ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 29 Σεπτέμβρη 2002
Σελ. /32
Η πολλαπλή σημασία της γυναικείας ψήφου

Δεν είναι δυνατή η ανάπτυξη μιας κοινωνίας όταν οι δείκτες σε όλα τα επίπεδα της ζωής των γυναικών μετρούν αντίστροφα από τους δείκτες της επικοινωνιακής ικανότητας της κυβέρνησης
Δεν είναι δυνατή η ανάπτυξη μιας κοινωνίας όταν οι δείκτες σε όλα τα επίπεδα της ζωής των γυναικών μετρούν αντίστροφα από τους δείκτες της επικοινωνιακής ικανότητας της κυβέρνησης
Σε λίγες μέρες θα σταθούμε μπροστά στις κάλπες για να εκλέξουμε τους «άρχοντες», όπως συνηθίζεται να λέγεται, της Αυτοδιοίκησης.

Η ψήφος στις νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές -όπως η κάθε ψήφος- δεν μπορεί να αρχίζει με την επιλογή ενός ψηφοδελτίου και να τελειώνει με ένα σταυρό πάνω σ' αυτό. Από τη στιγμή που θα πέσει μέσα στην κάλπη το ψηφοδέλτιο, η όποια επιλογή έχει μέγιστη σημασία για τη ζωή του ψηφοφόρου, για όλα όσα τον ή την αφορούν στην καθημερινή του ζωή, για όλη την οικογένεια, τα παιδιά αν αυτά υπάρχουν, και το κυριότερο κανένα λάθος δεν αναγνωρίζεται μετά την απομάκρυνση από την κάλπη...

Αναμφισβήτητα οι εκλογές στις 13 του Οκτώβρη έχουν μεγάλη πολιτική σημασία και τα αποτελέσματα θα έχουν επίδραση και στις γενικότερες πολιτικές εξελίξεις.

Ας σταθούμε στην ψήφο των γυναικών, που αποκτά ιδιαίτερο βάρος στο εκλογικό αποτέλεσμα, όχι μόνο γιατί αριθμητικά είναι το μισό και πάνω του εκλογικού σώματος, αλλά γιατί οι γυναίκες αποτέλεσαν και αποτελούν τον κύριο δέκτη των πλαστών διλημμάτων και του αποπροσανατολισμού.

Η «συνταγή» καταγραμμένη από αιώνες: η εκάστοτε εκμεταλλευτική τάξη στην προσπάθειά της να αποκτά στηρίγματα και να διαιωνίζει την εκμετάλλευσή της μοιράζει έτσι τους ρόλους ανάμεσα στα δύο φύλα, ώστε οι γυναίκες να αποτελούν, ανάλογα με τις υπάρχουσες οικονομικές συνθήκες, όχι μόνο το φτηνό εργατικό δυναμικό, αλλά και το πιο ευάλωτο κοινωνικό κομμάτι στην αναπαραγωγή της «ιδεολογίας» της συναίνεσης, της κοινωνικής αδιαφορίας, της αποχής από τα κοινά.

Σήμερα όμως οι γυναίκες κατανοούν καλύτερα ότι χρησιμοποιήθηκαν σαν καύσιμο του τρένου προς την ΟΝΕ και το ΕΥΡΩ. Δεν είναι δυνατή η ανάπτυξη μιας κοινωνίας όταν οι δείκτες σε όλα τα επίπεδα της ζωής των γυναικών μετρούν αντίστροφα από τους δείκτες της επικοινωνιακής ικανότητας της κυβέρνησης.

Σήμερα, αυτές οι γυναίκες θα σταθούν μπροστά στην κάλπη με μια άλλη στάση, με μια άλλη αντίληψη γιατί η ίδια η ζωή τους επιβεβαιώνει ότι τα ψέματα τέλειωσαν.

Σήμερα, όση προσπάθεια και αν καταβάλλουν οι υποψήφιοι στις νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές που στηρίζονται από τους «διδύμους» της πολιτικής, για το γυναικείο εκλογικό σώμα έχουν τελειώσει τα ψέματα και δε θα μετρήσει η ωραία γραβάτα των παλαιότερων εποχών, η υπερκομματική ή η ανεξάρτητη κομματική ταυτότητα ή η παρότρυνση οι γυναίκες να ψηφίσουν γυναίκες για να λυθούν τα οξυμένα τους προβλήματα.

Η συνταξιούχα του ΙΚΑ, που τόσα χρόνια άκουγε ότι ανήκει στα «περήφανα γηρατειά», σήμερα τρέμει όταν έρχονται οι λογαριασμοί της ΔΕΗ και του ΟΤΕ γιατί δεν της μένουν ούτε για το γιαούρτι της. Της ζητούν να αλλάξει καταναλωτική συνείδηση, να μην αγοράζει τα ακριβά προϊόντα, όπως τον αστακό και το χαβιάρι και τα επώνυμα μοντελάκια, αλλά να κάνει έλεγχο αγοράς για τα φθηνότερα, ψάχνοντας γι' αυτά με το ποδήλατο που της παραχωρούν για να μην ρυπαίνει και το περιβάλλον με την κούρσα της...

Αυτή είναι η ίδια γυναίκα που αναγκάζεται να κρατάει τα εγγόνια της, γιατί ο παιδικός σταθμός της γειτονιάς έπαψε να είναι δημόσιος και δωρεάν, αλλά έγινε δημοτικός με ανταποδοτικά τέλη. Τρέμει μην αρρωστήσει και χρειαστεί νοσοκομείο και αποκλειστική νοσοκόμα και νοσηλεία στο σπίτι. Αυτή η γυναίκα θα σταθεί μπροστά στην κάλπη λιγότερο ευκολόπιστη, θυμωμένη και αποφασισμένη να κηρύξει το δικό της μποϊκοτάζ στα μεγάλα κομματικά μαγαζιά και στις ψεύτικες «πλαστικές» πραμάτειες τους που ευθύνονται για τη φτώχεια της.

Η άνεργη πενηντάρα, η νέα άνεργη κοπέλα, με ή χωρίς πτυχίο, εκείνη που δουλεύει με «μαύρη» εργασία ή η άλλη στα μεγάλα πολυεθνικά καταστήματα με ευέλικτο ωρομίσθιο και με πατίνια ή εκείνη που δουλεύει με το κομμάτι μπρος στη ραπτομηχανή ή στο κομπιούτερ, η μικρομάνα, η ανύπαντρη μητέρα... κατάλαβε, γιατί το βίωσε, ότι ο νομάρχης ή ο δήμαρχος δεν ήταν αμέτοχοι - αντίθετα ήταν οι εντολοδόχοι - σε όσα βάσανα της φόρτωσαν οι ευρωπαϊκές προοπτικές και οι «εκσυγχρονιστικές» κυβερνητικές πολιτικές. Είδε την κα Φώφη Γεννηματά να σηκώνει το χεράκι της και να λέει ΝΑΙ σε ΟΛΑ τα αντιλαϊκά νομοσχέδια της κυβέρνησης, που ανέτρεπαν τις εργασιακές σχέσεις, που κατεδάφισαν την Κοινωνική Ασφάλιση, που ιδιωτικοποίησαν τα κοινωνικά αγαθά της υγείας, της παιδείας, ακόμη και στο νομοσχέδιο που καθιέρωσε επάγγελμα την πορνεία, δίπλα στο σηκωμένο χεράκι και της κας Ντόρας Μπακογιάννη. Βλέπει καθημερινά να γίνεται πιο απειλητικό κάλεσμα της θυγατέρας της από τα ΜΜΕ στην πορνεία.

Η μητέρα που έχει το παιδί της μακριά από τα σύνορα της πατρίδας για ξένα συμφέροντα, στην ειρηνευτική δύναμη του ΝΑΤΟ στο Κόσσοβο ή στο Αφγανιστάν, θυμάται ότι ο κος Τζανετάκος, χειριζόμενος άριστα την ελληνική γλώσσα, ήταν υποστηρικτής των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ στο βρώμικο πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας.

Η γυναίκα της εργατικής οικογένειας που μαυροφορέθηκε από τα αλλεπάλληλα εργατικά ατυχήματα στα εργασιακά γκέτο ή από τις ναυτικές τραγωδίες του ΣΑΜΙΝΑ και τόσων άλλων δεν ανέχεται τον υποψήφιο κο Παπουτσή να της πουλάει «ασφάλεια» σε μια «όμορφη» πόλη και να ζητάει την ψήφο της.

Η μάνα, η γυναίκα, η αδελφή, η κόρη του κρεμασμένου ναυτεργάτη στους καταπέλτες των πλοίων ό,τι και να της πουν αυτοί που ποινικοποιούν τους εργατικούς αγώνες και έχουν μέχρι σήμερα επιστρατευμένους τους ναυτεργάτες, αναγνωρίζει στο ψηφοδέλτιο της ΝΑΣ εκείνους που ήταν δίπλα στους αγώνες και ξέρει καλά ότι θα είναι και αύριο.

Η γυναίκα των σεισμόπληκτων περιοχών όπου ζει, φροντίζει την οικογένειά της ακόμη μέσα στο κοντέινερ ή η γυναίκα που πλημμύρισε και καταστράφηκε το σπίτι και το βιος της τρεις φορές, γιατί τα τσουβάλια μπήκαν ή δεν μπήκαν στην ώρα τους, για να κρατήσουν στη θέση της την κοίτη του ποταμού στα σημεία που γίνονται τα μεγάλα «αναπτυξιακά έργα», δεν έχει άλλη αντοχή να περιμένει τα ψίχουλα της αποζημίωσής της και το κάλεσμα της τράπεζας για το δάνειο. Δεν έχει άλλη επιλογή από το να ενισχύσει το ψηφοδέλτιο που της εγγυάται ότι θα σταθεί δίπλα στους αγώνες της γι' αυτά που δικαιούται..

Η μητέρα που βλέπει το παιδί της στο λαβύρινθο της τοξικοεξάρτησης, ζητάει απεγνωσμένα από την πολιτεία να σταματήσει τη ναρκοκουλτούρα και τα θανάσιμα παιχνίδια με τα «σκληρά - μαλακά» ναρκωτικά, να προχωρήσει σε εκείνα τα μέτρα που θα εξαλείψουν τη ζήτηση, που θα θεραπεύουν και θα φροντίζουν υπεύθυνα την κοινωνική επανένταξη και δεν πείθεται από κανένα ακριβοπληρωμένο σποτ των υποψηφίων στην τηλεόραση.

Μένει μακριά από το πρόβλημά της η επιτυχία των Ολυμπιακών Αγώνων και η «εξάρθρωση» της «17 Νοέμβρη». Αντίθετα αντιλαμβάνεται ότι στο όνομα της «εξάρθρωσης» της τρομοκρατίας εξαρθρώνονται τα δημοκρατικά δικαιώματα και οι δημοκρατικές ελευθερίες του λαού μας.

Οι γυναίκες εργάζονται και παράγουν πλούτο με τις χαμηλότερες αμοιβές αντάμα με την πιο στυγνή τρομοκρατία στους χώρους δουλιάς, με τη μαύρη εργασία, με απλήρωτη εργασία σαν συμβοηθούντα και μη αμειβόμενα μέλη στις οικογενειακές επιχειρήσεις, γεννούν και μεγαλώνουν τους αυριανούς πολίτες, χωρίς την κοινωνική πολιτική που απαιτεί η κοινωνική αξία της μητρότητας.

Οι πολλές γυναίκες του λαού μας, οι γυναίκες της διπλής και τριπλής καταπίεσης και της υπερεκμετάλλευσης, σ' αυτές τις εκλογές μπορούν να χαλάσουν το παιχνίδι των δύο μονομάχων, που καραδοκούν να ανακράξουν με το κλείσιμο της κάλπης αν «μπλέδισε» ή «πρασίνισε» η Ελλάδα.

Η ψήφος που θα καταμετρηθεί στους πράσινους ή τους βένετους θα αποτελέσει, λένε, και πρόκριμα για τις βουλευτικές εκλογές, και το παιχνίδι θα συνεχίζεται με πιο σκληρό ροκ ενάντια στα συμφέροντα των εργαζομένων, εκπληρώνοντας τους στρατηγικούς στόχους του μεγάλου κεφαλαίου, σε εθνικό αλλά και σε διεθνικό επίπεδο.

Γι' αυτό οι γυναίκες των καταπιεσμένων λαϊκών στρωμάτων:

Θα καταδικάσουν τους υποψήφιους που προορίζονται για κυβερνητικοί υπάλληλοι, οι οποίοι θα προωθήσουν και θα υλοποιήσουν τα μελλούμενα αντιλαϊκά μέτρα. Αυτούς που λατρεύουν την «ελεύθερη» αγορά και τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, που προπαγανδίζουν τον εθελοντισμό, που υλοποιούν την ανατροπή των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, που συμπράττουν στην καταστροφή του περιβάλλοντος και στην παράδοσή του στο μεγάλο κεφάλαιο, που σιωπούν στην πολιτιστική υποβάθμιση, που δεν αντιδρούν στον κατήφορο της τηλεοπτικής χωματερής.

Η γυναικεία ψήφος στη «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία», στους αγωνιστικούς συνδυασμούς συμπαράταξης στους δήμους, έχει πολλαπλή σημασία:

  • Είναι ψήφος που μπορεί να σπάσει το φαύλο κύκλο που έχει εγκλωβίσει τη ζωή των γυναικών σε αδιέξοδα, που ποδηγετεί την ισοτιμία τους, που τις γυρίζει πίσω στους γυναικωνίτες της κοινωνίας.
  • Είναι ψήφος καταδίκης και μποϊκοτάζ στις παραπλανητικές πραμάτειες που πουλάνε τα δύο μεγάλα κομματικά μαγαζιά και τα παραμάγαζά τους.
  • Είναι η μόνη ψήφος που «θα πιάσει τόπο» την επομένη των εκλογών αφού θα ενισχύσει τις δυνάμεις εκείνες που δεν πειθαρχούν στην πολιτική που στρέφεται ενάντιά τους.
  • Είναι ψήφος εγγύησης και ελπίδας γιατί η ΝΑΣ θα αγωνίζεται μαζί τους για όλα τα χρωστούμενα των σύγχρονων αναγκών και για την αναχαίτιση και την ανατροπή αυτής της πολιτικής.
  • Είναι ψήφος κόντρα στο συμβιβασμό, στη συναίνεση και στη μοιρολατρία γι' αυτό αποτελεί και την καλύτερη διαπαιδαγώγηση των παιδιών της οικογένειας μέσα σ' αυτούς τους καιρούς της απαξίας των αγώνων για κατακτήσεις και δικαιώματα, του ευτελισμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Της
Καλλιόπης ΚΑΡΑΚΑΣΗ - ΜΠΟΥΝΤΟΥΡΟΓΛΟΥ*
*Η Καλλιόπη Καρακάση -Μπουντούρογλου είναι πρόεδρος της ΟΓΕ, υποψήφια νομαρχιακή σύμβουλος Αθήνας με το ψηφοδέλτιο της ΝΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ