ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 29 Σεπτέμβρη 2002
Σελ. /32
Πατριδογνωμόνιο
Εκλογική παράκαμψη νοημοσύνης

Στις παράπλευρες απώλειες της τρέχουσας επικαιρότητας, σύντροφοι, συγκαταλέγεται προεκλογικώς και η νοημοσύνη μας.

Για παράδειγμα, στις επικείμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές οι ειδήμονες φωνάζουν στα κανάλια πόσο θα ωφελήσει τη Φώφη που κέρδισε ο Σρέντερ. Στη Γερμανία! Δηλαδή θα κυλάει καλά ο Κηφισός και δε θα υπερχειλίζει ο Ποδονίφτης επειδή ο Σρέντερ είπε τον Μπους Χίτλερ και αμέσως μετά ζήτησε γονατιστός συγνώμη! Ο Παφίλης που δε ζητάει συγνώμη από φονιάδες των λαών και παλεύει για την ειρήνη δεν παίζει στο έργο «ελάτε μαζί μου ηλίθιοι ψηφοφόροι». Ευτυχώς.

Στην άλλη παράκαμψη νοημοσύνης, σ' αυτές τις εκλογές, μαθαίνουμε ότι όλα τα παιδιά της Αθήνας, ευτυχισμένα και χορτάτα, ένα μόνο που τους λείπει ζητάνε. Δέντρα με καραμέλες και σοκολάτα κρεμασμένη στα κλαριά. Ο Χαλβατζής που βγαίνει και ζητάει να μην καταπιεί άλλα κλαριά το τσιμέντο της θηριώδους εργολαβίας δεν είναι βέβαια ο πρωταγωνιστής αυτής της ταινίας.

Το τελειωτικό χτύπημα έρχεται μέσα από την ομορφιά, το κάλλος της μαυρόασπρης λευκάδας του Παπουτσή. Είναι τόσο κοντινό το πλάνο που φαίνεται η λεπτομέρεια της ρίζας των τριχών του στο μουστάκι.

Κι αυτή η... προσέγγιση, σημαίνει όμορφη πόλη. Δηλαδή ομολογημένες τρίχες.

Για το μήνυμα του Τζαννετάκου που πρέπει να ακουστεί ώστε ελεύθερη η υπερνομαρχία να καταστεί, δεν μπορεί να πει κανείς τίποτα. Μένεις απλώς άφωνος γιατί αναρωτιέσαι πώς μπορεί να στείλει μήνυμα κάποιος που δεν το έλαβε ποτέ αυτό που του έχεις στείλει εδώ και καιρό.

Θέλει κουράγιο, πολλή δουλιά ως την τελευταία στιγμή, γνώση των συνθηκών κάτω από τις οποίες δίνεται, στα πρόθυρα πολέμου, αυτή η εκλογική μάχη, σύντροφοι, για να μην αφήσουμε τους υπηρέτες της Αυτοδιοίκησης να φαγωθούν από τα αφεντικά της πολιτικής και του θεάματος.

Για να καταλάβει κανείς τις αντιξοότητες δε χρειάζονται πολλά. Οταν ο Χαλβατζής εγκαινίαζε το εκλογικό κέντρο της «Συμπαράταξης» στα Χαυτεία, η καλή μας αστυνομία είχε κόψει την κυκλοφορία σε ακτίνα πέντε χιλιομέτρων!... Κι άμα ρώταγες τι συμβαίνει, ο τροχονόμος απαντούσε «διαδήλωση παρακάτω». Το σχέδιο απέτυχε. Ο κόσμος ήταν πολύς, αλλά δεν έπαιξε στην τηλεόραση. Ο λαός στις πόλεις και στα χωριά δεν παίζει έτσι κι αλλιώς σ' αυτές τις παρακάμψεις νοημοσύνης, που λέγονται προεκλογικές εκστρατείες, κανέναν ρόλο άλλον από του καταναλωτή μηνυμάτων. Παίζει, απελπίζεται και πρέπει διαφημιστικώς να παρηγορηθεί με ψηφιακά παιχνίδια περί Αθήνας.

Αυτές οι εκλογές σύντροφοι δε θα σταματήσουν την επερχόμενη από τον πετρελαϊκό πόλεμο μαύρη εποχή. Ούτε καν την ήδη επιβληθείσα κατοχή της χώρας από τους έχοντες και κατέχοντες, με τα φιλμάκια τα διαφημιστικά και τον εξωραϊσμό της αγωνίας μας. Ας μην αποδεχτούμε τη μέγκενη της ψηφιακής χαύνωσης και της αντιαισθητικής υπνηλίας. Στηρίζοντας με την ψήφο μας δημάρχους και νομάρχες αγωνιστές, βάζουμε την ταμπέλα «κατάλληλος» στους διαχειριστές του κεφαλαίου. Που είναι έτσι κι αλλιώς ακατάλληλοι και για μικρά παιδιά αλλά και για μεγάλους.


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ


ΠΑΣΟΚ
Αυτοδιοίκηση στην κυβερνητική υπηρεσία

Ο κ. Παπουτσής (που, όπως λένε οι χρυσοπληρωμένες, πλην γλυκανάλατες, διαφημίσεις του, δικαιούται την ψήφο μας επειδή... γεννήθηκε στην Κολιάτσου και μας είναι τόσο «αφοσιωμένος», που δεσμεύεται να μας βρει χώρους ακόμα και για να βγάζουμε το σκύλο μας βόλτα...) είναι μέλος του ΕΓ του ΠΑΣΟΚ, πρώην υπουργός Ναυτιλίας, που πάσχισε να βγάλει λάδι το εφοπλιστικό κεφάλαιο και τα εγκλήματά του για τα ναυάγια, όπως του «Σαμίνα». Ναι, αυτός ήταν τότε υπουργός. Είναι επίσης πρώην κοινοτικός επίτροπος.

Η κ. Φώφη Γεννηματά είναι βουλευτής του ΠΑΣΟΚ (όσο κι αν την τρίχρονη παρουσία της στη Βουλή δεν την αντιλήφθηκε κανείς...) και μέλος της ΚΕ του κυβερνώντος κόμματος.

Ο κ. Βούγιας ήταν μέχρι πρότινος υπουργός, είναι βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και... εκ μεταγραφής παράγοντας της «κεντροαριστεράς».

Ο κ. Μπεντενιώτης, επίσης διατέλεσε υπουργός, βουλευτής και μέλος της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ.

Γιατί σημειώνουμε τα αυτονόητα; Μα διότι ο κ. Λαλιώτης μιλούσε ακατάπαυστα προχτές για να εξηγήσει στους δημοσιογράφους πόσο βαθιά προσηλωμένο είναι το κόμμα του στην «ανεξαρτησία» και στην «αυτονομία των θεσμών» της Τοπικής Αυτοδιοίκησης... Τόσο περισσότερο, δε, «αυτόνομοι» και «ανεξάρτητοι» θα είναι αυτοί οι θεσμοί, όσο περισσότεροι πολίτες εγκλωβιστούν και ψηφίζουν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, παρέχοντας έτσι «συχωροχάρτι» στην κυβέρνηση για την αντιλαϊκή της πολιτική.

***

Από την άποψη αυτή, λοιπόν, το σύνθημα «πάρε θέση!», με το οποίο κατέρχεται το κυβερνητικό κόμμα στις εκλογές, πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη.

Ο πολίτης έχει χρέος, πράγματι, να πάρει θέση:

  • Για τις επαναλαμβανόμενες πλημμύρες
  • Για τα κοντέινερ των σεισμοπλήκτων που βρίσκονται ακόμα στους δρόμους
  • Για την εγκατάλειψη της υπαίθρου
  • Για την «εξαγωγή» του νέφους και του κυκλοφοριακού από την Αθήνα σε όλα σχεδόν τα αστικά κέντρα της χώρας
  • Για την ανεργία, τα ναρκωτικά, τη φτώχεια, τις ελλείψεις σε υποδομές.

Ο πολίτης απαιτείται να πάρει θέση για όλα εκείνα που βαλτώνουν τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων σε πολιτείες και χωριά και που οι «βλαχοδήμαρχοι» της κυβέρνησης τα θυμούνται μόνον κάθε προεκλογική περίοδο και πάντα για να μας πείσουν ότι αυτό τον τόπο τον κυβερνούν κάποιοι άλλοι και όχι το κόμμα που τους στηρίζει. Το κόμμα, δηλαδή, που έχει μετατρέψει την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε μακρύ χέρι του νεοφιλελευθερισμού της κεντρικής εξουσίας, αποστερώντας την ταυτόχρονα από πόρους, ενώ χρεώνει αρμοδιότητες του κράτους, ακόμη και της κατασταλτικής του λειτουργίας...

***

Οι ψηφοφόροι στις επερχόμενες εκλογές πρέπει να «πάρουν θέση» και σε ένα ακόμα ζήτημα: Την απίθανη ομοιομορφία - μέχρι βαθμού ταύτισης - των υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ με εκείνους της ΝΔ.

Αρκεί να βάλει κανείς δίπλα δίπλα τις δηλώσεις του κ. Παπουτσή και της κ. Μπακογιάννη, για να διαπιστώσει ότι οι πρωθυπουργικές θεωρίες περί «προοδευτικής πρότασης» (του... ΠΑΣΟΚ) και «συντηρητικής πρότασης» (της ΝΔ), που υποτίθεται ότι «συγκρούονται» στις επικείμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, είναι λογύδρια άνευ ουσίας.

Ακόμα και η «Ελευθεροτυπία», που φιλοξένησε το «ντιμπέιτ» των δυο υποψηφίων, δεν μπόρεσε να κρύψει την έκπληξή της: «Μέσα σε ένα φιλικό κλίμα - Ντόρα μου, Χρήστο μου - αρχίζει ο δημόσιος προεκλογικός διάλογος», έγραφε η εφημερίδα (16/9/2002).

Οσο για τις στιχομυθίες των δυο «αντιπάλων» ήταν αποκαλυπτικές: «Ο κ. Παπουτσής λέει τα ίδια (με μένα)», «αυτό λέω κι εγώ», «τι το έχουμε το κυβερνητικό μέσον» (τον κ. Παπουτσή δηλαδή!), ήταν μερικές από τις τοποθετήσεις της κ. Μπακογιάννη, στην κοινή της συνέντευξη με τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ...

***

Οσο για το τι κρύβεται πίσω από τις αναφορές του κ. Σημίτη περί «προοδευτικών» και «κεντροαριστερών πλειοψηφιών», έχει αναλάβει να μας το ξεκαθαρίσει η κ. Φώφη Γεννηματά. Προσέξτε το «πρόγραμμά της:

α)«Η δική μας αντίληψη είναι να μη στεκόμαστε μόνο στις αρμοδιότητες (σ.σ.: της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης)».

Ας το μεταφράσουμε: Η κ. Γεννηματά «δεσμεύεται» ότι θα παραμείνει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση ένας τίτλος άνευ περιεχομένου, αφού - κατά τη γνώμη της - οι αρμοδιότητες δεν έχουν καμία σημασία...

β) «Να διαμορφώνουμε ενεργητικά το πλαίσιο διαλόγου με την Κεντρική Διοίκηση».

Δηλαδή; Δηλαδή, «δεσμεύεται» να λειτουργήσει - και μάλιστα «ενεργητικά» - ως ένα ακόμα κερασάκι της κυβέρνησης στο τραπέζι του λεγόμενου κοινωνικού διαλόγου, όπως το ζήσαμε, για παράδειγμα, στο θέμα του Ασφαλιστικού...

γ)«Ο ρόλος της (σ.σ.: της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης) δεν είναι από τη φύση του αντιπολιτευτικός. Το αντίθετο!».

Εδώ δε χρειάζεται να είσαι... Αϊνστάιν για να αντιληφθείς. Η κ. Γεννηματά «δεσμεύεται» να αποτελέσει την καλύτερη... συμπολίτευση της κυβέρνησης, αφού αποτάσσεται μετά βδελυγμίας τον αντιπολιτευτικό (δηλαδή, τον αγωνιστικό και διεκδικητικό) ρόλο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και εν προκειμένω ζητάει την ψήφο των Αθηναίων και των Πειραιωτών να την προσφέρει στον κ. Σημίτη, με την «κεντροαριστερή» παράκληση, να μην τον ενοχλούμε, κιόλας!

***

Είναι προφανές ότι το ΠΑΣΟΚ θέλει τις ψήφους που θα λάβουν οι εκλεκτοί του να τις εμφανίσει ως επιδοκιμασία της αντιλαϊκής κυβερνητικής ρότας. Οσο για τους δήμους και τις νομαρχίες που θα χάσει, θα επιχειρήσει - στο πλαίσιο της δικομματικής παράστασης με τη ΝΔ - να στρέψει την κουβέντα στην... «καταλληλότητα των προσώπων». Ξέρει φυσικά ότι και στην περίπτωση των δήμων και νομαρχιών που θα υπερισχύσει η ΝΔ, το κακό θα είναι μικρό, αφού και οι «αντίπαλοι» τον ίδιο «μονόδρομο» πρεσβεύουν και ουδέν πρόσκομμα για την κυβερνητική πολιτική.

Προεκλογικά, λοιπόν, καλούν το λαό να ξεχάσει ότι μετά τις εκλογές θα είναι πάλι εκείνος που θα κληθεί να πληρώσει το λογαριασμό. Μετά τις εκλογές, οι κάλπικες «διαχωριστικές γραμμές» θα έχουν ξεχαστεί. Τότε νομάρχες και δήμαρχοι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ θα καλούν από κοινού το λαό να πληρώσει για περισσότερα τέλη, για περισσότερα χαράτσια.

Γι' αυτό οι δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές δεν πρέπει να εξελιχτούν κομμένες και ραμμένες στα μέτρα των «ελεγχόμενων γκάλοπ». Μπορούν και πρέπει να λάβουν, πράγματι, χαρακτήρα δημοψηφίσματος. Ενα δημοψήφισμα, που θα στείλει σαφές μήνυμα καταδίκης της ΠΑΣΟΚικής και της Νεοδημοκρατικής συγκυβέρνησης, μέσα από την ενίσχυση των αριστερών, ριζοσπαστικών ψηφοδελτίων που στηρίζει το ΚΚΕ.


Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ