούς για πλήρη και σταθερή εργασία.

Οπως σημειώνεται, άλλωστε, και σε ανακοίνωση του Συντονιστικού Σωματείων Αθήνας, η κυβέρνηση έχει βάλει στόχο την ιδιωτικοποίηση και ξεπούλημα της «Ολυμπιακής» και παράδοσή της στο μεγάλο κεφάλαιο, χρησιμοποιώντας διάφορες μορφές. Ξεκινάει ήδη από το Κέτερινγκ και τη «Γαλιλαίος», για να φτάσει τέλος στην ίδια την ΟΑ, είτε απ' ευθείας, είτε με τη διάθεση μετοχών και του πλειοψηφικού πακέτου. «Στόχος της κυβέρνησης δεν είναι απλά να παραδώσει μια επιχείρηση ακόμη στο μεγάλο κεφάλαιο, αλλά στα πλαίσια της απελευθέρωσης της αγοράς στην ΕΕ, υπηρετεί τη συγκεντροποίηση των μεταφορών σε λίγα χέρια». Οσον αφορά τις επιπτώσεις στους εργαζόμενους στον όμιλο συνολικά επισημαίνει ότι αυτές θα είναι μείωση του αριθμού των εργαζομένων (δηλ. απολύσεις), ελαστικοποίηση χρόνου εργασίας, εντατικοποίηση, μείωση μισθών, ανατροπή ασφαλιστικών και εργατικών δικαιωμάτων και συνολική διευθέτηση του χρόνου εργασίας.

Τέλος, για το ζήτημα των εκατοντάδων συμβασιούχων που υπάρχουν στον όμιλο της «Ολυμπιακής» οι συνδικαλιστές υπογράμμισαν ότι με αυτό τον τρόπο οι εργαζόμενοι βρίσκονται συνεχώς κάτω από τον εκβιασμό, την τρομοκρατία, τις απολύσεις. Θέλουν τους εργαζόμενους συμβιβασμένους χωρίς δικαιώματα, με σκυμμένο κεφάλι να μη διεκδικούν, ομήρους της κυβερνητικής πολιτικής και ομήρους της λογικής των αναγκών της εταιρίας.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΝΟΙΑ
Εντονη ανησυχία για το σχέδιο διάλυσης

Στην παραπέρα συρρίκνωση των Υπηρεσιών Πρόνοιας οδηγεί η μεταφορά των μονάδων στα Περιφερειακά Συστήματα Υγείας

Εντονη ανησυχία στους εργαζόμενους και τους χρήστες των ήδη υπολειτουργουσών υπηρεσιών Πρόνοιας προκάλεσε η αποκάλυψη, προχτές στο «Ρ» του νέου σχεδίου νόμου για την Αναδιοργάνωση του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Φροντίδας, που έχει ετοιμάσει η κυβέρνηση και επιταχύνει τις διαδικασίες συρρίκνωσης των δημοσίων υπηρεσιών Πρόνοιας.

Με τον προηγούμενο νόμο (2646/98), ο Εθνικός Οργανισμός Πρόνοιας, το Κέντρο Βρεφών «Η Μητέρα» και το ΠΙΚΠΑ συγχωνεύτηκαν στον Εθνικό Οργανισμό Κοινωνικής Φροντίδας (ΕΟΚΦ). Η συγχώνευση είχε ως αποτέλεσμα οι παιδικοί σταθμοί να κλείσουν ή να υπολειτουργούν, τα Κέντρα Φροντίδας Οικογένειας (ΚΕΦΟ) και το Κέντρο Βρεφών «Μητέρα» να λειτουργούν οριακά.

Με το νέο σχέδιο νόμου, έρχεται η «χαριστική βολή» καθώς καταργούνται:

  • Οι Ειδικές Εστίες του ΠΙΚΠΑ σε Καρπενήσι, Δελβινάκι Ιωαννίνων, Αμφιλοχία, Καρδίτσα, Σέρρες, Αλεξανδρούπολη και Δεσκάτη Γρεβενών.
  • Τα θεραπευτήρια χρόνιων παθήσεων Αχαΐας, Εβρου, Κορίνθου, Κομοτηνής, το Κέντρο Προστασίας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Εβρου και το Κέντρο Παιδικής Μέριμνας Πωγωνιανής Ιωαννίνων.
  • Τα Ιδρύματα των Βρεφονηπιακών Σταθμών Αθηνών (ΙΒΣΑ), Θεσσαλονίκης (ΙΒΣΘ) και Λάρισας (ΙΒΣΛ) θα λειτουργήσουν μέχρι την 31.12.2002, «οπότε και καταργούνται».

Οι υπόλοιπες υπηρεσίες μεταφέρονται ως αποκεντρωμένες μονάδες στα οικεία Περιφερειακά Συστήματα Υγείας (ΠεΣΥ). Οι συγχωνεύσεις και οι καταργήσεις θα συνεχιστούν και στα πλαίσια των ΠεΣΥ, καθώς το νομοσχέδιο προβλέπει ότι με Προεδρικά Διατάγματα μπορούν «να ιδρύονται νέες μονάδες» ή «να συγχωνεύονται ή να καταργούνται ολικά ή μερικά μονάδες κοινωνικής φροντίδας του ΠεΣΥ».

Το Κέντρο Βρεφών «Η Μητέρα» δε διατηρείται ως αυτοτελές ίδρυμα, με την παλιά μορφή του ως ΝΠΙΔ, αλλά εντάσσεται στο Γ' ΠεΣΥ Αττικής. Στα ΠεΣΥ μεταφέρονται και τα Ιατροκοινωνικά Κέντρα και οι παιδικές πολυκλινικές του ΠΙΚΠΑ, ενώ τα ΚΕΦΟ του ΕΟΚΦ θα μεταφερθούν στους οικείους Οργανισμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η περιουσία των φορέων που καταργούνται ή συγχωνεύονται περιέρχεται αυτοδικαίως και χωρίς αντάλλαγμα, στα ΠεΣΥ, όπως και οι οργανικές θέσεις των καταργούμενων φορέων.

Η μεταφορά των υπηρεσιών στα Περιφερειακά Συστήματα Υγείας (ΠεΣΥ), σχολίαζαν στο «Ρ» εργαζόμενοι στην Πρόνοια, έχει σαν στόχο αφενός να μη χρεώνεται η κυβέρνηση το κόστος από τις όποιες εξελίξεις στο χώρο της Πρόνοιας, -αφού τα ΠεΣΥ θα λειτουργούν σαν κυματοθραύστες των αντιδράσεων- και από την άλλη τα ΠεΣΥ με τις αρμοδιότητες που τους παρέχουν οι νόμοι, γρήγορα και αθόρυβα, θα επιταχύνουν τις διαδικασίες συρρίκνωσης και διάλυσης των δημόσιων υπηρεσιών Πρόνοιας.

ΕΚ ΦΩΚΙΔΑΣ
Αγώνας ενάντια στα εργοδοτικά εγκλήματα

Αν το λαϊκό κίνημα δεν πάρει θέση για τα εργοδοτικά εγκλήματα σε βάρος της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας των εργαζομένων, «δεν αγωνιστεί ενωτικά και ταξικά με τους φορείς τους, τα σωματεία, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, η εργατική τάξη θα συνεχίσει να θρηνεί τα θύματά της χωρίς αυτά να βρουν δικαίωση», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Φωκίδας (ΕΚΦ) απευθυνόμενο προς τους εργαζόμενους της χώρας και με αφορμή τον πρόσφατο θάνατο του 48χρονου εργαζόμενου που δούλευε σε ιδιωτική εταιρία, η οποία έχει αναλάβει την επέκταση του δικτύου της ΔΕΗ στην περιοχή Επτάλοφου Φωκίδας.

Μεταξύ άλλων το ΕΚΦ τονίζει σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο θανατηφόρο ατύχημα: «δε συνελήφθη κανένας από τους εργοδότες - υπεύθυνους, ενώ όποια στοιχεία επιβεβαιώνουν την ενοχή τους (των μικρών επιχειρηματιών, όπως αρέσκεται να τους αποκαλεί ο κ. Σημίτης) εξαφανίστηκαν». Ενώ αναφερόμενο στις αντεργατικές μεθοδεύσεις συγκάλυψης των υπεύθυνων τονίζει: «Πολιτεία και ΜΜΕ εξαφανίζουν ως διά μαγείας τους νεκρούς εργάτες, "χάνουν" τα στοιχεία των εγκληματικών ενεργειών της εργοδοσίας, βαφτίζουν ανταγωνιστικότητα την εργοδοτική τρομοκρατία. Οποιοι και αν φθάνουν στα δικαστήρια εξαγοράζουν την "εξ αμελείας" δολοφονική τους πράξη αντί μερικών πενταροδεκάρων ενώ, οι κατασταλτικοί μηχανισμοί προσπαθούν να βάλουν φρένο στο λαϊκό κίνημα που ζητάει "το αίμα του πίσω"».

Εξίσου σημαντική είναι η επισήμανση που κάνει το ΕΚΦ σχετικά με τον επιχειρούμενο αποχαρακτηρισμό πολλών επαγγελμάτων από «Βαρέα και Ανθυγιεινά». Συγκεκριμένα το ΕΚΦ υπογραμμίζει ότι κυβέρνηση και κεφάλαιο επιχειρούν να αποχαρακτηρίσουν επαγγέλματα - τα οποία είναι τα πλέον βεβαρημένα σε θανατηφόρα ατυχήματα (92%) - με σκοπό να περιορίσουν την πρόωρη συνταξιοδότηση και να μειώσουν το καθεστώς των οικονομικών απολαβών. Με άλλα λόγια, να μειώσουν ακόμα περισσότερο την αξία της εργατικής δύναμης που αυτό για τον εργοδότη μεταφράζεται σε επιπλέον κέρδη.

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΜΕΤΡΟ
Νέες στάσεις εργασίας

Σε τρίωρες στάσεις εργασίας σε όλες τις βάρδιες (πρωί, απόγευμα, βράδυ), προχωρούν οι εργαζόμενοι στα εργοτάξια του υπό κατασκευή Μετρό της Αθήνας, γιατί δεν ικανοποιούνται τα αιτήματά τους. Εδώ και καιρό, με κοινό υπόμνημα, 6 σωματεία του χώρου (Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, Πανελλήνια Ενωση Χειριστών - Λιπαντών - Εκσκαφέων - Γερανών, Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου, Ενωση Ηλεκτροτεχνιτών Αττικής, Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, Σύνδεσμος Υπαλλήλων Ανωνύμων Εταιριών και Γραφείων) αγωνίζονται και διεκδικούν για το 2002, ικανοποιητικές αυξήσεις για όλους, ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και αυστηρή τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλιάς, τήρηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, αναγνώριση των ειδικοτήτων και 5ήμερο, 7ωρο, 35ωρο. Οι στάσεις ξεκινούν από τη γραμμή Εθνική Αμυνα - Δουκίσσης Πλακεντίας την Τετάρτη 7 Αυγούστου και συνεχίζουν, στη Δάφνη - Ηλιούπολη την Πέμπτη 8 του μήνα και στη γραμμή Μητρόπολη, Ασωμάτων και Γκάζι Αιγάλεω.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ