ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Σεπτέμβρη 2002
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Μαζική εξόρμηση και συλλαλητήρια

Motion Team

Χαρακτήρα πανεξόρμησης για την προπαγάνδιση του παλλαϊκού συλλαλητηρίου αντίστασης το Σάββατο 7 του Σεπτέμβρη στην πλατεία της ΧΑΝΘ είχε η πικετοφορία, που έγινε χτες βράδυ στη Θεσσαλονίκη ενάντια στην πολιτική της ακρίβειας.

Εκατοντάδες εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι και νέοι διαδήλωσαν την απόφασή τους να μποϊκοτάρουν συνολικά την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική, που χτυπά το εισόδημα και τα δικαιώματα του εργαζόμενου λαού.

Η πορεία ξεκίνησε από το άγαλμα του Βενιζέλου στην Εγνατία και διέσχισε τους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Την αγορά της Θεσσαλονίκης, Ι. Δραγούμη, Ερμού, Αγίας Σοφίας και πάει λέγοντας. Σε κάθε τετράγωνο, σε όλη τη διαδρομή της πορείας, οι νεολαίοι με την ντουντούκα σάλπιζαν το κάλεσμα αντίστασης: «Αυτή η πολιτική η αντιλαϊκή, με αγώνες ταξικούς θα ανατραπεί».

Οι νέοι του ΠΑΜΕ μοίραζαν την προκήρυξη στους πολίτες που κοιτούσαν από το πεζοδρόμιο. Ούτε μια προκήρυξη δεν πήγε χαμένη. Ολοι έπαιρναν το ενημερωτικό υλικό. Το αναζητούσαν οι ίδιοι. Διάβαζαν με προσοχή. Και δεν ήταν λίγοι αυτοί που εντάχθηκαν στην πορεία. Που ένωσαν τη φωνή τους μαζί με τους υπόλοιπους διαδηλωτές. Το σύνθημα γίνεται συνείδηση: «Ακρίβεια, ανεργία, πληθωρισμός, αυτός είναι ο εκσυγχρονισμός». Και η προοπτική αναγνωρίζεται ολοένα και πιο καθαρά: «Με το ΠΑΜΕ μια γροθιά, στον αγώνα η εργατιά».

Στη συγκέντρωση που προηγήθηκε στο άγαλμα του Βενιζέλου, μίλησε ο Θ. Κυριακίδης, στέλεχος του ΠΑΜΕ και γραμματέας του ΕΚΘ. «Εμείς δεν απέχουμε, συμμετέχουμε. Μποϊκοτάρουμε την κυβερνητική πολιτική, τις συμφωνίες με τον ΣΕΒ, τις συμβάσεις φτώχειας. Και αναπτύσσουμε το δικό μας πλατύ λαϊκό μέτωπο πάλης των μισθωτών, των ανέργων, των συνταξιούχων, των μικρομεσαίων αγροτών, των μικρομεσαίων επαγγελματιών», είπε.

Σε άλλες πόλεις

Με συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και πικετοφορίες που οργάνωσε το ΠΑΜΕ εκφράστηκε και σε άλλες πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης η καταδίκη του λαού ενάντια στην πολιτική της ακρίβειας.

Στην Αλεξανδρούπολη οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν μπροστά στο Δημαρχείο και στη συνέχεια πραγματοποίησαν στους κεντρικούς δρόμους μαχητική πορεία.

Συγκεντρώσεις έγιναν στην Κοζάνη και στην Πτολεμαΐδα. Στην Καβάλα ο υποψήφιος δήμαρχος Βασίλης Λιόγκαρης και ο υποψήφιος νομάρχης Δημ. Ζαχαριάδης, συνοδευόμενοι από συνδικαλιστές και φίλους των παρατάξεών τους, μίλησαν σε συγκεντρώσεις εργαζομένων στην Υδρευση, στο εργοστάσιο «Δελφίνι», στα ΕΛΤΑ, στο ΙΚΑ και στον ΟΤΕ. Τέλος, στην Ξάνθη συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ και νεολαίοι μοίρασαν υλικό στο Εργοστάσιο Ζαχάρεως και στο εργοστάσιο ΚΟΜΟΤΕΞ, ενώ το απόγευμα πραγματοποίησαν πικετοφορία στο κέντρο της πόλης.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Τρέμουν το μποϊκοτάζ στην πολιτική τους

Eurokinissi

Την ώρα που τα πλατιά λαϊκά στρώματα χτες διαδήλωναν ενάντια στην κυβερνητική πολιτική που αφανίζει τα λαϊκά εισοδήματα, επιβάλλοντας και ανερχόμενες τσουχτερές ανατιμήσεις σε όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες, η κυβέρνηση και οι διάφορες καταναλωτικές οργανώσεις πλειοδοτούσαν στην εξαπάτηση του ελληνικού λαού. Η μεν πρώτη, διά των εκπροσώπων της, ξαναανακοίνωνε «μέτρα» για την πάταξη της αισχροκέρδειας και της δημοσιοποίησης στοιχείων που αποδεικνύουν ότι οι ανατιμήσεις στις ΔΕΚΟ δεν έχουν καμία επίπτωση στο εισόδημα των εργαζομένων, οι δε καταναλωτικές οργανώσεις (ΙΝΚΑ, Ενωση Καταναλωτών κ.ά.) σχεδόν πανηγύριζαν για την... επιτυχή(;) έκβαση του πολυθρύλητου μποϊκοτάζ. Και μπορεί στην πρώτη να καταλογίσουμε προθέσεις εξαπάτησης (διότι αυτός είναι ο ρόλος της) όμως, σε ό,τι αφορά τις δεύτερες, εύλογα είναι τα ερωτήματα που προκύπτουν από τη δημοσίευση νωρίς χτες το μεσημέρι ποσοστών από όλες τις περιφέρειες της χώρας, που «αποδείκνυαν» ότι ο τζίρος των καταστημάτων ήταν πεσμένος περίπου 70%.

Μακριά, λοιπόν, από τις πραγματικές αιτίες που προκαλούν τις ανατιμήσεις και χωρίς να είναι εφικτό να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για την επιτυχία του μποϊκοτάζ, ο ελληνικός λαός χτες δέχτηκε έναν άνευ προηγουμένου βομβαρδισμό πληροφοριών από τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, που μόνο με την ουσία του ζητήματος δεν είχαν σχέση. Την ίδια ώρα, εμβόλιμα, εκπρόσωποι της κυβέρνησης ανακοίνωναν την πρόθεση να λάβουν μέτρα που θα αποτρέπουν τις ανατιμήσεις. Π.χ. παράγοντες του αρμόδιου υπουργείου Ανάπτυξης ανακοίνωναν 7 δήθεν μέτρα για την προστασία των καταναλωτών. Τα δήθεν μέτρα στοχεύουν αποκλειστικά στην παραπλάνηση της κοινής γνώμης, πολύ δε περισσότερο που οι κυβερνώντες δηλώνουν κατηγορηματικά ότι «η αγορά είναι ελεύθερη, αυτορρυθμίζεται και δεν επιδέχεται διαταγές».

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η κυβέρνηση θα... μεριμνήσει για τη βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, που σημαίνει ότι οι επιχειρηματίες θα ενισχυθούν ακόμα περισσότερο με ζεστό χρήμα και άλλες διευκολύνσεις. Κατά τα λοιπά, αστεία αν όχι προκλητική είναι η πρόθεση για τη σύσταση του περιβόητου «παρατηρητηρίου τιμών». Αυτό, όπως λένε οι εμπνευστές του, θα λειτουργεί με τον εξής τρόπο: Υπάλληλοι του υπουργείου Ανάπτυξης και των λοιπών ελεγκτικών μηχανισμών καθημερινά θα κάνουν τιμοληψίες από όλων των ειδών τα καταστήματα και θα δημοσιεύουν το εύρος των τιμών στα προϊόντα στο Ιντερνετ! Ετσι λοιπόν, κατά την άποψη των κυβερνώντων, ο καταναλωτής πριν βγει για ψώνια, θα ανατρέχει πρώτα στη σχετική ιστοσελίδα θα πληροφορείται για το πόσο κυμαίνεται η τιμή της ρέγκας π.χ. και μετά ενημερωμένος θα πηγαίνει στο σούπερ μάρκετ της γειτονιάς. Ας μείνει ασχολίαστο το γεγονός ότι «Ιντερνετ» διαθέτει το περίπου 10% των ελληνικού πληθυσμού. Τέτοια μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση!

Κατά τα λοιπά, οι ιδιωτικοποιημένες πλέον ΔΕΚΟ δε φέρουν καμία ευθύνη για την αφαίμαξη του ελληνικού λαού. Το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών και η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδος (ΕΣΥΕ) έδωσαν χτες στη δημοσιότητα πίνακα με τον οποίο «αποδεικνύουν» ότι οι ανατιμήσεις στις ΔΕΚΟ έχουν επίπτωση στον πληθωρισμό που ανέρχεται στο 0,07%. Ουδείς λόγος περί δημιουργικής λογιστικής! Οι πλέον πρόσφατες αυξήσεις έγιναν στα τιμολόγια της ΔΕΗ και ανέρχονται περίπου στο 4%. Αυτό μετράει στην τσέπη του καταναλωτή. Πόσο πιο ακριβά πληρώνει το ηλεκτρικό και όχι πόσο είναι η επίπτωση στο δείκτη του πληθωρισμού.

Η ΓΣΕΒΕΕ

Σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΒΕΕ σημειώνει ότι «η κυβέρνηση διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα επιχειρεί να ρίξει τα βάρη των ανατιμήσεων στους ΕΒΕ. Επιπλέον προσπαθεί να στρέψει την κοινή γνώμη κατά των ΕΒΕ μέσα από δήθεν ευαισθησία για τους καταναλωτές, ενώ εξωθεί τις καταναλωτικές οργανώσεις σε ένα γενικό και χωρίς διάκριση μποϊκοτάζ όλων των επιχειρήσεων. Η ΓΣΕΒΕΕ απορρίπτει το κυνήγι μαγισσών που έχει εξαπολυθεί για να ριχτούν τα βάρη στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με προβολή επιλεκτικών περιστατικών και επισημαίνει ότι οι ανατιμήσεις είναι αποτέλεσμα της ασκούμενης πολιτικής που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια».

Η ΓΣΕΒΕΕ σημειώνει τη μεγάλη της ανησυχία για την υποδαύλιση και από επίσημα κυβερνητικά χείλη κλίματος αντιπαράθεσης καταναλωτών και ΕΒΕ, τονίζοντας ότι στην «πραγματικότητα αυτό που πρέπει να μποϊκοτάρουν οι καταναλωτές μαζί με τους ΕΒΕ είναι η κυβερνητική πολιτική». Συνεχίζοντας επισημαίνει ότι «αντί η κυβέρνηση να εντάξει σε ένα θεσμικό πλαίσιο ανάπτυξης, προώθησης της καινοτομίας των συνεταιρισμών, της κοινοπραξίας και συνεργασίας, για να είναι παραγωγικοί και ανταγωνιστικοί και να είναι παράγοντες συμπίεσης των τιμών, τους επιβάλλει διαρκώς νέα βάρη, βγάζοντάς τους στο περιθώριο. Από τηνάλλ εφαρμόζει επιλεκτικά τις αναπτυξιακές ενισχύσεις, τα προγράμματα και τα κίνητρα υπέρ των μεγάλων επιχειρήσεων».

Τέλος η ΓΣΕΒΕΕ θεωρεί ότι η σημειωθείσα ανακατανομή της αγοράς σε βάρος των ΜΜΕ και η κυριαρχία ολιγοπωλίων στην αγορά είναι η κύρια αιτία των ανατιμήσεων, χωρίς να παραβλέπονται και άλλοι λόγοι όπως οι καταστροφές στην αγροτική παραγωγή, η ασύδοτη δράση μεσαζόντων, η ανισοκατανομή του εισοδήματος.

Τέλος, όπως σημειώνεται και παραπάνω, δεν μπορούν να υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία για την αποχή από τις αγορές που πρότειναν κυβέρνηση και καταναλωτικές οργανώσεις. Εκπρόσωποι των εμποροϋπαλλήλων σημείωναν με δηλώσεις τους στο «Ρ» ότι η κίνηση στην αγορά αυτές τις μέρες δεν μπορεί να μετρηθεί με ευκολία επειδή οι περισσότεροι καταναλωτές επιστρέφοντας τις προηγούμενες μέρες από τις διακοπές τους έκαναν μαζικές αγορές προϊόντων. Βέβαια, όπως λένε και οι ίδιοι, «το κλίμα που δημιουργήθηκε τις τελευταίες μέρες επηρέασε ορισμένους καταναλωτές που απέφυγαν να κάνουν ψώνια, αλλά σε καθημερινά είδη όπως ψωμί, γάλα, τσιγάρα κλπ. η κατανάλωση ήταν στα κανονικά πλαίσια».


Σ. Ζ.

Πικετοφορίες κι άλλες εκδηλώσεις

Στους δρόμους βγήκαν οι εργαζόμενοι της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδος, ανταποκρινόμενοι στο αγωνιστικό κάλεσμα αντίστασης ενάντια στην ακρίβεια, τις ανατιμήσεις και τη λήστευση του εργατικού εισοδήματος.

Μαζική πικετοφορία διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν προχτές το απόγευμα οι κάτοικοι της Χίου, στην αγορά του νησιού, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ. Στην πικετοφορία συμμετείχαν εκπρόσωποι πρωτοβάθμιων σωματείων και τοπικοί φορείς.

Στα Γιάννενα πραγματοποιήθηκε πικετοφορία, που οργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών. Νωρίτερα, στη συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο, μίλησε ο πρόεδρος του σωματείου Οικοδόμων Νίκος Χρύσης, o οποίος αναφέρθηκε στα ζητήματα της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η πικετοφορία στον κεντρικό δρόμο της πόλης, για να καταλήξει στη Νομαρχία.

Αύριο, Πέμπτη το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου πραγματοποιεί συλλαλητήριο στις 8 το βράδυ.

Κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στην πικετοφορία, ενάντια στην ακρίβεια και την αισχροκέρδεια, που θα γίνει αύριο στο νησί απευθύνουν το Εργατικό Κέντρο της Μυτιλήνης και πρωτοβάθμια σωματεία του νησιού. Η πικετοφορία θα ξεκινήσει στις 7 μ.μ από το Εργατικό Κέντρο και θα καταλήξει στην αγορά της πόλης.

Σε Πάτρα, Πύργο, Καλαμάτα και Κόρινθο

Σε μαζικές διαδηλώσεις για τη διεκδίκηση ικανοποίησης όλων των αιτημάτων που αφορούν στην κάλυψη των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων εξελίχτηκαν τα χτεσινοβραδινά συλλαλητήρια ενάντια στην ακρίβεια και την αισχροκέρδεια που έγιναν σε πρωτεύουσες νομών στην Πελοπόννησο και συγκεκριμένα στην Πάτρα, στον Πύργο, στην Καλαμάτα και στην Κόρινθο.

Στην Πάτρα: Σε μαχητική διαδήλωση προχώρησαν εκατοντάδες εργαζόμενοι, νέοι και συνταξιούχοι και με προμετωπίδα το πανό του Συνδικάτου Οικοδόμων «Μποϊκοτάζ στην κυβερνητική πολιτική του Ευρώ και της ΟΝΕ», πορεύτηκαν στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, φωνάζοντας συνθήματα «εργάτες, αγρότες, φοιτητές με μέτωπο απαντάμε στις πολυεθνικές», «Στην αντιλαϊκή πολιτική, μποϊκοτάζ και πάλη ταξική».

Στον Πύργο: Κάτω από τη σκιά της δολοφονικής επίθεσης εναντίον της Νάντιας Λυμπεροπούλου - Καπαρέλη, υποψήφιας Νομαρχιακής Συμβούλου με τη ΝΑΣ Ηλείας και συζύγου του υποψήφιου δημάρχου με τη ΔΑΣ Πύργου Πέτρου Καπαρέλη, οι εργαζόμενοι στον Πύργο προχώρησαν σε δυναμική πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, φωνάζοντας συνθήματα εναντίον του συνόλου της κυβερνητικής πολιτικής.

Στην Καλαμάτα: «Εργάτη πολέμα σου πίνουνε το αίμα». Αυτό ήταν το βασικό σύνθημα που αντέταξαν στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ οι εργαζόμενοι και οι νεολαίοι του νομού, σε μαχητική πορεία που έγινε στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Στην Κόρινθο: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας που συνοδεύτηκε από εξόρμηση με υλικό του ΠΑΜΕ και της ΔΑΣ Κορίνθου ενάντια στην κυβερνητική πολιτική που είναι υπεύθυνη για την υποβάθμιση της ζωής της εργατικής τάξης, έγινε χτες το βράδυ στα Περιβολάκια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ