ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 1 Σεπτέμβρη 2002
Σελ. /32
ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ
Διεθνής Διάσκεψη για τη Γη

Associated Press

Λόγια, υποσχέσεις, προτάσεις ήταν τα επιτεύγματα του Γιοχάνεσμπουργκ... Στην πρωτεύουσα της Νοτίου Αφρικής παίχτηκε άλλο ένα επεισόδιο του έργου της ντροπής με τον τίτλο: «Διεθνής Διάσκεψη για τη Γη». Δεκάδες κυβερνητικοί αξιωματούχοι και χιλιάδες σύνεδροι από όλο τον κόσμο, την εβδομάδα που μας πέρασε, έλαβαν μέρος στις εργασίες της συγκεκριμένης διάσκεψης του ΟΗΕ και πέτυχαν να διαπιστώσουν τα προβλήματα του πλανήτη! Την ίδια στιγμή που έκαναν αριθμολογικές αναλύσεις και αναζητούσαν διεξόδους, εκατομμύρια παιδιά άφηναν την τελευταία τους πνοή σε κάποια γωνιά της Γης...

Τα εκατομμύρια παιδιά - σκλάβοι του Σουδάν ή ανήλικοι εργάτες στις καφεφυτείες της Λιβερίας και της Σιέρα Λεόνε συνέχιζαν να δουλεύουν «ήλιο με ήλιο». Η ζωή τους συνέχιζε να τραβά την ανηφόρα, ίσως επειδή δε γνωρίζουν την έννοια της λέξης «συμφωνία»... Γιατί, τέτοιες «συμφωνίες» έγιναν πολλές! Δυστυχώς, όμως, οι μεγαλοστομίες και τα χρονοδιαγράμματα των υπαλλήλων της ιμπεριαλιστικής νέας τάξης δεν αρκούν να εξαλείψουν τη φτώχεια, ούτε να βάλουν τροχοπέδη στην ασυδοσία των πολυεθνικών που λυμαίνονται τον φυσικό πλούτο του αναπτυσσόμενου κόσμου, καταστρέφοντας το περιβάλλον.

Η Διάσκεψη του Γιοχάνεσμπουργκ ανέδειξε όμως ότι οι εκπρόσωποι της Νέας Τάξης δείχνουν ανοχή μόνο σε τέτοιου είδους «ανέξοδες» διασκέψεις, στις οποίες φυσικά συμμετέχουν και... δικοί τους αξιωματούχοι. Οι οργανώσεις και τα λαϊκά κινήματα που προέβησαν σε κινητοποιήσεις και πορείες διαμαρτυρίας «σκόνταψαν» στα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας που είχαν λάβει οι περίπου 7.000 αστυνομικοί που περιπολούσαν ένοπλοι στο Γιοχάνεσμπουργκ...

Παίζουν παιχνίδι οι ΗΠΑ με το Κυπριακό

Σε μια σειρά από απειλητικές δηλώσεις προχώρησαν Τούρκοι αξιωματούχοι, αλλά και ο ίδιος ο ηγέτης του ψευδοκράτους Ραούφ Ντενκτάς όλη την εβδομάδα τόσο για το θέμα της επίλυσης του Κυπριακού, όσο και για την πορεία ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ. Οι δυο πλευρές που «πατούν» στη στάση των ΗΠΑ, που εμφανίζονται έτοιμες, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, να προβούν σε κινήσεις εξευμενισμού της Τουρκίας, προκειμένου να πετύχουν τη συναίνεσή της να αξιοποιήσει τη στρατηγική της θέση στη σχεδιαζόμενη στρατιωτική επίθεση εναντίον του Ιράκ. Στόχος των Αμερικανών είναι η διασφάλιση βασικών απαιτήσεων της τουρκικής πλευράς στο Κυπριακό και ικανοποίηση του αιτήματός της για καθορισμό ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Ο Ραούφ Ντενκτάς, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, θα επιμείνει στη συνάντηση της 6ης Σεπτέμβρη στο Παρίσι ο Κόφι Ανάν να μην καταθέσει οποιοδήποτε προσχέδιο λύσης. Ο τουρκικός στρατός - διά στόματος του αρχηγού του γενικού επιτελείου των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων Χουσεΐν Κιβρίκογλου - προειδοποίησε την Ευρωπαϊκή Ενωση για τον κίνδυνο μιας μεγάλης κρίσης στην περίπτωση που αγνοηθούν τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων στις προσπάθειες που γίνονται για επίλυση της διένεξης. Σ' αυτό το σημείο πρέπει να αναφέρουμε ότι η Τουρκία, που είναι και αυτή υποψήφια για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, έχει απειλήσει ότι θα προσαρτήσει τα κατεχόμενα κυπριακά εδάφη, εάν η Κύπρος γίνει δεκτή στην Ευρωπαϊκή Ενωση πριν από την επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

Πλήρες ραπόρτο στους Αμερικανούς

Πλήρη αναφορά θα δίνει η ελληνική κυβέρνηση στον Αμερικανό πρέσβη στη χώρα μας κ. Μίλερ, καθόλη τη διάρκεια της προεδρίας της στην Ε.Ε... Αυτό προκύπτει από τη δήλωση του υπουργού Αμυνας Γ. Παπαντωνίου, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον πρεσβευτή των ΗΠΑ, που έγινε την περασμένη βδομάδα, στην οποία χαρακτηριστικά είπε: «Συμφωνήσαμε με τον κ. Μίλερ, ενόψει του γεγονότος ότι η Ελλάδα θα ασκεί την Προεδρία για 12 μήνες, να υπάρχει μια συστηματική επικοινωνία και συνεργασία με τις ΗΠΑ σε θέματα ασφάλειας που αφορούν τον αμυντικό τομέα»...

Η συνάντηση έγινε «στο πλαίσιο της άσκησης από την Ελλάδα της Προεδρίας στα θέματα Ευρωπαϊκής Αμυνας». Ο Γ. Παπαντωνίου στη συνάντηση διαβεβαίωσε τον κ. Μίλερ ότι «μείζων πολιτικός στόχος της Ελληνικής Προεδρίας και ένα από τα αντικείμενα στην Ατυπη Σύνοδο των Ευρωπαίων Υπουργών Αμυνας, στην Κρήτη, που θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο, θα είναι η συγκρότηση και λειτουργία της Ευρωπαϊκής Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης μέσα στο 2002». Γίνεται λοιπόν φανερό πως Ευρωπαϊκή Ενωση και ΗΠΑ επιθυμούν σφόδρα - ενόψει πιθανών εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή - να είναι έτοιμος επιχειρησιακά αυτός ο επιθετικός βραχίονας των Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών και η ελληνική κυβέρνηση καλείται να συμβάλει τα μέγιστα στην ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας.

ΣΕΛΙΔΟΡΑΜΑ

Ελληνική προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ενωση και ως πρώτη προτεραιότητα στα θέματα τα οποία θα διαχειριστεί είναι «η καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας», μόνο που ο κατάλογος των θεμάτων, τα οποία αποτελούν το πρόσχημα για την ενίσχυση των κατασταλτικών μηχανισμών, είναι ευρύτερος, αφού ενισχύεται η δίωξη των μεταναστών με την ενίσχυση της αστυνομίας συνόρων, δημιουργείται ο ευρωστρατός και αναπτύσσει δράση εκτός συνόρων (σελίδα 10)

Συνεχίζεται εντατικά η πολύμορφη αποπροσανατολιστική προπαγάνδα για την «υπόθεση "17 Νοέμβρη"» και την «εξάρθρωση της τρομοκρατίας», αναδεικνύοντας τους πραγματικούς στόχους που δεν είναι άλλοι από τη χειραγώγηση του λαού στο κράτος της καταστολής και της ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων, με δεδομένο ότι όλα τα ερωτήματα που τέθηκαν με το άνοιγμα της υπόθεσης μένουν πεισματικά αναπάντητα (σελίδες 12-13)

Μαγειρέματα στη φορολογική μεταρρύθμιση, αλλά η ουσία είναι ότι ετοιμάζεται αφαίμαξη των λαϊκών εισοδημάτων, ενώ οι πηγές εξεύρεσης των χρημάτων και περιορισμένες είναι και πολύ συγκεκριμένες και εστιάζονται όλες στην έμμεση φορολογία. Οπως διαμορφώνονται τα πράγματα, δε θα αποφύγουμε μια αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ, του μεγαλύτερου και αντιλαϊκότερου σήμερα φόρου (σελίδα 14)

Πτώση του δείκτη επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στη Γερμανία τον Αύγουστο για τρίτο συνεχόμενο μήνα και έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι μηνών, γεγονός που εντείνει την απαισιοδοξία για γρήγορη ανάκαμψη. Την ίδια ώρα η ασθενική αύξηση του ΑΕΠ στην Ιαπωνία στο δεύτερο τρίμηνο του 2002 μεγαλώνει τις ανησυχίες για την πορεία της οικονομίας της χώρας (σελίδα 15)

Μάχες θα κληθούν να δώσουν το φοιτητικό κίνημα όσο και το κίνημα των καθηγητών το επόμενο διάστημα με τη συνολικότερη πολιτική της κυβέρνησης, η οποία προσανατολίζεται το Νοέμβρη να καταθέσει νομοσχέδια για την εκπαίδευση, που θα ενισχύσουν την πολιτική που ασκεί. Το κεντρικό ζήτημα είναι να δοθεί αυτή η αντιπαράθεση με τους καλύτερους δυνατούς όρους και τη μεγαλύτερη συσπείρωση καθηγητών και φοιτητών (σελίδα 25)



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ