ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Αυγούστου 2002
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εικοσάχρονος καταγγέλλει ότι κακοποιήθηκε με ηλεκτροσόκ!
  • Ανατριχιαστική καταγγελία που πρέπει να διερευνηθεί και να αποδοθούν ευθύνες
  • Πληθαίνουν τα κρούσματα αστυνομικής βίας και τρομοκρατίας, στο πλαίσιο του αυταρχικού κατήφορου της κυβέρνησης

Καθημερινό φαινόμενο έχουν γίνει τα μπλόκα, η αυθαιρεσία και η βία των αστυνομικών σε βάρος ανύποπτων πολιτών

Eurokinissi

Καθημερινό φαινόμενο έχουν γίνει τα μπλόκα, η αυθαιρεσία και η βία των αστυνομικών σε βάρος ανύποπτων πολιτών
Μια ανατριχιαστική καταγγελία 20χρονου -που τον «κουβάλησαν» σε Αστυνομικό Τμήμα για εξακρίβωση στοιχείων και για απλές τροχονομικές παραβάσεις- ότι κακοποιήθηκε και υπέστη ακόμη και ηλεκτροσόκ, είδε προχτές το φως της δημοσιότητας. Το γεγονός προστίθεται στα πολλά καθημερινά πλέον περιστατικά, όπου ανύποπτοι πολίτες αντιμετωπίζονται ως κοινοί εγκληματίες στα αστυνομικά μπλόκα και υφίστανται εξευτελιστικούς, βίαιους και τρομοκρατικούς ελέγχους, που φτάνουν ακόμη και στο ξεγύμνωμα! Κι όλα αυτά ως συνέπεια του αυταρχικού κατήφορου της κυβέρνησης, αλλά και της μαζικής τρομοκρατίας σε βάρος του ελληνικού λαού που ασκείται ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, στο όνομα της... καταπολέμησης της «τρομοκρατίας».

Ο 20χρονος στρατιώτης Γιάννης Παπακώστας κατήγγειλε, σε ραδιοφωνική εκπομπή του «ΣΚΑΪ», ότι αστυνομικοί του Τμήματος Ασπροπύργου τον κακοποίησαν βάναυσα, κάνοντάς του ακόμη και ηλεκτροσόκ με μία φορητή συσκευή ηλεκτρικής εκκένωσης, στους ώμους, στο στήθος και στα γεννητικά όργανα.

Οπως περιέγραψε ο 20χρονος, μία ώρα μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, αστυνομικοί τον σταμάτησαν μαζί με τρεις ακόμη φίλους του - όλοι επέβαιναν σε μοτοσικλέτες - για τροχονομικό έλεγχο. Αφού διαπίστωσαν ότι δεν έφερε άδεια οδήγησης, τον ξάπλωσαν στο έδαφος, του έβαλαν χειροπέδες και τον οδήγησαν στο Αστυνομικό Τμήμα για εξακρίβωση στοιχείων. Ο Γ. Παπακώστας είπε ότι - όπως και οι φίλοι του - σταμάτησε κανονικά στον έλεγχο και άκουσε τους αστυνομικούς να του φωνάζουν «πέσε κάτω, μην κουνιέσαι, τα χέρια στο κεφάλι». Στη συνέχεια του φόρεσαν χειροπέδες και τον οδήγησαν στο Τμήμα.

Σύμφωνα με τα όσα κατήγγειλε ο 20χρονος, ο αστυνομικός που τον συνέλαβε είπε στον αξιωματικό υπηρεσίας ότι προσπάθησε να διαφύγει και συνελήφθη μετά από καταδίωξη και απευθυνόμενος προς τον ίδιο του είπε «δημοκρατία έχουμε, ποιον θα πιστέψουν εσένα ή εμένα;» Αργότερα, ένας αστυνομικός με πολιτική περιβολή, άρχισε να τον χτυπάει και στη συνέχεια του έκανε ηλεκτροσόκ. Ο νεαρός, αφού αφέθηκε ελεύθερος, πήγε στο «Τζάνειο» νοσοκομείο και υποβλήθηκε σε εξετάσεις, τις οποίες -όπως είπε- θα τις χρησιμοποιήσει ως αποδεικτικό στοιχείο στη μήνυση την οποία θα καταθέσει εναντίον των αστυνομικών.

Διατάχτηκε ΕΔΕ

Στην αναφορά τους οι αστυνομικοί ισχυρίζονται ότι ο νεαρός στρατιώτης προσπάθησε να αποφύγει τον έλεγχο κάνοντας ελιγμούς με τη μηχανή που οδηγούσε, χωρίς όμως να τα καταφέρει, αφού πρόλαβαν να τον ακινητοποιήσουν. Σ' αυτό το πνεύμα κινείται και η επίσημη ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. στην οποία σημειώνεται ότι ο Παπακώστας οδηγήθηκε στο ΑΤ Ασπροπύργου για εξακρίβωση στοιχείων και αφού υποβλήθηκε σε τακτική μήνυση επειδή δεν έφερε άδεια οδήγησης και κράνος, αφέθηκε ελεύθερος. Πάντως, ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., αντιστράτηγος Φ. Νασιάκος, διέταξε ένορκη διοικητική εξέταση (ΕΔΕ), για να διαπιστωθεί αν οι καταγγελίες είναι βάσιμες ή όχι, η οποία θα πρέπει να έχει διεκπεραιωθεί μέσα σε διάστημα 15 ημερών.

Και ενώ η ΕΔΕ τυπικά ξεκίνησε, συνδικαλιστής της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής έσπευσε να προκαταβάλει τα αποτελέσματά της, απορρίπτοντας ως εντελώς ανυπόστατους τους ισχυρισμούς του 20χρονου. Πρόκειται για τον Θ. Σπυράκο, ο οποίος μιλώντας, επίσης σε ραδιοφωνική εκπομπή, απέφυγε να καταγγείλει το γεγονός και ισχυρίστηκε ότι τα τραύματα στο σώμα του Γ. Παπακώστα προήλθαν από κάποια χειρουργική επέμβαση που του έγινε πρόσφατα. Μάλιστα, φρόντισε να πει ότι πριν καταγγέλλουμε τους αστυνομικούς θα πρέπει να σκεφτόμαστε «τι είχε γίνει πριν» αλλά και «την πίεση υπό την οποία λειτουργούν οι συνάδελφοι».

«Συνέπεια του αυταρχικού κατήφορου»

Μιλώντας για το παραπάνω περιστατικό στο «Ρ» ο Γ. Νάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος της ΚΕ για τα Σώματα Ασφάλειας, επισήμανε: «Οι καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας είναι σοβαρές, πρέπει να διερευνηθούν και να αποδοθούν οι ανάλογες ευθύνες στους υπαίτιους. Να σταματήσει η ατιμωρησία που συμβάλλει στην υπόθαλψη τέτοιων φαινομένων. Το περιστατικό προστίθεται στη σωρεία άλλων περιστατικών αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας που πυκνώνουν επικίνδυνα το τελευταίο διάστημα. Αυτό αποτελεί συνέπεια του αυταρχικού κατήφορου της κυβέρνησης, της τρομολαγνίας, της καλλιέργειας του μαζικού χαφιεδισμού και των κουκουλοφόρων κάθε είδους, στο όνομα της "καταπολέμησης" της τρομοκρατίας.

Σώματα Ασφαλείας που διατάσσονται να παρακολουθούν διαδικασίες του μαζικού κινήματος, να διεισδύουν και να οργανώνουν προβοκάτσιες σε βάρος του, να ξυλοφορτώνουν απεργούς ακόμα και μέσα σε ασθενοφόρα, όπως στα πρόσφατα γεγονότα στο λιμάνι του Πειραιά, δεν μπορούν να συμπεριφερθούν με σεβασμό στους πολίτες. Το αντιδημοκρατικό νομοθετικό οπλοστάσιο που η κυβέρνηση έχει οικοδομήσει τα τελευταία χρόνια με τη συναίνεση της ΝΔ, η νομιμοποίηση της παρουσίας και η ανεξέλεγκτη δράση ξένων μυστικών υπηρεσιών, όπως και η τεράστια αύξηση και πολλαπλασιασμός των Αστυνομικών Σωμάτων κάθε είδους, έγινε στο όνομα της ασφάλειας του πολίτη. Η πείρα όμως έδειξε ότι η ασφάλεια του πολίτη από το οργανωμένο έγκλημα και την τρομοκρατία, ήταν το προκάλυμμα. Στόχος του αστυνομικού κράτους, είναι η καταστολή και πρόληψη του αναπτυσσόμενου λαϊκού κινήματος. Ο περιορισμός της δράσης του μέσα στα πλαίσια της ανοχής των ιμπεριαλιστικών οργανισμών και του καπιταλιστικού συστήματος. Σε κάθε άλλη περίπτωση η μαζική πάλη χαρακτηρίζεται ως τρομοκρατική. Απέναντι σ' αυτήν την κατάσταση επιβάλλεται η λαϊκή συσπείρωση και πάλη, αφού ο κίνδυνος που διατρέχουν τα δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες είναι περισσότερο από φανερός».

28ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις

Συνεχίζονται και τις επόμενες μέρες οι προφεστιβαλικές εκδηλώσεις σε πολλά μέρη της Ελλάδας, στα πλαίσια του 28ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» που θα κορυφωθεί στις 18 του Σεπτέμβρη. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

-- Σήμερα, Σάββατο, θα γίνει εκδήλωση με θέμα την τρομοκρατία, στις 9 το βράδυ, στην πλατεία Ερμούπολης στη Σύρο, με ομιλητή το Λεωνίδα Παρασκευόπουλο, μέλος του ΓΠ Πειραιά του ΚΚΕ.

-- Αύριο, Κυριακή 18 Αυγούστου, θα γίνει εκδήλωση στην κεντρική πλατεία Ναυπλίου, στις 8 το βράδυ, με θέμα: «Ο πολιτισμός στα χέρια των λίγων».

-- Την Τετάρτη 28 του Αυγούστου, στο Καρλόβασι Σάμου, στην κεντρική πλατεία, θα γίνει εκδήλωση στις 8 το βράδυ, με θέματα την ανεργία, τις εργασιακές σχέσεις και τη μάστιγα των ναρκωτικών.

ΓΡΑΜΜΟΣ
Εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους μαχητές του ΔΣΕ

Εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους «μαχητές της λευτεριάς» του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, διοργανώνουν αύριο, Κυριακή 18 του Αυγούστου, η Επιτροπή Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και η Περιφερειακή Επιτροπή της ΠΕΑΕΑ. Η εκδήλωση θα γίνει στις 12 το μεσημέρι, στο «Χάρο» Κοτύλης Γράμμου.

ΑΓ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ
Τιμούν τη γυναίκα της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ

Η ΝΕ Αρκαδίας του ΚΚΕ και οι κομμουνιστές του Αγ. Βασιλείου Κυνουρίας συνδιοργανώνουν εκδήλωση αύριο, Κυριακή 18 του Αυγούστου 2002, στις 11.30 το πρωί, στο ηρώο του χωριού, για να τιμήσουν την προσφορά της γυναίκας στον αγώνα της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

Τα Κεντρικά Γραφεία της ΠΕΑΕΑ δρομολογούν πούλμαν για την εκδήλωση, που ξεκινά στις 6.30 π.μ. από την πλατεία Κάνιγγος. Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλέφωνο: 010.82.34.296.

Για το Μπλόκο της Κοκκινιάς

Το Παράρτημα Κοκκινιάς της ΠΕΑΕΑ διοργανώνει σήμερα, Σάββατο, και αύριο, Κυριακή, 17 και 18 του Αυγούστου, διήμερο εκδηλώσεων τιμής και μνήμης για τους εκτελεσμένους πατριώτες αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης στο ΜΠΛΟΚΟ ΤΗΣ ΚΟΚΚΙΝΙΑΣ, τον Αύγουστο του 1944. Σήμερα, οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στις 6 μ.μ. στην πλατεία Αγ. Νικολάου και αύριο στις 10 π.μ. στην πλατεία Οσίας Ξένης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ