ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Σεπτέμβρη 2002
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Δολοφονούν με ευρωπαϊκά πρότυπα...

ΑΓΚΥΡΑ και ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.--

Αλλη μια γυναίκα πολιτική κρατούμενη, η 32χρονη Χατιζτέ Οζτούρκ, πέθανε χτες σε νοσοκομείο της Κωνσταντινούπολης. Σύμφωνα με την Ενωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Τουρκίας, είχε καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης πλέον των 12 ετών για τη συμμετοχή της στο Λαϊκό Επαναστατικό Απελευθερωτικό Κόμμα/ Μέτωπο (DHKP-C), και συμμετείχε στην απεργία πείνας μέχρι θανάτου, που έχει ξεκινήσει από τον Οκτώβριο του 2000, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επιβολή του νέου καθεστώτος απομόνωσης πρακτικά όλων των πολιτικών κρατουμένων.

Το Ασοσιέιτεντ Πρες μετέδωσε πως η Οζτούρκ μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο λόγω «της χειροτέρευσης της υγείας της», ωστόσο το πιθανότερο είναι ότι οι γιατροί του νοσοκομείου επιχείρησαν να την κρατήσουν στη ζωή διά της υποχρεωτικής σίτισης, μια πρακτική που οι απεργοί πείνας, οι δικηγόροι και οι συγγενείς τους θεωρούν βασανιστήριο.

Το Γαλλικό Πρακτορείο κάνει λόγο για συνολικώς 57 νεκρούς στην απεργία πείνας, ωστόσο ο πραγματικός απολογισμός πλησιάζει τα 100 θύματα. Η κυβέρνηση αποποιείται κάθε ευθύνης: οι νέες φυλακές με τα Λευκά Κελιά, λέει, «πληρούν τα ευρωπαϊκά πρότυπα». Οσο για τους Ευρωπαίους, όταν δε σιωπούν διακριτικά εκδηλώνουν την πλήρη υποστήριξή τους στην πολιτική της κυβέρνησης Μπουλέντ Ετζεβίτ, για τα «ανθρώπινα δικαιώματα».

Κυβερνητικός αλληλοσπαραγμός

Χτες στο μεταξύ προέκυψε νέα «φαγωμάρα» στους κόλπους της κυβέρνησης Ετζεβίτ, με τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Μεσούτ Γιλμάζ, ο οποίος εξέφρασε «αμφιβολίες για την επιβίωση της κυβέρνησης συνασπισμού», έως την 3η Νοεμβρίου, με αφορμή το ότι ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί κατέθεσε προσφυγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο επιδιώκοντας να ακυρώσει τις μεταρρυθμίσεις που αποφασίστηκαν με στόχο την ένταξη της χώρας στην ΕΕ.

Το ενδεχόμενο να διαλυθεί η κυβέρνηση είναι κάτι που θα ανέβαλλε ακόμη και τις εκλογές (!), όπως εκτιμούν αναλυτές, είτε «ανησυχώντας» είτε επιχαίροντας. Αφού, για να σχηματιστεί υπηρεσιακή κυβέρνηση έτσι όπως είναι τα πράγματα θα απαιτούνταν μήνες...

Ωστόσο ο Ετζεβίτ έδειξε να αποφεύγει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ίσως διαβλέποντας δόλο πίσω από την «ανησυχία» του εταίρου του: «το DSP θα συνεχίσει να αναλαμβάνει τις ευθύνες του μέσα στην κυβέρνηση... Οποιοσδήποτε βουλευτής ή ομάδα βουλευτών ή ακόμα αρχηγός κόμματος μπορεί να προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο. Ο Μεσούτ Γιλμάζ μεγαλοποίησε το θέμα».

ΔΙΚΗ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΣΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΧΑΓΗΣ
«Κλείνει» το πρώτο μέρος της δίκης...

ΧΑΓΗ.- Πέφτει σήμερα στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης η αυλαία του πρώτου μέρους της πολιτικής δίκης έναντι του πρώην προέδρου της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς αναφορικά με το κατηγορητήριο περί των ευθυνών του σε «ωμότητες» και άλλα τινά που διαπράχτηκαν στο Κοσσυφοπέδιο πριν και κατά τη διάρκεια των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών.

Ομως, η μαχητική στάση του Μιλόσεβιτς ιδιαίτερα κατά τη διαδικασία αντεξέτασης των περίπου 200 μαρτύρων κατηγορίας και η στρατηγική που ακολούθησε προκειμένου να καταδείξει - στους εθελοτυφλούντες - τον πολιτικό χαρακτήρα της εναντίον του δικαστικής πλεκτάνης, φαίνεται πως κάθε άλλο παρά ικανοποίηση προκαλεί στους εισαγγελείς του δικαστηρίου...

Και αυτό γιατί ελάχιστοι θα μπορούσαν, με συγκεκριμένα τεκμήρια, να διατυμπανίσουν πως το κατηγορητήριο αποδείχτηκε περίτρανα κατά τη διάρκεια των έξι μηνών από την έναρξη της δίκης του εκλεγμένου πολιτικού αρχηγού μιας χώρας που βομβαρδίστηκε ανηλεώς από το ΝΑΤΟ με το πρόσχημα της «προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων»!

Οι δε ελπίδες των εισαγγελέων πως θα προσεταιρίζονταν πρώην ανώτερους κυβερνητικούς και στρατιωτικούς αξιωματούχους για να καταθέσουν τα διαβόητα «εκ των έσω αδιάβλητα στοιχεία» κατά της πολιτικής που ακολούθησε ο πρώην πρόεδρος της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας στο Κοσσυφοπέδιο, αποδείχτηκαν, ως επί το πλείστον, φρούδες. Οι δε καταθέσεις των λιγοστών Σέρβων στρατιωτικών που κατέθεσαν έναντι του Μιλόσεβιτς με την ιδιότητα πως «γνώριζαν πράγματα» επειδή εξέτισαν στο Κοσσυφοπέδιο στρατιωτική θητεία το διάστημα 1998-99, δεν απέδειξαν το κατηγορητήριο περί των άνωθεν εντολών με σκοπό τη διάπραξη ωμοτήτων από τις σερβικές δυνάμεις σε βάρος Κοσσοβάρων Αλβανών «αμάχων». Και αυτό γιατί πολλοί εξ αυτών κατέθεταν «στοιχεία», τα οποία έκαιγαν το επόμενο λεπτό όταν βασιλικότεροι του βασιλέως «ομολογούσαν» πως δεν έβλεπαν ούτε έναν ένοπλο των αυτονομιστών του - συγκροτηθέντος απ' τη CIA και ευρωπαϊκές μυστικές υπηρεσίες - ΟΥΤΣΕΚΑ σε περιοχές -προπύργια της οργάνωσης...

Για παράδειγμα, χτες, ακόμη και ο συνήθως σαρκαστικός Βρετανός, προεδρεύων του δικαστικού σώματος, Ρίτσαρντ Μέι, αποδέχτηκε τον εύλογο χαρακτήρα του αιτήματος του Μιλόσεβιτς για κλήση της πρώην επικεφαλής εισαγγελέων του Δικαστηρίου της Χάγης, Λούιζ Αρμπουρ και συμμετοχή της στη διαδικασία αντεξέτασης επειδή πρότερα ο εκπρόσωπος της ενάγουσας αρχής διάβαζε στο δικαστήριο ποταμούς σελίδων της εισαγγελέα περί των λεγόμενων προειδοποιητικών επιστολών που απέστελνε στον πρώην πρόεδρο τάχα για να τον ενημερώσει «πως εάν συνέχιζε τις ωμότητες στο Κοσσυφοπέδιο θα αντιμετώπιζε δίωξη για εγκλήματα πολέμου»...

Πιθανότατα, ο ίδιος τραγέλαφος θα παιχτεί - μετά από ολιγοήμερη διακοπή - και κατά το δεύτερο μέρος της δίκης έναντι του Μιλόσεβιτς, αναφορικά με τις ευθύνες του στον πόλεμο, που τίναξε στον αέρα (στις αρχές μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του '90) την πρώην Γιουγκοσλαβία...

ΓΑΛΛΙΑ
Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών

Με τις βάρκες στους δρόμους...

Associated Press

Με τις βάρκες στους δρόμους...
ΝΙΜ.-

Τους 20 φτάνουν οι νεκροί από τις πλημμύρες που σάρωσαν περιοχές της Νότιας Γαλλίας. Ο αριθμός αυτός αναμένεται να μεγαλώσει κι άλλο καθώς, όπως δηλώνουν οι αρχές, εξακολουθούν να αγνοούνται ακόμα 12 άτομα.

Σύμφωνα με τις επίσημες πληροφορίες, σε μερικές περιοχές οι πλημμύρες είναι οι χειρότερες που έχουν σημειωθεί τα 44 τελευταία χρόνια, ενώ στην περιοχή της Γκαρ περίπου 60.000 σπίτια έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό και 150.000 χωρίς τηλέφωνο. Παράλληλα συνεχίζονται τα προβλήματα στις συγκοινωνίες, καθώς δύο κεντρικές αρτηρίες προς τις μεσογειακές ακτές της Γαλλίας έχουν κλείσει λόγω των νερών και οι αρχές συνιστούν στους πολίτες να αποφεύγουν τις οδικές μετακινήσεις. Την ίδια στιγμή προβλήματα υπάρχουν και στο σιδηροδρομικό δίκτυο, καθώς έχουν διακοπεί τα δρομολόγια του TGV (Τρένου Υψηλής Ταχύτητας) ανάμεσα στη Νιμ και στη Μασσαλία, αν και η γραμμή που ενώνει το Παρίσι με τη Μασσαλία άρχισε να επαναλειτουργεί.

Τις πληγείσες περιοχές επισκέφθηκε και ο πρωθυπουργός της χώρας Ζαν-Πιερ Ραφαρέν, ο οποίος και υποσχέθηκε πακέτο βοήθειας ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι δήλωσε ότι «οι Ευρωπαίοι πρέπει να αντιδρούν μαζί σε τέτοιες καταστροφές», γεγονός που σημαίνει ότι η Γαλλία ενδέχεται να λάβει οικονομική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ενωση, σε περίπτωση που τελικά προχωρήσει η σύσταση του Ταμείου Αντιμετώπισης Καταστροφών (με αρχικό αποθεματικό ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ) στις 30 Σεπτέμβρη σε συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

Πάντως τα χειρότερα δείχνουν να έχουν περάσει καθώς οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι τα νερά στις πλημμυρισμένες περιοχές θα αρχίσουν να υποχωρούν από σήμερα.

ΑΛΒΑΝΙΑ - ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Ο Στάινερ τους φέρνει «πιο κοντά»...

ΤΙΡΑΝΑ.--

Μπορεί ο ύπατος διοικητής του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο, Μίκαελ Στάινερ, να αποτρέπει το στήσιμο κάλπεων στην επαρχία για τις ανάγκες συμμετοχής της σερβικής κοινότητας στις σερβικές προεδρικές εκλογές της 29ης Σεπτέμβρη, με το πρόσχημα ότι κάτι τέτοιο «ανεβάζει το θερμόμετρο», εντούτοις, χτες ανακοίνωσε, μετά από συμφωνία με τις αλβανικές αρχές, τη διάνοιξη δύο νέων μεθοριακών διαβάσεων στην περιοχή Κούκες και την κατάργηση του τέλους (ύψους 42,5 ευρώ) για τους Αλβανούς που μεταβαίνουν στο Κοσσυφοπέδιο...

Δε θα δώσουμε στο Βελιγράδι εκλογικούς καταλόγους για τις σερβικές προεδρικές εκλογές και δε θα συνεργαστούμε στη διαδικασία οργάνωσης και διεξαγωγή τους στο Κοσσυφοπέδιο είπε ο Στάινερ, επικαλούμενος - τι άλλο; - «λόγους ασφαλείας»...

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Τοξική χημική απειλή από σύγκρουση τρένων

Δύο εμπορικές αμαξοστοιχίες συγκρούστηκαν τη Δευτέρα τα ξημερώματα κοντά στην πόλη Χάμελν, στο βόρειο κρατίδιο της Κάτω Σαξωνίας, με αποτέλεσμα να διαρρεύσουν τοξικά αέρια και να απομακρυνθούν προληπτικά 250 κάτοικοι από το κοντινό χωριό Μπαντ-Μίντερ. Κατά τη σύγκρουση τραυματίστηκαν και οι δύο μηχανοδηγοί.

Σύμφωνα με τις αρχές, η μία από τις δύο αμαξοστοιχίες είχε αρκετά βαγόνια φορτωμένα με το καρκινογόνο χημικό επιχλωρυδρίνη, που χρησιμοποιείται στις κόλλες και κατά τον εκτροχιασμό τα βαγόνια αυτά πήραν φωτιά και ένα εξερράγη με αποτέλεσμα να εκλυθούν τοξικά αέρια. Από χτες εμπειρογνώμονες προσπαθούν να περιορίσουν τη διαρροή των χημικών, ενώ οι κάτοικοι σε ακτίνα 25 χιλιομέτρων ενημερώθηκαν από το ραδιόφωνο ότι πρέπει να έχουν κλειστά τα παράθυρά τους. Παράλληλα πυροσβέστες που έσπευσαν στον τόπο του ατυχήματος προειδοποίησαν ότι υπάρχει ακόμη κίνδυνος να σημειωθούν εκρήξεις, 12 ώρες μετά τη σύγκρουση και την πυρκαγιά που ακολούθησε, ενώ δηλώνουν ότι «σίγουρα τα τοξικά έχουν μολύνει το έδαφος».

Ο τόπος του ατυχήματος έχει αποκλειστεί σε ακτίνα 100 μέτρων, ενώ ειδικοί προσπαθούν να διαπιστώσουν γιατί τα δύο τρένα κατευθύνονταν το ένα προς το άλλο πάνω στην ίδια σιδηροτροχιά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ