ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Αυγούστου 2002
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ενοπλες Δυνάμεις για αποστολές «νέας τάξης»

Ο αρχηγός ΓΕΣ, Π. Χαρβάλας, σε ομιλία του στη Ναυτική Σχολή Πολέμου περιέγραψε τις νέες αποστολές για τις οποίες προετοιμάζεται ο Ελληνικός Στρατός, σύμφωνα με τις ΝΑΤΟικές προδιαγραφές και κατευθύνσεις

Eurokinissi

Να συμβιβάσει τα ασυμβίβαστα, δηλαδή και Εθνική Αμυνα και εξυπηρέτηση των ΝΑΤΟικών και των άλλων ιμπεριαλιστικών σχεδίων, επιχείρησε ο αρχηγός ΓΕΣ, αντιστράτηγος Π. Χαρβάλας, με τη χτεσινή ομιλία του με θέμα «Ο Ελληνικός Στρατός. Προκλήσεις - Επιλογές - Προοπτικές» προς τους σπουδαστές της Ναυτικής Σχολής Πολέμου.

Στην ανάλυση των απειλών που έκανε εκτίμησε μεν ότι «η κύρια απειλή κατά της χώρας μας θα εξακολουθήσει να προέρχεται από την Τουρκία», ωστόσο, σημείωσε, οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις πρέπει «να είναι ικανές να δράσουν έναντι εχθρών που προέρχονται από όλα τα αξιμούθια».

Ουσιαστικά, ο αρχηγός ΓΕΣ περιέγραψε τους νέους ρόλους που καλείται να παίξει ο Ελληνικός Στρατός, σύμφωνα με τις νέες ΝΑΤΟικές κατευθύνσεις που έχουν μπει σε εφαρμογή. Ρόλους με βάση τους οποίους οι Ενοπλες Δυνάμεις μετατρέπονται κυρίως σε έναν μηχανισμό διεθνούς αλλά και εσωτερικής καταστολής. Ετσι, αναφέρεται σε εμπλοκή του Ελληνικού Στρατού σε επιχειρήσεις εκτός συνόρων, επιχειρήσεις σε κατοικημένες περιοχές αλλά και σε στρατιωτικές αποστολές διαφορετικές των πολεμικών.

Παρουσιάζοντας το επιχειρησιακό περιβάλλον του Στρατού Ξηράς της χώρας μας, ανέφερε ότι στο μέλλον θα πρέπει να χαρακτηρίζεται από: «Ανάγκη αντιμετώπισης κάθε πιθανής στρατιωτικής απειλής, συμμετρικής ή ασύμμετρης. Ανάγκη υποστήριξης του δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Ελλάδας-Κύπρου. Ενίσχυση του αποτρεπτικού ρόλου του Στρατού Ξηράς. Αύξηση της συμμετοχής του Στρατού σε ευρωπαϊκά στρατιωτικά σχήματα, διεθνείς αποστολές (στο πλαίσιο συμμαχιών) και σε αποστολές ανθρωπιστικού χαρακτήρα. Αυξανόμενη ανάγκη ενσωμάτωσης συγχρόνων τεχνολογιών στα οπλικά συστήματα, στην υποδομή και στο σύστημα διοικήσεως και ελέγχου του Στρατού».

Στο κεφάλαιο Εθνική Στρατιωτική Στρατηγική ο αρχηγός ΓΕΣ ανέφερε: «Το Στρατηγικό Δόγμα της χώρας είναι αμυντικό και με προσανατολισμό στην αντιμετώπιση ενδεχομένων κινδύνων και απειλών, κυρίως της τουρκικής απειλής και διατήρηση της ευελιξίας για την ταυτόχρονη αντιμετώπιση καταστάσεων αποσταθεροποίησης και ασφάλειας στα βόρεια σύνορά μας».

Ειδικά για το δόγμα περί Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Ελλάδας-Κύπρου επισήμανε: «Κύριος σκοπός είναι η επίτευξη καλύτερων συνθηκών ασφαλείας για την Κύπρο από την τουρκική απειλή, η αύξηση της διαπραγματευτικής της ισχύος, η απόκτηση δυνατότητας εκμετάλλευσης ευκαιριών για αποχώρηση των δυνάμεων κατοχής και η αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Σύμφωνα με τον αρχηγό ΓΕΣ, «εμπλοκή του Στρατού Ξηράς της χώρας εκτός ελληνικών συνόρων θα αποφασίζεται με βάση τα ζωτικά εθνικά συμφέροντα και ανειλημμένες υποχρεώσεις της και με διαδικασίες που καθορίζονται από το Σύνταγμα και τους νόμους της χώρας, τις διεθνείς συμβατικές υποχρεώσεις και το διεθνές δίκαιο». Και επισήμανε: «Η Ελλάδα ως κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν μπορεί να κινηθεί εκτός ευρω-κεντρικών και ευρω-ατλαντικών δεδομένων και παραμέτρων».

Ετσι, ο Στρατός Ξηράς είναι απαραίτητο να προσαρμοστεί «στα εξελισσόμενα "στοιχεία" που αφορούν τις επιχειρήσεις σε κατοικημένες περιοχές, καθώς και την πιθανή εμπλοκή στρατιωτικών δυνάμεών μας σε στρατιωτικές αποστολές διαφορετικές των πολεμικών (MOOTW)».

Αναφερόμενος στη νέα δομή του Στρατού Ξηράς είπε ότι αυτή «εξασφαλίζει την επίτευξη των στόχων εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής που θέτει η εξέλιξη μιας κρίσης στο Αιγαίο, στη Θράκη ή η συμμετοχή της χώρας σε μια διεθνή επιχείρηση». Ενώ οι σχετικές αλλαγές που γίνονται δεν αφορούν μόνο «το ιδιόμορφο γεωγραφικό περιβάλλον της Ελλάδας» αλλά συνδέονται και «με τις υποχρεώσεις της χώρας που απορρέουν από τη συμμετοχή της στους διεθνείς και συμμαχικούς οργανισμούς».

«Εφυγε» ο Μιχάλης Σανίδας

Πέθανε χτες και κηδεύεται σήμερα ο σύντροφος Μιχάλης Σανίδας. Η κηδεία του θα γίνει στις 11 το πρωί στον Αγ. Νικόλαο Θέρμης. Οι σύντροφοί του από την ΚΟΒ Θέρμης αλλά και η ΚΟΘ του ΚΚΕ, εκφράζουν τη βαθιά τους λύπη και τα συλλυπητήριά τους για το χαμό του συντρόφου τους.

Ο Μιχάλης Σανίδας γεννήθηκε το 1923 στη Θέρμη Θεσσαλονίκης από αγροτική προσφυγική οικογένεια που καταγόταν από το Στενίμαχο Βουλγαρίας. Νεαρός ακόμα εντάχθηκε στις αριστερές παρατάξεις. Το 1943 εντάχθηκε στην ΕΠΟΝ, στο ΕΑΜ και στο ΚΚΕ, ενώ υπήρξε μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΕΑΜ στη Θέρμη. Το 1947 δικάστηκε από το καθεστώς τρομοκρατίας του εμφυλίου και μένει στη φυλακή και στην εξορία έως το 1963. Καταδικάζεται έως και σε θάνατο και παραμένει εξόριστος στη Γυάρο και στην Κέρκυρα.

Μετά την επιστροφή του στη Θεσσαλονίκη γίνεται στέλεχος της ΕΔΑ, γεγονός που οδηγεί στη σύλληψή του από τη Χούντα και την εξορία του στη Γυάρο και τη Λέρο από την οποία επιστρέφει μετά την παραχώρηση αμνηστίας το 1970.

Από τη μεταπολίτευση και έπειτα εργάζεται ως αρτοποιός, είναι στέλεχος και έπειτα γραμματέας της ΚΟΒ Θέρμης, μέχρι το τέλος της ζωής του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ