ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Αυγούστου 2002
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
Ωφελημένα τα μεγάλα εισοδήματα

Οι πολύ μεγάλοι ωφελημένοι από τις αλλαγές της φορολογικής κλίμακας, που προωθεί η κυβέρνηση, είναι αυτοί με υψηλά εισοδήματα. Αντίθετα, όσο πιο μικρά είναι τα φορολογούμενα εισοδήματα, τόσο πιο μικρές είναι και οι μειώσεις φόρου.

Ο «Ρ», μετά από δική του επεξεργασία, παρουσιάζει τις επιπτώσεις που θα επιφέρουν οι αλλαγές στη φορολογική κλίμακα, που προωθεί η κυβέρνηση, σε δύο ατομικά εισοδήματα, των 5 εκατ. δραχμών και των 20 εκατ. δραχμών. Εξετάζεται, συγκεκριμένα, η φορολογική επιβάρυνση στα δύο αυτά εισοδήματα α) με βάση τη φορολογική κλίμακα του 2001, β) με βάση τη φορολογική κλίμακα του 2003 και γ) με βάση τη φορολογική κλίμακα του 2004. Στην τελευταία περίπτωση λαμβάνεται ως υπόθεση εργασίας ότι το αφορολόγητο όριο θα φτάσει στα 3.407.500 δρχ. και ο ανώτερος συντελεστής στο 40% ή στο 38%, όπως θέλουν τα διάφορα σενάρια που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών.

Οι επιπτώσεις είναι οι ακόλουθες:

Ι) Για το εισόδημα των 5 εκατ. δραχμών:

α) Με βάση την κλίμακα του 2001 η φορολογική επιβάρυνση είναι 478.750 δραχμές. β) Με βάση την κλίμακα του 2003 η επιβάρυνση είναι 385.747,5 δραχμές. γ) Με βάση την κλίμακα του 2004 η επιβάρυνση είναι 303.967,5 δραχμές. Προκύπτει δηλαδή ένα όφελος 174.782,5 δραχμών.

ΙΙ) Για το εισόδημα των 20 εκατ. δραχμών:

α) Με βάση την κλίμακα του 2001 η φορολογική επιβάρυνση είναι 6.409.000 δραχμές. β) Με βάση την κλίμακα του 2003 η επιβάρυνση μειώνεται στα 6.088.392,5 δραχμές. γ) Με βάση την κλίμακα του 2004 η επιβάρυνση μειώνεται στα 6.006.612,5 δραχμές. Στην τελευταία περίπτωση, αν ο ανώτερος συντελεστής μειωθεί στο 38% η φορολογική επιβάρυνση μειώνεται στα 5.766.083,5 δραχμές. Το όφελος δηλαδή που προκύπτει για το εισόδημα των 20 εκατ. δραχμών είναι 402.387,5 δραχμές (με ανώτερο συντελεστή 40%) και 642.916,5 δραχμές (με συντελεστή 38%).

Από τα δύο αυτά παραδείγματα γίνεται εμφανές ποιοι είναι οι μεγάλοι ωφελημένοι από τις αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών. Η εικόνα αυτή, όμως, που αφορά στις εξελίξεις στην άμεση φορολογία δεν είναι πλήρης, αν δε συμπληρωθεί με τις δρομολογούμενες αλλαγές στην έμμεση φορολογία. Στην περίπτωση που η κυβέρνηση υλοποιήσει τα μέτρα των αυξήσεων στο ΦΠΑ, στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης κλπ., τότε τα μικρά οφέλη από τις αλλαγές στην άμεση φορολογία για τα χαμηλά εισοδήματα εξανεμίζονται, ενώ συνολικά το φορολογικό σύστημα γίνεται αντιλαϊκότερο.

Φορτώνουν τα βάρη στους εργαζόμενους

Και την «πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο» προσπαθεί να εμφανίσει η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να κλείσει τον προϋπολογισμό του 2002 στη βάση των αρχικών της προβλέψεων. Ισχυρίζονται - χωρίς να μπαίνουν και στο κόπο να μας εξηγήσουν τους λόγους - ότι η αύξηση των κάθε είδους κρατικών εσόδων θα κλείσει «κανονικά» με άνοδο 6,1%, παρά το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι τους με απόφαση της Γιούροστατ έκοψαν από τα «μη φορολογικά έσοδα» το κονδύλι των 160 δισ. δρχ. που προέρχεται από την κυκλοφορία των κερμάτων του ευρώ. Και βέβαια επειδή θαύματα δε γίνονται, είναι φανερό ότι το ποσό που «έκοψαν» οι κοινοτικοί αναπληρώθηκε από την άγρια υπερφορόλογηση των λαϊκών στρωμάτων και έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι σε ένα σημαντικό βαθμό φορτώθηκε στις πλάτες των ΕΒΕ με το χαράτσι της διαβόητης «συνάφειας» που επέβαλε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Είναι και αυτό ένα ακόμη παράδειγμα για το ποιος πληρώνει τις ντιρεκτίβες της ΕΕ. Ανάλογο κρούσμα, πάλι με απόφαση της Γιούροστατ, είχαμε φέτος και με το δημόσιο χρέος που εκτοξεύτηκε «λογιστικά» κατά 5 ολόκληρες ποσοστιαίες μονάδες, φτάνοντας στο 105% του ΑΕΠ. Και αυτό το πρόσθετο βάρος θα αντισταθμιστεί με το ξεζούμισμα των εργαζόμενων και συνταξιούχων στο όνομα της «απαρέγκλιτης τήρησης του προγράμματος Σταθερότητας».

Ακόμα να δουν το περίφημο νοσοκομειακό επίδομα

Ούτε «δραχμή» δεν έχουν πάρει ακόμα οι εργαζόμενοι του Κέντρου Περίθαλψης Παίδων (ΚΕΠΕΠ) του Ιδρύματος «Αγιος Δημήτριος» στη Θεσσαλονίκη από το νοσοκομειακό επίδομα που δικαιούνται από τις αρχές του χρόνου. Το Σεπτέμβρη του 2001 και με καθυστέρηση πολλών μηνών, η κυβέρνηση προχώρησε σε συμφωνία με την πλειοψηφία της ηγεσίας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) - πραγματική κοροϊδία για τους υγειονομικούς, αφού προέβλεπε μηδαμινές αυξήσεις, μόνο στο νοσοκομειακό επίδομα και αυτό σε δύο δόσεις το 2002 και την επέκτασή του σε ορισμένα Ιδρύματα Πρόνοιας.

Η σχετική νομοθετική ρύθμιση υπογράφηκε σχεδόν ένα χρόνο μετά, στις αρχές Ιούλη του 2002, και ακόμα οι υγειονομικοί στα νοσοκομεία και Ιδρύματα Πρόνοιας δεν έχουν πάρει τα αναδρομικά που τους οφείλονται, αλλά ούτε και έχει ενταχθεί το επίδομα στο μισθό τους.

Στην περίπτωση του ΚΕΠΕΠ «Αγιος Δημήτριος», όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοί του, οφείλονται στον καθένα τους αναδρομικά από τις αρχές του 2002 που φτάνουν περίπου τα 1.200 ευρώ, αλλά μέχρι στιγμής «δεν έχουν πάρει φράγκο». Το αστείο δε, της υπόθεσης είναι ότι από τους υπευθύνους του Ιδρύματος ενημερώνονται πως το νοσοκομειακό επίδομα δεν καταβάλλεται γιατί τα κονδύλια δεν είναι δυνατόν να διατεθούν αφού οι υπάλληλοι του υπουργείου Υγείας απουσιάζουν με τις καλοκαιρινές τους άδειες. Κοροϊδία με πατέντα δηλαδή!

ΚΚΕ
Παρέμβαση για τα προβλήματα των εργαζομένων στην ΕΒΙΕΣΚ

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι της ΕΒΙΕΣΚ, θυγατρική της ΑΓΕΤ, αφορά η Ερώτηση που κατέθεσαν χθες στη Βουλή, οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής και Τάκης Τσιόγκας προς τον υπουργό Ανάπτυξης, Ακη Τσοχατζόπουλο.

«Ενώ είναι γνωστό ότι η Μαγνησία πλήττεται σοβαρά από το υψηλό ποσοστό ανεργίας, όπως και οι κοινωνικές συνέπειες που υφίστανται τα φτωχά και λαϊκά στρώματα από την αντιλαϊκή αντιαναπτυξιακή πολιτική της κυβέρνησης, ανακοινώσεις των ιδιοκτητών της ΑΓΕΤ για πώληση της θυγατρικής της εταιρίας ΕΒΙΕΣΚ και νέου προγράμματος οικειοθελών αποχωρήσεων (απολύσεων), έφεραν αναστάτωση στους εργαζόμενους της επιχείρησης και στην κοινωνία του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Βόλου», επισημαίνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ.

«Οι εργαζόμενοι της ΕΒΙΕΣΚ - που από καιρό υφίστανται τις συνέπειες της συρρίκνωσης του προσωπικού, όπως σοβαρά προβλήματα υγείας, λόγω και στις απάνθρωπες συνθήκες υπερεντατικοποίησης της εργασίας - δεν είναι διατεθειμένοι να δεχτούν την παραπέρα μείωσή τους. Ζητούν και θα διεκδικήσουν αγωνιστικά τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, τη ματαίωση της συρρίκνωσης του προσωπικού, την εφαρμογή προγραμμάτων ανάπτυξης της εταιρίας (οι προτάσεις έχουν κατατεθεί ήδη στο υπουργείο Ανάπτυξης) με νέες προσλήψεις, που να καλύπτουν τα σοβαρά κενά προσωπικού και τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας και ασφάλειας των εργαζομένων», υπογραμμίζεται στην Ερώτηση.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ επισημαίνουν στον υπουργό Ανάπτυξης ότι η Μαγνησία δε σηκώνει πλέον και νέα αύξηση της ανεργίας και τον ρωτούν τι μέτρα σκοπεύει να πάρει ώστε να ματαιωθούν οι όποιες «οικειοθελείς» αποχωρήσεις στην ΕΒΙΕΣΚ, να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας και ασφάλειας και να τηρηθούν οι συμβατικές υποχρεώσεις του Ομίλου έναντι του προσωπικού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ