ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Αυγούστου 2002
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ ΚΑΤΑ ΙΡΑΚ
Επίθεση, σε άγνωστο χρόνο

ΚΡΟΦΟΡΝΤ, Πολιτεία του ΤΕΞΑΣ - ΛΟΝΔΙΝΟ -ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Οι δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου μετά τη συνάντηση με τους κορυφαίους συμβούλους σε θέματα ασφάλειας προσπάθησαν κάπως να κατευνάσουν τα πνεύματα που έχουν οξυνθεί, εξαιτίας της ανησυχίας για το μέλλον της επίθεσης κατά του Ιράκ. Παραμερίζοντας όμως τις διαμάχες, τις αντιρρήσεις και διαφωνίες που μάλλον όλες θα καμφθούν για άλλη μια φορά επιβεβαιώνεται ότι ο πόλεμος πλησιάζει.

Ο Τζορτζ Ουόκερ Μπους παραμέρισε τις εικασίες, λέγοντας ότι «Παίρνουμε στα σοβαρά όλες τις απειλές και θα συνεχίσουμε να έχουμε διαβουλεύσεις με τους φίλους και συμμάχους μας», δήλωσε ο Μπους προς τους δημοσιογράφους όταν ρωτήθηκε για το Ιράκ και συμπλήρωσε... «Είμαι ένας υπομονετικός άνθρωπος. Θα εξετάσουμε όλες τις επιλογές και όλες τις τεχνολογίες που έχουμε διαθέσιμες, τη διπλωματία και τις πληροφορίες. Αλλά ένα πράγμα είναι βέβαιο,... αυτή η κυβέρνηση συμφωνεί πως ο Σαντάμ Χουσεΐν είναι μια απειλή... Μια καθεστωτική αλλαγή είναι προς το συμφέρον του κόσμου».

Διευκρίνισε επίσης ότι το θέμα του Ιράκ και οι επανειλημμένες εκκλήσεις του για την ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν δε βρίσκονταν ανάμεσα στα θέματα της ατζέντας που απασχόλησε τον ίδιο κατά τη πολύωρη συνάντησή του με κορυφαίους συμβούλους του, λέγοντας πως οι «έντονες εικασίες» περί στρατιωτικής δράσης εντάσσονται σε μια «φρενίτιδα».

Πάντως, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Independent, η αμερικανική κυβέρνηση προσπαθεί να εντάξει την επίθεση στον ευρύτερο πόλεμο κατά της τρομοκρατίας που έχει τη συναίνεση της «διεθνούς κοινότητας». Για το λόγο, αυτό ανώτατοι Αμερικανοί αξιωματούχοι που δεν κατονομάζονται, δήλωσαν ότι στελέχη της Αλ Κάιντα έχουν εισέλθει στο Ιράκ μετά τον πόλεμο κατά του Αφγανιστάν και η παρουσία τους εκεί, έχει επιβεβαιωθεί από πολλές μυστικές πηγές, οι οποίες κατονομάζουν μάλιστα το Ιράκ, ως καταφύγιο της οργάνωσης του Μπιν Λάντεν.

Και το κουρδικό

Στο μεταξύ, στη μοναδική χώρα που έχουν οι Αμερικανοί στο πλευρό τους, μέχρι στιγμής, ο «διάλογος» περί της επίθεσης συνεχίζεται. Το ακανθώδες δεν είναι άλλο από το Κουρδικό.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Ισμαήλ Τζεμ προειδοποίησε κατά τη διάρκεια χτεσινής συνέντευξής του στο γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, εναντίον της ανάληψης στρατιωτικής δράσης με στόχο το Ιράκ. Ο Τζεμ, ο οποίος είχε συνομιλίες στο Βερολίνο με το Γερμανό καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ, υπογράμμισε ότι η Τουρκία παραμένει «πολύ επιφυλακτική» όσον αφορά την ιδέα να πραγματοποιηθούν επιθέσεις εναντίον του Ιράκ.

Το θέμα αποτέλεσε και την αιχμή του δόρατος των δηλώσεων του υπουργού Αμύνης Σαμπαχατίν Τσακμάκογλου στην εφημερίδα Μιλιέτ, ο οποίος υποστήριξε πως η χώρα του έχει ιστορικά συμφέροντα στο Βόρειο Ιράκ.

Επίσης, ο Τσακμάκογλου διευκρίνισε πως η Τουρκία θα αντιταχτεί σε κάθε σχέδιο για την ίδρυση ενός κουρδικού κράτους στο Βόρειο Ιράκ, περιοχή που διαφεύγει του ελέγχου της Βαγδάτης από το τέλος του πολέμου του Κόλπου, το 1991, και ελέγχεται από δύο κουρδικές παρατάξεις, το Δημοκρατικό Κόμμα του Κουρδιστάν του Μασούντ Μπαρζανί και την Πατριωτική Ενωση του Κουρδιστάν του Τζαλάλ Ταλαμπανί.

Ο Τσακμάκογλου έκανε τις δηλώσεις αυτές απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τα σχέδια αυτών των δύο παρατάξεων να επεκτείνουν τον έλεγχό τους σε δύο άλλες πόλεις, το Κιρκούκ και τη Μοσούλη -μέχρι στιγμής βρίσκονται υπό τον έλεγχο της ιρακινής κεντρικής εξουσίας- που είναι πλούσιες σε πετρέλαιο και όπου ζει μια ισχυρή κοινότητα Τουρκομάνων, οι οποίοι είναι τουρκόφωνοι και φιλικοί προς την Τουρκία. «Ενα κράτος που θα δημιουργούνταν στη Μοσούλη και το Κιρκούκ θα ενοχλούσε την Τουρκία, αλλά και τους τουρκικής καταγωγής Ιρακινούς», πρόσθεσε ο Τούρκος υπουργός.

ΚΙΝΑ
Γιγαντιαία επιχείρηση αναχαίτισης των νερών

Associated Press

Εντείνονται τα αντιπλημμυρικά έργα στις όχθες της λίμνης Ντονκτίνγκ στην επαρχία Χουνάν της κεντρικής Κίνας. Περίπου 850.000 εργάτες και εθελοντές μαζί με 8.000 άντρες του κινεζικού στρατού παίρνουν μέρος στην προσπάθεια υποστήριξης φραγμάτων και αναχωμάτων σε έξι πόλεις στις όχθες της λίμνης ενώ παράλληλα οι αρχές έχουν ήδη προχωρήσει στην απομάκρυνση κατοίκων από τις άμεσα απειλούμενες περιοχές. Μέχρι στιγμής περίπου 1.000 οικογένειες έχουν μετακινηθεί από τα σπίτια τους.

Στη λίμνη, που έχει μεγαλύτερη έκταση από το Λουξεμβούργο (3.900 τετραγωνικά χιλιόμετρα), εκχύνονται 4 διαφορετικοί ποταμοί - ανάμεσά τους και ο ποταμός Γιανγκ-Τσε, τα νερά του οποίου είναι φουσκωμένα από τις ισχυρές βροχοπτώσεις των τελευταίων μερών. Η στάθμη του νερού έχει ήδη ξεπεράσει κατά 2,5 μέτρα τα όρια επιφυλακής των 32 μέτρων, αλλά απέχει ακόμα από το ιστορικό ρεκόρ του 1998 όταν έφτασε τα 35,9 μέτρα οπότε από τις πλημμύρες που προκλήθηκαν έχασαν τη ζωή τους περίπου 4.000 άτομα. Οι καταιγίδες τις τελευταίες μέρες έχουν κοπάσει αλλά τα νερά στη λίμνη εξακολουθούν να φουσκώνουν και σύμφωνα με τις αρχές υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να προκληθούν μεγαλύτερες καταστροφές από τις αντίστοιχες του 1998. Αν η λίμνη τελικά σπάσει τα φράγματα που την περιβάλλουν (930 χιλιόμετρα φραγμάτων), τότε θα θέσει σε άμεσο κίνδυνο τα έξι εκατομμύρια κατοίκων της πρωτεύουσας της επαρχίας Τσανγκσά ενώ επίσης άμεσα κινδυνεύει και η πρωτεύουσα της γειτονικής επαρχίας Χομπέι - Γουχάν - της οποίας ο πληθυσμός υπερβαίνει τα επτά εκατομμύρια κατοίκους ενώ ακόμη καταστροφικές θα είναι και οι συνέπειες για 1,6 εκατ. στρέμματα καλλιεργήσιμης γης. Οι καλοκαιρινές πλημμύρες, που έχουν αρχίσει νωρίτερα αυτό το έτος, έχουν ως τώρα αφαιρέσει τη ζωή από 900 ανθρώπους.

ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
«Αντιτρομοκρατικός αγώνας»: Ευκαιρία για στρατιωτική περικύκλωση του κόσμου

Η κυβέρνηση Μπους χρησιμοποιεί τον «αγώνα κατά της τρομοκρατίας» σαν ευκαιρία για τη στρατιωτική περικύκλωση του κόσμου και οι εξαγορασμένες κυβερνήσεις άλλων χωρών σαν ευκαιρία για ένταση του αγώνα κατά των προοδευτικών κινημάτων. Αυτή, τη γνωστή από διάφορες πηγές αλήθεια, έρχεται να επιβεβαιώσει και ο ανταποκριτής της «Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ» (22/8) στη Σιγκαπούρη, ειδικά για το χώρο της Ανατολικής Ασίας. Στο ρεπορτάζ αυτό, με τον κύριο τίτλο «Αμερικανικό ημικύκλιο γύρω από την Κίνα» ο ανταποκριτής αναφέρει ότι «η Ουάσιγκτον έχει συνδέσει την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στην Ασία... με τη στρατηγική περικύκλωση της Κίνας. Από την ημέρα των επιθέσεων στις ΗΠΑ την 11η Σεπτέμβρη 2002 οι ΗΠΑ πέτυχαν ένα εγχείρημα που θεωρούνταν σχεδόν αδύνατο: την εγκατάσταση στρατιωτικών βάσεων ή αντίστοιχα ομάδων στρατιωτικών συμβούλων στην Κεντρική Ασία, μέσω Αφγανιστάν έως την Ινδονησία και τις Φιλιππίνες. Το τόξο αυτό γύρω από την Κίνα στην Ανατολική Ασία συνεχίζεται με τις ιδρυμένες την εποχή του Ψυχρού Πολέμου βάσεις των ΗΠΑ στον Ειρηνικό, τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία. Ακόμα και η Ινδία, που επί πολύ καιρό κρατούσε σε απόσταση στρατιωτικούς των ΗΠΑ... έχει στο μεταξύ Αμερικανούς στρατιωτικούς συμβούλους. Η μικρή πόλη - κράτος Σιγκαπούρη επέτρεψε σαν πρώτη χώρα του κόσμου στους ειδικούς της Ουάσιγκτον να ελέγχουν τα κοντέινερ, τα οποία μεταφορτώνονται κατά εκατοντάδες χιλιάδες στο λιμάνι της. Το επιχείρημα της Ουάσιγκτον είναι ότι «η παγκόσμια τρομοκρατία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τις διεθνείς θαλάσσιες συνδέσεις».

Από την πλευρά τους, οι ασιατικές κυβερνήσεις συμπράττουν, επειδή θέλουν «να ξεφορτωθούν τους εσωτερικούς αντιπάλους». Η Φιλιππινέζα Πρόεδρος Γκλόρια Μακαπαγκάλ - Αρόγιο π.χ. θέλει να εξουδετερώσει την επιθετική ισλαμική ομάδα Αμπού Σαγιάφ και «θέλει επίσης να ενεργήσει ενισχυμένα ενάντια στο μαρξιστικό (κίνημα) "New Peoples Army"». Γι' αυτό συμφώνησε με την Ουάσιγκτον πρόγραμμα συνεργασίας 5ετούς διάρκειας συνολικής αξίας 55 εκατομμυρίων δολαρίων, στα πλαίσια του οποίου θα επιτραπεί πάλι η στάθμευση στρατού των ΗΠΑ.

Στην Ινδονησία η πρόεδρος Μεγκαβάτι Σουκαρνοπούτρι, έναντι 50 εκατ. δολαρίων θα καταπολεμήσει τους «ισλαμιστές τρομοκράτες». Η Ουάσιγκτον ενδιαφέρεται περισσότερο για την καταπολέμηση των «ισλαμιστών φουνταμενταλιστών», αλλά η Τζακάρτα «ευχαρίστως θα κήρυσσε το "απελευθερωτικό κίνημα Aceh" σαν τρομοκρατική οργάνωση».

Τέλος, οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να ιδρύσουν βάση υποβρυχίων στο Ανατολικό Τιμόρ.


Θ. ΒΟΡΕΙΟΣ

ΕΕΔΥΕ
Σύσκεψη μαζικών φορέων

Με αφορμή τις πολύ επικίνδυνες εξελίξεις όσον αφορά στην επικείμενη δολοφονική επίθεση των ΗΠΑ κατά του Ιράκ, η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) καλεί σε σύσκεψη, την Τετάρτη 28 Αυγούστου 2002, στις 7μμ, στην αίθουσα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών, Κάνιγγος 27, στον 5ο όροφο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ