ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Σεπτέμβρη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Νέα φόρμουλα λύσης στο προσκήνιο

Για φόρμουλα, που θα οδηγήσει το Κυπριακό σε πλαίσιο λύσης έως το Δεκέμβριο, γράφει η εθνικιστική τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Κιπρισλί».

Η συμφωνία, γράφει, θα προνοεί αναβολή της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και καθορισμό ημερομηνίας για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ενωση και καθορισμό ημερομηνίας για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία. Γράφει ακόμη ότι το πραγματικό πάρε-δώσε αρχίζει τώρα, με τον Αλβάρο ντε Σότο να εργάζεται σε εναλλακτικούς χάρτες, για παραχώρηση εδάφους, έναντι κυριαρχίας. Οι χάρτες, προσθέτει, πρέπει να ολοκληρωθούν έως τη συνάντηση της Νέας Υόρκης, στις τρεις Οκτωβρίου, και σε αυτούς καθορίζονται ξεκάθαρα κυρίαρχες περιοχές για την τουρκική πλευρά.

Η «Κιπρισλί» επικαλείται και βρετανικό σενάριο, σύμφωνα με το οποίο το πλαίσιο συμφωνίας και η ένταξη θα συζητηθούν ταυτοχρόνως και οι Τουρκοκύπριοι θα συμμετάσχουν στις ενταξιακές διαδικασίες.

Το Κυπριακό, καταλήγει, θα επιλυθεί σε διάστημα 18 μηνών, οπότε θα γίνει και η ένταξη της Κύπρου.

Εκτιμήσεις για τα αποτελέσματα της συνάντησης του Παρισιού

Διάφορες εκτιμήσεις και απόψεις προβάλλονται από τα πολιτικά κόμματα στην Κύπρο για τα αποτελέσματα των συνομιλιών στο Παρίσι, εν όψει και της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου στο τέλος της βδομάδας.

Αναμένεται ότι, πέραν της ενημέρωσης στην οποία θα προβεί ο Πρόεδρος Κληρίδης, τα κόμματα θα δώσουν ιδιαίτερη βαρύτητα στα θέματα που είχε επισημάνει ως τα πλέον δύσκολα στις διαπραγματεύσεις και ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, δηλαδή εκείνο της κυριαρχίας και της συνέχισης του κυπριακού κράτους ή της δημιουργίας νέου.

Τα θέματα αυτά προκαλούν αντιδράσεις και στο εσωτερικό.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ και πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε ότι στο θέμα της κυριαρχίας η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν έχει περιθώρια οποιασδήποτε υποχώρησης. Τα Ηνωμένα Εθνη, πρόσθεσε, έπρεπε να είχαν κάνει ξεκάθαρο στον Ντενκτάς ότι το θέμα αυτό δεν είναι διαπραγματεύσιμο, με βάση και τα ψηφίσματα του διεθνούς οργανισμού.

Ο Δημήτρης Χριστόφιας είπε ότι επιβεβαιώνεται ο ίδιος και το ΑΚΕΛ, που εκτιμούσαν ότι εκτυλίσσεται ένα σενάριο, το οποίο προβλέπει εντατικοποίηση των διαβουλεύσεων και των πιέσεων αυτό το διάστημα.

Σε ερώτηση αν υπάρχει ενδεχόμενο αναβολής των εκλογών, σε περίπτωση οποιουδήποτε σχεδίου λύσης ή κάποιας σημαντικής εξέλιξης, ο κύριος Χριστόφιας απάντησε ότι αυτό είναι εκτός συζήτησης.

Με τις εκλογές, είπε, διαφυλάσσουμε την ύπαρξη του κυπριακού κράτους, του οποίου επιδιώκουμε τη μετεξέλιξη και όχι την κατάργηση και την ίδρυση νέου κράτους. Ως εκ τούτου, πρόσθεσε, οι εκλογές είναι λειτουργία του κράτους και πρέπει να γίνουν.

Εξάλλου, ο πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών, Γιαννάκης Ομήρου, δήλωσε ότι μετά τη συνάντηση στο Παρίσι θα πρέπει να αναμένεται ότι θα επιδιωχτεί υποβολή ολοκληρωμένου σχεδίου λύσης του Κυπριακού από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

Το Δημοκρατικό Κόμμα απέφυγε να τοποθετηθεί επί των συνομιλιών στο Παρίσι, αναμένοντας επίσημη ενημέρωση από τον Πρόεδρο Κληρίδη

Στο μεταξύ, αύριο αρχίζει η νέα φάση των απ' ευθείας συνομιλιών, υπό το πρίσμα των συνομιλιών στο Παρίσι και της προτροπής του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για επικέντρωση στα δύσκολα θέματα και πραγματοποίηση προόδου μέχρι τις επόμενες προσωπικές συναντήσεις με τους δύο συνομιλητές στις 3 και 4 Οκτωβρίου, στη Νέα Υόρκη.

Εν όψει των συναντήσεων αυτών, σύμφωνα με δήλωση του πρεσβευτή της Ελλάδας Χρίστου Παναγόπουλου, ο Πρόεδρος Κληρίδης και ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης ενδέχεται να συναντηθούν, στις αρχές Οκτώβρη, πριν από τη μετάβαση του Προέδρου Κληρίδη στη Νέα Υόρκη.

Δηλώσεις Κασουλίδη

Η παράταση της θητείας του Προέδρου Κληρίδη δεν είναι θέμα, το οποίο μπορεί να συζητείται αυτή τη στιγμή τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης. Σε δηλώσεις χτες το απόγευμα στο αεροδρόμιο Λάρνακας, προτού αναχωρήσει για τη Νέα Υόρκη, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι είναι γελοίο να γίνονται συζητήσεις για τις οποίες, όπως είπε, δεν υπάρχει αντικείμενο, δεδομένου ότι βρισκόμαστε πολύ μακριά από λύση του Κυπριακού. Το Σύνταγμα, πρόσθεσε, υπάρχει και τηρείται από όλους και ιδιαίτερα από τον Πρόεδρο Κληρίδη.

Ο κύριος Κασουλίδης είπε ότι δεν μπορεί να αναμένει κανείς ιδέες και σχέδια από τη συνάντηση της τρίτης Οκτωβρίου στη Νέα Υόρκη και πρόσθεσε ότι είναι πρόωρο να προβλέψουμε τι θα γίνει μετά τις εκλογές στην Τουρκία, στις τρεις Νοεμβρίου.

Εξάλλου σχολιάζοντας τις προχθεσινές δηλώσεις Σημίτη είπε ότι είναι ένα μήνυμα αποφασιστικότητας της Ελλάδας ότι η επόμενη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα αρχίζει από την Κύπρο. Είναι, πρόσθεσε, η προειδοποίηση από τα πλέον επίσημα χείλη για το πως θα αντιμετωπίσει η Ελλάδα τις όποιες δυσκολίες παρουσιαστούν.

--

Συνάντηση ΚΚΕ - «Κομμουνιστικής Ανανέωσης»

Συνάντηση αντιπροσωπείας του ΚΚΕ με επικεφαλής την ΓΓ της ΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, τους Δ. Αρβανιτάκη μέλος του ΠΓ και Στέλιο Λάμπρου μέλος της ΚΕΟΕ, με αντιπροσωπεία της «Κομμουνιστικής Ανανέωσης» αποτελούμενη από τους Αλέκο Βερναδάκη, Αλέκα Ζορμπαλά και Τάκη Μαστρογιαννόπουλο, πραγματοποιήθηκε χτες, Δευτέρα.

Οι αντιπροσωπείες των δύο κομμάτων συζήτησαν σχετικά με τις πολιτικές εξελίξεις. Επαναβεβαίωσαν τη θέση τους να στηριχτούν στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές οι συνδυασμοί που αγωνίζονται για μια μαχητική και διεκδικητική Τοπική Αυτοδιοίκηση. Εκτιμούν ότι είναι αναγκαίο να δυναμώσει η πάλη του λαού για την υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, που δέχονται βάναυση επίθεση με αφορμή την υπόθεση της «17Ν».

Στα πλαίσια της «αντιτρομοκρατικής εκστρατείας», επιδιώκεται και η κατασυκοφάντηση των αγώνων, της ιστορίας και των παραδόσεων της Αριστεράς. Η όλη επιχείρηση εντάσσεται στα σχέδια της «νέας τάξης πραγμάτων», που επιχειρεί να καθυποτάξει λαούς, κινήματα και συνειδήσεις που εξακολουθούν να αντιστέκονται.

Οι δύο αντιπροσωπείες εξέφρασαν την αποφασιστικότητά τους να ενισχυθεί το μέτωπο των δυνάμεων που αντιστέκονται στην κυρίαρχη πολιτική και τη «νέα τάξη πραγμάτων».

Ομολογία για την «Κόκκινη Προβιά»

Την ύπαρξη της παραστρατιωτικής οργάνωσης «Κόκκινη Προβιά» παραδέχεται με επιστολή του που δημοσιεύτηκε το Σάββατο στην εφημερίδα «Καθημερινή» ο απόστρατος αντιστράτηγος Ιωάννης Μ. Ασλανίδης, ο οποίος αναφέρει ότι μετά το 1959 και για μερικά χρόνια συμμετείχε και ο ίδιος. Ωστόσο, εκφράζει την απορία του για τη χρήση του όρου «κόκκινη προβιά», καθώς όπως λέει επρόκειτο για ένα σχέδιο ανορθόδοξου πολέμου. «Η δημιουργία και οργάνωση, σημειώνει, από τον καιρό της ειρήνης τμημάτων Ανορθοδόξου Πολέμου αποσκοπούσε, ώστε τα τμήματα που θα δρούσαν στην κατεχόμενη από τον εχθρό Ελλάδα, να είναι ενιαία και να ελέγχονται από την επίσημη ελληνική κυβέρνηση». Βέβαια, παραδέχεται ότι τα τμήματα αυτά ήταν «τόσο εκπαιδευμένα ώστε ήταν έτοιμα να φέρουν εις πέρας οιανδήποτε αποστολή». Ενώ δεν αναφέρει τι αποστολές εκτέλεσαν και μέχρι πότε έδρασαν.

Εκδρομή της ΠΕΔΥΕ

Η Παναθηναϊκή Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΠΕΔΥΕ), διοργανώνει ημερήσια εκδρομή την Κυριακή, 29 Σεπτέμβρη στους Δελφούς και το Γαλαξίδι. Η αναχώρηση θα γίνει στις 7 το πρωί από την πλατεία Κάνιγγος. Για πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στα τηλέφωνα 010.3827303 και 010.3843444.

Στον τηλεοπτικό «902»

Παρακολουθήστε σήμερα στην τηλεόραση του «902»:

  • Στις 17.30 «Δημοτικές Εκλογές 2002». Ο Γιάννης Χατζηγεωργίου συνομιλεί με τον Παναγιώτη Τσουκαλά, υποψήφιο δήμαρχο Νέας Ιωνίας, με το συνδυασμό «Δημοκρατική Προοδευτική Ιωνία».
  • Στις 20.00 «Ματιές στον Κόσμο». Η Αννα Μπαλλή συνομιλεί με τον Δημήτρη Δήμου, αντιστράτηγο ε.α., αρχηγό ΓΕΕΦ και τον Παναγιώτη Γεωργιάδη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ με θέμα: «11η Σεπτέμβρη. Ενας χρόνος μετά». Στα πλαίσια της εκπομπής, θα μεταδοθεί με εικόνες το χρονικό της επίθεσης.
  • Στις 22.00 «Προεκτάσεις». Ο Κώστας Καραχάλιος φιλοξενεί σε μια ενδιαφέρουσα κουβέντα τους υποψήφιους προέδρους της Διευρυμένης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αθήνας - Πειραιά, Θανάση Παφίλη - «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία» και Γιάννη Τζαννετάκο - «Ελεύθερη Αυτοδιοίκηση Τώρα».
Συγκέντρωση στα Λουτρά Αιδηψού

Η Κομματική Οργάνωση Λουτρών Αιδηψού του ΚΚΕ διοργανώνει την Κυριακή, 15/9, στις 8 μ.μ., στην παραλία, ανοιχτή πολιτική συγκέντρωση με θέμα τις πολιτικές εξελίξεις, τις δημοτικές - νομαρχιακές εκλογές και τις θέσεις του ΚΚΕ. Ομιλητής θα είναι ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ