ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Σεπτέμβρη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ενημερωτική αναμένεται η αυριανή συνάντηση στο Παρίσι

Ο Πρόεδρος Κληρίδης δεν αναμένει την υποβολή σχεδίου λύσης του Κυπριακού από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, ενώ αποκλείει και το ενδεχόμενο να υποβληθούν προφορικές εισηγήσεις.

Αναχωρώντας χτες το πρωί για το Παρίσι, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι, σύμφωνα με την πληροφόρηση που έχει, στόχος του Κόφι Ανάν είναι να ακούσει και τις δύο πλευρές, προκειμένου να εκτιμήσει πού βρίσκονται οι δυσκολίες για λύση του Κυπριακού.

Ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ακόμη ότι ο Κόφι Ανάν θα έχει αύριο Παρασκευή χωριστές συναντήσεις μαζί του και με τον Ραούφ Ντενκτάς και στη συνέχεια θα γίνει κοινή συνάντηση, παρουσία και του ειδικού συμβούλου του Αλβαρο ντε Σότο. Από το Παρίσι ο Κόφι Ανάν θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη και θα ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Ο Πρόεδρος Κληρίδης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Κοπεγχάγη να οριστεί ημερομηνία για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την Τουρκία, αλλά υπό τον όρο ότι θα εκπληρώσει κάποιες υποχρεώσεις. Στο θέμα αυτό, είπε ο Γλ. Κληρίδης, η Κύπρος δεν έχει λόγο και δε θα ερωτηθεί.

Σε ερώτηση αν μεταξύ των όρων που πρέπει να εκπληρώσει η Τουρκία είναι και η λύση του Κυπριακού, ο Πρόεδρος Κληρίδης απάντησε: «Νομίζω ναι». Εξάλλου, κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Αμερικανού ειδικού συντονιστή για το Κυπριακό, Τόμας Γουέτσον, ότι αν δε λυθεί το Κυπριακό μέχρι τη λήψη της απόφασης για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να αναζητηθούν εναλλακτικές λύσεις, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι στις συνομιλίες που είχε με τον Αμερικανό επίσημο δεν υποβλήθηκε καμιά εισήγηση και δεν έγινε συζήτηση για οποιαδήποτε εναλλακτική λύση στα βασικά θέματα που συνθέτουν το Κυπριακό. Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση Ντενκτάς ότι αν λυθεί το θέμα της ιθαγένειας, θα λυθεί και το θέμα της κυριαρχίας, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι αυτό είναι φυσικό, αφού η διευθέτηση του θέματος αυτού διαλαμβάνει και το θέμα της έκδοσης διαβατηρίων.

Εξάλλου, ερωτηθείς αν υπάρχει περίπτωση τα δύο συστατικά μέρη που θα συνθέτουν το κυπριακό κράτος να έχουν το δικαίωμα παραχώρησης της ιθαγένειας, διευκρίνισε ότι ακόμα και στην περίπτωση της Ελβετίας, την οποία επικαλούνται οι Τούρκοι, τα διαβατήρια δεν τα εκδίδουν τα καντόνια αλλά η κεντρική κυβέρνηση. Είπε, επίσης, ότι στις συνομιλίες συζητείται και το βελγικό μοντέλο λύσης.

Δηλώσεις του Τ. Γουέτσον

Ο Αμερικανός ειδικός συντονιστής για το Κυπριακό, Τόμας Γουέτσον, δήλωσε ότι οι επαφές του στην Κύπρο έχουν στόχο την επιτάχυνση της διαδικασίας για λύση του Κυπριακού.

Μιλώντας ύστερα από συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη, ο Τ. Γουέτσον χαρακτήρισε πολύ καλές τις συναντήσεις που είχε με τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Ραούφ Ντενκτάς.

Σε ερώτηση τι εννοούσε όταν δήλωνε στην Αθήνα πως σε περίπτωση μη επίτευξης προόδου θα εξεταστούν και άλλες μέθοδοι, ο Τ. Γουέτσον απάντησε ότι είναι καλύτερα να μείνει η διαδικασία στο πλαίσιο των καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, και γι' αυτό το λόγο, αν η διαδικασία δεν επιτύχει, θα πρέπει να εξεταστούν και άλλες μέθοδοι, αλλά στα πλαίσια των καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα.

Οσον αφορά στην κυριαρχία, ανέφερε ότι είναι ένα από τα σημαντικά ζητήματα, που θα πρέπει ωστόσο να επιλυθεί. Είπε ακόμα ότι υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις και ότι δεν είναι πρόβλημα που θα λυθεί στα πλαίσια δημόσιων δηλώσεων.

Η συνάντηση Γ. Παπανδρέου - Κ. Ανάν

Συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, διάρκειας μισής περίπου ώρας, είχε χτες το πρωί στο Γιοχάνεσμπουργκ στο περιθώριο της Διάσκεψης Κορυφής για το Περιβάλλον ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου. Το βασικό θέμα των συζητήσεων ήταν το Κυπριακό ενόψει και της αυριανής συνάντησης του Γενικού Γραμματέα με τους Γλ. Κληρίδη και Ρ. Ντενκτάς, στο Παρίσι.

Σύμφωνα με αρμόδιες διπλωματικές πηγές, στη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών ο Κ. Ανάν επισήμανε ότι βασικός στόχος της συνάντησης της Παρασκευής είναι να διατηρηθεί «ζωντανό» το momentum των απευθείας διαπραγματεύσεων και να δοθεί μια νέα δυναμική στην όλη διαδικασία. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Γενικός Γραμματέας δεν πρόκειται να υποβάλει στη φάση αυτή ένα συνολικό σχέδιο επίλυσης του Κυπριακού διότι αφ' ενός επιθυμεί να αξιολογήσει τα συμπεράσματα της συνάντησης του Παρισιού, αλλά και λόγω της ιδιαίτερα δύσκολης προεκλογικής συγκυρίας στην Τουρκία, η οποία δεν επιτρέπει ουσιαστικές εξελίξεις. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στην εποικοδομητική στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς και τόνισε την ανάγκη να υπάρξουν ουσιαστικά βήματα και από την πλευρά των Τουρκοκυπρίων και της Τουρκίας.

Τόσο ο ίδιος όσο και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ συμφώνησαν ωστόσο ότι θα πρέπει να επιδειχτεί ιδιαίτερη προσοχή ώστε να μην αναδειχτεί το Κυπριακό σε μείζον θέμα προεκλογικής αντιπαράθεσης μεταξύ των κομμάτων στην Τουρκία, διότι αυτό θα δημιουργήσει πόλωση, με κίνδυνο να ενισχυθούν περαιτέρω οι εθνικιστικές θέσεις. Ο Γ. Παπανδρέου επισήμανε παράλληλα στον Κ. Ανάν ότι η διαδικασία ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ προχωρεί κανονικά με ορίζοντα τη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης και παράλληλα επανέλαβε ότι η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ειλικρινώς την ενίσχυση της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας και θεωρεί ότι πρέπει να μείνει ανοιχτό το θέμα της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Στην «κυριαρχία» τους επιμένουν οι Τουρκοκύπριοι

Την εκτίμηση ότι η Κύπρος βρίσκεται σε ίση απόσταση τόσο από τον πόλεμο όσο και από την ειρήνη, διατυπώνει χτες σε πρωτοσέλιδο θέμα της η εθνικιστική τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Κίπρισλι».

Κάτω από τον ολοσέλιδο τίτλο «Πόλεμος και ειρήνη», η εφημερίδα γράφει ότι «ή θα γίνει αποδεκτή η "κυριαρχία" των Τουρκοκυπρίων και θα οδηγηθούμε σε ειρήνη ή θα προκληθεί μεγάλη κρίση, που θα αναστατώσει την ΕΕ και το ΝΑΤΟ». «Στην κρίση αυτή», γράφει η «Κίπρισλι», «οι στρατιωτικές ισορροπίες είναι υπέρ της Τουρκίας, ενώ οι πολιτικές εναντίον της». Σε έναν από τους υποτίτλους της, η εφημερίδα γράφει πως «τα πάντα εξαρτώνται από την αποδοχή εκ μέρους των Ελληνοκυπρίων της "κυριαρχίας" μας». Η «Κίπρισλι» υπενθυμίζει τις τουρκικές απειλές για «αντίδραση χωρίς περιορισμούς» στην περίπτωση ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ χωρίς τη συγκατάθεση της Τουρκίας και παραθέτει τις απειλές του κατοχικού ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς ότι οι συνομιλίες θα διακοπούν στην περίπτωση έγκρισης της ένταξης.

Διαφωνούν με την ιδέα της προσάρτησης Τούρκοι εμπειρογνώμονες

Τούρκοι εμπειρογνώμονες χαρακτηρίζουν «τρέλα» την ιδέα της προσάρτησης της λεγόμενης ΤΔΒΚ, αν η Κυπριακή Δημοκρατία ενταχθεί στην ΕΕ χωρίς την προηγούμενη λύση του Κυπριακού.

Ο πρώην πρέσβης Γιαλίμ Εράλπ τόνισε πως δεν μπορεί να τεθεί θέμα προσάρτησης του κατεχόμενου τμήματος της Κύπρου από την Τουρκία και ότι η ιδέα αυτή δεν μπορεί να στηριχτεί σε κάποια λογική.

Ο Γ. Εράλπ τόνισε ότι η Τουρκία ενδέχεται να ακολουθεί μία τέτοια τακτική, ίσως για να εξασφαλίσει ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων από την ΕΕ, αλλά ακόμη και στην πιο αρνητική για την Τουρκία περίπτωση δεν μπορεί να τεθεί θέμα προσάρτησης των κατεχομένων.

«Δε γίνεται προσάρτηση. Στην καλύτερη περίπτωση, όπως στην Ινδία και το Νεπάλ, μπορεί η Τουρκία να εξασφαλίσει τον έλεγχο όσον αφορά τις εξωτερικές σχέσεις και την άμυνα», σημείωσε ο Γ. Εράλπ και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Η Τουρκία σε κάθε περίοδο καταφεύγει σε τέτοιου είδους τακτικές, αλλά τελικά τα κάνει θάλασσα».

Και ο καθηγητής της Σχολής Πολιτικών Επιστημών της Αγκυρας, Χασάν Κιονί, εκτιμά ότι «η προσάρτηση θα είναι καταστροφή». Η Τουρκία δε θα αποφασίσει τελικά την προσάρτηση του κατεχόμενου τμήματος της Κύπρου, εκτιμά ο καθηγητής.

Ο Χ. Κιονί τόνισε ότι η Τουρκία καταφεύγει σ' αυτή την τακτική, για να μην της ζητούνται περαιτέρω παραχωρήσεις.

Ο Χ. Κιονί υποστήριξε ότι στην περίπτωση της ένταξης της «Νότιας Κύπρου» στην ΕΕ, «μέχρι να γίνει μέλος η Τουρκία οι νόμοι της ΕΕ θα εφαρμοστούν μόνο στο Νότο και όταν γίνει μέλος η Τουρκία θα αρχίσουν να εφαρμόζονται οι νόμοι αυτοί και στην ΤΔΒΚ».

Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Εκθέσεις «ιδεών» και εκ-θεμάτων

Μεθαύριο, λοιπόν, (7/9/02) «παιανιζούσης της μουσικής», όπως έγραφε παλιός συνάδελφος, και σε «διατεταγμένη» παράταξη, όπως και τα ετερόκλιτα εκθέματα της Εκθεσης Θεσσαλονίκης, θ' ακουστούν τα «ετερόκλιτα», και διαρρεύσαντα ήδη, των πρωθυπουργικών επαγγελιών. Που συνοψίζονται στο αενάως επαναλαμβανόμενο: «Ζήσε μαύρε μου να φας τριφύλλι»...

Εκτός, όμως, από την επίσημη (παρά)-ταξη, λειτουργεί ένας λαός με δυναμική παρουσία, στην παραγωγή, το εμπόριο, τις τέχνες και τις επιστήμες, και διεκδικεί, συνεπώς, τα δικαιώματά του.

Ενας λαός, ανυπότακτος, που δεν υπνωτίζεται με επικοινωνιακές υποβολές και τη δημιουργία εξαρτημένων αντανακλαστικών αδράνειας, καθήλωσης, υποταγής και εγκαρτέρησης.

Ενας λαός αποφασισμένος να διεκδικήσει αυτό που του ανήκει και όχι τις πλανεύτρες «ποσοστώσεις» ελεημοσύνης. Οι διαπιστωμένες σοβαρές ανατιμήσεις, που συνοδεύουν τη νομισματική σύγκλιση, οι στρογγυλοποιήσεις και η ευθυγράμμιση προς το ευρωπαϊκό κεκτημένο, δηλαδή προς το κατεστημένο του παγκόσμιου και του ευρωπαϊκού κεφαλαίου, «ευθυγραμμίζονται» προς την ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική, που όπως «υπόσχεται» και η αξιωματική αντιπολίτευση θα την... ολοκληρώσει, θα την κάνει δηλαδή, ακόμη πιο «σφιχτή».

Οσα θα ακουστούν στη Θεσσαλονίκη, ως ανεκτέλεστες υποχρεώσεις, σημαίνουν το δεύτερο κύμα της περιοριστικής οικονομικής πολιτικής, όπως αφήνεται να υπονοηθεί -ως προετοιμασία διαρροών- για το νέο προϋπολογισμό, αλλά και από τις πρόσφατες δηλώσεις του εκπροσώπου του Κεντρικού Πιστωτικού Ιδρύματος.

«Παιανιζούσης, λοιπόν, της μουσικής» θα ακολουθήσουν οι πομφόλυγες, τα λόγια του αέρα και τα εξυπνακίστικα των βελτιωτικών επικοινωνιακών δηλώσεων που θίγουν, εκτός των άλλων, τη νοημοσύνη του λαού μας.

Αυτός ο λαός αποτελεί εγγύηση και ανάχωμα κατά της υποταγής στα σχέδια «δικών μας» και ξένων που παρεμβαίνουν βάναυσα, αμετανόητοι για το ΟΜΟΛΟΓΗΜΕΝΟ αμαρτωλό παρελθόν τους.


Του
Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ

Συγκέντρωση στη Θήβα

Η Κομματική Οργάνωση Θήβας του ΚΚΕ διοργανώνει σήμερα Πέμπτη, 5 Σεπτέμβρη, στις 8.30 μ.μ., στην κεντρική πλατεία της Θήβας, πολιτική συγκέντρωση με ομιλητή τον Στέφανο Λουκά, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στον τηλεοπτικό «902»

Παρακολουθήστε σήμερα στην τηλεόραση του «902»:

  • Στις 17.30 «Δημοτικές Εκλογές 2002», ο Γιάννης Χατζηγεωργίου φιλοξενεί τον υποψήφιο δήμαρχο Ζωγράφου και επικεφαλής της «Δημοτικής Πρωτοβουλίας», Νίκο Παπακωνσταντίνου.
  • Στις 22.00 «Αντιθέσεις». Ο Ανδρέας Θερμός συνομιλεί με τους καλεσμένους του για τις κινητοποιήσεις ενόψει της ΔΕΘ.
Κ. ΑΛΥΣΣΑΝΔΡΑΚΗΣ
Αμεση απελευθέρωση των δύο Τουρκοκύπριων δημοσιογράφων

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση προ ημερήσιας διάταξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Αλυσσανδράκης κατήγγειλε στο Σώμα ότι στις 8 Αυγούστου δύο Τουρκοκύπριοι δημοσιογράφοι της εφημερίδας που παλιότερα λεγόταν "Ευρούπα" και τώρα "Αφρικα", ο εκδότης της Sener Levent και ο Mentuh Ener, καταδικάστηκαν σε εξάμηνη φυλάκιση από παράνομο δικαστήριο στην κατεχόμενη Κύπρο με την κατηγορία της δήθεν προσβολής του κ. Ντενκτάς. Η ενέργεια αυτή επιβεβαιώνει για μια ακόμα φορά την κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το κατοχικό καθεστώς Ντενκτάς, ειδικότερα της ελευθερίας της έκφρασης και της ελευθερίας του Τύπου, κάτω από τα απαθή έως υποκριτικά βλέμματα των ισχυρών της Γης. Προφανής στόχος είναι να καταπνιγεί κάθε προοδευτική τουρκοκυπριακή φωνή που αντιτίθεται στην κατοχή και στα σχέδια διχοτόμησης της Κύπρου, κάτι που έχει ιδιαίτερη σημασία αυτή την περίοδο που το Κυπριακό βρίσκεται σε κρίσιμη φάση.

Εξάλλου, επισημαίνοντας ότι πέντε εκπαιδευτικοί δικάζονται επειδή συμμετείχαν σε διακοινοτική χορωδία που έδωσε παράσταση στην Ισταμπούλ, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ καταδίκασε με τον πιο έντονο τρόπο αυτές τις ενέργειες, ζητώντας από τον Πρόεδρο του Σώματος να ασκήσει την επιρροή του για την άμεση απελευθέρωση των δύο δημοσιογράφων.

Καλούνται για κατάταξη

Με Εγκύκλιο Διαταγή του υπουργού Εθνικής Αμυνας, καλούνται να καταταγούν στο Στρατό Ξηράς με την 2002 Ε/ΕΣΣΟ, από 23 Σεπτέμβρη μέχρι 26 Σεπτέμβρη 2002:

α. Οι στρατεύσιμοι κλάσης 2004 (έτος γέννησης 1983) των νομών Γρεβενών, Κιλκίς, Λασιθίου, Λευκάδας, Πιερίας, Ροδόπης (Δήμων Αιγείρου, Ιάσμου, Αρριανών, Σαπών, και Φιλλύρας) και Χίου.

β. Οι στρατεύσιμοι κλάσεων 1979 έως και 2003 (έτη γέννησης 1958 έως και 1982), από όλους τους νομούς και από την κλάση 2004 (έτος γέννησης 1983) των νομών που κλήθηκαν μέχρι σήμερα καθώς και τους καλούμενους με την παραπάνω υποπαράγραφο που υπέχουν υποχρέωση στράτευσης και είναι κατηγοριών πρώτης έως τέταρτης (Ι/1 έως και Ι/4), πλήρους ή μειωμένης θητείας, ανεξάρτητα αν έχουν τελειώσει ή όχι τη βασική ή ειδική εκπαίδευση και οι λόγοι της υποχρέωσής τους για κατάταξη δημιουργήθηκαν στο διάστημα από 11 Μάη 2002 μέχρι και 30 Ιούνη 2002.

Περισσότερες πληροφορίες για τα Κέντρα Κατάταξης, τις ακριβείς ημερομηνίες και τις υποχρεώσεις αυτών που καλούνται, παρέχονται από τα κατά τόπους Στρατολογικά Γραφεία.

Οι καλούμενοι κατά την κατάταξή τους να έχουν μαζί τους οπωσδήποτε το δελτίο της αστυνομικής τους ταυτότητας, το Σημείωμα Κατάταξης, το ατομικό Βιβλιάριο Νοσηλείας τους και ακτινογραφία θώρακα, που θα συνοδεύεται από γνωμάτευση ακτινολόγου ή πνευμονολόγου ιατρού, από οποιοδήποτε στρατιωτικό ή κρατικό νοσοκομείο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ