ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Σεπτέμβρη 2002
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ»
Ξεπούλημα κομμάτι κομμάτι

Οτι εφαρμόζεται με ακρίβεια το σχέδιο εκποίησης του ομίλου εταιριών της «Ολυμπιακής Αεροπορίας» (ΟΑ) κομμάτι κομμάτι, ξεκαθάρισε κυνικά χτες ο υπουργός Μεταφορών-Επικοινωνιών, Χρ. Βερελής, σε συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Σωματείων Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΠΑ).

Για το επικείμενο ξεπούλημα της «Ολύμπικ Κέτερινγκ» (ΟΚ) (κερδοφόρα θυγατρική εταιρία του ομίλου) ο υπουργός «εγγυήθηκε» ότι δε θα απολυθούν εργαζόμενοι στο «άμεσο μέλλον», χωρίς να αποκλείσει, βέβαια, το ενδεχόμενο αυτό να συμβεί στο ...απώτερο μέλλον. Για τις εργασιακές σχέσεις μετά το ξεπούλημα, η υπουργική διαπίστωση ότι το κόστος εργασίας των υπαλλήλων της ΟΚ είναι πολύ υψηλότερο από το μέσο όρο των ανταγωνιστικών εταιριών, όχι μόνο δεν αφήνει το παραμικρό περιθώριο αισιοδοξίας, αλλά, αντίθετα, είναι προάγγελος κακών μαντάτων. Για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για το 2002, ο Χρ. Βερελής είπε ότι θα επιτρέψει (;) στο ΔΣ της ΟΑ να συναινέσει στην προσφυγή της ΟΣΠΑ στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ), ξεκαθαρίζοντας έτσι ότι οποιαδήποτε ενέργεια της διοίκησης της ΟΑ, έστω και σε αυτό το κομμάτι των «ελεύθερων διαπραγματεύσεων», πρέπει να υπόκειται στην έγκρισή του.

Από τις αναφορές του υπουργού έγινε απολύτως σαφές ότι η κυβέρνηση συνεχίζει ακάθεκτη στο ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου στο ντόπιο και ξένο κεφάλαιο. Εκείνο, ωστόσο, που πρέπει να επισημανθεί και σε αυτή την περίπτωση, είναι ότι η πλειοψηφία του ΔΣ της ΟΣΠΑ δεν πρόβαλε την παραμικρή αντίσταση στο επικείμενο ξεπούλημα της ΟΚ, έστω για να διατηρήσει τα προσχήματα, ενώ από τη χτεσινή συνάντηση φάνηκε ότι αρκείται στην υπουργική διαβεβαίωση για συναίνεση της προσφυγής στον ΟΜΕΔ.

Στο μεταξύ, σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου οι εκπρόσωποι της Ενωσης διοικητικών υπαλλήλων ΟΑ (ΕΕΑΕ) κατήγγειλαν την υπογραφή σκανδαλώδους σύμβασης με ξένη εταιρία για τη διαχείριση των οικονομικών της ΟΑ, έναντι ετήσιας αμοιβής 1,3 δισ. δραχμών! Πρόκειται για την εταιρία «Mercator», θυγατρική της «Emirates Airways», στην οποία είχε ανατεθεί το ίδιο έργο και το 1999, αλλά τότε είχε αποτύχει πλήρως. Οπως ειπώθηκε, το έργο αυτό θα μπορούσαν να το φέρουν σε πέρας οι οικονομικές υπηρεσίες της ΟΑ, με την πρόσληψη μόνο 200 εποχικών υπαλλήλων. Η σύμβαση, που δεσμεύει την ΟΑ για δύο χρόνια, μεταξύ άλλων, προβλέπει την καταβολή ημερήσιας αποζημίωσης 820 δολαρίων για κάθε υπάλληλο της ξένης εταιρίας που θα απασχοληθεί για περαιτέρω επεξεργασία του προγράμματος, ενώ τυχόν διαφορές μεταξύ των συμβαλλομένων θα ερμηνεύονται με βάση τους αγγλικούς νόμους και όχι την ελληνική νομοθεσία.

Στη συνέντευξη αναφέρθηκε ότι τα υπέρογκα τέλη που καταβάλλει κάθε χρόνο η ΟΑ στο ιδιωτικό αεροδρόμιο Σπάτων (28 δισ. δρχ. έναντι 2 δισ. δρχ. που κατέβαλε στο Ελληνικό), υποχρέωσαν την εταιρία να υποθηκεύσει ένα από τα αεροσκάφη της έως ότου εξοφλήσει τις οφειλές της.

ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ
Συνεχίζεται η υποβάθμιση

Συνέντευξη Τύπου, θα παραχωρήσουν αύριο Σύλλογοι και Φορείς της περιοχής, για τα ολοένα και αυξανόμενα προβλήματα της περιοχής

Η συνεχής υποβάθμιση της περιοχής των Αμπελοκήπων, θα είναι το θέμα συνέντευξης Τύπου, που θα πραγματοποιηθεί αύριο Πέμπτη και ώρα 1μ.μ., στα γραφεία του 7ου Διαμερίσματος Αθηνών (Πανόρμου 59). Οι φορείς που τη διοργανώνουν είναι ο Πολιτιστικός Περιβαλλοντικός Σύλλογος Κέντρου Αμπελοκήπων, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ανω Αμπελοκήπων, η Επιτροπή Αγώνα για την Προστασία του Μητροπολιτικού Πάρκου στο Γουδί και ο Εξωραϊστικός Σύλλογος περιοχής Λυκαβηττού «Ο Λυκαβηττός».

Οπως σημειώνεται σε σχετική κοινή ανακοίνωση των παραπάνω φορέων της περιοχής, «με ανησυχία παρακολουθούμε τη συνεχή υποβάθμιση των Αμπελοκήπων από την πυκνοδόμηση, κυκλοφοριακή συμφόρηση και τσιμεντοποίηση των τελευταίων ελεύθερων χώρων». Και συνεχίζει: «Σε αγαστή σύμπραξη "αρμόδιες" υπηρεσίες και "υπεύθυνα" πολιτικά πρόσωπα, με καταστροφικά συμφέροντα μεγαλοεργολάβων και πάνω από τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών και της πόλης, δίνουν τη χαριστική βολή στην πολύπαθη περιοχή των Αμπελοκήπων».

Οι Αμπελόκηποι έχουν μετατραπεί σε ένα απέραντο εργοτάξιο, όπου και οι τελευταίοι ελεύθεροι χώροι μετατρέπονται σε τσιμέντο. Ενδεικτικά, αναφέρουμε:

  • Ο μεγαλοεργολάβος Μπ. Βωβός συνεχίζει την ανοικοδόμηση στο κτήμα του Θων, παρά τις καταγγελίες και τις προσφυγές των κατοίκων και των φορέων της περιοχής, «συνεπικουρούμενος από το ΥΠΕΧΩΔΕ και τον Δήμο, τόσο σε υπηρεσιακό, όσο και σε πολιτικό επίπεδο», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ανακοίνωση.
  • Η εταιρία «ΔΑΚΩΝ», προχωρά στην κατασκευή, στη Λεωφόρο Βασ. Σοφίας, δίπλα στο Ιπποκράτειο, ενός τερατουργήματος απαράδεκτου σε όγκο και χρήσεις, προκαλώντας επικίνδυνες ζημιές σε γύρω κτίρια και κοινόχρηστους χώρους.
  • Με σκανδαλώδη νομοθετική ρύθμιση τροποποίησης του σχεδίου πόλεως, παραχωρείται στην Αμερικάνικη Πρεσβεία το οικοδομικό τετράγωνο που βρίσκεται πίσω από αυτή, παρά τις δεσμεύσεις του Κ. Λαλιώτη, ως υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, ότι θα γίνει χώρος πρασίνου.
  • Συνεχίζεται η προσπάθεια κατεδάφισης του συγκροτήματος των προσφυγικών πολυκατοικιών στη Λ. Αλεξάνδρας.

Αυτά, όπως και μια σειρά από άλλα προβλήματα, θα απασχολήσουν την αυριανή συνέντευξη Τύπου.

Ο Δήμος Αθηναίων, από την πλευρά του, «αδιαφορεί για την αναγκαία άμεση προώθηση των ρυθμίσεων του εγκεκριμένου από το 1988 ΓΠΣ και άλλων προτάσεων των Μελετών Αναβάθμισης της περιοχής», σημειώνεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

ΔΙΚΗ ΛΕΣΠΕΡΟΓΛΟΥ
Δεν τον αναγνωρίζει βασικός μάρτυρας

Νέα δεδομένα στη δίκη του Αβρ. Λεσπέρογλου δημιουργεί η κατάθεση του Θ. Κωνσταντόπουλου, πολιτικού μηχανικού, ο οποίος το βράδυ του περιστατικού είχε καλέσει την Αστυνομία. Ο Θ. Κωνσταντόπουλος κατέθεσε χτες ενώπιον του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου για την απόπειρα ανθρωποκτονίας, εναντίον του αστυφύλακα Γ. Ψαρουδάκη τον Οκτώβρη του 1982 στα Εξάρχεια, ότι δεν αναγνωρίζει στο πρόσωπο του κατηγορούμενου τον δράστη εκείνης της εγκληματικής ενέργειας.

Οταν ο πρόεδρος του δικαστηρίου ρώτησε τον μάρτυρα αν αναγνωρίζει τον κατηγορούμενο, ως το άτομο που πυροβόλησε τον αστυφύλακα, ο Θ. Κωνσταντόπουλος απάντησε: «Μάλλον όχι, αλλά δεν μπορώ να πω με βεβαιότητα. Εχουν περάσει 20 χρόνια». Επίσης, και σε άλλες ερωτήσεις ο μάρτυρας απάντησε ότι θεωρεί πως δεν είναι ο κατηγορούμενος το πρόσωπο που πυροβόλησε τον αστυφύλακα.

Στο δικαστήριο κατέθεσε, επίσης, ο αστυνομικός Χρήστος Πέτρου, οδηγός του περιπολικού που είχε μεταβεί την οδό Κωλέττη στα Εξάρχεια, όταν πυροβολήθηκε ο Γ. Ψαρουδάκης. Ο μάρτυρας υποστήριξε στο δικαστήριο ότι αναγνωρίζει μετά βεβαιότητας στο πρόσωπο του κατηγορουμένου τον άνθρωπο που είχε πυροβολήσει τον συνάδελφό του. Ωστόσο, η υπεράσπιση του Αβρ. Λεσπέρογλου επισήμανε ότι ο μάρτυρας στις προηγούμενες καταθέσεις του δεν είχε εκφράσει βεβαιότητα για τα χαρακτηριστικά του δράστη του περιστατικού και άφηνε αμφιβολίες.

Στο μεταξύ, ο Αβρ. Λεσπέρογλου και χτες δήλωσε ότι η νέα περιπέτειά του αποτελεί μεθόδευση των αρχών και των πιέσεων που ασκούν οι Αμερικάνοι για καταδίκες στο θέμα της τρομοκρατίας. Οσον αφορά στην επιμονή των Αμερικάνων στο πρόσωπό του, την απέδωσε στο γεγονός ότι θέλουν να παρουσιάσουν αποτελέσματα της τρομολαγνικής τους πολιτικής. Είπε, επίσης, ότι δεν έχει σχέση με τρομοκρατία και ότι από το 1983 ήταν φυγόδικος στο εξωτερικό.

ΤΡΙΜΕΛΕΣ ΠΛΗΜΜΕΛΕΙΟΔΙΚΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Εκρινε αντισυνταγματικό το νόμο για τα «φρουτάκια»

Ο νόμος περί απαγόρευσης παιγνίων που τέθηκε πρόσφατα σε εφαρμογή, έρχεται σε σύγκρουση με άρθρα του Συντάγματος που αφορούν, μεταξύ άλλων, την ελεύθερη διακίνηση ιδεών. Σ' αυτό το σκεπτικό στηρίχτηκε η απαλλακτική απόφαση που εξέδωσε χτες το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης για τους τρεις κατηγορούμενους που δικάστηκαν με την κατηγορία της παράβασης του σχετικού νόμου. Ηταν η πρώτη δίκη που έγινε στη χώρα, μετά την εφαρμογή του νόμου.

Νωρίτερα, το μεσημέρι, ιδιοκτήτες καταστημάτων και εργαζόμενοι στα Ιντερνετ Καφέ, πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης διαμαρτυρόμενοι για τη δίωξη των 3 συναδέλφων τους. Πρόκειται για τους Γ. Κυφωνίδη, ιδιοκτήτη καταστήματος στην Καλαμαριά, Χ. Ιορδανίδη, συνιδιοκτήτη καταστήματος στο κέντρο Θεσσαλονίκης και τον υπάλληλο καταστήματος Β. Αλατζόγλου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ