ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Αυγούστου 2002
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Σκανδαλώδης σύμβαση υπέρ των τραπεζών

Αμοιβή που αγγίζει το 4% της κρατικής επιχορήγησης ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων προβλέπει η σχετική σύμβαση του υπουργείου Οικονομίας

Σκανδαλώδεις διαστάσεις προσλαμβάνει η αμοιβή των τραπεζών, που θα αναλάβουν τη διαχείριση του προγράμματος ενίσχυσης των - κατ' όνομα - μικρομεσαίων μεταποιητικών επιχειρήσεων, καθώς και των τουριστικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Οι αμοιβές, οι οποίες συμφωνήθηκε να λάβουν για κάθε εξεταζόμενη υπόθεση (υποδοχή προτάσεων, αξιολόγησή τους, έλεγχος της διαδικασίας υλοποίησης της επένδυσης), είναι υπέρ του δέοντος προκλητικές και πέρα από κάθε έννοια ισότιμης συναλλαγής, καθώς αγγίζουν το 4% της κρατικής επιχορήγησης.

Η κρατική επιχορήγηση για το συγκεκριμένο πρόγραμμα ανέρχεται σε 750 δισ. δρχ. και οι αμοιβές προς τις τράπεζες προβλέπεται να φτάσουν τα 27,5 δισ. δραχμές! Ειδικά στο σκέλος της αμοιβής, υπουργείο Οικονομίας και τραπεζίτες συμφώνησαν: Πρώτο: Για εργασίες ενημέρωσης των δικαιούχων και την αξιολόγηση των δικαιούχων και των προτάσεων, η αμοιβή ανέρχεται στο ποσόν των 700 ευρώ για κάθε υποβαλλόμενη επενδυτική πρόταση. Με δεδομένο ότι θα υποβληθούν 15.000 επενδυτικές προτάσεις, η αμοιβή των τραπεζών για τη συγκεκριμένη περίπτωση ανέρχεται σε 10,5 εκατ. ευρώ (3.570 εκατ. δραχμές). Δεύτερο: Για τις υπόλοιπες εργασίες (διαδικασία παρακολούθησης ελέγχου πιστοποίησης των επενδύσεων, τις εργασίες καταβολής των ενισχύσεων στους δικαιούχους), η αμοιβή ανά επένδυση υπολογίζεται ως εξής: α) ποσό 1.700 ευρώ ανά εγκεκριμένη επενδυτική πρόταση, β) ποσό που αντιστοιχεί σε ποσοστό 2% επί του εγκεκριμένου προϋπολογισμού της επενδυτικής πρότασης. Συνολικά, τα εγκεκριμένα επενδυτικά σχέδια θα φτάσουν τα 5.000 από τα 15.000 που θα υποβληθούν. Ετσι, η αμοιβή προς τις τράπεζες θα φτάσει τα 8,5 εκατ. ευρώ ή 2,9 δισ. δραχμές. Η δε αμοιβή - σκάνδαλο του 2% θα υπολογίζεται στο συνολικό ύψος της επένδυσης, το οποίο ανέρχεται σε 1.071 δισ. δραχμές. Από αυτά, τα 750 δισ. δρχ. αφορούν στην κρατική επιχορήγηση των επενδύσεων και τα υπόλοιπα 321 δισ. δραχμές θα είναι η συμμετοχή των ιδιωτών επιχειρηματιών.

Ετσι, η αμοιβή των τραπεζών ορίζεται στα 21 δισ. δραχμές. Συνολικά, οι τράπεζες θα καρπωθούν περί τα 27,5 δισ. δρχ. ή το 3,7% της κρατικής επιχορήγησης. Πρόκειται για μια λεόντεια συμφωνία υπέρ των τραπεζών, στην οποία συναίνεσε η ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας. Το σκάνδαλο προσλαμβάνει μεγαλύτερες διαστάσεις, αν αναλογιστεί κανείς ότι η κυβέρνηση, ουσιαστικά, διαλύει το μηχανισμό παρακολούθησης των ιδιωτικών επενδύσεων που επιχορηγούνται από το Δημόσιο. Μηχανισμός, που αποτελείται από υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομίας, οι οποίοι φυσικά και παροπλίζονται υπέρ των τραπεζών.

Οσο για το ίδιο το πρόγραμμα, όπως έχουμε ήδη γράψει, αφορά κυρίως στις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, παρά στις μικρές οικογενειακές, οι οποίες αποτελούν και τη βάση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Φρόντισε γι' αυτό η κυβέρνηση, η οποία, για τις περιοχές του Νομού Θεσσαλονίκης και της Αττικής, έθεσε ως προϋπόθεση ένταξης στο πρόγραμμα, να απασχολεί η επιχείρηση από 6 έως και 50 εργαζόμενους. Στις αρχικές προτάσεις προβλεπόταν να απασχολούνται από 10 έως και 50 εργαζόμενοι. Με τα δεδομένα αυτά, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις τίθενται εκτός προγράμματος και τις ενισχύσεις θα τις καρπωθούν, εκτός από τις τράπεζες, οι μεγάλες επιχειρήσεις.

ΔΙΔΑΚΤΡΑ
Επιτροπή με τους σχολάρχες

«Οταν δε θέλεις να λύσεις ένα πρόβλημα φτιάξε μια επιτροπή», λέει η παροιμία και φαίνεται ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης αυτό εφαρμόζει στην περίπτωση των διδάκτρων των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων. Ετσι, μετά από σχετικό αίτημα των σχολαρχών ο υφυπουργός Ανάπτυξης τους ζητάει με έγγραφό του να ορίσουν εκπροσώπους τους που μαζί με στελέχη του υπουργείου θα συγκροτήσουν την επιτροπή που θα εξετάσει το θέμα της διαμόρφωσης των διδάκτρων. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μέχρι σήμερα εμπειρία από την «απελευθέρωση» των διδάκτρων και μετά δείχνει ότι ούτε με την επαναλαμβανόμενη κάθε χρόνο επιβολή πλαφόν συγκρατούνται σε ευρεία κλίμακα οι αυξήσεις.

Στο μεταξύ, αντιδράσεις συνάντησε από τους ιδιοκτήτες των σχολείων η πρόθεση του υπουργείου να προχωρήσει για μια ακόμα χρονιά σε νομοθετική ρύθμιση για τον καθορισμό του ύψους της αύξησης των διδάκτρων στο 4%, για το σχολικό έτος 2002 - 2003. Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου, η ρύθμιση θα γίνει με τροπολογία που θα κατατεθεί με το νομοσχέδιο για τα καύσιμα, το οποίο βρίσκεται στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή. Πάντως, οι σχολάρχες έχουν ήδη διαμορφώσει χωρίς τη ρύθμιση τα δίδακτρα για την επόμενη χρονιά, που ξεκινάει σε ένα μήνα περίπου, και οι γονείς έχουν ήδη προπληρώσει -με την εγγραφή των παιδιών τους την άνοιξη- την πρώτη δόση.

Παρακολουθώντας ως θεατής την ακρίβεια... .

Σε ρόλο θεατή, ο υπουργός Οικονομίας συνέστησε στους ξενοδόχους να αποφεύγουν τις υπερτιμολογήσεις...

Σε ρόλο θεατή, η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός Οικονομίας ...παρακολουθεί εκ του μακρόθεν την ακρίβεια που κατατρώει τα λαϊκά εισοδήματα και δίνει συμβουλές προς ναυτιλλομένους... Η εικόνα αυτή προκύπτει από τις χθεσινές δηλώσεις του Ν. Χριστοδουλάκη, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων. Ως θεατής της ακρίβειας λοιπόν, ο υπουργός συνέστησε στους ξενοδόχους «να αποφεύγουν περιπτώσεις υπερτιμολογήσεων στις διάφορες κατηγορίες, όπως οι χώροι εστίασης, ή άλλες υπηρεσίες που προσφέρονται σε τουριστικές περιοχές και οι οποίες ανεβάζουν δυσανάλογα, υπέρμετρα, το κόστος διαβίωσης των επισκεπτών». Σε άλλο σημείο των δηλώσεων και για το ίδιο θέμα, αφού αναγνώρισε ότι φέτος υπάρχει μικρή - όπως είπε - μείωση της τουριστικής κίνησης, συνέστησε να κρατηθούν οι τιμές σε λογικά επίπεδα. Ανέφερε, συγκεκριμένα, «πρέπει να διώξουμε τη λογική ότι επειδή υπάρχει μια μικρή μείωση συγκυριακή, σε ορισμένες περιοχές, για να ρεφάρουν ορισμένοι επιχειρηματίες, να αυξάνουν τις τιμές υπερτιμολογώντας τους πελάτες. Ετσι δεν κερδίζουν. Διώχνουν τους πελάτες». Αναφερόμενος, τέλος, στη διεθνή οικονομία, χαρακτήρισε «καθόλου ευχάριστη» την όλη κατάσταση, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι η ΕΕ έχει οικονομίες, οι οποίες επηρεάζονται λιγότερο από αυτά τα φαινόμενα (σκάνδαλα εικονικών ισολογισμών), σε σύγκριση με τις ΗΠΑ.

Αυξημένη η οικοδομική δραστηριότητα

Αύξηση 19,3% παρουσίασε ο αριθμός των οικοδομικών αδειών που εκδόθηκε στο διάστημα Γενάρη - Απρίλη του 2001, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου χρόνου. Στο τετράμηνο εκδόθηκαν 25.748 οικοδομικές άδειες, οι οποίες προβλέπουν την οικοδόμηση κτισμάτων συνολικής επιφάνειας 6,3 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα.

Με βάση τον όγκο των κτισμάτων που προβλέπονται από τις οικοδομικές άδειες, η μεγαλύτερη αύξηση της οικοδόμησης παρατηρείται στο Βόρειο και το Νότιο Αιγαίο (86,6% και 56,4% αντίστοιχα), στη Θεσσαλία (46,5%) και στην Ηπειρο (30%). Μείωση του όγκου των οικοδομών σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τετράμηνο παρατηρήθηκε στη Στερεά Ελλάδα (-29,8%) και στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (-21%).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ