ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Αυγούστου 2002
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΘΕΣΗ «17 ΝΟΕΜΒΡΗ»
Αρνήθηκε και πάλι όλες τις κατηγορίες ο Γιωτόπουλος
  • «Ελαβε γνώση της ογκώδους δικογραφίας μόλις μία ώρα πριν απολογηθεί» κατήγγειλε ο συνήγορός του
  • Παράσταση πολιτικής αγωγής δήλωσαν χτες ο πρώην βουλευτής της ΝΔ Λ. Παπαδημητρίου και δύο αστυνομικοί που είχαν τραυματιστεί στη συμπλοκή στα Σεπόλια

Και στη συμπληρωματική απολογία του, ο φερόμενος ως καθοδηγητής της «17Ν» αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες

Eurokinissi

Και στη συμπληρωματική απολογία του, ο φερόμενος ως καθοδηγητής της «17Ν» αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες
Την ίδια υπερασπιστική γραμμή ακολούθησε και χτες ο φερόμενος ως καθοδηγητής της τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Νοέμβρη» Αλ. Γιωτόπουλος, αρνούμενος να πει οτιδήποτε, όταν τον επισκέφτηκε χτες στις 6 το απόγευμα στις Φυλακές Κορυδαλλού ο εφέτης ανακριτής Λ. Ζερβομπεάκος για συμπληρωματική απολογία. Να σημειωθεί ότι η συμπληρωματική απολογία αφορούσε τις ήδη υπάρχουσες κατηγορίες και όχι επιπρόσθετο κατηγορητήριο.

Οπως προκύπτει από τις δηλώσεις του συνηγόρου υπεράσπισης Γ. Ραχιώτη, ο Αλ. Γιωτόπουλος αρνήθηκε τις κατηγορίες που του αποδίδουν, επανέλαβε όσα είχε καταθέσει στην 4η ανακρίτρια Θεώνη Μπούρη και εμμέσως πλην σαφώς έθεσε θέμα συνθηκών εγκλεισμού του, αμφισβητώντας τη νομιμότητα των «ειδικών μεθόδων κράτησης». Η συνάντηση Λ. Ζερβομπεάκου και Αλ. Γιωτόπουλου κράτησε περίπου 20 λεπτά σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στις Φυλακές Κορυδαλλού, όπου θα δίνονται οι συμπληρωματικές καταθέσεις των κατηγορουμένων.

Επί της ουσίας ο Αλ. Γιωτόπουλος επικαλείται αδυναμία να αντικρούσει το ογκώδες κατηγορητήριο που ξεπερνά τα 100 αδικήματα, λόγω δυσχερούς επικοινωνίας με το συνήγορό του, αλλά και την τεράστια δικογραφία που χρειάζεται να μελετήσει.

Σε δηλώσεις του ο συνήγορος του Αλ. Γιωτόπουλου, Ι. Ραχιώτης, είπε ότι δεν ήταν δυνατόν να προβληθούν αναλυτικοί και εμπεριστατωμένοι υπερασπιστικοί ισχυρισμοί, γιατί η δικογραφία παραλήφθηκε μία μέρα πριν τη συμπληρωματική κατάθεση, ενώ ο κατηγορούμενος έλαβε γνώση μόλις μία ώρα πριν και δεν ήταν δυνατόν να ενημερωθεί ούτε τηλεφωνικά γιατί εξακολουθούν οι περιορισμοί στην επικοινωνία.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο κατηγορούμενος Αλ. Γιωτόπουλος δε ζήτησε ούτε καν νέα προθεσμία για να απολογηθεί, ενδεικτικό της «σκληρής γραμμής» που θα ακολουθήσει μέχρι τη διεξαγωγή της δίκης. Συνεπώς, η θέση του Αλ. Γιωτόπουλου και χτες παρέμεινε η γνωστή, που σημαίνει ότι αρνείται οποιαδήποτε σχέση για όσα κατηγορείται, ότι είναι προκατασκευασμένα σενάρια, στα οποία συνέπραξαν οι συγκατηγορούμενοί του για να απολαύουν τα ευεργετήματα του νόμου.

Στο μεταξύ το ένα μετά το άλλο τα θύματα της «17 Νοέμβρη» κάνουν δηλώσεις παράστασης πολιτικής αγωγής. Χτες ο πρώην βουλευτής της ΝΔ Λ. Παπαδημητρίου, έκανε δήλωση παράστασης πολιτικής αγωγής και ζήτησε αντίγραφα της δικογραφίας. Το ίδιο έκαναν μέσω του συνηγόρου τους Λ. Παπαδημητρίου και οι αστυνομικοί Γ. Παπαφώτης και Σωκ. Κότσιας, οι οποίοι είχαν τραυματιστεί στη συμπλοκή στα Σεπόλια το Νοέμβρη του 1991. Ο πρώτος από αυτούς άρχισε χτες και θα συνεχίσει σήμερα να καταθέτει στον ειδικό εφέτη ανακριτή.

Ο πρώην βουλευτής της ΝΔ δεν κατέθεσε χτες στον εφέτη ανακριτή για την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του από την «17 Νοέμβρη». Αν και του ζητήθηκε, ο Λ. Παπαδημητρίου επιφυλάχτηκε να καταθέσει αργότερα, αφού προηγουμένως ενημερωθεί για τη δικογραφία.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο Λ. Παπαδημητρίου δέχτηκε επίθεση από την «17 Νοέμβρη» το πρωί της Δευτέρας της 21 Δεκέμβρη 1992 στο Μαρούσι, όπου τον πυροβόλησαν στα πόδια οι Β. Τζωρτζάτος και Σ. Ξηρός, των οποίων συμπίπτουν οι ομολογίες (ομολογίες οι οποίες - όπως και των υπολοίπων κατηγορουμένων - έχουν δοθεί στη δημοσιότητα με τη μέθοδο των διαρροών). Στην προανακριτική του κατάθεση ο Β. Τζωρτζάτος ομολόγησε τη συμμετοχή του όπου αναφέρει: «Συμμετείχα μαζί με τον "Λουκά" (Δ. Κουφοντίνα) και τον "Μιχάλη" (Σ. Ξηρό) στον τραυματισμό εναντίον του βουλευτή Παπαδημητρίου τον Δεκέμβριο του '92 στο Μαρούσι. Τον πυροβόλησα εγώ με 38άρι περίστροφο και ο "Μιχάλης" με το 45άρι».

Την επίθεση περιγράφει και ο Σ. Ξηρός, ο οποίος αναφέρει στην απολογία του. «Στην ενέργεια κατά του βουλευτή της ΝΔ Λ. Παπαδημητρίου εγώ πήρα μέρος μαζί με τον "Λουκά" και τον Τζωρτζάτο. Ο Τζωρτζάτος τον πυροβόλησε με περίστροφο 38άρι κι εγώ με εντολή του "Λουκά" τον πυροβόλησα μία φορά με 45άρι».

Η κατάθεση του Λ. Παπαδημητρίου έχει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον, γιατί φέρεται να έχει έρθει πρόσωπο με πρόσωπο με την «ξανθιά» της «17 Νοέμβρη». Ερωτηθείς χτες από τους δημοσιογράφους για το θέμα αυτό, απάντησε πως όταν καταθέσει θα απαντήσει και για την ξανθιά γυναίκα.

Για τη συμπλοκή στα Σεπόλια που έγινε στις 20 Νοεμβρίου 1991 αναφέρουν στις προανακριτικές τους απολογίες οι Χριστόδουλος και Σάββας Ξηρός. Ειδικότερα, ο Σ. Ξηρός αναφέρει: «Τον χειμώνα του 1991 εγώ, ο Χριστόδουλος, ο "Λουκάς" και ο "Αρης" (Σωτήρης Κονδύλης) προσπαθούσαμε να κλέψουμε ένα ΙΧΦ. Κάποιος μας είδε και ειδοποίησε την αστυνομία... Επακολούθησε ένοπλη συμπλοκή και τραυματίστηκε ο οδηγός περιπολικού και ίσως κάποιος άλλος αστυνομικός».


Δημοσιεύματα του Τύπου

Η «Καθημερινή» γράφει για σύζυγο αξιωματικού του Πολεμικού Ναυτικού, ο οποίος φέρεται να είχε κάποια στιγμή και υπηρεσιακή σχέση με μυστικές υπηρεσίες, που ενδέχεται να ήταν η γυναίκα η οποία έδωσε στοιχεία για τη «17Ν» στην υπόθεση της Λ. Ριανκούρ το 1992. Στο σπίτι της γυναίκας συχνάζουν άτομα που συνδέονται με μυστικές υπηρεσίες, όπως ένας Κύπριος καθηγητής κι ένας Κούρδος, οι οποίοι θεωρούνται ύποπτοι ανάμειξης σε ασυνήθιστες δραστηριότητες. Αναλυτικότερα, η εφημερίδα αναφέρεται στην «παρέα της Δροσιάς», στην οποία εστιάζονται οι έρευνες των διωκτικών αρχών και με αυτήν συναναστρέφεται η «Μαρία» που έδωσε τις πληροφορίες για την επιχείρηση της «17Ν» στην οδό Λ. Ριανκούρ. Το ενδιαφέρον των αρχών έχει προκαλέσει μια περίεργη «κινητικότητα» που παρατηρείται γύρω από το σπίτι της στα βόρεια προάστια. Επιπλέον, καταγράφεται παρουσία ανθρώπων που έχουν συνδεθεί με μυστικές υπηρεσίες, ακόμη και αξιωματικών με θητεία σε αυτές. Εξαιρετικό ενδιαφέρον προκύπτει από πληροφορίες που φέρουν ορισμένα από αυτά τα άτομα να έχουν σχέση και με τον καταζητούμενο Δ. Κουφοντίνα, αλλά και με τον Α. Γιωτόπουλο.

Το «Βήμα» επισημαίνει πως ο Γιάννης Σκανδάλης υπήρξε το κεντρικό πρόσωπο αναφοράς τουλάχιστον τεσσάρων περιφερειακών οργανώσεων της εγχώριας τρομοκρατίας. Ακόμη σε πέντε τουλάχιστον περιπτώσεις έχει διαπιστωθεί ότι ο ΕΛΑ, η «17Ν», η Επαναστατική Αλληλεγγύη και η ΟΕΛΑ προχωρούν σε κοινές αναφορές για τους στόχους τους. Το δημοσίευμα αναφέρεται και σε ένα πρόσωπο 54-60 χρόνων που μνημονεύεται στα αρχεία της Στάζι και θεωρείται ότι είχε την ευθύνη των σχέσεων του ΕΛΑ με την ομάδα Κάρλος.

Ο «Ελεύθερος Τύπος» αναφέρεται στα τρία μνημόνια συνεργασίας ελληνικών και αμερικανικών υπηρεσιών για το θέμα της τρομοκρατίας. Κοινό χαρακτηριστικό τους ήταν η ελευθερία κινήσεων που έδιναν στους πράκτορες της CIA και του FBI, για δράση στο εσωτερικό της χώρας. Το πρώτο υπογράφτηκε το 1992 από τον τότε υπουργό Δημόσιας Τάξης, Θ. Αναγνωστόπουλο. Είχε άτυπο χαρακτήρα και πρόβλεπε τη σύσταση δύο ειδικών κοινών ομάδων στρατολόγησης ατόμων τα οποία είχαν πληροφορίες ή προσβάσεις σε άλλα άτομα τα οποία πιθανόν να είχαν πληροφορίες σχετικά με τη «17Ν». Καθοριζόταν (στην πρώτη ομάδα) ότι πρόσβαση στο αρχειακό της υλικό θα διέθετε και ο επικεφαλής του κλιμακίου της CIA στην Αθήνα. Ερευνητικό εργαλείο της ομάδας αποτέλεσε και η παρακολούθηση τηλεφωνημάτων. Το δεύτερο υπογράφτηκε το 1994, όταν υπουργός Δημόσιας Τάξης διατέλεσε ο Στ. Παπαθεμελής. Στα πλαίσια της δεύτερης ομάδας αναβαθμιζόταν ο ρόλος των Αμερικανών στους τομείς της έρευνας και των πληροφοριών, ενώ ο επικεφαλής του κλιμακίου της CIA εξισωνόταν με το διοικητή της Αντιτρομοκρατικής. Τελευταίο ήταν αυτό που υπέγραψε πριν δυο χρόνια ο τωρινός υπουργός Δημόσιας Τάξης, Μ. Χρυσοχοΐδης. Ανάμεσα στα άλλα περιλαμβάνει «συντονισμό αστυνομικών ενεργειών για την πραγματοποίηση κοινών ερευνών και αμοιβαίας υποστήριξης υπό την καθοδήγηση και έλεγχο του μέρους, στο έδαφος του οποίου λαμβάνουν χώρα οι δραστηριότητες».

Τα «Νέα» σημειώνουν ότι Ελληνας με το ψευδώνυμο «Φιλίπ», από τη δεκαετία του 1970 είχε τις διεθνείς σχέσεις ελληνικών ένοπλων οργανώσεων με άλλες του εξωτερικού.

Η «Απογευματινή» υποστηρίζει πως στην ΕΛ.ΑΣ. ανησυχούν για την πορεία των ερευνών, ενώ 52 μέρες μετά την έκρηξη της βόμβας στα χέρια του Σ. Ξηρού, ο «Σαρδανάπαλος» παραμένει ανενόχλητος. Παράλληλα, ο πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης, Θ. Αναγνωστόπουλος, αποκάλεσε την ΕΥΠ «μολυσμένη» και «πηγή διαρροών» σε ό,τι αφορά στις έρευνες για την εξάρθρωση της τρομοκρατίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ