ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Αυγούστου 2002
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Εντείνεται η διπλωματική δραστηριότητα

Στην Κύπρο σπεύδουν οι Αγγλοαμερικανοί μεσολαβητές ενόψει της συνάντησης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, με τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στις 6 του Σεπτέμβρη στο Παρίσι.

Οι Ντέιβιντ Χάνεϊ και Τόμας Γουέστον αναμένεται να φτάσουν στην Κύπρο πριν από τις 6 του Σεπτέμβρη, ώστε να υπάρξει αποτέλεσμα από τη συνάντηση του Παρισιού. Ο λόρδος Χάνεϊ θα βρίσκεται στην Κύπρο στα τέλη Αυγούστου μεταφέροντας το μήνυμα πως θα πρέπει οι εμπλεκόμενες πλευρές να επιδείξουν καλή θέληση. Την ίδια ώρα, οι Αμερικανοί διά του Τόμας Γουέστον θα ρίξουν το βάρος τους στις επαφές σε Αγκυρα και Αθήνα (3 του Σεπτέμβρη), στη διάρκεια των οποίων θα ζητήσουν και την «παρέμβαση» των δύο κυβερνήσεων για να αξιοποιηθεί ο χρόνος μέχρι τα τέλη του 2002 ώστε να επιτευχθεί έστω και κατ' αρχήν συμφωνία.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών, Αλβαρο ντε Σότο, ο οποίος επιστρέφει στην Κύπρο στις 26 του Αυγούστου, θα βολιδοσκοπήσει τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Ραούφ Ντενκτάς για την απόφαση του Διεθνούς Οργανισμού να προχωρήσει στην υποβολή εγγράφων. Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν πως ο Κόφι Ανάν προσανατολίζεται να θέσει ευθέως ενώπιον των δύο πλευρών το θέμα των εγγράφων. Ο ΓΓ του ΟΗΕ θα υποδείξει πως η διαδικασία έχει φτάσει σε τέλμα και πως είτε θα κηρύξει αδιέξοδο είτε θα προχωρήσει στην κατάθεση νέων εγγράφων για τις βασικές πτυχές του Κυπριακού.

Εκείνο που προβληματίζει το διεθνή Οργανισμό είναι η αντίδραση της τουρκικής πλευράς, λόγω της προεκλογικής εκστρατείας στην οποία βρίσκεται.

Αντιδράσεις για την πρωτοβουλία του Ευρωκοινοβουλίου

Ξένες κυβερνήσεις δεν αντιμετωπίζουν θετικά την πρωτοβουλία της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη διεξαγωγή, σε αυτή τη φάση, συζήτησης για το Κυπριακό, καθότι κάτι τέτοιο θα επηρεάσει την εν εξελίξει διαδικασία των απευθείας συνομιλιών.

Σύμφωνα με ενημερωμένες πηγές, οι εκτιμήσεις αυτές έχουν διαβιβαστεί τόσο προς την κυπριακή κυβέρνηση όσο και προς το Ευρωκοινοβούλιο, ενώ το θέμα απασχολεί και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το γεγονός ότι μια τέτοια συζήτηση θα παραβιάσει το απόρρητο των συνομιλιών απασχολεί και τα Ηνωμένα Εθνη και ειδικά τον εκπρόσωπό τους στο Κυπριακό, Αλβαρο ντε Σότο.

Ο Κύπριος Πρόεδρος έχει διαβιβάσει ήδη μια πρώτη επιστολή προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ελμάρ Μπροκ, ο οποίος και απέστειλε τις προσκλήσεις προς τον Γλ. Κληρίδη και τον κατοχικό ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς.

Στην επιστολή του ο Πρόεδρος σημειώνει ότι επίκειται η συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων ΕΘνών στο Παρίσι στις 6 του Σεπτέμβρη και θα επανέλθει επί του θέματος υπό το φως και των δεδομένων που θα διαμορφωθούν από το γεγονός αυτό. Ο Πρόεδρος Κληρίδης προτίθεται να θέσει το θέμα αυτό στον Κόφι Ανάν και να ζητήσει την άποψή του κατά πόσον ενδείκνυται η διεξαγωγή της συζήτησης. Υπενθυμίζεται συναφώς ότι ο κατοχικός ηγέτες, Ραούφ Ντενκτάς, έχει ήδη αποδεχτεί την πρόσκληση του Ελμάρ Μπροκ.

Στο επίκεντρο οι δύο διακηρύξεις των τουρκοκυπριακών οργανώσεων

Ο πρόεδρος του Τουρκοκυπριακού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Αλί Ερέλ, δήλωσε ότι η λύση του κυπριακού προβλήματος πρέπει να εξευρεθεί πριν από το τέλος του 2002, διαφορετικά θα είναι βαρύ το τίμημα τόσο για τον τουρκικό λαό όσο και για τους Τουρκοκυπρίους.

«Η μη λύση δεν είναι λύση για την Κύπρο», τόνισε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, το οποίο ηγείται της κίνησης «Κοινό Οραμα», που θέλει λύση μιας ενιαίας Κύπρου και ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Οπως γράφει ο τουρκοκυπριακός Τύπος, ο Α. Ερέλ επισήμανε τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες που θα παρουσιαστούν από την επίλυση του Κυπριακού και την ένταξη στην ΕΕ.

Απαντώντας στην επικριτική επιστολή του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς, για το «Κοινό Οραμα», που υπογράφεται από 86 οργανώσεις στα Κατεχόμενα, ο Α. Ερέλ ανέφερε ότι «κακώς ο κ. Ντενκτάς προσπαθεί να οδηγήσει τις οργανώσεις στο εδώλιο του κατηγορουμένου για υπεράσπιση δηλώσεων και πράξεων που δεν έγιναν». Ο Α. Ερέλ απέστειλε στον Ρ. Ντενκτάς επιστολή, στην οποία υπογραμμίζει ότι κακώς επικρίνονται διάφορα σημεία της διακήρυξης με την ονομασία «Κοινό Οραμα». Εξέφρασε, εξάλλου, τη λύπη του επειδή ουδέποτε πήρε απάντηση στις εισηγήσεις και επιστολές που κατά διαστήματα απέστειλε στην ψευδοκυβέρνηση, παρότι όλες αποσκοπούσαν στην ανόρθωση της τουρκοκυπριακής οικονομίας.

Ο Α. Ερέλ είπε ότι υπάρχει αδιαφορία από μέρους Τούρκων επενδυτών για επενδύσεις στα Κατεχόμενα και επισήμανε το γεγονός ότι χιλιάδες Τουρκοκύπριοι περνούν καθημερινά τη διαχωριστική γραμμή για να εξασφαλίσουν το ψωμί τους από τους Ελληνοκυπρίους. Και εσείς κ. Ντενκτάς, πρόσθεσε, γνωρίζετε ότι αυξάνεται ο αριθμός των μεταναστών.

Στο μεταξύ, ο «υπουργός τουρισμού», Σερτάρ Ντενκτάς, εξέφρασε την άποψη ότι οι δύο διακηρύξεις, η μία του Τουρκοκυπριακού Εμπορικού Επιμελητηρίου και η δεύτερη του Εθνικού Λαϊκού Κινήματος, που υποστηρίζει τις θέσεις Ντενκτάς, μπορούν να οδηγηθούν σε μια «κοινή γραμμή», αφού «ο στόχος είναι κοινός».

Ο «υπουργός εξωτερικών» του ψευδοκράτους, Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, επέκρινε την ανακοίνωση των οργανώσεων, λέγοντας ότι το «όραμα των Τουρκοκυπρίων είναι το κράτος τους, η κυριαρχία τους και η συμπόρευσή τους με τη μητέρα πατρίδα Τουρκία».

Σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό Τύπο, δριμύ «κατηγορώ» κατά του «Κοινού Οράματος» εξαπέλυσε και ο αντιπρόεδρος του Κόμματος Εθνικιστικής Δικαιοσύνης, Μπουρχάμ Γιρμιμπέσογλου, που είπε ότι το «Κοινό Οραμα» δε διαφέρει από «ένα έγγραφο προδοσίας, το οποίο μαχαιρώνει τον Ντενκτάς πισώπλατα».

Αντίθετα, χαιρετίζει τη διακήρυξη του Εθνικού Λαϊκού Κινήματος, που υπογράφεται από 185 οργανώσεις και αποτελεί απάντηση, όπως είπε, στο «όραμα του αντεθνικού μετώπου».

ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΙ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ
Κινητοποιούνται για την απελευθέρωσή τους

Αντιπροσωπεία της Ενωσης Συντακτών Κύπρου(ΕΣΚ) ζήτησε χθες από τον Αναπληρωτή Ειδικό Αντιπρόσωπο του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, Ζπίγκνιεφ Βλόσοβιτς, ο διεθνής οργανισμός να ενεργήσει επειγόντως και αποφασιστικά προς την κυβέρνηση της Τουρκίας και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για άμεση απελευθέρωση του αρχισυντάκτη και του συντάκτη της εφημερίδας «Αφρίκα», Σενέρ Λεβέντ και Μεμντούχ Ενέρ.

Η Ενωση Συντακτών απαίτησε επίσης, τον τερματισμό της αδίστακτης δίωξης της εφημερίδας αυτής και το σεβασμό της ελευθερίας του Τύπου και της έκφρασης στην τουρκοκυπριακή κοινότητα.

Σύμφωνα με ανακοίνωσή της ο Ζ. Βλόσοβιτς άκουσε με προσοχή τη λεπτομερή ενημέρωση γύρω από την υπόθεση της «Αφρίκα» και διαβεβαίωσε ότι θα ενημερώσει εντός της ημέρας τη Γραμματεία του, αποστέλλοντας και τα έγραφα που του επιδόθηκαν κατά τη χθεσινή συνάντηση.

Ανέφερε επίσης ότι θα εξεταστεί με προσοχή τι μπορούν και τι ενδείκνυται να πράξουν τα Ηνωμένα Εθνη για τους εγκλεισθέντες στη φυλακή Τουρκοκύπριους δημοσιογράφους και την εφημερίδα τους.

Η αντιπροσωπεία της ΕΣΚ επέδωσε στον αξιωματούχο των Ηνωμένων Εθνών το σχετικό ψήφισμα που ενέκρινε η πρόσφατη σύσκεψη των εκπροσώπων του Εθνικού Οργανισμού Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, της Ενωσης Συντακτών, του Συνδέσμου Εκδοτών, του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, της ΟΥΝΕΣΚΟ Κύπρου και των Επιτροπών και Συνδέσμων Υπεράσπισης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καθώς και ανακοινώσεις της ΕΣΚ, της Διεθνούς και της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων και άλλων δημοσιογραφικών οργανισμών και φορέων, με τις οποίες καταγγέλλεται η αυθαίρετη και παράνομη φυλάκιση των δυο Τουρκοκυπρίων δημοσιογράφων και ζητείται η άμεση απελευθέρωσή τους.

Ο Πρόεδρος της ΕΣΚ Ανδρέας Καννάουρος δήλωσε ότι είχε προχθές συνάντηση με δημοσιογράφους της «Αφρίκα» στους οποίους διερμήνευσε την αμέριστη αλληλεγγύη και συμπαράσταση της ΕΣΚ και του δημοσιογραφικού κόσμου προς την εφημερίδα τους και έκανε λεπτομερή ενημέρωση σχετικά με τη διεξαγόμενη στην Κύπρο και διεθνώς εκστρατεία για την απελευθέρωση των Σενέρ Λεβέντ και Μεμντούχ Ενέρ. Η ΕΣΚ, όπως δήλωσε ο Α. Καννάουρος, έχει έρθει επίσης σε επαφή με τις δύο εθνικές οργανώσεις δημοσιογράφων στην Τουρκία για το θέμα των καταδικασθέντων από το κατοχικό καθεστώς.

Ο Α. Καννάουρος ανέφερε ότι η ΕΣΚ παρέχει αμέριστη ηθική και υλική συμπαράσταση στην εφημερίδα και στους δημοσιογράφους της.

Στο μεταξύ η εφημερίδα ΖΑΜΑΝ (18/8) με τίτλο «Οι δυο Τούρκοι κρατούμενοι υποψήφιοι για το βραβείο δημοσιογραφίας των Ελληνοκυπρίων», αναφέρει:

«Η "Ελληνοκυπριακή Ενωση Δημοσιογράφων" αποφάσισε να υποδείξει ως υποψήφιους για το Βραβείο Δημοσιογραφίας Lorenzo Natali, τον διευθυντή έκδοσης της εφημερίδας "ΑΦΡΙΚΑ", πρώην «Avrupa», Σενέρ Λεβέντ και τον αρθρογράφο της ίδιας εφημερίδας, Μεμντούχ Ενέρ, που καταδικάστηκαν σε εξάμηνη ποινή φυλάκισης για δημοσιεύματα εναντίον του "Προέδρου της ΤΔΒΚ" Ντενκτάς».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ