ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 15 Σεπτέμβρη 2002
Σελ. /40
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Νίκος Πετρόπουλος
Νίκος Πετρόπουλος
Φωτ.

Ο ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΚΑΡΑΪΣΚΟΣ γεννήθηκε το 1921 στην Αγία Παρασκευή Βόλου. Το 1939 οργανώθηκε στην ΟΚΝΕ. Το 1942, το Σεπτέμβρη, εντάχθηκε στις πρώτες ανταρτικές ομάδες του 54ου Συντάγματος ΕΛΑΣ του Πηλίου. Μετά τη συμφωνία της Βάρκιζας κυνηγήθηκε αλύπητα από το τότε καθεστώς.

Τον Αύγουστο του 1944 ο πατέρας του εκτελέστηκε από τους Γερμανούς.

Το 1947 συλλαμβάνεται και εκτοπίζεται στο Μούδρο της Λήμνου για 2 χρόνια. Τον Αύγουστο του 1949 μεταφέρεται στο Βόλο και περνά από έκτακτο στρατοδικείο σκοπιμότητας, μαζί με άλλους 10 συντρόφους του.

Καταδικάζονται σε θάνατο και εκτελούνται στις 17 του Σεπτέμβρη 1949 στη θέση Καζανάκι Βόλου.

Στη μνήμη του ο αδελφός του Αποστόλης Καραΐσκος προσφέρει στο ΚΚΕ 60 ευρώ.

* * *

Στη μνήμη των τριών ηρωίδων γυναικών της Ηπείρου:

- Της ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΣ ΜΟΛΥΒΑΔΑ από τα Γιάννινα, μέλους του Συμβουλίου Περιοχής Ηπείρου, η οποία πιάστηκε το φθινόπωρο του 1944 από τους παρακρατικούς του Βόιδαρου, βασανίστηκε φρικτά επί μέρες στον κάμπο της Αρτας, άντεξε ηρωικά και εξαφανίστηκε από τους ίδιους, χωρίς μέχρι σήμερα, 60 χρόνια μετά, να μάθουμε πού είναι ο τάφος της.

- Της ΣΟΦΙΑΣ ΦΑΡΙΔΟΥ, από την Κόνιτσα του Νομού Ιωαννίνων, εργάτριας, υφαντουργίνας, μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων. Της μαχητικής και αλύγιστης κομμουνίστριας, η οποία πρωτοστατούσε σε όλους τους αγώνες του λαού μας στα Γιάννινα, πιάστηκε από χωροφύλακες και παρακρατικούς το 1948, βασανίστηκε πολύ, πέρασε από έκτακτο στρατοδικείο στα Γιάννινα και στη δίκη της έδωσε την τελευταία και αποφασιστική μάχη της, έγινε δε ο κατήγορος των δημίων της και τελικά έπεσε στο Καλπάκι, έξω από τα Γιάννινα, από τις σφαίρες του εκτελεστικού αποσπάσματος, τον Ιούνη του 1948, ζητωκραυγάζοντας έως την τελευταία της στιγμή για το Κόμμα, το ΚΚΕ.

Πόλυς Κοσμίδης
Πόλυς Κοσμίδης
- Της ΖΩΙΤΣΑΣ ΑΓΟΡΟΥ, από το Δίστρατο Ιωαννίνων. Της πρώτης αντάρτισσας του ΔΣΕ στο Αρχηγείο Ηπείρου. Της Ζωίτσας μας, η οποία ήταν η σεμνή μα αλύγιστη και θαρραλέα ΕΠΟΝίτισσα, ομαδάρχισσα στο Λόχο Νεολαίας της ΥΙΙΙ Μεραρχίας.

Της Ζωίτσας μας, η οποία έπεσε ηρωικά στη Λάκκα-Σούλι, στα υψώματα της Μανωλιάσας, τον Αύγουστο του 1949, οδηγώντας την ομάδα της σε επίθεση.

Στη μνήμη αυτών των τριών ηρωίδων μας προσφέρω 50 ευρώ, για ενίσχυση του ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Κολιάτσου-Πατησίων.

Μαρία Ράπτη

* * *

Φωτ.

Αύριο, 16 του Σεπτέμβρη κλείνουν 9 χρόνια από τότε που «έφυγε» ο αγαπημένος μου σύντροφος στη ζωή και στον αγώνα ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΑΛΟΥΧΙΔΗΣ. Καταγόταν από τον Πόντο. Σε ηλικία 3 χρόνων έφτασε με τους γονείς του στην Ελλάδα και εγκαταστάθηκε στην Αξιούπολη Κιλκίς.

Από μικρός μπήκε στη βιοπάλη, γνωρίστηκε με το κίνημα, οργανώθηκε στην ΟΚΝΕ, πέρασε στο ΚΚΕ και αγωνίστηκε δραστήρια από τις γραμμές του. Πήρε μέρος στον πόλεμο του '40. Στην Κατοχή ήταν ΕΑΜίτης και αντάρτης του ΕΛΑΣ. Πολέμησε τους κατακτητές έως την Απελευθέρωση.

Μετά τη Βάρκιζα κυνηγήθηκε, πιάστηκε, φυλακίστηκε και στάλθηκε εξορία. Αμνηστεύτηκε από την κυβέρνηση Σοφούλη χωρίς να κάνει καμιά υποχώρηση. Μόλις αφέθηκε ελεύθερος, το ίδιο βράδυ, βγήκε στο βουνό, στα τμήματα του ΔΣΕ στην περιοχή Κιλκίς. Πήρε μέρος σε πολλές μάχες με το βαθμό του λοχαγού. Τραυματίστηκε βαριά στα μάτια, με αποτέλεσμα να χάσει το ένα μάτι του. Στάλθηκε στις Ανατολικές Χώρες για θεραπεία.

Τάσος Τραβασάρος
Τάσος Τραβασάρος
Εζησε 30 χρόνια πολιτικός πρόσφυγας στην Ουγγαρία, από όπου επαναπατρίστηκε το 1984. Εγκαταστάθηκε στη Βέροια. Αν και με κλονισμένη την υγεία του, πρόσφερε όσο μπορούσε στο ΚΚΕ και στους πολιτικούς πρόσφυγες.

Εως το τέλος της ζωής του έμεινε πιστός και ανυποχώρητος στην ιδεολογία του και στο ΚΚΕ.

Στη μνήμη του προσφέρω στο ΚΚΕ 10 ευρώ και 10 ευρώ στο περιοδικό των Πολ. Προσφύγων.

Μαρία Τσαλουχίδου

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του αγαπημένου και αξέχαστου συζύγου μου ΝΙΚΟΥ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ, πιστού και αφοσιωμένου μέλους του ΚΚΕ έως το τέλος της ζωής του και αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και του λαϊκού κινήματος, προσφέρω στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Νέας Κυψέλης, 100 ευρώ.

Μαρία Πετροπούλου

* * *

Φωτ.

Πέρασε ένας χρόνος από τις 11 του Σεπτέμβρη 2001 που έφυγε από τη ζωή η αγαπημένη μας μητέρα και γιαγιά ΜΑΡΙΑ ΑΘΑΝΑΣΑΚΗ, οπαδός του ΚΚΕ.

Στη μνήμη της ο Δημήτρης, η Ευδοκία και ο Γιάννης Αθανασάκης προσφέρουν 50 ευρώ και ο Παύλος Κικίδης 20 ευρώ στην ΚΟΒ Εργαζομένων Δήμου Καλλιθέας.

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του συντρόφου μας ΖΗΝΩΝΑ ΤΖΑΤΖΑΡΗ, μαχητικού συνδικαλιστή του Συνδικάτου Οικοδόμων, ανυποχώρητου κομμουνιστή, ο οποίος υπήρξε Γραμματέας της ΚΟΒ Βελβεντού, προσφέρουμε στη ΝΕ Κοζάνης 60 ευρώ.

Στυλιανός Καραΐσκος
Στυλιανός Καραΐσκος
Τα μέλη της ΚΟΒ Βελβεντού

* * *

Φωτ. 3

Στη μνήμη των πολυαγαπημένων αδελφών μας ΠΑΝΑΓΗ και ΗΛΙΑ ΝΙΟΧΩΡΙΤΗ, οι οποίοι εκτελέστηκαν το 1948 στην Κόρινθο, και ΝΙΚΟΥ ΜΑΤΙΑΤΟΥ, ο οποίος πέθανε πρόσφατα στην Αθήνα, προσφέρουμε στο ΚΚΕ 3.000 ευρώ (1.000 ευρώ για τον καθένα).

Βαγγέλης και Ρουμπίνη Νιοχωρίτη

Αμαλία Ματιάτου-Νιοχωρίτη

* * *

Φωτ.4

Στη μνήμη του αγαπημένου συζύγου μου ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΤΣΙΓΓΕΛΗ και των αδελφών ΜΙΧΑΗΛ, ΚΥΡΙΑΚΟΥ και ΓΕΩΡΓΙΟΥ, οι οποίοι έπεσαν πολεμώντας για τη λευτεριά της πατρίδας, και αντί για μνημόσυνο προσφέρω 150 ευρώ στην ΚΟ «Νικηφορίδη» Συκεών Θεσσαλονίκης.

Κυρατσώ Τσιγγέλη

* * *

Φωτ.3

Στη μνήμη των γονιών μου ΑΝΔΡΕΑ και ΕΥΘΥΜΙΑΣ ΣΩΤΗΡΓΙΑΝΝΙΔΗ και του αδελφού μου ΕΥΓΕΝΙΟΥ ΣΩΤΗΡΓΙΑΝΝΙΔΗ, από το Παλαιοχώρι Καβάλας, καθώς επίσης στη μνήμη του ΔΗΜΗΤΡΗ ΦΑΣΟΥΛΑ από την Πύλη Τρικάλων και των νεκρών αγωνιστών από το Παγγαίο, προσφέρω στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Μαρουσιού, 100 ευρώ.

Ευάγγελος Σωτηργιαννίδης

* * *

Φωτ.2

Σήμερα, 15 του Σεπτέμβρη συμπληρώνονται 24 χρόνια από το θάνατο του αγαπημένου γιου μου ΤΑΣΟΥ ΤΡΑΒΑΣΑΡΟΥ, ο οποίος πέθανε το 1978.

Πέρασαν, επίσης, 9 χρόνια από τότε που έφυγε από τη ζωή ο εγγονός μου ΠΟΛΥΣ ΚΟΣΜΙΔΗΣ.

Στη μνήμη τους προσφέρω 50 ευρώ στην ΚΟΒ Μενιδίου.

Ελένη Τραβασάρου

* * *

Φωτ.

Ο αγωνιστής ΖΑΧΑΡΙΑΣ-ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΜΠΑΣ, ο οποίος πέθανε στην Κομοτηνή στις 30 του Ιούνη 2002, σε ηλικία 68 χρόνων, γεννήθηκε στην Κομοτηνή το 1934. Παιδί εργατικής οικογένειας με προοδευτικές ιδέες (οι γονείς του από το 1930 ήταν ενταγμένοι στο ΚΚΕ), από μικρός μπήκε στη βιοπάλη. Ηταν ελαιοχρωματιστής. Εφηβος συνδέθηκε με το προοδευτικό κίνημα, στην αρχή ως μέλος της Νεολαίας της ΕΔΑ. Αργότερα πέρασε στους Λαμπράκηδες και δούλεψε δραστήρια.

Γιώργος Τσαλουχίδης
Γιώργος Τσαλουχίδης
Στις 21 του Απρίλη 1967 πιάστηκε και εξορίστηκε στη Γυάρο. Από κει μεταφέρθηκε στο στρατόπεδο Λακκί της Λέρου.

Οταν αφέθηκε ελεύθερος το 1971, επέστρεψε στην Κομοτηνή, έγινε μέλος του ΚΚΕ και πήρε μέρος στον αγώνα για την ανατροπή της χούντας.

Με τη μεταπολίτευση ανέπτυξε πλούσια και πολύμορφη δράση από τις γραμμές του Κόμματός του στο συνδικαλιστικό κίνημα και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Διατέλεσε γραμματέας της ΝΕ Ροδόπης, μέλος του Γραφείου Περιοχής. Σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις ήταν υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ στη Ροδόπη.

Στη μνήμη του πρόσφεραν στη ΝΕ Ροδόπης: Ο φίλος του Γιάννης Σωτηριάδης 60 ευρώ και ο Βασίλης Μανουηλίδης 10 ευρώ.

* * *

Φωτ.

Στις 15 του Μάη 2002 πέθανε στο Αρσάκειο Σαπών Ροδόπης ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης - με τον ΕΛΑΣ - ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΛΑΚΗΣ, μέλος του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του η σύζυγός του και τα παιδιά του Χριστόδουλος και Στέργιος προσφέρουν στην ΚΟ Ροδόπης 30 ευρώ και στο τοπικό Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ 20 ευρώ.

* * *

Στη μνήμη του γιου μας ΓΙΑΝΝΗ, με τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το θάνατό του, προσφέρουμε 100 ευρώ στην Αχτίδα Κοκκινιάς-Κορυδαλλού και 100 ευρώ στο «18 Ανω».

Σούλα και Διονύσης Συρίγος

* * *

Φωτ.

Πριν από έναν χρόνο έφυγε από τη ζωή ο πιστός και αφοσιωμένος αγωνιστής για τα ιδανικά της Εθνικής Αντίστασης και του ΚΚΕ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ, μέλος της ΚΟΒ Κέντρου Λάρισας. Αγωνίστηκε με συνέπεια για την υπόθεση της εργατικής τάξης και όλων των εργαζομένων.

Εως το τέλος της ζωής του με πείσμα και υπομονή πάλευε γι' αυτά τα ιδανικά.

Πριν από λίγες μέρες έφυγε από τη ζωή στα 82 χρόνια του στη Λάρισα ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΚΕΡΛΙΩΤΗΣ. Γεννήθηκε το 1918 στη Νίκαια Λάρισας. Οι προοδευτικές ιδέες του τον οδήγησαν να συνδεθεί με το ΚΚΕ πολύ νωρίς.

Ζήνων Τζατζάρης
Ζήνων Τζατζάρης
Ηταν μέλος της ΚΟΒ Κέντρου Λάρισας.

Στη μνήμη των δύο αγωνιστών, μέλη της ΚΟΒ Κέντρου της Λάρισας πρόσφεραν στο ΚΚΕ 40 ευρώ.


Ζαχαρίας-Κώστας Καμπάς
Ζαχαρίας-Κώστας Καμπάς


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ