ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Σεπτέμβρη 2002
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πληθαίνουν οι κίνδυνοι για νέα Τουλούζη στη χώρα μας!

Η κυβέρνηση δεν εφαρμόζει ούτε την υπάρχουσα νομοθεσία για την ασφάλεια των εργαζομένων και των πολιτών

Οι πρόσφατες τραγωδίες της ΔΕΗ Μεγαλόπολης και της «Μότορ Οϊλ», αλλά και τα δύο ακόμη ατυχήματα που σημειώθηκαν χτες στη ΔΕΗ Λαυρίου και στα διυλιστήρια των ΕΛΠΕ στον Ασπρόπυργο - ευτυχώς χωρίς θύματα αυτή τη φορά (ρεπορτάζ σε διπλανές στήλες) - επαναφέρουν στο προσκήνιο το σοβαρότατο πρόβλημα της ασφάλειας των βιομηχανικών εγκαταστάσεων. Ενα πρόβλημα, που θέτει σε κίνδυνο, τόσο τους εργαζόμενους που εργάζονται σ' αυτές, όσο και όλους αυτούς που ζουν στις γύρω περιοχές, καθώς πολλές από αυτές τις εγκαταστάσεις βρίσκονται μέσα ή πάρα πολύ κοντά στον πολεοδομικό ιστό.

Αυτό το σημαντικό πρόβλημα εντείνεται τις τελευταίες δεκαετίες, καθώς όλες οι κυβερνήσεις τροφοδοτούν, αντί να φρενάρουν, την ασυδοσία των βιομηχάνων που το προκαλεί. Αφήνουν αθωράκιστες και στον τομέα αυτό τις πόλεις και τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις κι ας γίνεται αιτία αυτή η πολιτική να θρηνεί αθώα θύματα η εργατική τάξη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και τα Σχέδια Αντιμετώπισης Τεχνολογικού Ατυχήματος Μεγάλης Εκτασης - που απαιτούνται από την Οδηγία Σεβέζο ΙΙ, που ισχύει και στη χώρα μας - παραμένουν ακόμη ανενεργά, ενώ αυτή καθαυτή η Οδηγία καταστρατηγείται. Η πληροφόρηση των πολιτών για όλα αυτά τα ζητήματα είναι ανύπαρκτη, καμία πολιτική πρόληψης και προληπτικών ελέγχων δεν εφαρμόζεται, ενώ καμιά πολιτική χρήσεων γης πέριξ των επικίνδυνων εγκαταστάσεων δεν ασκείται. Είναι επίσης γνωστό ότι ένα από τα πάγια αιτήματα του συνδικαλιστικού κινήματος των εργαζομένων στα διυλιστήρια και στις χημικές βιομηχανίες, δηλαδή η ύπαρξη μόνιμων Τμημάτων Πυρασφάλειας με μόνιμους επαγγελματίες πυροσβέστες, ικανούς για πρόληψη, καταστολή και συντήρηση του πυροσβεστικού υλικού, κυβέρνηση και εργοδότες αρνούνται επίμονα να ικανοποιήσουν.

Η κυβέρνηση έχει αφήσει ανεξέλεγκτους τους εργοδότες να ρυπαίνουν και να σκοτώνουν. Για παράδειγμα, στις 17 Οκτώβρη 2000, μια μεγάλη διαρροή υδρογονανθράκων από τα ΕΛΠΕ έγινε αφορμή να πνιγούν στην κάπνα ολόκληρο το Θριάσιο και ο Πειραιάς. Το πρόστιμο, όμως, των 200 εκατ. δρχ., που επέβαλε τότε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης, μόνον ως «χάδι» μπορεί να χαρακτηριστεί, καθώς λίγους μήνες αργότερα και συγκεκριμένα στις 27 Φλεβάρη 2002 μια διαρροή υδροθείου είχε ως αποτέλεσμα επτά εργαζόμενοι να χάσουν τις αισθήσεις τους και να μεταφερθούν επειγόντως στο Θριάσιο Νοσοκομείο, ενώ ο ένας από αυτούς χρειάστηκε να εισαχθεί στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας!

Ολη αυτή η κατάσταση - και προπάντων αυτή η πολιτική - αν συνεχιστεί, όπως έχουν τονίσει επανειλημμένα οι επιστήμονες και άλλοι μαζικοί φορείς, τότε με μαθηματική ακρίβεια οδηγούμαστε σε ατυχήματα σαν το περσινό της Τουλούζης ή σαν αυτό της Μποπάλ και του Σεβέζο παλιότερα και σε εκατόμβη νεκρών...

ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ
Κινδύνεψαν εργαζόμενοι και κάτοικοι

«Δε συνέβη τίποτα», κατά τη Διοίκηση των ΕΛΠΕ!

Eurokinissi

Ενα ιδιαίτερα ανησυχητικό περιστατικό έγινε χτες το πρωί στα Διυλιστήρια Ασπροπύργου, το οποίο όμως είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα για τον ευρύ κίνδυνο που αντιμετωπίζουν ανά πάσα στιγμή οι εργαζόμενοι, αλλά και όλη η περιοχή του Θριάσιου Πεδίου από την περίπτωση βιομηχανικού ατυχήματος μεγάλης έκτασης.

Ειδικότερα, χτες το πρωί επικράτησε πανικός στους εργαζόμενους του διυλιστηρίου, αλλά και στους κατοίκους της περιοχής όταν μαθεύτηκε η είδηση για έκρηξη σε μονάδα αποθείωσης με διαρροή υδροθείου και ότι από τύχη γλίτωσε ένας εργαζόμενος. Την είδηση μετέφεραν τα ΜΜΕ που πήγαν στο διυλιστήριο, όταν τους ειδοποίησαν οι συνδικαλιστές του σωματείου εργαζομένων, ενώ ταυτόχρονα, κάλεσαν και την Επιθεώρηση Εργασίας. Η διαρροή, που υπήρχε, ευτυχώς περιορίστηκε αμέσως καθώς απομονώθηκε η συγκεκριμένη αντλία όπου έγινε η έκρηξη.

Επίσημα η διοίκηση των Ελληνικών Πετρελαίων και παρά τον πανικό που είχε δημιουργηθεί αρκέστηκε σε μια λιτή ανακοίνωση με την οποία διέψευδε ότι υπήρχε διαρροή υδρόθειου και υποστήριζε ότι το διυλιστήριο λειτουργεί κανονικά. Η είδηση για έκρηξη και διαρροή υδρόθειου έγινε γνωστή από μέλη της διοίκησης του Σωματείου Εργαζομένων στα ΕΛΠΕ. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το ΔΣ του Σωματείου το απόγευμα -και η οποία είναι προσεκτικά διατυπωμένη- αναφέρει τα εξής: «Σήμερα (χτες) το πρωί στις μονάδες ανάκτησης θείου 3700 και 2750 σε γραμμή παραγωγής ατμού λόγω διαρροής που υπήρχε και συνεχίζει να υπάρχει στη συγκεκριμένη γραμμή εδώ και δύο μήνες περίπου, αποκολλήθηκε έλασμα συγκράτησης μόνωσης λόγω της ασκούμενης πίεσης και από τύχη δεν αποκεφάλισε συνάδελφο εργαζόμενο που εκτελούσε εργασία στη συγκεκριμένη μονάδα. Παράλληλα, συνολικά στο συγκρότημα των μονάδων ανάκτησης θείου εδώ και πέντε μήνες περίπου υπάρχουν συνεχείς διαρροές υδροθείου, με αποτέλεσμα η εργασία να εκτελείται με πολύ μεγάλες δυσκολίες και σε ορισμένες περιπτώσεις γίνεται και πολύ επικίνδυνη. Παρ' όλο που υπάρχουν εντολές εργασίας για αποκατάσταση των ζημιών δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα τίποτα και αν συνεχίσουμε έτσι θα θρηνήσουμε σίγουρα και άλλα θύματα στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις διυλιστηρίων».

Οπως επισημαίνει ακόμα στην ανακοίνωση, το τελευταίο διάστημα η συντήρηση των εγκαταστάσεων των ΕΛΠΕ είναι πλημμελής ή παραχωρείται σε εργολάβους με άπειρο και άσχετο προσωπικό, οι οποίοι επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο την ασφάλεια των εγκαταστάσεων και των εργαζομένων. Συνεχίζοντας, αναφέρει ότι αν και κάλεσαν τη διοίκηση να πάρει άμεσα μέτρα και παρά την εντολή της επιθεώρησης εργασίας για άμεση αποκατάσταση, αυτή αρνείται να σταματήσει τη μονάδα, δηλώνοντας ότι δεν υπάρχει πρόβλημα και ότι οι εργαζόμενοι ψεύδονται...

Η διοίκηση των ΕΛΠΕ διέψευσε μεν τη διαρροή υδρόθειου, όχι όμως και την έκρηξη στον αγωγό. Το ζήτημα όμως είναι τι θα γινόταν σε περίπτωση που η έκρηξη προκαλούσε γενικότερη ανάφλεξη; Τότε δε θα υπήρχε διαρροή όχι μόνο υδρόθειου αλλά και άλλων επικίνδυνων ουσιών και ένα τεράστιο σύννεφο με δηλητήριο θα σκέπαζε όλη την περιοχή. Τα ερωτήματα είναι πολλά, ενώ παράλληλα αναδεικνύονται η ανυπαρξία μέτρων πρόληψης ατυχήματος και ο τεράστιος κίνδυνος που απειλεί τους εργαζομένους και τους κατοίκους μιας ολόκληρης περιοχής.

Φωτιά σε μονάδα της ΔΕΗ

Το σπάσιμο ενός αγωγού λαδιού, ήταν η αιτία να ξεσπάσει φωτιά χτες το πρωί (περίπου στις 11) στη «μονάδα 2» του ΑΗΣ Λαυρίου της ΔΕΗ. Η φωτιά εκδηλώθηκε όταν ο υπό υψηλή πίεση αγωγός λαδιού παρουσίασε διαρροή, με συνέπεια, τη στιγμή που τα λάδια έφτασαν στη βαλβίδα ατμού, να αυτοαναφλεχθούν. Η φωτιά κατασβέστηκε από την έγκαιρη παρέμβαση των εργαζομένων, ωστόσο, λόγω των αναθυμιάσεων, τρεις εργαζόμενοι για προληπτικούς λόγους μεταφέρθηκαν στον Κέντρο Υγείας Λαυρίου και στη συνέχεια στο «Σισμανόγλειο», όπου και τους έγιναν απαραίτητες εξετάσεις. Οπως μας σημείωσαν χτες εργαζόμενοι της μονάδας, η διοίκηση της ΔΕΗ ζήτησε τη γρήγορη αποκατάσταση της ζημιάς, ώστε να μην προκύψει πρόβλημα, αφού αυτή την περίοδο είναι εκτός και η μονάδα της Μεγαλόπολης, στην οποία διαπράχθηκε το πρόσφατο έγκλημα. Γρήγορη αποκατάσταση, με ό,τι αυτό σημαίνει...

Ισχυρές χαλαζοπτώσεις σε Κορινθία και Πήλιο

Φοβερή χαλαζόπτωση έπληξε χτες το Δήμο Σολυγείας στην Κορινθία. Το χαλάζι που έπεσε είχε μέγεθος καρυδιού(!) και κυριολεκτικά «κλάδεψε» τις ελιές στην περιοχή. Οι κάτοικοι του δήμου βρίσκονται σε απόγνωση καθώς στην περιοχή το εισόδημά τους προέρχεται σχεδόν αποκλειστικά από την ελαιοκαλλιέργεια.

Επίσης ισχυρή χαλαζόπτωση χτύπησε χτες το απόγευμα το Πήλιο και ειδικότερα την περιοχή της Ζαγοράς, με αποτέλεσμα να προκαλέσει μεγάλες καταστροφές στις καλλιέργειες και ιδιαίτερα στις μηλιές, την εποχή της συγκομιδής. Οι αγρότες είναι ανάστατοι και ζητούν από τον ΕΛΓΑ να προχωρήσει γρήγορα στις εκτιμήσεις των ζημιών και στην καταβολή των αποζημιώσεων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ