ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 1 Σεπτέμβρη 2002
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
Στην απέναντι από την αντιλαϊκή πολιτική όχθη

«Η Αυτοδιοίκηση μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στη συσπείρωση και πάλη πλατιών στρωμάτων για τη διεκδίκηση φιλολαϊκών λύσεων στα προβλήματα, μόνο όταν συνδέεται και συμπορεύεται με το λαϊκό κίνημα στο δρόμο της σύγκρουσης και ανατροπής της κυρίαρχης πολιτικής». Το ξεκάθαρο αυτό πολιτικό μήνυμα, έστελνε στο λαό της Αθήνας και του Πειραιά, η Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία μέσα από τη Διακήρυξή της.

Οι δυνάμεις που συγκροτούν τη Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία, δε μοιράζουν ανέξοδες υποσχέσεις, ούτε κάνουν καταγραφή των λαϊκών προβλημάτων. Από την πρώτη στιγμή, κάλεσαν το λαό του Λεκανοπεδίου, σε αγωνιστική δράση. Αυτές τις μέρες, παραμονή του πανεργατικού συλλαλητηρίου που οργανώνουν τα συνδικάτα στην Πλ. Εθνικής Αντίστασης (Κοτζιά), ενάντια στην ακρίβεια, δε θα μπορούσαν να πράξουν διαφορετικά, από το να ενεργοποιήσουν όλες τους τις δυνάμεις, προκειμένου και το λαό να ενημερώσουν αλλά και να συμμετέχουν στην κινητοποίηση. Με ανακοινώσεις, περιοδείες, αλλά και δηλώσεις τους, στελέχη της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας, απευθύνουν αγωνιστικό κάλεσμα για μαζική συμμετοχή του λαού του Λεκανοπεδίου στη συγκέντρωση, ενώ συνέχισαν χτες το πρωί την ίδια δραστηριότητα με κλιμάκιά της που περιόδευαν σε λαϊκές αγορές συνοικιών της Αθήνας.

Οι δυνάμεις που συγκροτούν και στηρίζουν τη «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία», όπως είναι το ΚΚΕ, το ΔΗΚΚΙ, η Κομμουνιστική Ανανέωση, Οικολογικές Ομάδες, άλλες ξεχωριστές προσωπικότητες της κοινωνικοπολιτικής ζωής του τόπου, συναντήθηκαν και αγωνίστηκαν με τις ζωντανές λαϊκές δυνάμεις που συγκρούστηκαν με την αντιλαϊκή πολιτική, με συνέπεια χωρίς ταλαντεύσεις και καιροσκοπισμούς. Οι υποψήφιοι της «ΝΑΣ» εναντιώθηκαν στα αντεργατικά και αντιασφαλιστικά κυβερνητικά μέτρα, βρέθηκαν δίπλα στις καθημερινές κινητοποιήσεις των εργαζομένων και των συνταξιούχων. Η Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία, από την πρώτη στιγμή που κατέβηκε στον πολιτικό στίβο των Νομαρχιακών εκλογών είχε ξεκάθαρη πολιτική θέση. Δεν υποσχόμαστε και δεν είμαστε με όλους. Είμαστε με τους εργατοϋπαλλήλους, τους συνταξιούχους, τους ανέργους, τους νέους, τις γυναίκες, τους μικρομεσαίους, τους μετανάστες, όλους αυτούς δηλαδή που πλήττονται από τη νεοφιλελεύθερη επέλαση.

Αξίζει, επίσης να σημειώσουμε, ότι τα στελέχη της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας, έχουν επανειλημμένα τονίσει, ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με τη συναίνεση και ουσιαστική στήριξη της ΝΔ αλλά και άλλων δυνάμεων όπως ο ΣΥΝ, χρησιμοποίησε και χρησιμοποιεί τη ΝΑ σαν μέσο υλοποίησης αυτής της αντιλαϊκής και βάρβαρης πολιτικής.

Μπροστά, σ' αυτή την κατάσταση, οι εργαζόμενοι έχουν χρέος να υπερασπίσουν το εισόδημά τους και τα δικαιώματά τους, απορρίπτοντας με τον αγώνα και με την ψήφο τους την αντιλαϊκή πολιτική απ' όποιο κόμμα και αν προέρχεται. Στις 13 του Οκτώβρη, οφείλουν να κάνουν ένα βήμα μπροστά, ψηφίζοντας για τα συμφέροντά τους Νομάρχες και Δημάρχους αγωνιστές που θα βρεθούν από την επόμενη των εκλογών στο πλάι του λαού, στον αγώνα ενάντια στην πολιτική του κατεστημένου. Να αναδείξουν μια αυτοδιοίκηση που θα απειθαρχεί στις κυβερνητικές εντολές.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΦΙΛΗΣ
Συμμετέχουμε μαζικά στο πανεργατικό συλλαλητήριο

Με δήλωσή του ο υποψήφιος υπερνομάρχης της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας» καλεί το λαό να δώσει μαζική απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική

Ηλίας Νικολόπουλος, Ελπίδα Παντελάκη, Θανάσης Παφίλης, υποψήφιοι για τις Νομαρχίες Αθήνας και Πειραιά
Ηλίας Νικολόπουλος, Ελπίδα Παντελάκη, Θανάσης Παφίλης, υποψήφιοι για τις Νομαρχίες Αθήνας και Πειραιά
Σε συσπείρωση για τη συνολική ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής καλεί το λαϊκό κίνημα, με δήλωσή του, ο υποψήφιος υπερνομάρχης Αθήνας-Πειραιά, Θ. Παφίλης. «Ενοχη για το καθημερινό κύμα ακρίβειας, που σαν οδοστρωτήρας συνθλίβει το λαϊκό εισόδημα, είναι η κυβερνητική πολιτική, η οποία στο όνομα της ΟΝΕ ένα και μοναδικό στόχο έχει, την αύξηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου», υπογραμμίζει ο Θ. Παφίλης.

Οι εργαζόμενοι, συνεχίζει ο ίδιος, «μονίμως θύματα της αντιλαϊκής πολιτικής, σηκώνουν τα βάρη της κρίσης του συστήματος, πληρώνοντας ακριβά το δικαίωμα για δωρεάν Παιδεία, Υγεία και Πρόνοια.

Στην επιδρομή που γίνεται στο πενιχρό λαϊκό εισόδημα, συμμετέχουν με παραλλαγές αυτοί που στηρίζονται από το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και το ΣΥΝ στο χώρο της Αυτοδιοίκησης, αφού συμφωνούν στη μετατροπή των δήμων και νομαρχιών στο μακρύ χέρι του κράτους, φτάνοντας πιο εύκολα στην τσέπη του δημότη με νέους φόρους και τέλη».

Η κυβέρνηση, επισημαίνει ο υποψήφιος υπερνομάρχης, «με απίστευτη υποκρισία και με στόχο να υπονομεύσει τους εργατικούς- λαϊκούς αγώνες, φορτώνει την ευθύνη στην "καταναλωτική συμπεριφορά" των εργαζομένων.

Οι εργαζόμενοι όμως, έχοντας "νου και γνώση", πρέπει να συσπειρωθούν και να οργανώσουν τον αγώνα τους ενάντια στις ανατιμήσεις, για μείωση της έμμεσης φορολογίας, για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, για δημόσια και δωρεάν Κοινωνική Ασφάλιση και Παιδεία. Για τη συνολική ανατροπή αυτής της πολιτικής».

Συμμετοχή όλων μας, καταλήγει ο Θ. Παφίλης, «λοιπόν, στο πανεργατικό συλλαλητήριο, που οργανώνουν τα συνδικάτα την Τρίτη στις 3 του Σεπτέμβρη και ώρα 7 μ.μ. στην Πλ. Εθνικής Αντίστασης (Κοτζιά), για να δοθεί δυναμική απάντηση στην αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική με τη μαζική συμμετοχή του λαού».

Πατριδογνωμόνιο
Η οχιά της Μήλου

Πέρναγα από το ποτάμι, όπως λέμε καθημερινά στην αττική γη τον Κηφισό, κι έβλεπα χτες στρατιωτάκια αμούστακα, με κατασκονισμένες μπλε φόρμες αγγαρείας, να ξαποσταίνουν πάνω στους αμμόσακους. Με βλέμμα μελαγχολικό, καρφωμένο στον ορίζοντα του φουσκωμένου χειμάρρου, αισθάνθηκα ότι στο μυαλό τους αβίαστα ο όρος πατρίδα είχε ξεχαρβαλωθεί. Γιατί στο ίδιο σημείο ο λαός, ανύπαρκτος και με κατατεθειμένη την οργή του σε πιστωτική κάρτα στην τράπεζα, εκπροσωπήθηκε κάποια στιγμή από δυο τρεις επίσημους με μαύρα κοστούμια και πλουμιστές γραβάτες με τέσσερις παρατρεχάμενους ο καθείς να του βαστάνε την ομπρέλα στο ψιλόβροχο της περιοχής. Εικόνα μουχλιασμένης δημοκρατίας. Ενα κυρίαρχο δήθεν που συνθλίβεται στην πραγματικότητα των ιδιωτικών δημοσίων έργων...

Το βραδάκι στο γυάλινο κουτάκι ακούω, με όση έκπληξη μου απέμεινε μετά από 30 χρόνια δημοσιογραφικής δουλιάς και κοντά 50 στην πλάτη, έναν «συνάδελφο» να λέει χωρίς περιστροφές ότι «η αστυνομία συνηθίζει να βάζει χασίς ή άλλα ναρκωτικά σε ανθρώπους που θέλει να τους έχει στο χέρι». Περιμένω, στην πολυδιαφημισμένη εκσυγχρονισμένη δημοκρατία του κύκλου της μεταπολίτευσης, που ανοιγοκλείνει σαν ξεχαρβαλωμένη πόρτα στοιχειωμένου κάστρου δολοφονημένων δικαιωμάτων και προδομένων αγώνων, να βγει στο τηλέφωνο ο Ελληνας κ. Ελιοτ Νες (θυμάστε ίσως... Αδιάφθορος της κινηματογραφικής ποτοαπαγόρευσης;) ο κ. Νασιάκος και να... υπερασπιστεί την... τιμή του θεσμού... της Αστυνομίας. Ετσι για τα μάτια δηλαδή. Τίποτα. Σίγουρα θα είχε βυθιστεί στους χρηματιστηριακούς κωδικούς των τρομοκρατών της «17Ν». Αποθέωση της δημοκρατίας δεν είναι, σύντροφοι, και το δικαίωμα του ιθαγενούς αντιπροσώπου της κατευθυνόμενης τρομοκρατίας να παίζει στη Σοφοκλέους; Trendy! Δηλαδή του συρμού και οι ντόπιοι της τρομοκρατίας.

Ανοίγω ξένο περιοδικό. Κύρους. «Time». Εκεί λέει πως οι ξένοι εργάτες που δουλεύουν στα Ολυμπιακά έργα είναι ύποπτοι ως φυτεμένοι τρομοκράτες. Κι ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει αγοράσει συστήματα ελέγχου τους. Δε γράφει βέβαια ότι την ερχόμενη Τετάρτη οι πωλητές τέτοιων συστημάτων ανοίγουν τις προσφορές τους στα αρμόδια υπουργεία, προσδοκώντας να πάρουν τη δουλιά των εκατομμυρίων δολαρίων. Παλιά συνταγή τρομοκαπιταλισμού. Φτιάχνεις φόβο. Φτιάχνεις ένοχο. Πουλάς μετά σωτηρία. Προστασία. Νταβατζιλίκι που λένε στα καφενεία οι απλοί, κι επικίνδυνοι άμα οργανωθούν κι αντισταθούν, πολίτες.

Λίγο παραπέρα, στα ψιλά μιας πανεπιστημιακής έρευνας, μαθαίνω με... ικανοποίηση πως το 60% των χρημάτων των διεθνών οργανισμών προστασίας του παγκόσμιου περιβάλλοντος πάει σε συνέδρια, συνάξεις και καλοστημένες φιέστες. Βαρύτατο άσθμα ακούω καθώς αυτή η Δημοκρατία ανασαίνει.

Για να ξεκουραστώ από τον αχό, συνήθως παίζω με τα μαθηματικά ή φτιάχνω ξύλινα χρηστικά αντικείμενα. Οπως οι φυλακισμένοι εξόριστοι αλλοτινών και τωρινών καιρών. Η εξίσωση του τρομοκράτη άμα λυθεί τον βρίσκει τον εχθρό. Αρχίζω. Σε 27 χρόνια «17Ν» έχουμε δυστυχώς 27 νεκρούς. Μια ορφανεμένη φαμίλια το χρόνο. Σε οχτώ μήνες του υπέροχου 2002 έχουμε, στην ίδια πατρίδα του φουσκωμένου Κηφισού, 23 νεκρούς εργάτες. 2,4 ορφανεμένες φαμίλιες το μήνα. Ο μεγάλος τρομοκράτης δε λέγεται Γιωτόπουλος. Λέγεται καπιταλισμός. Κυρίαρχη πολιτική. Οχι η. Αννα η μυστική.

Γιατί μόλις προχτές χάθηκαν 2.500 στρέμματα κέδρων και όλες οι οχιές «λεμπετίνα», είδη προστατευόμενα, στη Μήλο. Και η φωτιά έκαψε 48 ώρες. Και όταν πήγαν τα αεροπλάνα ήταν αργά για την οχιά που ζούσε στη σκιά των κέδρων. Στο Γιοχάνεσμπουργκ ανησυχούν τρωγοπίνοντας. Αποφάσισα. Την παραπάνω εξίσωσή μου, τη βαφτίζω η Οχιά της Μήλου.


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ

Συνέντευξη Τύπου

Συνέντευξη Τύπου θα παραχωρήσει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, για «τις εξελίξεις στο θέμα της τρομοκρατίας», αύριο Δευτέρα, 2 του Σεπτέμβρη, στις 12 το μεσημέρι, στο ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ (Πανεπιστημίου 52). Η συνέντευξη θα μεταδοθεί απευθείας από το ραδιόφωνο του «902».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ