ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Αυγούστου 2002
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗ
Η καταστροφή συνεχίζεται

Τη συνεχιζόμενη καταστροφή αρχαιοτήτων στον Αρχαιολογικό Χώρο Μακρυγιάννη καταγγέλλει η Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων και Φορέων για τη μη χωροθέτηση του Νέου Μουσείου Ακρόπολης, σημειώνοντας πως «κανείς δεν αναλαμβάνει να υλοποιήσει το γράμμα του νόμου, περί αναστολής εργασιών όπως ορίζεται» (έχει κατατεθεί και αίτηση ασφαλιστικών μέτρων στο Συμβούλιο Επικρατείας). Σημειώνεται πως «το Ελεγκτικό Συνέδριο αποφάσισε την έγκριση της ελεγχόμενης σύμβασης, μεταξύ της ΘΕΜΕΛΙΟΔΟΜΗΣ ΑΕ και του ΟΑΝΜΑ, χαρίζοντας δισεκατομμύρια σε ιδιωτικούς οργανισμούς, ιδιοκτησίας γνωστών και μη εξαιρετέων, για την καταστροφή του Αρχαιολογικού Χώρου, μη λαμβάνοντας υπόψη τίποτα από τα επίσημα στοιχεία, που αποδεικνύουν ότι όλες οι ενέργειες είναι παράνομες, εκτός του πλαισίου ακόμα και των ελεγχομένων υπουργικών αποφάσεων». Ακόμη, πως «τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής απειλήθηκαν από άτομα της προσωπικής φρουράς του αρμόδιου υπουργού των καταστροφών, σε ερημικό σημείο, 300 μέτρα από το σημείο που βρίσκονταν για την εκτέλεση της υπηρεσίας τους και σε απόσταση 20 μέτρων από τον Αρχαιολογικό Χώρο και από το σπίτι μας»! Η Συντονιστική Επιτροπή δηλώνει ότι «θα προστατεύσει τις αρχαιότητες, τα δικαιώματα των πολιτών και το ίδιο το Σύνταγμα, από επίορκους, με κάθε μέσο, όπως ακριβώς ορίζεται, έστω και αν κανείς από τους αρμόδιους και εντεταλμένους οργανισμούς της πολιτείας δεν τολμά να το πράξει, λόγω τριτοκοσμικού είδους πιέσεων και ψευδών».

Σε ανακοίνωσή της, εξάλλου, η Συντονιστική Επιτροπή εκφράζει την απορία της για τη στάση των Νίκου Αγριαντώνη και Θανάση Νακάση, προέδρου και γραμματέα, αντίστοιχα, του Ελληνικού ICOMOS, το οποίο με απαντητική επιστολή προς τον ΟΑΝΜΑ δηλώνει: «Δεν έχει κάνει αίτηση για αναστολή εργασιών με σκοπό τη μη καταστροφή του Αρχαιολογικού Χώρου του Μακρυγιάννη και δε γνωρίζει πώς έχει εμπλακεί στην υπόθεση». Αναφέρει, μάλιστα, ότι στη συνεδρίαση του ΔΣ του ICOMOS στις 15/7/2002 αποφάσισε ότι δε θα προσφύγει σε κανενός είδους δικαστικά μέτρα. Επικαλούμενη μέλη του ΔΣ του ICOMOS η Συντονιστική Επιτροπή σημειώνει: «Δικαιολογία της αποφυγής της εμπλοκής σε ασφαλιστικά μέτρα στην προαναφερόμενη συνεδρίαση ήταν τα έξοδα και μόνο, τα οποία η Συντονιστική Επιτροπή προθυμοποιήθηκε να καλύψει. Σε συνεννόηση με μέλη του ΔΣ του ICOMOS και επειδή ήταν εν μέσω καλοκαιρινών διακοπών, έγινε η αίτηση αναστολής προς το Συμβούλιο Επικρατείας και από άλλους συλλόγους αλλά και πολίτες με την προϋπόθεση ότι η υπογραφή του προέδρου του ICOMOS θα είναι διαθέσιμη με την επιστροφή του από τις διακοπές και τον ορισμό της δικαστικής διαδικασίας, κάτι που δεν έγινε παρά τις άκαρπες προσπάθειες επικοινωνίας από μέλη του ΔΣ με τον πρόεδρο του ICOMOS, ο οποίος δεν ανευρίσκετο πουθενά».

«Δεν καταλαβαίνουμε την απολογητική επιστολή προς τον ΟΑΝΜΑ, εκτός αν σκοπός του προέδρου και του γραμματέα του ICOMOS είναι να προστατεύσουν συντεχνιακά συμφέροντα, εις βάρος των σκοπών και του ρόλου του οργανισμού που εκπροσωπούν και της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

- «Επικαιρότητα»: Στη νέα σειρά «Αρχαίοι Ελληνες ιστορικοί» κυκλοφόρησαν οκτώ τομίδια με τίτλο «Θουκυδίδης: Ιστορία», με εισαγωγή - σχόλια Περικλή Ροδάκη καλλιτεχνική επιμέλεια Γιάννη Λεκκού. Οι μεταφραστές των τόμων είναι οι: Πολύκαρπος Ελευθεριάδης (1ος, 5ος, 6ος, 7ος), Κώστας Κιουπκιολής (2ος), Παναγιώτης Κατσαμπάνης (3ος), Σάββας Χατζηβασιλείου (4ος, 8ος).

- «Εστία»: Μ. Καραγάτσης «Περιπλάνηση στον κόσμο (ταξιδιωτικές εντυπώσεις)» (ταξιδιωτικά κείμενα του σπουδαίου συγγραφέα δημοσιευμένα στα χρόνια 1938-1952). Επιμέλεια - εισαγωγή Αντεία Φραντζή. Εξώφυλλο Νίκης Καραγάτση. Ι.Θ. Κακριδή «Ανθρωπιστικά (Ι. Ελληνική Κλασική Παιδεία ΙΙ Φιλολογική ερμηνεία)». (Δύο ομιλίες του κορυφαίου φιλολόγου, οι παραγωγικές απόψεις του οποίου διώχτηκαν πειθαρχικά στην Κατοχή).

- «Καστανιώτης»: (Ανι Τσικοβάνι - Δημήτρης Νόλλας «Ανθολογία Γεωργιανής Ποίησης (19ος-20ός αιώνας)» (Μετάφραση Ανι Τσικοβάνι, ανθολόγηση - απόδοση - πρόλογος Δημ. Νόλλα. Εισαγωγή του διευθυντή του Ινστιτούτου Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου της Τιφλίδας Γκουράμ Μπενασβίλι).

- «Φιλίστωρ»: Κώστας Γκριτσώνας «Μαχήτριες του Δημοκρατικού Στρατού (Η τολμηρότερη ιστορία που γράφτηκε στα χρόνια του εμφυλίου πολέμου 1946 - 1949)».

- Πατάκης: Φρανσουάζ Ξενάκη «Μαμά, δε θέλω να γίνω αυτοκράτορας» (βιογραφικό μυθιστόρημα για τον Νέρωνα, μετάφραση Βίκυ Δέμου). Αικατερίνη Τσοτάκου - Καρβέλη «Ερωτικά μυθικά ζευγάρια» (μελέτη για ζευγάρια της αρχαιοελληνικής μυθολογίας). Βασίλης Πανουργιάς «Ο πέτρινος κήπος» (μυθιστόρημα, μετάφραση Μπάμπης Λυκούδης). Σοφία Τριλίβα - Τζοβάνι Τσιμίεντι «Ανακάλυψη, αυτογνωσία, αυτοκυριαρχία, αυτοεκτίμηση (Συναισθηματική και κοινωνική επιδεξιότητα)» (μελέτη ψυχολογίας).

Παπαζήσης»: Βασίλης Φιοραβάντες «Σύγχρονη Πολιτισμική θεωρία (Η τέχνη και η κουλτούρα στην εποχή της παγκοσμιοποίησης)» (μελέτη). Νίκος Αντωνάκης «Εφαρμογές οικονομικών της Αμυνας στην Ελληνική Οικονομία» (μελέτη). Αναστασιάδης Σπύρος «Αναδρομές και μαρτυρίες (1941-1981). Από την κατοχή στην αλλαγή» (ιστορικά). Αντιγόνη Λυμπεράκη - Θόδωρος Πελαγίδης «Αποενοχοποιώντας την κατανάλωση (ταυτότητα, επικοινωνία, συνοχή)» (μελέτη).

- «Παρασκήνιο» (Σόλωνος 76, ΤΚ 106 80, Αθήνα): Λουκιανός «Προς τον απαίδευτον και πολλά βιβλία ωνούμενον» (εισαγωγή - μετάφραση Νίκος Χαρλάς. Σύντομα, καυστικά κείμενα του αρχαίου συγγραφέα. Ζορζ Ρόντενμπακ «Μπριτζ, η νεκρή πόλη» (μυθιστόρημα, μετάφραση Απόστολος Παναγιώτου).

- «Αγρα»: Ζα Μπουσάρ «Με τον Ανδρέα Εμπειρίκο παρά δήμον Ονείρων» (δοκίμια για το έργο του Εμπειρίκου). Μαξ Ωμπ «Παραδειγματικοί φόνοι» (κείμενα - ομολογίες φόνων από διάφορους ανθρώπους. Μετάφραση Αχιλλέας Κυριακίδης).

- «Ηλιοτρόπιο» (Ν. Φλονεζή 12, Χαϊδάρι 124 61, τηλ. 010/5811.595): Οθων Τσουνάκος «Πάμε σαν άλλοτε... (εικόνες από την ιστορία της καθημερινότητας στον ελληνικό μεσοπόλεμο)» (καλαίσθητο φωτογραφικό λεύκωμα).

- «Μεταίχμιο»: «Θεσσαλονίκη - Μια πόλη στη λογοτεχνία» (επιλογή κειμένων -ποιητικών και πεζογραφικών- που αναφέρονται στη Θεσσαλονίκη - Σάκης Σερέφας). Κώστας Λάμνιας «Κοινωνιολογική θεωρία και εκπαίδευση (διακριτές προσεγγίσεις)» (μελέτη). «Η πρώτη μου εγκυκλοπαίδεια Larousse (Το σώμα μου. Η πόλη. Τα μέσα μεταφοράς. Το περιβάλλον. Ο χρόνος. Τα ζώα. Τα φυτά. Η Γη. Το σύμπαν)» (Για παιδιά 5-9 ετών εικονογραφημένα). Μίριαμ Μος - Ντελφίν Ντυράν «Η επίθεση της ψείρας» (παιδικό).

- «Ελληνικά Γράμματα»: «Ρωξάνη Λ. Καυταντζόγλου (με τη συμμετοχή της Φ. Καμούτση): «Στη σκιά του Ιερού Βράχου (Τόπος και μνήμη στα Αναφιώτικα)» (έρευνα για την ιστορία και κοινωνική «τοιχογραφία» των Αναφιώτικων). Keir Ela «Η σημειωτική θεάτρου και δράματος» (μετάφραση Καίτη Διαμαντάκου, θεατρολογική μελέτη). Μενέλαος Χριστόπουλος «Μυθικά θέματα με δραματικό προσωπείο» (μελέτες για την τραγωδία και την κωμωδία).

- Γιώργος Μολέσκης «Από το ελάχιστο» (ποίηση, Λευκωσία 2001).

- Σάκκουλας: Κώστα Σταμάτη «Η θεμελίωση των νομικών κρίσεων (εισαγωγή στη μεθοδολογία του Δικαίου)» (μελέτη σχετικά με το ελληνικό και διεθνές Δίκαιο). Νικολάου Θ. Νίκα «Ευρωπαϊκό Δικονομικό Διεθνές Δίκαιο» (τα κείμενα των τριών κανονισμών και των συμβάσεων Βρυξελλών και Λουγκάνο και σχετικές αποφάσεις του Δικαστηρίου των ευρωπαϊκών κοινοτήτων και των ελληνικών δικαστηρίων και βιβλιογραφία). Π. Γέσιου - Φαλτσή, Ν. Τέλλη, Π. Αρβανιτάκη «Ο Κ.Πολ. Δ. μετά τον Ν. 2915/2001» (παρουσίαση του νόμου περί επιτάχυνσης των πολιτικών δικών). Ε. Δακορώνια, Γ. Εριφυλλίδη «Ερμηνεία διαθήκης, συλλογή νομολογίας 1970-2000» (συλλογή 250 αποφάσεων των πολιτικών δικαστηρίων και του Αρείου Πάγου περί διαθηκών). Λάμπρου Κοτσίρη «Greek company law» (μελέτη για το εταιρικό Δίκαιο στην ΕΕ).

- «Σαββάλας»: Τάκη Δημ. Αλεξόπουλου «Το ποδόσφαιρο (Από τη θεωρία στην πράξη)» (Α΄τόμος).

- «Εκδοτική ΑΛΦΑ» (Ρεθύμνου 5, Αθήνα, ΤΚ 106 82): «Ενιαίο Λύκειο (Προαγωγικές Β΄ τάξης, απολυτήριες Γ΄τάξης)» (οδηγός σπουδών επαγγελματικού προσανατολισμού).

«Διαδρομές» στα Βριλήσσια

«Μουσικές και Θεατρικές διαδρομές» διοργανώνει ο Δήμος Βριλησσίων, για 14η χρονιά, από τις 28 Αυγούστου έως τις 16 Σεπτέμβρη. Στο Βράχο του παλιού νταμαριού στα Βριλήσσια στις 28/8 θα δώσει συναυλία η Αλκηστης Πρωτοψάλτη. Ακολουθούν: 2/9 η παράσταση του ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας με τον «Εμπορο της Βενετίας» του Σαίξπηρ. 4/9 συναυλία με τους Ηρώ, Ελένη Πέτα, Αντώνη Μιτζέλο. 6/9 «Οιδίπους επί Κολωνώ» του Σοφοκλή από το Θέατρο Τέχνης. 7/9 «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη από το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας. 9/9 «Ορέστης» του Ευριπίδη από το ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας. 11/9 συναυλία του Δημήτρη Μητροπάνου. 15/9 «Κρήτη - Το χαμόγελο του Θεού» από την Ενωση Κρητών Βριλησσίων Κρήσσες και Κρήτες. 16/9 αφιέρωμα στον συνθέτη Ηλία Ανδρόπουλο με τη Μεικτή Χορωδία του Δήμου Βριλησσίων, την Ορχήστρα Νυκτών εγχόρδων - Μαντολινάτα του Συλλόγου Εύγερος Φαρακλάδων Κεφαλονιάς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ