ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Σεπτέμβρη 2002
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΕΣΟΓΕΙΑ
Οικοδομήσιμα μόνο τα οικόπεδα πάνω από 20 στρέμματα

Το ΣτΕ έκρινε παράνομες τις περισσότερες διατάξεις του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος για τη χρήση γης και όρους δόμησης στην εκτός σχεδίου περιοχή των Μεσογείων

Το νέο αεροδρόμιο και η Αττική Οδός έχουν ως αποτέλεσμα την επιδίωξη των μεγάλων συμφερόντων να εκμεταλλευτούν και την τελευταία σπιθαμή αδόμητης γης
Το νέο αεροδρόμιο και η Αττική Οδός έχουν ως αποτέλεσμα την επιδίωξη των μεγάλων συμφερόντων να εκμεταλλευτούν και την τελευταία σπιθαμή αδόμητης γης
«Φρένο» στις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης για πλήρη οικοπεδοποίηση και τσιμεντοποίηση της περιοχής των Μεσογείων βάζει το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ). Το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος του ΥΠΕΧΩΔΕ για τις χρήσεις γης, τους όρους και περιορισμούς δόμησης στην εκτός σχεδίου και εκτός ορίων οικισμών πριν το 1923 περιοχή των Μεσογείων δεν «πέρασε» από το ΣτΕ και οι περισσότερες διατάξεις του κρίθηκαν παράνομες. Να σημειωθεί ότι η περιοχή αυτή εμπίπτει στη Ζώνη Οικιστικού Ελέγχου Αττικής.

Το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ, τουλάχιστον σ' αυτή τη φάση, έκλεισε το δρόμο για να οικοδομηθούν οικόπεδα κάτω των 20 στρεμμάτων που είναι εκτός σχεδίου. Το δικαστήριο δε δέχτηκε καμιά παρέκκλιση για τα κατώτατα όρια κατάτμησης των οικοπέδων που έχουν καθοριστεί στα 20 στρέμματα για την περιοχή της Αττικής και συνεπώς δεν είναι άρτια ούτε μπορούν να λάβουν οικοδομική άδεια.

Δηλαδή, η παρέκκλιση που προβλέπει το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για το χώρο του Αττικού Πάρκου (αρχαιολογικός χώρος), αντί για 20 στρέμματα - που προβλέπεται η αρτιότητα -να ισχύσουν τα 10 στρέμματα, από το δικαστήριο κρίθηκε μη νόμιμη.

Επίσης, παράνομη κρίθηκε και η παρέκκλιση που προέβλεπε τη μείωση της απόστασης από τα πλάγια όρια των οικοπέδων, όπου είναι δυνατή η κατασκευή κατοικιών. Να υπενθυμίσουμε ότι με το ισχύον καθεστώς η απόσταση αυτή ορίζεται στα 15 μέτρα, ενώ το Προεδρικό Διάταγμα σε ορισμένες περιπτώσεις μείωνε την απόσταση στα 7,5 μέτρα.

Επίσης στην απόφαση του ΣτΕ επισημαίνονται:

  • Οι βιομηχανικές, οι τουριστικές εγκαταστάσεις και οι εγκαταστάσεις εκπαίδευσης που λειτουργούν σήμερα νόμιμα στην ευρύτερη περιοχή των Μεσογείων, αλλά είναι εκτός των ειδικών περιοχών που καθορίζονται για τη λειτουργία τους, μέσα σε μια 12ετία θα πρέπει να μετεγκατασταθούν.
  • Παράνομες χαρακτηρίζονται και άλλες πολεοδομικές χρήσεις, όπως η λειτουργία και εγκατάσταση βιομηχανικών και βιοτεχνικών μονάδων προηγμένης τεχνολογίας, γραφείων, τραπεζών, ασφαλειών, κοινωφελών οργανισμών, επαγγελματικών εργαστηρίων, εμπορικών εκθέσεων κλπ., καθώς δεν περιέχονται στη Ζώνη Οικιστικού Ελέγχου (ΖΟΕ). Οι παραπάνω δραστηριότητες προβλέπονταν με το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος.
  • Παράνομος είναι ο περιορισμός της ζώνης προστασίας των ρεμάτων στα 50 μέτρα «εκατέρωθεν των αξόνων τους» και η εγκατάσταση δικτύων υποδομής, υδραυλικών και συγκοινωνιακών έργων κατά μήκος των ρεμάτων που υπάρχουν στα Μεσόγεια.
  • Παράνομη κρίθηκε η μάλλον φωτογραφική διάταξη για δυνατότητα αναθεώρησης των οικοδομικών αδειών που είχαν εκδοθεί πριν το συγκεκριμένο Προεδρικό Διάταγμα και επιτρέπουν τα κτίρια να ανεγείρονται με το παλαιό νομοθετικό καθεστώς.
  • Τέλος το ΣτΕ έκρινε ότι δεν μπορούν να κατασκευάζονται δημόσια και δημοτικά καθίσματα μέσα σε δασικές εκτάσεις (επιτρέπεται μόνο στα μη δασικά τμήματα), καθώς και η κατασκευή ταβερνών, εστιατορίων, αναψυκτηρίων ζαχαροπλαστείων και κέντρων διασκέδασης γύρω από τον αρχαιολογικό χώρο της Κορώνης.
Εκδηλώσεις αντιστασιακών

Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ, πραγματοποιούν την Κυριακή 15-9-02 τις παρακάτω αντιστασιακές εκδηλώσεις:

  • Χαϊδαρίου, προς τιμήν του Νίκου Πλουμπίδη εκδήλωση στον τόπο της εκτέλεσής του, στην περιοχή Δαφνίου (700 μέτρα από τη Μονή) στις 10.30 πμ. Τα Κεντρικά της ΠΕΑΕΑ δρομολογούν πούλμαν που θα αναχωρήσουν από την πλατεία Κάνιγγος στις 9 πμ. Δηλώσεις συμμετοχής στα τηλ: 010.82.34.296 και 010.88.31.368.
  • Δάφνης, προς τιμήν των 114 πατριωτών που εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους στις 9-8-1944. Η εκδήλωση θα γίνει στις 6.30 μμ στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης(Φάρος).
  • Λιβαδειάς, ο Δήμος Αράχοβας και οι συγγενείς των πεσόντων ΕΛΑΣιτών το Σεπτέμβρη του 1943, σε μάχη (στη θέση Σφάλας Αράχοβας) ενάντια σε γερμανικές στρατιωτικές δυνάμεις κατοχής, πραγματοποιούν εκδήλωση στη μνήμη τους στις 11 πμ. Από τη Λιβαδειά πούλμαν δρομολογούνται (δωρεάν) που θα ξεκινήσουν από την πλατεία Μπούζγου, για τον τόπο της εκδήλωσης.

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

Την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2002 τελούμε εξάμηνο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του πολυαγαπημένου μας πατέρα και παππού

ΓΕΩΡΓΙΟΥ Σ. ΣΤΑΥΡΙΝΑΔΗ

στον Ιερό Ναό Παναγίας Λέφαινας στην Ακαμάτρα Ικαρίας.

Τα παιδιά του: Στέλιος, Αναστασία, Βασιλεία. Τα εγγόνια του: Γιώργος, Μοσχούλα, Ερνέστο, Ηλέκτρα.

  • Στη μνήμη του προσφέρουμε στο ΚΚΕ 50 ευρώ.

ΠΕΝΘΟΣ

Τον πολυαγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα, παππού, αδελφό και θείο

ΝΙΚΟΛΑΟ ΣΑΒΒΑΤΙΑΝΟ

Ετών 75

εκηδεύσαμε χθες Δευτέρα 9-9-2002 από τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Ηλιουπόλεως.

Η σύζυγος: Μαρία. Τα παιδιά: Ευθυμία και Δημήτρης, Φωτεινή και Νίκος. Η εγγονή: Γιάσνα. Τα αδέλφια: Αφροδίτη, Ελένη, Βάσω και Βασίλης, Φωφώ, Ιουλία. Τα ανίψια. Οι λοιποί συγγενείς.


ΚΗΔΕΙΑ

Τον πολυαγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα, παππού, αδελφό και θείο

ΛΥΚΟΥΡΓΟ ΚΑΠΑΣΚΕΛΗ

Ετών 76

κηδεύουμε σήμερα Τρίτη 10-9-2002 και ώρα 4.30 μ.μ. από τον Ιερό Ναό του Κοιμητηρίου Αγ. Αναργύρων Αττικής.

Η σύζυγος: Βαρβάρα. Η κόρη: Ελένη. Οι εγγονές: Μιχαήλα, Βαρβάρα, Μάρθα. Ο αδελφός: Μιχάλης. Τα ανίψια. Οι λοιποί συγγενείς.


ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ

Ευχαριστώ τους γιατρούς του Κ.Υ. Νέας Μάκρης, Κουγιουμτζόγλου Ιωάννη, Βελισάριο, Δαρσακλή Γεώργιο και τη νοσηλεύτρια Ξένια. Είναι άξιοι συγχαρητηρίων.

ΔΕΛΛΙΔΟΥ ΕΛΛΗ


ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ

Αισθάνομαι την υποχρέωση να ευχαριστήσω και δημόσια τον γιατρό Ανθρωπο Σωτήρη Μπαράτση, που πριν λίγες μέρες με χειρούργησε στο θεραπευτήριο «Ευαγγελισμός» και ιδιαίτερα να τονίσω την εμπιστοσύνη και εκτίμηση που εμπνέει σε όλους τους ασθενείς.

Να ευχαριστήσω επιπλέον το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που μέσα σε δύσκολες συνθήκες προσπαθούν να προσφέρουν τα αυτονόητα.

ΝΤΕΠΥ ΤΣΑΚΙΡΟΓΛΟΥ

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΣ
Στάση εργασίας σήμερα

Δίωρη στάση εργασίας (13:00 - 15:00) πραγματοποιούν σήμερα οι εργαζόμενοι του Δήμου Αθηναίων, διεκδικώντας την καταβολή του λεγόμενου πριμ παραγωγικότητας.

Η κυβέρνηση όρισε το πριμ να δοθεί από τους δήμους. Η διοίκηση του δήμου σε συνεργασία με κάποιους συμβιβασμένους συνδικαλιστές κανονίζει να πληρωθούν τα πριμ μόνο της περιόδου 1993 - 1996 (15 δισ. δρχ.). Υπάρχουν όμως και τα περίπου 8 δισ. δρχ. της διετίας 1991 - 1992, που ζητούν οι υπόλοιποι εργαζόμενοι και δικαίως.

Από την πλευρά της διοίκησης υποστηρίζεται ότι το ποσό είναι μεγάλο και δεν μπορεί να βρει χρήματα. Οπως σημειώνουν, όμως, στη «Συμπαράταξη για την Αθήνα», το ποσό πρέπει να δοθεί ολόκληρο, καθώς είναι χρήματα των εργαζομένων που έχουν χάσει ήδη από την αξία τους λόγω πληθωρισμού. Οτι η διοίκηση του δήμου οφείλει να διεκδικήσει το σύνολο των χρημάτων αυτών από την κεντρική διοίκηση (υπάρχει μια πρώτη συμφωνία 7,5 δισ. δρχ. να έρθουν από τον κρατικό κορβανά). Οτι δεν μπορεί ο δήμος να φορτώνεται συνεχώς αρμοδιότητες και ευθύνες δίχως να παίρνει τους αντίστοιχους πόρους και μάλιστα να περικόπτει τις παροχές των εργαζομένων για να αντεπεξέλθει.

ΕΝΩΣΗ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ

ΨΗΦΙΣΜΑ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών έλαβε γνώση του θανάτου του

ΛΕΥΤΕΡΗ ΒΟΥΤΣΑ

εκδότη της εφημερίδας «Η ΑΥΓΗ» και επί σειρά ετών μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της Ενώσεως και

ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ

- Να εκπροσωπηθεί το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενώσεως στην κηδεία του.

- Να κατατεθεί στεφάνι επί της σορού του.

- Να δημοσιευτεί το Ψήφισμα αυτό στις εφημερίδες.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΠΑΝΟΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ

Αρχισε η νέα δίκη Λεσπέρογλου

Και πάλι στο εδώλιο του κατηγορουμένου οδηγήθηκε χτες ο Αβρ. Λεσπέρογλου, μετά την αναίρεση από τον Αρειο Πάγο της αθωωτικής απόφασης του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου για την απόπειρα ανθρωποκτονίας εναντίον του αστυφύλακα Γ. Ψαρουδάκη, τον Οκτώβρη του 1982 στα Εξάρχεια.

Ο Αβρ. Λεσπέρογλου έκανε λόγο για μεθοδεύσεις και ζήτησε από το δικαστήριο μια δίκαιη δίκη, αν αυτό μπορεί να γίνει στο γενικότερο περιβάλλον των ημερών και τις πιέσεις που ασκούν οι Αμερικάνοι και εγχώριοι παράγοντες για την καταδίκη του. Επίσης, αντέδρασε έντονα, όταν ο βασικός μάρτυρας Γ. Ψαρουδάκης, ερωτηθείς αν έχει ακούσει για ανάμειξη του κατηγορούμενου και σε άλλες παρόμοιες υποθέσεις, απάντησε ότι άκουσε για τους εμπρησμούς στον «Κατράντζο» και το «Μινιόν».

Στην κατάθεσή του ο Γ. Ψαρουδάκης ανέφερε ότι στο πρόσωπο του Αβρ. Λεσπέρογλου αναγνωρίζει το άτομο που τον πυροβόλησε, ενώ υποστήριξε ότι είχε πρόθεση να τον σκοτώσει. Ομως ο μάρτυρας υπέπεσε σε δύο αντιφάσεις σε σχέση με όσα είχε υποστηρίζει στο παρελθόν. Η πρώτη αφορά των αριθμό των δραστών. Στην προανάκριση είχε δηλώσει ότι ήταν δύο, ενώ χτες είπε ότι ήταν τρεις. Οταν κλήθηκε να απαντήσει ποιο από τα δύο ισχύει, απάντησε ότι «τα γεγονότα έχουν όπως τα κατέθεσα σήμερα». Η δεύτερη έχει σχέση με το κατηγορηματικό ύφος του μάρτυρα ότι ο Α. Λεσπέρογλου ήταν αυτός που τον πυροβόλησε. Στην προηγούμενη δίκη στο Εφετείο ο Γ. Ψαρουδάκης είχε δηλώσει ότι αφήνει μια μικρή αμφιβολία, ενώ χτες είπε ότι «ήταν λάθος εκείνη έκφραση και την αναιρεί».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ