ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 25 Αυγούστου 2002
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΗ ΓΗ
Αρχίζει η διάσκεψη μαζικής υποκρισίας...

Associated Press

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.--

Και οι τελευταίοι από τους περίπου 60.000 συνέδρους και 100 ηγέτες και υψηλόβαθμους κυβερνητικούς αξιωματούχους καταφθάνουν σήμερα στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής στο πλαίσιο της διεθνούς διάσκεψης του ΟΗΕ για τη Γη, που αρχίζει αύριο και ολοκληρώνεται στις 4 του Σεπτέμβρη. Παρότι εδώ και χρόνια, οι φορείς του πολιτικο-οικονομικού ιμπεριαλισμού δρουν ασύδοτα σε βάρος της ανθρωπότητας και του πλανήτη, οι συμμετέχοντες φιλοδοξούν μέσα σ' αυτές τις λίγες μέρες να αναλύσουν (λες και δε γνωρίζουν) και να «λύσουν» μία ευρεία ατζέντα θεμάτων: από τις ραγδαίες κλιματολογικές αλλαγές που προκαλούν οι πολιτικές της λεγόμενης ανάπτυξης μέχρι την εξαφάνιση ειδών της χλωρίδας και της πανίδας. Από την εντεινόμενη πείνα και φτώχεια που μαστίζει την πλειοψηφία των κατοίκων αυτού του πλανήτη έως μία... πιο «καθώς πρέπει» περιβαλλοντική πολιτική των... βιομηχανιών, το νερό, το AIDS και την εκμετάλλευση πηγών ενέργειας.

Η υποκρισία και τα κροκοδείλια δάκρυα των κυβερνητικών αξιωματούχων από τις χώρες του λεγόμενου «Πρώτου Κόσμου» για τα δεινά, που οι δικές τους πολιτικές και πρακτικές προκαλούν στην ανθρωπότητα, αναμένεται να εξασφαλίσει - όπως συνέβη και με την πρώτη του είδους διεθνή διάσκεψη του 1992 στο Ρίο της Βραζιλίας - την αποτυχία και αυτής της συνάντησης στο Γιοχάνεσμπουργκ. Αλλωστε, από το Ρίο του 1992 μέχρι το Γιοχάνεσμπουργκ του 2002, δεν έχει αλλάξει τίποτε όσον αφορά τη στάση και τη νοοτροπία κυβερνητικών αξιωματούχων χωρών σε κάθε γωνιά του πλανήτη... Οι υποσχέσεις που δόθηκαν πριν μία δεκαετία έμειναν στα χαρτιά. Το ίδιο συνέβη και με τους στόχους και τα χρονοδιαγράμματα περί προστασίας του περιβάλλοντος και μείωσης της φτώχειας, που ξέμειναν στις σκονισμένες αποθήκες κυβερνητικών γραφειοκρατών...

Το αναμάσημα στατιστικών για τα περίπου 2,8 δισ. ανθρώπων που «ζουν» τη μέρα με λιγότερο από δύο δολάρια (ενώ η ημερήσια διατροφή μίας αγελάδας στη δυτική Ευρώπη ανέρχεται σε περίπου 2,5 δολάρια...) και για τις εντεινόμενες άλλες διαφορές μεταξύ πλουσίων και φτωχών δε θα φέρουν αποτέλεσμα... Αλλωστε, δεν εξορκίζεις το «κακό», με το να αναφέρεις λόγου χάρη πως απ' το 1960 έως το 1990, ο αριθμός των πλουσιότερων ανθρώπων στη Γη μειώθηκε και ταυτόχρονα συγκέντρωσε στα χέρια του το μεγαλύτερο μέρος του χρήματος που κυκλοφορεί στον πλανήτη απ' την αρχή της ανθρωπότητας...

Η διαπίστωση αξιωματούχων με δήθεν περίλυπο ύφος πως δε θα τα καταφέρουν, παρά τις «εντατικές προσπάθειές» τους, να εξαλείψουν την πείνα κατά το ήμισυ έως το 2015, δε θα ταΐσει τους πεινασμένους. Θα γεμίσει, όμως, τα συρτάρια πολυεθνικών του πετρελαίου, όπως η «ΕΞΟΝ - ΜΟΜΠΙΛ», η «ΣΕΒΡΟΝ», και η «ΣΕΛ» που τρομοκρατούν, σφαγιάζουν και εξολοθρεύουν - επί της ουσίας ανεμπόδιστα - εκατομμύρια Νιγηριανούς, Ινδονήσιους που είχαν την «τύχη» να ζουν σε μία γη με τεράστιο - και ιδιαίτερα χαμηλού κόστους εκμετάλλευσης - ορυκτό πλούτο.

Η εξάλειψη της πείνας, η αποτροπή της βρεφικής και παιδικής θνησιμότητας εξαιτίας της φτώχειας, η εξασφάλιση στοιχειώδους στέγης και εκπαίδευσης για κάθε παιδί, η προστασία των υδάτινων οριζόντων και των φυσικών πόρων του πλανήτη δεν επιτυγχάνεται με στατιστικές, χρονοδιαγράμματα και ευχολόγια. Επιτυγχάνεται μόνον με έναν τρόπο: με την επαγρύπνηση και αγώνα των λαών απέναντι σ' αυτούς που τους εκμεταλλεύονται και υπονομεύουν όχι μόνον το παρόν αλλά και το μέλλον τους!


Δέσποινα ΟΡΦΑΝΑΚΗ

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
«Ο βρώμικος πόλεμος» και οι ΗΠΑ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Κάθε φορά που έγγραφα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αποχαρακτηρίζονται και δίδονται στη δημοσιότητα, οι αναλυτές το ανάγουν σε μείζον ζήτημα, ο υπόλοιπος πλανήτης όμως απλώς παρακολουθεί και νιώθει ανακούφιση ότι όλα αυτά τα χρόνια δεν «ήταν τρελός ή είχε εμμονές βλέποντας πάντα πίσω από κάποια χούντα ή πόλεμο αμερικανικό δάκτυλο». Ο λόγος αυτή τη φορά για την Αργεντινή και το «το βρώμικο πόλεμο», όπως χαρακτηρίστηκε η πιο δόλια έκφανση χούντας στη Λατινική Αμερική...

Οι Ηνωμένες Πολιτείες γνώριζαν για το βρώμικο πόλεμο της χούντας στην Αργεντινή, αλλά προτιμούσαν να μην πιέζουν το τότε στρατιωτικό καθεστώς. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τα 4.777 εγγράφων, από το 1975 έως το 1984, που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μετά τον αποχαρακτηρισμό τους την Τετάρτη.

Οι επικεφαλής του δικτατορικού καθεστώτος της Αργεντινής (1976 - '83) ήταν πεπεισμένοι ότι οι ΗΠΑ έκαναν τα «στραβά μάτια» στην αιματηρή εκστρατεία τους κατά των διαφωνούντων, όπως αποκαλύπτεται μέσα από τα διαβαθμισμένα έγγραφα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που πρόσφατα αποχαρακτηρίστηκαν.

Την άποψη αυτή για τις «αγαστές» σχέσεις της Ουάσιγκτον με τους πραξικοπηματίες στρατηγούς έρχεται να επιβεβαιώσει τηλεγράφημα του Αμερικανού πρεσβευτή στο Μπουένος Αϊρες Ρόμπερτ Χιλ το 1976, μετά την επίσκεψη τού τότε υπουργού Εξωτερικών της Αργεντινής, ναυάρχου Γκουζέτι, στην αμερικανική πρωτεύουσα, όπου είχε επαφές με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Νέλσον Ροκφέλερ και τον υπουργό Εξωτερικών Χένρι Κίσινγκερ.

Σύμφωνα με τηλεγράφημα που απέστειλε την εποχή εκείνη ο Αμερικανός πρεσβευτής, ο ναύαρχος Γκουζέτι επέστρεψε από την επίσκεψή του αυτή «πεπεισμένος ότι δεν υφίσταται σοβαρό πρόβλημα με την αμερικανική κυβέρνηση γύρω από το θέμα» των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σε άλλο τηλεγράφημα αναφέρεται ότι ανώτεροι αξιωματούχοι της Αργεντινής εξήλθαν από συνάντηση με τον Κίσινγκερ στο Μπουένος Αϊρες, πεπεισμένοι ότι η αμερικανική κυβέρνηση εγκρίνει τις πρακτικές του στρατιωτικού καθεστώτος στην αντιμετώπιση των «αριστερών αντιφρονούντων».

Κατά τη διάρκεια της εξάχρονης στρατιωτικής δικτατορίας στην Αργεντινή, τουλάχιστον 8.900 άτομα, μέλη αντιστασιακών οργανώσεων, εξαφανίστηκαν υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, σύμφωνα με τις έρευνες της κυβέρνησης της χώρας. Ωστόσο, οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανεβάζουν τον αριθμό αυτό στους 30.000.

ΗΠΑ
Σφοδρή σύγκρουση για τις παρακολουθήσεις

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Μια ασυνήθιστα έντονη αντιπαράθεση για τα αμερικανικά πολιτικά πράγματα, όπως έχουν διαμορφωθεί μετά την 11η Σεπτεμβρίου, μοιάζει να έχει ξεσπάσει ανάμεσα στον υπουργό Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζον Ασκροφτ, και το Δικαστήριο Παρακολούθησης Εξωτερικών Μυστικών Πληροφοριών. Σύμφωνα με χτεσινές ανταποκρίσεις ειδησεογραφικών πρακτορείων, που επικαλούνται «δικαστικές» πηγές, ο Ασκροφτ άσκησε έφεση κατά απόφασης του μυστικού αυτού δικαστηρίου, ενώ το Δικαστήριο τον κατηγόρησε ότι «το παραπλάνησε σε δεκάδες υποθέσεις».

Η πλειοψηφία των έντεκα δικαστών αυτού του μυστικού δικαστηρίου εκτίμησε το Μάη (κάτι που έγινε γνωστό μόλις χτες) πως το υπουργείο Δικαιοσύνης «είχε δώσει λάθος πληροφορίες» για δεκάδες υποθέσεις υπόπτων για τρομοκρατική δράση προσώπων υπό ηλεκτρονική παρακολούθηση. Το δικαστήριο έκρινε ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης και το FBI του είχαν δώσει «λανθασμένες πληροφορίες σε περισσότερες από 75 αιτήσεις για εντάλματα έρευνας και τηλεφωνικές υποκλοπές».

Το υπουργείο Δικαιοσύνης είχε επίσης μοιραστεί μυστικές πληροφορίες με εισαγγελείς ποινικών υποθέσεων «τουλάχιστον τέσσερις φορές». Τυπικά τα εντάλματα του δικαστηρίου ισχύουν μόνον για ξένους πράκτορες.

Το δικαστήριο αρνήθηκε το αίτημα του υπουργού Δικαιοσύνης να επιτραπεί σε όσους ερευνούν την τρομοκρατία και υποθέσεις κατασκοπίας να μοιράζονται πληροφορίες με τους ερευνητές ποινικών υποθέσεων, με το σκεπτικό ότι παραβιάζεται η ιδιωτική ζωή των Αμερικανών.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε πως «οι ΗΠΑ εφεσιβάλλουν τη μερική άρνηση μιας αίτησης να δοθεί άδεια ηλεκτρονικής παρακολούθησης», βάσει νόμου που ενέκρινε το Κογκρέσο το 1978. Το δικαστήριο ιδρύθηκε μετά τα σκάνδαλα κατασκοπίας στο εσωτερικό επί Νίξον. Εχει τη δικαιοδοσία έγκρισης ή απόρριψης των τηλεφωνικών υποκλοπών και των ερευνών που αφορούν κατασκόπους και άλλους εχθρούς των ΗΠΑ.

Ο Ασκροφτ και το FBI αντιμετωπίζουν όλο και περισσότερες επικρίσεις για την περιστολή των ατομικών ελευθεριών στις ΗΠΑ με πρόσχημα «τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας».

ΙΝΔΙΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Νέα αιματοχυσία

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ, ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ και ΣΡΙΝΑΓΚΑΡ.--

Η συνέχιση της διήμερης περιοδείας του υφυπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Αρμιτέιτζ, που χτες βρισκόταν στο Ισλαμαμπάντ, μια μέρα μετά την επίσκεψή του στο Νέο Δελχί, κάθε άλλο παρά την «αποκλιμάκωση», που η αμερικανική κυβέρνηση λέει ότι επιθυμεί, επέφερε. Σύμφωνα με στοιχεία της ινδικής αστυνομίας, αυτονομιστές ένοπλοι σκότωσαν χτες το πρωί 8 μουσουλμάνους πολίτες στο Κασμίρ, σε επίθεσή τους εναντίον χωριού τις πρώτες πρωινές ώρες. Ως συνήθως, το Νέο Δελχί έκανε σαφές ότι θεωρεί υπεύθυνους για την επίθεση αυτή αντάρτες που εδρεύουν στο Πακιστάν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ