ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Αυγούστου 2002
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Ευρωπαϊκές παραισθήσεις

ΑΓΚΥΡΑ.- Η ΕΕ εξακολουθούσε χθες να στέλνει αμφίσημα μηνύματα στην Τουρκία, οι αστικές πολιτικές δυνάμεις της οποίας μοιάζουν όλο και περισσότερο να τοποθετούν το θέμα της ένταξης στην ΕΕ στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας. Τάση που αναμένεται να ενισχύεται όλο και περισσότερο, όσο η 3η Νοεμβρίου, ημερομηνία της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, θα πλησιάζει.

Η Κομισιόν κάλεσε ξανά χθες για «ταχεία εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, όσον αφορά το πνεύμα όσο και το γράμμα τους» - αναφερόμενη στο νομοθετικό πακέτο που πέρασε το περασμένο Σαββατοκύριακο στη Βουλή - υπογραμμίζοντας το χρονικό ορίζοντα του Δεκεμβρίου, όταν ενδέχεται να αποφασιστεί εάν θα ανοίξει η ενταξιακή διαπραγμάτευση με την Τουρκία.

Η δανική προεδρία πρόσθεσε στο μήνυμά της κι άλλο ένα «ήξεις - αφήξεις», αναφέροντας ότι «μπορεί» να ληφθεί απόφαση «υπό το φως των νέων εξελίξεων» στη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης (12-13 Δεκεμβρίου). Φυσικά, η ένταξη της Τουρκίας δε σχετίζεται μόνο με το αν θα «συμμορφωθεί» με τα νομοθετικά και οικονομικά στάνταρντ που υπαγορεύει η ΕΕ, αλλά και με διάφορες άλλες εξελίξεις - π.χ., το Κυπριακό, το ενδεχόμενο πολέμου κατά του Ιράκ και το τι αυτό θα σημάνει για το μεσανατολικό χάρτη, τους εσωτερικούς συσχετισμούς στις Βρυξέλλες και πάει λέγοντας...

Στο μεταξύ, στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό, τα κόμματα συνέχιζαν τις προετοιμασίες τους για την ανηλεή, όπως δείχνουν τα πράγματα, μάχη της 3ης Νοεμβρίου, καθώς αναμένεται η Βουλή να ανανεωθεί έως και κατά τα τέσσερα πέμπτα. Από σήμερα, Τετάρτη, παρεμπιπτόντως, απαγορεύεται η δημοσιοποίηση οποιασδήποτε δημοσκόπησης ή πρόβλεψης για τις εκλογές, όπως ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρος της Ανωτάτης Εκλογικής Επιτροπής Τουφάν Αλγκάν, πράγμα που βολεύει μια χαρά τα κυβερνητικά και τα υπόλοιπα «κοσμικά» κόμματα που έβλεπαν ως τώρα το Λευκό κόμμα, δηλαδή το πολιτικό σχήμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που χαρακτηρίζεται «ισλαμικό» από τους αντιπάλους του, να καταγράφει την υψηλότερη δημοτικότητα έναντι κάθε άλλου.

Το τουρκικό πολιτικό τοπίο, κατά τα άλλα, παρέμενε ομιχλώδες και ευμετάβλητο, όσο πάντοτε, καθώς δεν ήταν σαφές, π.χ., αν ο Κεμάλ Ντερβίς, ευνοούμενος του ΔΝΤ και υπουργός αρμόδιος για την οικονομία, θα παραμείνει στην κυβέρνηση, ή, όπως τον καλούν μέλη του κόμματος του πρωθυπουργού Ετσεβίτ, θα παραιτηθεί και θα προσχωρήσει σε άλλο κόμμα. Αν κάνει το δεύτερο, παραμένει επίσης αίνιγμα αν θα επιλέξει το νέο σχήμα, τη Νέα Τουρκία του Ισμαΐλ Τζεμ, ή το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα του Ντενίζ Μπαϊκάλ, όπως τον φέρουν πληροφορίες.

Από την άλλη, στο «δεξί φάσμα του κέντρου» (οι πολιτικές ταμπέλες στην Τουρκία χωράνε πολλή συζήτηση), το κόμμα Μητέρας Πατρίδας του Μεσούτ Γιλμάζ ανακοίνωσε ότι θα συνεργαστεί με «οποιονδήποτε σχηματισμό» επιδιώκει να προχωρήσει γρήγορα η ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, χωρίς να διευκρινίζει αν μιλά για συγχώνευση κομμάτων, σχηματισμό κοινών ψηφοδελτίων, σύμφωνο συνεργασίας σε ένα συνασπισμό ή κάτι άλλο. Δεν είναι επίσης σαφές για ποια κόμματα μιλά: τον Ορθό Δρόμο της Τανσού Τσιλέρ, άσπονδης προσωπικής εχθρού του Γιλμάζ; `Η, μήπως, τη Νέα Τουρκία του Τζεμ; Οι αναλυτές σπαζοκεφαλιάζουν...

ΚΚ ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗΣ
«Πρώτα ο λαός»!

Η Λατινική Αμερική «νοσεί» και η Ουρουγουάη βρίσκεται εδώ και μέρες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης που είναι απόρροια της «ακολουθούμενης στρατηγικής του νεοφιλελευθερισμού σε παγκόσμιο επίπεδο και ειδικά η δικτατορία που έχει επιβληθεί στη Λατινική Αμερική και στην ίδια τη χώρα μας, έχει δραματικές επιπτώσεις σε όλους τους τομείς: την οικονομία, τον κοινωνία, την πολιτική, την ιδεολογία και το στρατό», τονίζει στην ανακοίνωση της Εθνικής Εκτελεστικής Επιτροπής του ΚΚ Ουρουγουάης, με ημερομηνία 2 Αυγούστου.

«Πρόκειται για μια ωμή επίθεση κατά της ανεξαρτησίας μας, μία επίθεση η οποία προέρχεται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την κυβέρνηση Μπους, και εντάσσεται στους συνολικούς σχεδιασμούς για την κυριαρχία του πλανήτη», τονίζει το ΚΚ Ουρουγουάης και προσθέτει ότι πρέπει να καταδικαστεί αυτή η πολιτική που τέθηκε σε εφαρμογή στην περίπτωση της Ουρουγουάης, με τη συνδρομή όλων των ιδρυμάτων, αλλά και της κυβέρνησης της χώρας, με την αντιλαϊκή, αντεθνική και αντιδημοκρατική πολιτική που εφαρμόζει κατά τις επιταγές των ιμπεριαλιστικών κέντρων. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και το νέο πρόγραμμα «διάσωσης» με νέο δάνειο που αναμένεται να δοθεί στην Ουρουγουάη εκ μέρους του ΔΝΤ και των ΗΠΑ, τις προσεχείς ημέρες και το οποίο δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα στις συνέπειες που έχουν προκληθεί παρά, αντιθέτως, θα τις παγιώσει.

Και η Εθνική Εκτελεστική Επιτροπή του ΚΚ Ουρουγουάης σημειώνοντας τις υπέρμετρες ευθύνες του ιμπεριαλισμού, αλλά και της εγχώριας ολιγαρχίας, όπως αυτή εκφράζεται διά μέσου της κυβέρνησης της χώρας, αλλά και αποδεχόμενη τις υπέρμετρες ευθύνες και τις δυνατότητες για το λαϊκό κίνημα σε αυτή την καίρια χρονική στιγμή, που πρέπει να θέσουν ως κύριο στόχο τη δράση των εργατικών συνδικάτων και των άλλων κοινωνικών χώρων, την υπεράσπιση της χώρας και κυρίως του λαού από αυτή την ανήλεη επίθεση και τη διεύρυνση της πάλης για την εφαρμογή ενός εναλλακτικού μοντέλου σε αυτή την κρίσιμη στιγμή. «Μια κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας που θα συνίσταται από όλες τις πλευρές και θα υπερασπίζεται μια αυθεντική, ανεξάρτητη οικονομική ανάπτυξη και παραγωγή και κοινωνική δικαιοσύνη».

ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Κλιμακώνεται η πολεμική ένταση

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.--

Από την ημέρα που κατέρρευσαν οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ των «Ενοπλων Επαναστατικών Δυνάμεων της Κολομβίας - Λαϊκός Στρατός»-(FARC-ΕΡ) και της κυβέρνησης Αντρές Παστράνα, πολλά έχουν αλλάξει, μάλλον προς το χειρότερο. Τα σύννεφα πολέμου πύκνωσαν, ενώ η εκλογή του «σοσιαλδημοκράτη», αλλά μάλλον πολεμοχαρή Αλβάρο Ουρίμπε, επιδείνωσε τη ζοφερή κατάσταση.

Η ημέρα της ορκωμοσίας έφτασε και από αύριο ο Ουρίμπε, που υποστηρίζει την «πάταξη» των FARC-ΕΡ, όπως και του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού (ELN) με στρατιωτικά μέσα, θα κρατά και επισήμως τα ηνία της εξουσίας. Ομως οι μάχες κλιμακώνονται. Οπως μετέδωσε το BBC, τουλάχιστον 40 άτομα σκοτώθηκαν, μεταξύ των οποίων και πολλοί άμαχοι, σε συγκρούσεις μεταξύ των FARC-ΕΡ και των δυνάμεων του στρατού, στην πόλη Βαλένσια, 950χλμ. βόρεια της πρωτεύουσας Μπογκοτά.

Σε ξεχωριστή επίθεση σε ένα περιφερειακό αεροδρόμιο κατέστρεψε μεγάλο μέρος των εγκαταστάσεών του και προκάλεσε τον τραυματισμό 11 ανθρώπων, περιλαμβανομένων έξι στρατιωτών. Ο εκπρόσωπος του στρατού, ταγματάρχης Ερνάν Μέζα, δήλωσε ότι η επίθεση έγινε με αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς στο αεροδρόμιο της Σαραβένα, στην επαρχία Αραούκα, κοντά στα σύνορα με τη Βενεζουέλα. Την ίδια ώρα τρεις εκρήξεις αναστάτωσαν την πόλη Μεντεγίν, στα βορειοανατολικά, προκαλώντας διακοπή της ηλεκτροδότησης και αναστέλλοντας τη λειτουργία του υπόγειου σιδηροδρόμου της πόλης για ώρες.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Στα ύψη η ανεργία

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-

Κυριολεκτικά με την πλάτη στον τοίχο, βρίσκεται ο «κοκκινοπράσινος» κυβερνητικός συνασπισμός του καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ 45 μέρες πριν τις εκλογές. Τέσσερα χρόνια πριν, είχε εκλεγεί, για να αντιμετωπίσει τη γάγγραινα της ανεργίας, όμως χθες η εφημερίδα Bild προδημοσίευσε τα στοιχεία για την ανεργία, αποκαλύπτοντας ότι οι άνεργοι έφτασαν τα 4.047.000, ξεπερνώντας και αυτό το ψυχολογικό όριο των 4 εκατομμυρίων.

Η γερμανική εφημερίδα υποστηρίζει ότι πήρε τα στοιχεία - μη προσαρμοσμένα εποχικά - από το Ομοσπονδιακό Γραφείο Εργασίας και, σύμφωνα με αυτά, η ανεργία αυξήθηκε κατά 75.900 άτομα στη Δυτική Γερμανία και, συνολικά, σε 2.636.000 τον Ιούλιο και κατά 16.700 στην Ανατολική Γερμανία με σύνολο ανέργων 1.411.000.

Κύρια αιτία, πάντα κατά την Bild, για την αύξηση της ανεργίας τον Ιούλιο, είναι ότι πολλοί νέοι που μόλις τέλειωσαν το σχολείο, γράφτηκαν στους καταλόγους των ανέργων πριν αρχίσουν την εκπαίδευσή τους το φθινόπωρο. Το Ομοσπονδιακό Γραφείο Εργασίας στη Νυρεμβέργη αναμένεται να ανακοινώσει πλήρη στοιχεία για την ανεργία του Ιουλίου, σήμερα, Τετάρτη.

ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Διαδηλώσεις φοιτητών για δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-

«Συνταγματικές μεταρρυθμίσεις ή θάνατος», φώναξαν χτες έξω από το ινδονησιακό Κοινοβούλιο στην Τζακάρτα χιλιάδες φοιτητές και εργαζόμενοι, διεκδικώντας, μεταξύ άλλων, την απομάκρυνση του στρατού από τα πολιτικά δρώμενα της χώρας και την άμεση εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, η χτεσινή, τρίτη μέρα των φοιτητικών διαδηλώσεων, στις οποίες συμμετείχαν τουλάχιστον 7.000 άτομα, στην πλειοψηφία τους φοιτητές, αναχαιτίστηκαν από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που φρουρούσαν το Κοινοβούλιο. Κάποια στιγμή, μάλιστα, ορισμένοι από τους φοιτητές επιχείρησαν να μπουν στο κτίριο της Εθνοσυνέλευσης, αλλά απωθήθηκαν άμεσα από τους αστυνομικούς, που έριξαν εναντίον τους τόνους νερού...

Παρά την ένταση, δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί ή συλλήψεις διαδηλωτών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ