ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Αυγούστου 2002
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επιχείρηση ωραιοποίησης της κυβερνητικής εικόνας

Φουλάρουν τις μηχανές το κυβερνητικό επιτελείο και η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ για την αναστροφή του αρνητικού κλίματος ενόψει εκλογών και την υφαρπαγή της λαϊκής ψήφου

Ζητήματα όπως η οικονομική πολιτική, η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και, φυσικά, οι δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, απασχόλησαν τον χτεσινό «πρωινό καφέ» του πρωθυπουργού, Κ. Σημίτη, με τους συνεργάτες του, τον πρώτο μετά τις καλοκαιρινές διακοπές.

Σε ό,τι αφορά στην οικονομική πολιτική, εκτενέστερη συζήτηση θα γίνει στη συνάντηση του Κ. Σημίτη με τον υπουργό Οικονομικών, Ν. Χριστοδουλάκη, τις προσεχείς μέρες, ενόψει της ομιλίας του πρώτου στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης. Στη συνάντηση αυτή κατά πάσα πιθανότητα θα συζητηθεί και το κύμα ανατιμήσεων που αναμένεται το φθινόπωρο να πλήξει περαιτέρω τα ήδη ισχνά λαϊκά εισοδήματα. Χωρίς βέβαια να αναμένεται ταυτόχρονα και κάποια ουσιαστική κυβερνητική παρέμβαση, όπως διαφάνηκε και από τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας, ο οποίος το περισσότερο που μπόρεσε ήταν να καλέσει τους καταναλωτές να... αντιδράσουν.

Κατά τ' άλλα, σήμερα ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Μ. Χρυσοχοΐδης, θα ενημερώσει τον Κ. Σημίτη για την πορεία των ερευνών γύρω από τη «17Ν». Ενώ αύριο, Πέμπτη, συνεδριάζει η Κυβερνητική Επιτροπή για θέματα Παιδείας, αλλά και το Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ.

Το κυβερνητικό επιτελείο επιταχύνει τους ρυθμούς του ενόψει των εκλογών του Οκτώβρη και όλα δείχνουν πως λαμβάνει τα ενδεδειγμένα μέτρα, επικοινωνιακής κυρίως υφής, προκειμένου να αμβλύνει τη λαϊκή δυσαρέσκεια και να αναστρέψει την αρνητική εικόνα της κυβέρνησης. Στα πλαίσια αυτά αρκετά στελέχη αλλά και ο ίδιος ο Κ. Σημίτης προγραμματίζουν μια σειρά από περιοδείες από το Σεπτέμβρη στην επαρχία.

«Πονοκέφαλος» οι αγροτικές κινητοποιήσεις

Η πρώτη συνάντηση του Κ. Σημίτη χτες ήταν αυτή με τον υπουργό Γεωργίας, Γ. Δρυ, που αφορούσε βέβαια στις προγραμματισμένες κινητοποιήσεις των βαμβακοπαραγωγών, οι οποίοι έχουν αποφασίσει να μεταβούν στη ΔΕΘ και να διαδηλώσουν εναντίον της αντιαγροτικής πολιτικής, με αφορμή την καταστροφική κοινοτική απόφαση η οποία μειώνει παραπέρα την τελική τιμή που θα εισπράξουν για το προϊόν τους. Είναι φανερό πως η κυβέρνηση απεργάζεται μεθόδους άμβλυνσης των αγωνιστικών διαθέσεων των αγροτών, μια και το τελευταίο που θα ήθελε είναι να πορευτεί προς τις εκλογές με ανοιχτά αγωνιστικά μέτωπα.

Αλλωστε, και μετά τη συνάντηση σε δηλώσεις του ο υπουργός Γεωργίας έκανε έκκληση για διάλογο, ενώ επέμενε στον ισχυρισμό πως η κυβέρνηση εξασφάλισε μια θετική απόφαση από μεριάς της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Σήμερα οι ανακοινώσεις για την υπερνομαρχία

Αμέσως μετά πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Κ. Σημίτη με τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, Κ. Λαλιώτη, κατά την οποία φαίνεται να οριστικοποιήθηκε η υποψηφιότητα που θα στηρίξει το ΠΑΣΟΚ για την υπερνομαρχία Αθήνας-Πειραιά, την οποία και θα ανακοινώσει σήμερα το μεσημέρι ο Κ. Λαλιώτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας χτες, υποψήφιος πρόεδρος της διευρυμένης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αθήνας-Πειραιά θα είναι ο πρώην γενικός γραμματέας Αθλητισμού και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρσης Βαρών, Γιάννης Σγουρός. Για τη Νομαρχία Πειραιά ακούγεται ως επικρατέστερο το όνομα του προέδρου του Εργατικού Κέντρου της πόλης, Γ. Μίχα, ενώ για αυτή της Αθήνας δεν αποκλείουν τη σημερινή νομάρχη, Ελ. Μπεσμπέα.

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Συνεδρίασε για προγραμματισμό

Διακοπές τέλος και για το Συνασπισμό, η Πολιτική Γραμματεία του οποίου συνεδρίασε χτες και κατέληξε σε ένα προγραμματισμό δράσης του Κόμματος για το επόμενο διάστημα.

Μεταξύ άλλων και υπό την επίδραση της επικαιρότητας, δηλαδή των πρόσφατων καταστροφικών πλημμυρών σε αρκετές χώρες της Ευρώπης, η ηγεσία του ΣΥΝ αποφάσισε να δώσει βάρος στα ζητήματα περιβάλλοντος και δράττοντας την ευκαιρία της διεθνούς διάσκεψης για το περιβάλλον που θα πραγματοποιηθεί στο Γιοχάνεσμπουργκ, οργανώνει συνέντευξη Τύπου αύριο Πέμπτη με τον πρόεδρο Ν. Κωνσταντόπουλο. Επίσης, για το ίδιο θέμα προγραμματίζει συσκέψεις και εκδηλώσεις το διάστημα από 27/8 έως 4/9.

Στην ανακοίνωση τής ΠΓ γίνεται αναφορά στα προβλήματα που προκύπτουν από έντονα ή μη καιρικά φαινόμενα, τα οποία χρεώνονται στο «συνολικά λαθεμένο σχεδιασμό έργων» και στη «γενικότερη υποβάθμιση του περιβάλλοντος στο Λεκανοπέδιο της Αττικής». Ο ΣΥΝ διαπιστώνει την ύπαρξη ευθυνών και τις αποδίδει στις κυβερνητικές πολιτικές για την πλήρη απουσία της αναγκαίας περιβαλλοντικής διάστασης, για την ανυπαρξία υποδομών και την ανεπαρκή συντήρηση των υπαρχόντων δικτύων.

Ενόψει της ΔΕΘ η ΠΓ του ΣΥΝ αποφάσισε να δώσει στη δημοσιότητα τις προτάσεις του για τη φορολογική και οικονομική πολιτική, όπως επίσης και τις θέσεις του κόμματος για την αγροτική πολιτική και τις κινητοποιήσεις των βαμβακοπαραγωγών. Ζητήματα τα οποία αναμένεται να θίξει ο Ν. Κωνσταντόπουλος κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στα πλαίσια της επίσκεψής του στην Εκθεση.

Τέλος, το φεστιβάλ της νεολαίας του ΣΥΝ στα μέσα του Σεπτέμβρη θα αξιοποιηθεί για την προβολή των θέσεων του κόμματος ενόψει των εκλογών του Οκτώβρη.

Διαμαρτυρία των δυνάμεων του ΟΗΕ για την κατάσταση στο χωριό Πύλα

Ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, Ταγματάρχης Ντέζιου Κις, δήλωσε ότι η ΟΥΝΦΙΚΥΠ έχει προβεί σε έντονες παραστάσεις προς τον τουρκικό κατοχικό στρατό αναφορικά με την παραβίαση του στάτους κβο στην περιοχή του μεικτού χωριού Πύλα. «Θεωρούμε την κατασκευή του τοίχου πλησίον του τουρκικού παρατηρητηρίου, μόνιμη παραβίαση του στάτους κβο, που ισχύει στην περιοχή», δήλωσε ο ταγματάρχης Κις.

Είπε επίσης ότι τα Ηνωμένα Εθνη έχουν διαμαρτυρηθεί «σε ανώτατο στρατιωτικό επίπεδο» γι' αυτήν την παραβίαση, αλλά ο τουρκικός στρατός δεν έχει ακόμα απαντήσει στα διαβήματα της Δύναμης.

Αναφορικά με προηγούμενες κινήσεις των Τούρκων με στόχο την επέκταση του δρόμου από το κατεχόμενο χωριό Αρσος προς την Πύλα, ο Ταγματάρχης Κις είπε ότι χθες πραγματοποιήθηκε συνάντηση αξιωματούχου των ΗΕ με τον Τ/Κ κοινοτάρχη της Πύλας στον οποίο ξεκαθαρίστηκε για άλλη μια φορά ότι η ΟΥΝΦΙΚΥΠ είναι αντίθετη με τις προθέσεις των Τούρκων.

Ωστόσο, οι Τούρκοι επιμένουν στα σχέδιά τους να επεκτείνουν το δρόμο, και η κατάσταση έχει επί του παρόντος παραμείνει στάσιμη.

ΚΥΠΡΟΣ
Στην τελική ευθεία για τον προεκλογικό αγώνα

Σε γραμμή μάχης βρίσκονται τα εκλογικά επιτελεία των δύο υποψηφίων για την προεδρία της Δημοκρατίας, Τάσου Παπαδόπουλου και Γιαννάκη Ομήρου, μετά τις θερινές διακοπές.

Οπως διαγράφονται τα πράγματα, η προεκλογική εκστρατεία θα αρχίσει με εντατικό ρυθμό από την ερχόμενη βδομάδα.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους δήλωσε ότι η όλη προσπάθεια έχει φθάσει στο τελικό στάδιο και ότι το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη θα είναι έτοιμα όλα τα εκλογικά επιτελεία της συνεργασίας ΑΚΕΛ - ΔΗΚΟ. Σύμφωνα με τον κ. Κλεάνθους, το βάρος της προεκλογικής εκστρατείας του Τάσου Παπαδόπουλου θα δοθεί στην κοινωνία των πολιτών και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πολίτης, περιλαμβανομένων και εκείνων που ανήκουν στο ΔΗΣΥ.

Ο Γιαννάκης Ομήρου αρχίζει κύκλο επαφών την άλλη βδομάδα με συναντήσεις με τον Πρόεδρο Κληρίδη, τον πρόεδρο της Βουλής και τους αρχηγούς των κομμάτων, με θέμα τον κώδικα δεοντολογίας που θα διέπει την προεκλογική εκστρατεία. Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΚΙΣΟΣ Κούλης Μαυρονικόλας δήλωσε ότι οι ουσιαστικές επαφές του Γιαννάκη Ομήρου με τα Κόμματα, για στήριξη της υποψηφιότητάς του, θα αρχίσουν μετά τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Κόφι Ανάν, στο Παρίσι, στις 6 Σεπτέμβρη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ