ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Αυγούστου 2002
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ ΚΑΤΑ ΙΡΑΚ
Επιπλοκές και εμπλοκές

ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ - ΝΤΙΓΙΑΡΜΠΑΚΙΡ - ΑΓΚΥΡΑ -ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Κάθε μέρα υπάρχει και μια νέα, δυστυχώς δυσοίωνη, εξέλιξη, μια νέα απειλή που εκστομίζεται από χείλη Αμερικανών αξιωματούχων ή που προκαλεί νέες εικοτολογίες για το πώς και το πότε θα εκδηλωθεί η επίθεση κατά του Ιράκ. Ενόσω, λοιπόν, η κατάληψη της ιρακινής πρεσβείας στο Βερολίνο συνεχίζεται με άδηλο τέλος...

... οι Αμερικανοί συνεχίζουν να χτίζουν σταδιακά το στρατιωτικό τείχος που θα απειλήσει να πνίξει το Ιράκ. Το Σαββατοκύριακο πέρασε με διπλωματικές και πολιτικές έριδες, μεταξύ των πλευρών που φαίνεται να διαφωνούν ως προς τον τρόπο προσέγγισης του ζητήματος του Ιράκ. Είτε εκτός της αμερικανικής επικράτειας είτε εντός. Οι Αμερικανοί είναι σίγουροι ότι έχουν να δώσουν πολλές διπλωματικές μάχες ακόμη, για να πείσουν τους εμφανιζόμενους ως αντιρρησίες, αν και θεωρείται ότι τουλάχιστον οι Ευρωπαίοι θα συναινέσουν αναλογιζόμενοι τα «οφέλη».

Κατά τα λοιπά, οι αμερικανικές πετρελαϊκές εταιρίες έχουν περικόψει δραστικά τις εισαγωγές ιρακινού πετρελαίου τους τελευταίους πέντε μήνες, για να συμβάλουν στη μείωση των ιρακινών εξαγωγών, σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα Washington Post. Περικοπή που σήμανε τη μείωση των εσόδων της Βαγδάτης κατά 20 εκατομμύρια δολάρια τη μέρα.

Πιο δύσκολοι εμφανίζονται οι «σύμμαχοι» της Ουάσινγκτον στην περιοχή. Η Σαουδική Αραβία, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Telegraph ετοιμάζονται, υπό ασφυκτικές εσωτερικές πιέσεις να μπλοκάρουν όλες τις καταθέσεις και τις επενδύσεις που έχουν σε αμερικανικές εταιρίες και κυρίως τράπεζες. Αιτία, η μήνυση που κατέθεσαν οι συγγενείς των θυμάτων της 11ης Σεπτέμβρη κατά και Σαουδαράβων υπό το σκεπτικό της στήριξης της Αλ Κάιντα.

Επιπροσθέτως, και η Αίγυπτος θα πρέπει να προστεθεί στον κατάλογο των χωρών της περιοχής μετά το Ιράν, τη Σαουδική Αραβία, που οι σχέσεις τους με την Ουάσινγκτον οξύνονται πέραν του δέοντος. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν το πάγωμα της πρόσθετης οικονομικής βοήθειας προς την Αίγυπτο, εξαιτίας της καταδίκης του Dr. Σαάντ Εντίν Ιμπραχίμ, Αιγύπτιου που κατέχει και αμερικανικό διαβατήριο. Η απάντηση της Αιγύπτου σύμφωνα με το πρακτορείο IPS, που μεταφέρει τις δηλώσεις του Dr. Οάσμα Αλ Μπαζ, κύριου πολιτικού συμβούλου της κυβέρνησης, είναι ότι δε θα επιτρέψει τη διέλευση από τη διώρυγα του Σουέζ στα αμερικανικά πολεμικά πλοία, καταδικάζοντας οποιαδήποτε στρατιωτική επίθεση κατά του Ιράκ. Οπως και όλες οι χώρες της ευρύτερης περιοχής.

Τουρκικές προετοιμασίες

Μοναδική παραφωνία, ως συνήθως, η Τουρκία. Πάντως, ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετζεβίτ διαμαρτυρήθηκε, επειδή οι ΗΠΑ δεν ενημερώνουν επαρκώς την Τουρκία όσον αφορά τα σχέδιά τους για πιθανή στρατιωτική επέμβαση με στόχο την ανατροπή του Ιρακινού ηγέτη Σαντάμ Χουσεΐν. Σε συνέντευξή του στην αγγλόφωνη τουρκική εφημερίδα Turkish Daily News, ο Ετζεβίτ τονίζει ότι η Αγκυρα ανησυχεί ιδιαίτερα από τις αμερικανικές δραστηριότητες στο ελεγχόμενο από τους Κούρδους Βόρειο Ιράκ και ζήτησε, επίσης, «εγγυήσεις» για τους τουρκικής καταγωγής Τουρκομάνους του Βορείου Ιράκ, καθώς η Αγκυρα εμφανίστηκε ενοχλημένη από το γεγονός ότι οι ΗΠΑ δεν τους προσκάλεσαν στην πρόσφατη συνάντηση των εκπροσώπων της ιρακινής αντιπολίτευσης, στην Ουάσινγκτον.

Από την άλλη πλευρά όμως ήδη έχουν ξεκινήσει οι προετοιμασίες για τη δημιουργία καταυλισμών στο Βόρειο Ιράκ, προκειμένου να αντιμετωπίσει ενδεχόμενο κύμα προσφύγων στην περίπτωση που οι ΗΠΑ προχωρήσουν τελικώς σε στρατιωτικό χτύπημα εναντίον της Βαγδάτης. «Προτεραιότητά μας είναι να δημιουργήσουμε μία ουδέτερη ζώνη μήκους 15 χιλιομέτρων εντός του Ιράκ, προκειμένου να παράσχουμε τα απαραίτητα για οποιονδήποτε πολίτη που ίσως περάσει τα σύνορα», γνωστοποίησε αργά το βράδυ της Δευτέρας προς δημοσιογράφους ο επικεφαλής της Ερυθράς Ημισελήνου στην πόλη του Ντιγιάρμπακιρ της Νοτιοανατολικής Τουρκίας. Επικαλούμενο επίσημη πηγή από το Ντιγιάρμπακιρ, η οποία δεν κατονομάζεται, το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) μετέδωσε πως έχουν στηθεί ήδη περίπου 200 σκηνές σε μία περιοχή ανάμεσα στις τουρκικές επαρχίες Σιρνάκ και Χακάρι, προκειμένου να υποδεχτούν -σε πρώτο στάδιο- το ενδεχόμενο κύμα προσφύγων.

Σχέδια επί χάρτου

Σε στρατιωτικό επίπεδο, η αμερικανική κεντρική Στρατιωτική Διοίκηση ανακοίνωσε ότι αμερικανικά και βρετανικά πολεμικά αεριωθούμενα έπληξαν, για 28η φορά φέτος, εγκατάσταση της ιρακινής αεράμυνας περίπου 190 χλμ.νοτιοανατολικά της ιρακινής πρωτεύουσας, στην τοποθεσία αλ-Αμάρα. Σύμφωνα με την πηγή, ο βομβαρδισμός αποφασίστηκε σε απάντηση «εχθρικών ιρακινών ενεργειών, με στόχο τα συμμαχικά αεροπλάνα που περιπολούν» στις ζώνες απαγόρευσης των πτήσεων στο Ιράκ και προστίθεται ότι πρόκειται για ενέργεια «αυτοάμυνας».

Στο μεταξύ, επανήλθε το θέμα της Αλ Κάιντα και η πιθανότητα για μυστική επίθεση εναντίον ενός εργαστηρίου ανάπτυξης χημικών όπλων που πιστεύεται πως λειτουργούσαν μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης.

Ομως ο Πρόεδρος Τζορτζ Μπους ματαίωσε το σχέδιο, όπως μετέδωσε το ABC, καθώς οι ειδικοί αξιωματούχοι κατέληξαν στο συμπέρασμα πως τα πειράματα ήσαν τόσο περιορισμένα και τόσο υποτυπώδη που σε τελική ανάλυση δεν άξιζε τον κόπο να διακινδυνεύσουν τις ζωές Αμερικανών στρατιωτών, αλλά ούτε και την κατακραυγή που θα προκαλούσε μια αμερικανική επιχείρηση μέσα στο Ιράκ. Σύμφωνα με το ίδιο δίκτυο, Αμερικανοί αξιωματούχοι τόνισαν πως δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η κυβέρνηση του Σαντάμ γνώριζε το παραμικρό για τις δραστηριότητες της Αλ Κάιντα. Αν και χτες η ιρακινή κυβέρνηση αποκάλυψε ότι πρόκειται για μια... γαλακτοκομική μονάδα, σύμφωνα με το ΙΝΑ.


ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑΣ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
Αναίμακτη και τάχιστη η λήξη

Γερμανοί των ειδικών δυνάμεων έξω από την ιρακινή πρεσβεία

Associated Press

Γερμανοί των ειδικών δυνάμεων έξω από την ιρακινή πρεσβεία
ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Η κατάληψη της πρεσβείας έληξε μετά από πέντε ώρες αλλά έγινε τοις πάσι γνωστή η ταυτότητα της ομάδας της «ιρακινής αντιπολίτευσης» η οποία κατέλαβε την ιρακινή πρεσβεία, που μέχρι χτες παρέμενε παντελώς άγνωστη και ένα μυστήριο. Επίσης, το «αίτημα» για ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν, από Ιρακινούς αυτή τη φορά...

Γεγονός παραμένει ότι μέλη της αυτοαποκαλούμενης «Ιρακινής Δημοκρατικής Αντιπολίτευσης της Γερμανίας» προχώρησαν το απόγευμα της Τετάρτης σε βίαιη κατάληψη της πρεσβείας του Ιράκ με... αίτημα την ανατροπή του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν.

Τελικά, με επιδρομή της γερμανικής αστυνομίας, απελευθερώθηκαν οι δέκα όμηροι που κρατούνταν εντός της πρεσβείας για πέντε ώρες, μεταξύ των οποίων και ο επιτετραμμένος του Ιράκ στη Γερμανία, Σαμίρ Μοχάμεντ, ο διπλωμάτης που εκτελεί χρέη πρεσβευτή. Σύμφωνα με τη γερμανική αστυνομία, κατά την επιδρομή τραυματίστηκε ελαφρά ένας ενώ οι πέντε «καταληψίες» συνελήφθησαν. Επίσης, υπάρχουν δύο τραυματίες, οι οποίοι, σύμφωνα με τις πληροφορίες, τραυματίστηκαν νωρίτερα από τους «καταληψίες».

Οσο για τη νεοεμφανιζόμενη ομάδα, με ανακοίνωσή της νωρίτερα σε γερμανικά μέσα ενημέρωσης τόνιζε ότι «καταλαμβάνουμε την ιρακινή πρεσβεία στο Βερολίνο, κάνοντας το πρώτο βήμα προς την απελευθέρωση της αγαπημένης πατρίδας μας», προσθέτοντας ότι «η πορεία μας είναι η απελευθέρωση της Βαγδάτης».

Εκπρόσωπος του «Εθνικού Ιρακινού Κογκρέσου» στο Λονδίνο δήλωσε πως δεν είχε καμία γνώση του περιστατικού στην πρεσβεία στο Βερολίνο και εξέφρασε την εκτίμηση πως πρόκειται για μία νεοσύστατη οργάνωση και διευκρίνισε πως δε γνωρίζει κανένα από τα μέλη της. Τέλος, καταδίκασε την ενέργειά τους και τόνισε χαρακτηριστικά πως «δε συγχωρούμε τέτοια βία».

Σε επίσημη ιρακινή ανακοίνωση, που εκδόθηκε αργά χτες το βράδυ και μεταδόθηκε από το επίσημο πρακτορείο ΙΝΑ, επισημαίνεται ότι το επεισόδιο αυτό αποτελεί «τρομοκρατική επίθεση», η οποία διοργανώθηκε και υλοποιήθηκε από «μισθοφόρους των μυστικών υπηρεσιών των Αμερικανών και των σιωνιστών».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ