ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Σεπτέμβρη 2002
Σελ. /40
Πιο βαθιά στη βαρβαρότητα...

Ενα χρόνο μετά έχει δοθεί τέτοια ώθηση στα σχέδια για την εδραίωση της αυτοκρατορίας της «νέας τάξης», που μόνον ορισμένα «αρρωστημένα» μυαλά μπορούσαν πριν να φανταστούν στην Ουάσιγκτον

Του Τάσου Αναστασίου από τα «Νέα»
Του Τάσου Αναστασίου από τα «Νέα»
Κανένα από τα κρίσιμα ερωτήματα δεν έχει απαντηθεί ένα χρόνο μετά το δολοφονικό χτύπημα της 11ης του Σεπτέμβρη. Στο βαθύ σκοτάδι οι έρευνες για το ποιοι το έκαναν, ποιοι σχεδίασαν και υποστήριξαν ένα τέτοιας έκτασης εγχείρημα, γιατί οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ δεν το απέτρεψαν ενώ από παντού έφταναν πληροφορίες ότι επίκειται, πώς ο Οσάμα μπιν Λάντεν παραμένει ασύλληπτος, κ.ο.κ.

Μπορεί να μην υπάρχουν - ούτε περίμενε κανείς ότι θα υπάρξουν - απαντήσεις στα παραπάνω καυτά ερωτήματα, όμως τα πράγματα είναι πεντακάθαρα όσον αφορά στην εκμετάλλευση του χτυπήματος από την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Ενα χρόνο μετά έχει δοθεί τέτοια ώθηση στα σχέδια για την υλοποίηση των πλέον έξαλλων σχεδίων του ιμπεριαλισμού και την εδραίωση της αυτοκρατορίας της «νέας τάξης», που μόνον ορισμένα από τα πιο «αρρωστημένα» μυαλά θα μπορούσαν να φανταστούν στην Ουάσιγκτον...

Ο «πόλεμος κατά της τρομοκρατίας», που ξεκίνησε αμέσως μετά με σύνθημα «όποιος δεν είναι μαζί μας είναι εναντίον μας», απελευθέρωσε τις πλέον σκοτεινές και επιθετικές δυνάμεις του ιμπεριαλισμού. Η 11η του Σεπτέμβρη «νομιμοποίησε» το δόγμα του «προληπτικού πολέμου», την κατάργηση θεμελιωδών κανόνων του διεθνούς δικαίου, τη θεαματική αύξηση των πολεμικών δαπανών, την «αντιπυραυλική ασπίδα», τη θεσμοθέτηση και μαζικοποίηση του χαφιεδισμού, το άνοιγμα «Γκουαντανάμο», την επέμβαση στο Ιράκ, τον έλεγχο του πετρελαίου, κλπ., κλπ...

Η ανθρωπότητα, με λίγα λόγια, μετά την 11η του Σεπτέμβρη μπήκε πιο βαθιά στη βαρβαρότητα της «νέας τάξης», με την τρομοκρατία (ασφάλεια το λένε) να αποτελεί το σήμα κατατεθέν... Αν ψάξει κανείς λίγο καλύτερα θα διακρίνει την κοινή ρίζα στην επέλαση του ιμπεριαλισμού και στα εν ψυχρώ εγκλήματα σε βάρος της εργατικής τάξης της χώρας μας (εργατικά ατυχήματα τα λένε)...


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ
Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ


ΧΡΟΝΙΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΤΕΣΣΕΡΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ: «Οι κάτοικοι της Νέας Υόρκης με δύο μεγάλες αντιπροσωπευτικές εκδηλώσεις και πολλές άλλες μικρότερες θα τιμήσουν τα 2.819 θύματα του Κέντρου Παγκοσμίου Εμπορίου. Εναν χρόνο μετά, θυμούνται και ξαναζούν την τραγωδία της 11ης Σεπτεμβρίου. Τέσσερα είναι τα ερωτήματα που τους βασανίζουν: 1) Ποια είναι η αλήθεια για εκείνη την ημέρα; 2) Πότε, πού και πώς θα πραγματοποιηθεί νέο χτύπημα; 3) Με ποιους τρόπους θα καταπολεμηθεί αποτελεσματικά η τρομοκρατία; 4) Τι θα οικοδομηθεί στο χώρο των ερειπίων του Κέντρου Παγκοσμίου Εμπορίου;» (Π. Παναγιώτου - ΒΗΜΑ).

ΤΟ «ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ»: «Στον χρόνο που πέρασε, οι Αμερικανοί έμαθαν ότι η προσωπική τους ασφάλεια συνδέεται άμεσα με το ταλέντο τους να καταδίδουν τον γείτονά τους, την ίδια ώρα που οι αρχές, υπό την καθοδήγηση της αμερικανικής ηγεσίας, ανέκριναν με μυστικές διαδικασίες δεκάδες μελαψούς πολίτες, κάνοντας "τη δημοκρατία να πεθαίνει πίσω από τις κλειστές πόρτες", όπως σημείωσε στην ετυμηγορία του ο δικαστής του εφετείου στο Σινσινάτι, Ντέιμον Κιθ» (Ρίτσα Μασούρα -ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥΣ... «Αυτό που εμείς διδαχθήκαμε από την 11η Σεπτεμβρίου 2001 είναι πως ο εσωτερικός χαρακτήρας μακρινών καθεστώτων έχει γίνει υπόθεση ζωής και θανάτου για τους Αμερικανούς πολίτες» (ΓΟΥΟΛ ΣΤΡΙΤ ΤΖΕΡΝΑΛ - ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ).

ΝΕΑ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟΥ: «Η μεγαλύτερη και σοβαρότερη αιτία του σημερινού αντιαμερικανισμού είναι ότι εξαιτίας της ανασφάλειας που δημιούργησε η 11η Σεπτεμβρίου, καθώς και της ασύγκριτης στρατιωτικής υπεροχής που διαθέτουν σήμερα οι Ηνωμένες Πολιτείες, υπάρχει η βεβαιότης ότι βρισκόμαστε ενώπιον μιας νέας περιόδου αμερικανικού ιμπεριαλισμού. Στο επίκεντρο βέβαια βρίσκεται η αντιπαράθεση με το Ιράκ...» (ΦΑΪΝΑΝΣΙΑΛ ΤΑΪΜΣ - ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: «ΔΕΝΟΥΝ» 17Ν ΜΕ ΕΛΑ ΚΑΙ 1η ΜΑΗ.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΑΙΓΙΝΑΣ.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΒΛΕΠΟΥΝ ΞΕΝΟ ΔΑΚΤΥΛΟ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ- ΛΕΣΠΕΡΟΓΛΟΥ.

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΕΝΤΟΠΙΣΑΝ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΠΟΥ ΕΜΕΝΕ Ο ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ.

ΧΩΡΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΚΕΥΩΡΙΑ.

ΕΣΤΙΑ: ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΡΙΑΝΚΟΥΡ.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: ΚΑΛΠΙΚΗ ΛΙΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΑΟ Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Σημίτης στη ΔΕΘ: ΚΥΡΙΟ ΜΕΛΗΜΑ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ!

ΤΑ ΝΕΑ: ΔΙΠΛΟ ΒΗΜΑ ΓΙΑ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΕΙ.

ΤΟ ΒΗΜΑ: ΠΡΟΣ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΑ - ΠΑΡΑΝΟΜΟΙ 15 ΟΡΟΙ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: ΕΕ: ΙΧ ΧΩΡΙΣ ΦΟΡΟΥΣ.

ΕΘΝΟΣ: ΠΥΡΕΤΟΣ ΓΙΑ 2.170 ΘΕΣΕΙΣ ΣΕ 10 ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΔΗΜΟΣΙΟ: 2.789 ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ.

ΑΥΓΗ: ΑΝΑΤΙΜΗΣΕΙΣ ΕΩΣ 17% ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΙ Η ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΡΑΒΟΥΝ ΝΕΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): ΝΕΑ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΜΗΣΗ.

ΒΡΑΔΥΝΗ: ΣΤΟΠ ΑΠΟ ΣτΕ ΣΤΙΣ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ!

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

Τι θυμίζει...«Την ευθύνη για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών ανέλαβε ευθέως χθες το βράδυ ο Οσάμα Μπιν Λάντεν με ηχητικό μήνυμά του που μεταδόθηκε από το δορυφορικό τηλεοπτικό δίκτυο του Κατάρ, Αλ Τζαζίρα» («ΝΕΑ»).

Η απόλυτη χειραγώγηση: «Η Αμερική είναι ένα τέταρτο του δισεκατομμυρίου άνθρωποι, απολύτως παραπληροφορημένοι από την κυβέρνησή τους. Είναι τραγικό, αλλά τα μέσα ενημέρωσής μας είναι - δε θα έλεγα καν διεφθαρμένα - απλώς ανίκανα να μας πουν οτιδήποτε δε θέλει η κυβέρνησή μας να μάθουμε» (Γκορ Βιντάλ - Συνέντευξη του Αμερικανού συγγραφέα στο BBC - «ΝΕΑ»).

Πρώτα η πλύση εγκεφάλου: «Μετά τη συνάντησή του με τον Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ στο Καμπ Ντέιβιντ, το περασμένο Σάββατο - μια συνάντηση που χαρακτηρίστηκε ως "ανώτατο πολεμικό συμβούλιο" κατά του Σαντάμ Χουσεΐν - ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους έδωσε το σύνθημα για έναν καταιγιστικό "βομβαρδισμό" της διεθνούς κοινής γνώμης με προπαγανδιστικά ευρήματα που καλούνται να δικαιώσουν την επιλογή της Ουάσιγκτον για "προληπτικά πλήγματα" με στόχο την ανατροπή του καθεστώτος της Βαγδάτης» («ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).

«Πατριωτικό» εμπόριο: «Οι πυροσβέστες της Νέας Υόρκης θα λάβουν την Τετάρτη μαζί με το γεύμα τους, δωρεάν βάφλες από την εκστρατεία "Βάφλες για τους ήρωες" που κάνει η εταιρεία Waffle House. Εξω από το αεροδρόμιο του Λος Αντζελες το μεγαλύτερο πάρκινγκ που υπάρχει στο αεροδρόμιο, υπόσχεται να προσφέρει δωρεάν θέσεις πάρκινγκ "για να τιμήσει τη μνήμη των νεκρών της 11ης Σεπτεμβρίου". Δώδεκα μήνες πριν υπήρχε η αίσθηση πως η εμπορική χρήση του τρομοκρατικού κτυπήματος δεν έπρεπε να γίνει. Αλλά σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει...» («ΓΟΥΟΛ ΣΤΡΙΤ ΤΖΟΥΡΝΑΛ» - «ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ