ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Αυγούστου 2002
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Οι Σαϊδονίτες τίμησαν τους πεσόντες αγωνιστές τους

Τη μνήμη των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού τίμησαν την Κυριακή 11-8-02 στη Σαϊδόνα, με το καθιερωμένο χρονιάτικο μνημόσυνο. Τελέστηκε στο χώρο του μνημείου της Εθνικής Αντίστασης με τη συμμετοχή αντιστασιακών της περιοχής και πλήθους κόσμου από τη Σαϊδόνα, αλλά και από την ευρύτερη περιοχή της Μεσσηνίας, όπου την εκδήλωση διοργάνωσαν από κοινού το Τοπικό Κοινοτικό Συμβούλιο Σαϊδόνας και ο Σύλλογος Σαϊδονιτών Αθήνας.

Στη σεμνή τελετή μνήμης και τιμής των πεσόντων μαχητών, παραβρέθηκαν και κάτοικοι των γειτονικών διαμερισμάτων του Δήμου Λεύκτρου, καθώς και εκδρομείς από την Αθήνα. Την εκδήλωση ακόμη τίμησαν και κατέθεσαν στεφάνια: Ο δήμαρχος Λεύκτρου Γ. Μαραμπέας, ο υποψήφιος υπερνομάρχης Αθήνας της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας» Θανάσης Παφίλης, ο υποψήφιος δήμαρχος Λεύκτρου Κ. Λαμπρινέας, εκπρόσωποι του ΚΚΕ και άλλων κομμάτων και του Κεντρικού Συμβουλίου της ΠΕΑΕΑ, καθώς και εκπρόσωποι της ΚΝΕ. Ακόμη, πήραν μέρος, αντιπροσωπείες Παραρτημάτων της ΠΕΑΕΑ, κινημάτων ειρήνης και άλλων μαζικών φορέων.

Χαιρετισμό προς όλους τους καλεσμένους απηύθυνε ο πρόεδρος του Συλλόγου Στέφανος Ξυδέας. Ο αντιστασιακός Β. Ξυδέας, πρώην πρόεδρος της Κοινότητας Σαϊδόνας, και κατασκευαστής του μνημείου της Εθν. Αντίστασης, με το μεστό και εμπεριστατωμένο λόγο του συγκίνησε τον κόσμο, στην κεντρική ομιλία που έκανε. Εκτός των άλλων, αναφέρθηκε στο νόημα της θυσίας των πεσόντων αγωνιστών, οι οποίοι δε δίστασαν να δώσουν και τη ζωή τους για τα ιδανικά των ΕΑΜ - ΕΛΑΣ, για μια Ελλάδα ελεύθερη και ανεξάρτητη. Επίσης, σχολίασε το βασικό ρόλο που έπαιξαν οι πρωταγωνιστές της μάχης της Σαϊδόνας που έγινε στις 27-3-1942, ενάντια στους Ιταλούς φασίστες κατακτητές, Ηλίας Νοέας και Κώστας Ξυδέας. Τέλος, αναφερόμενος στις επερχόμενες Δημοτικές και Νομαρχιακές εκλογές κάλεσε τους παρευρισκόμενους σε συσπείρωση, για την επιτυχία των αγωνιστικών συνδυασμών, που υποστηρίζονται από το ΚΚΕ και άλλες συνεργαζόμενες δυνάμεις, ώστε να βγει ο τόπος από τις μεγάλες δυσκολίες, που τον έχουν οδηγήσει ο δικομματισμός, η παγκοσμιοποίηση και η νέα τάξη πραγμάτων.

Σύντομη αναφορά έγινε από την αντιστασιακή Β. Κουτσογιαννοπούλου - Ξυδέα, για το σκοπό και την ανέγερση του μνημείου της Εθνικής Αντίστασης στη Σαϊδόνα.

Η εκδήλωση έκλεισε με το «Πέσατε θύματα...» και τον Εθνικό Υμνο. Ακολούθησε δεξίωση.

ΣΚΑΔΟ ΝΑΞΟΥ
Μνημείο για τους νεκρούς από ασιτία στην Κατοχή

Πρόσφατα στο χωριό Σκαδό της Νάξου, έγιναν τα αποκαλυπτήρια μνημείου για τα θύματα από ασιτία, κατά την περίοδο της γερμανικής κατοχής. Την πρωτοβουλία για την εκδήλωση αυτή είχε ο αντιστασιακός Φλώρος Φαρκαδώνας, μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της ΠΕΑΕΑ, ο οποίος μάλιστα ανήγειρε με δικά του έξοδα το μνημείο. Στην κατασκευή του μνημείου βοήθησε και η Κοινότητα του χωριού με την προσφορά του χώρου καθώς και το υπουργείο Αιγαίου, διαθέτοντας τα έξοδα διαμόρφωσης του χώρου και τοποθέτησης του μνημείου.

Οι 144 νεκροί από την πείνα, του μικρού χωριού με τους 600 κατοίκους τότε, τιμήθηκαν με σεβασμό από όλους τους κατοίκους, που σήμερα δεν ξεπερνούν τους 100, από αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, εκπροσώπους της πολιτείας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και μαζικούς φορείς.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους βουλευτές κομμάτων, η Ελένη Κατροδαύλη μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Επαρχος Βασίλης Κορρές, ο δήμαρχος Δρυμαλίας Κ. Βασιλάκης, οι καθηγητές του Παντείου Πανεπιστημίου Μιχάλης Κατσάνης και Γιώργος Μουστάκης, καθώς και εκπρόσωπος του ΚΣ της ΠΕΑΕΑ.

Την αλληλεγγύη τους - στις προσπάθειες του Εθνικού Συμβουλίου, για την απόδοση των γερμανικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου - εξέφρασαν σε ψήφισμά τους, που ενέκριναν ομόφωνα, όλοι οι παρευρισκόμενοι στην εκδήλωση των αποκαλυπτηρίων. Και ζήτησαν από την κυβέρνηση και κάθε αρμόδιο να συμβάλλουν στην υλοποίηση των αποφάσεων του Αρείου Πάγου και να προβούν σε όλες τις ενδεδειγμένες ενέργειες προς τη γερμανική κυβέρνηση.

Και η εκδήλωση έκλεισε με την ανάκρουση του Εθνικού Υμνου από τη Φιλαρμονική του Δήμου Νάξου.

Απαγορεύτηκε η κυκλοφορία του φυτικού δραστικού Kava - Kava

Στην απαγόρευση κυκλοφορίας προϊόντων που περιέχουν το φυτικό δραστικό Kava - Kava - με εξαίρεση τα ομοιοπαθητικά προϊόντα - προχώρησε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ), καθώς, σύμφωνα με νεότερα στοιχεία από αναφορές παρενεργειών στο εξωτερικό, η χρήση του συνδέεται με σοβαρές περιπτώσεις ηπατοτοξικότητας, όπως ηπατική ανεπάρκεια η οποία οδήγησε τρεις ανθρώπους στο θάνατο, ενώ οκτώ ακόμη χρειάστηκε να υποβληθούν σε μεταμόσχευση ήπατος.

Στη σχετική ανακοίνωσή του ο ΕΟΦ υπογραμμίζει ότι το Kava - Kava (πρόκειται για το φαρμακευτικό φυτό piper methysticum) έχει χρησιμοποιηθεί για πολλά χρόνια, σε χώρες της Ευρώπης και στις ΗΠΑ, σε προϊόντα με ενδείξεις για το νευρικό σύστημα, όπως άγχος, ένταση και ανησυχία, παρά το γεγονός ότι η αποτελεσματικότητά του δεν είναι επαρκώς τεκμηριωμένη.

Στην Ελλάδα, αναφέρει ο ΕΟΦ, δεν έχει δοθεί άδεια για την κυκλοφορία τέτοιων προϊόντων, αλλά διαφημίζονται και είναι πιθανόν το συστατικό Kava - Kava να κυκλοφορεί ως συστατικό σε μη εγκεκριμένα προϊόντα, σε φυτικά παρασκευάσματα, συμπληρώματα διατροφής, διαιτητικά προϊόντα, διάφορα τρόφιμα ή και ομοιοπαθητικά παρασκευάσματα. Ετσι, εφιστά την προσοχή των καταναλωτών στην περίπτωση που το προμηθεύονται στην Ελλάδα ή από οποιαδήποτε άλλη χώρα.

Μετά από τις αναφορές των κρουσμάτων στο εξωτερικό, ο Οργανισμός Φαρμάκων και Τροφίμων των ΗΠΑ εξέδωσε ανακοίνωση προειδοποίησης κινδύνου (Μάρτης 2002), η Αυστραλία και ο Καναδάς απέσυραν τα προϊόντα από την αγορά (Αύγουστος 2002), στη Γερμανία απαγορεύτηκε η κυκλοφορία των προϊόντων αυτών (Ιούνης 2002) και στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έχουν απαγορευτεί ή δεν κυκλοφορούν.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών
  • Το Παράρτημα Ελασσόνας της ΠΕΑΕΑ και η Κοινότητα Καρυάς διοργανώνουν εκδήλωση αύριο Κυριακή 25-8-02 στις 10.30 π.μ. στο «Μπεχτέτσι» (Ξερόλακκα) Καρυάς, για να τιμήσουν την επέτειο της ορκωμοσίας της πρώτης ανταρτοομάδας του ΕΛΑΣ Ολύμπου.
  • Το Παράρτημα Πτολεμαΐδας της ΠΕΑΕΑ, τελεί αύριο Κυριακή 25-8-02 στην Ποντοκώμη, μνημόσυνο υπέρ των ομαδικά εκτελεσθέντων πατριωτών της περιοχής από τα στρατεύματα κατοχής τα έτη 1941 - '44, καθώς και όλων των πεσόντων αγωνιστών του ΔΣΕ.
  • Το Παράρτημα Πετραλώνων - Θησείου - Π.Σφαγείων της ΠΕΑΕΑ μαζί με τον Τοπικό Εξωραϊστικό Προσφυγικό Σύλλογο η «Ελπίδα», διοργανώνουν την Τετάρτη 28-8-02 στις 7 μμ στην πλατεία Ελπίδας, εκδήλωση μνήμης και τιμής για την 58η επέτειο από το Μπλόκο της Καλλιθέας και το Ολοκαύτωμα των Παλαιών Σφαγείων που έγινε στις 23-8-1944 από τους ναζί και τους ντόπιους προδότες συνεργάτες τους.
«Δακτύλιος» από Δευτέρα

Από μεθαύριο Δευτέρα επανέρχεται το μέτρο των «μονών - ζυγών» στην κυκλοφορία των ΙΧ στο κέντρο της Αθήνας.

Υπενθυμίζεται ότι ο γνωστός «δακτύλιος» ισχύει καθημερινά από τις 7 μ.μ. μέχρι τις 8 μ.μ. και την Παρασκευή μέχρι τις 3 μ.μ. Τα περιοριστικά μέτρα στην κυκλοφορία των ΙΧ δεν ισχύουν τα Σαββατοκύριακα. Ετσι, μεθαύριο Δευτέρα, στο κέντρο της Αθήνας κυκλοφορούν ελεύθερα τα ΙΧ, που το τελευταίο ψηφίο της πινακίδας τους είναι ζυγός αριθμός.

Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό από την Τροχαία Αθηνών, οι περσινές άδειες «δακτυλίου», θα ισχύσουν και για φέτος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ