ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Σεπτέμβρη 2002
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ποιο μποϊκοτάζ;

Σε αντίθεση με το ΙΝΚΑ και την Ενωση Καταναλωτών, που με τα μποϊκοτάζ συγκαλύπτουν τις κυβερνητικές ευθύνες, οι καταναλωτές διαπιστώνουν πως για την ακρίβεια στην αγορά δε φταίνε οι υπέρογκες αυξήσεις τιμών, αλλά οι χαμηλοί μισθοί

Κανονικά για ψώνια...Αποψη από την χτεσινή κίνηση στην αγορά της οδού Αθηνάς
Κανονικά για ψώνια...Αποψη από την χτεσινή κίνηση στην αγορά της οδού Αθηνάς
Σαν πρωταπριλιάτικη φάρσα, ξεφούσκωσε η εκμαυλιστική καμπάνια των καταναλωτικών οργανώσεων, που καλούσαν τον ελληνικό λαό να προβεί σε μποϊκοτάζ στην αγορά, για να παράσχουν κάλυψη στην αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική. Μπορεί την πρώτη φορά, στις 3 Σεπτέμβρη, οπότε εξαγγέλθηκε το γενικευμένο μποϊκοτάζ, ένα τμήμα των καταναλωτών να το εξέλαβε και σαν «χάπενινγκ» και να απείχε από αγορές. Η ισχνή συμμετοχή στη χτεσινή πρώτη μέρα του νέου τετραήμερου μποϊκοτάζ κατά των οπωροκηπευτικών και των φρούτων, που κήρυξαν το ΙΝΚΑ και η Ενωση Καταναλωτών, δείχνει ότι ελάχιστοι καταναλωτές πείστηκαν από τα επιχειρήματα των οργανωτών του μποϊκοτάζ (ΙΝΚΑ ή Ενωση Καταναλωτών) σχετικά με τις πραγματικές αιτίες της ακρίβειας στην αγορά. Είναι χαρακτηριστικό ότι υπήρξαν έντονες επικρίσεις και για το ρόλο των καταναλωτικών οργανώσεων, αλλά στο διά ταύτα, με όσους καταναλωτές μίλησε χτες ο «Ρ», κατέληξαν με τον ένα ή άλλο τρόπο στη διαπίστωση ότι οι μισθοί είναι μικροί και όχι υπέρογκες οι αυξήσεις. Ειδικά στα ωποροκηπευτικά, όπου οι τιμές διαμορφώνονται πλήρως από την προσφορά και τη ζήτηση, για κανένα δεν είναι εύκολο να αποδώσει με ασφάλεια προθέσεις κερδοσκοπίας στους παραγωγούς και στους πωλητές οπωροκηπευτικών.

Μια βόλτα χτες στην κεντρική αγορά της Βαρβακείου, ήταν αρκετή για να αντιληφθεί κάποιος, ότι τα περί μποϊκοτάζ και της πτώσης των τιμών είναι απάτη. Συνομιλώντας με επαγγελματίες, αλλά και καταναλωτές, τονιζόταν, ότι η ακρίβεια δεν οφείλεται στα οπωροκηπευτικά, αλλά στις αυξήσεις των ιδιωτικοποιημένων ΔΕΚΟ και στις μηδενικές αυξήσεις των μισθών. «Εσένα σου φτάνουν τα λεφτά;» μας εντέτεινε πελάτης της Βαρβακείου κατά τη διάρκεια συζήτησης, για να εξηγήσει, συνεχίζοντας ότι, «τα λεφτά δε μου φτάνουν, δεν είναι οι αυξήσεις των οπωροκηπευτικών». Σε ό,τι αφορά το μποϊκοτάζ, το χαρακτήρισε ανοησία. Περίπου έτσι, το χαρακτήρισαν και τρεις επαγγελματίες, που ρωτήσαμε στην περιοχή των Πατησίων.

Ο Κ. Μιληλής, πρόεδρος των καταστηματαρχών της Βαρβακείου, μας είπε χτες ότι η αγορά δεν παρουσίαζε πτώση σε σύγκριση με τις άλλες μέρες. Σημείωσε ότι η Βαρβάκειος είναι μια φθηνή αγορά και κάλεσε τον κ. Κουρή (σ.σ. πρόεδρος του ΙΝΚΑ) να ασχοληθεί με άλλα πράγματα, με άλλες αυξήσεις και όχι να καλεί τους καταναλωτές να κάνουν μποϊκοτάζ στα οπωροκηπευτικά.

Το ΙΝΚΑ, αυτό το ίδιο που την περασμένη βδομάδα «τα γύριζε» για τις ανατιμήσεις και ευθέως καλούσε τους καταναλωτές να καταφεύγουν στα σούπερ μάρκετ, χτες εξέδιδε και πάλι ανακοινωθέντα περί της αποχής των καταναλωτών από τα οπωροκηπευτικά και τα φρούτα. Οχι, βέβαια, όπως την προηγούμενη φορά που μετέδιδε τα ...ακριβή αποτελέσματα αποχής από όλη την επικράτεια. Απλά χτες... μετέδιδε ότι «η προσέλευση των καταναλωτών στις αγορές έχει περιοριστεί από 40 - 60% και όσοι αγοράζουν, αγοράζουν τα απολύτως αναγκαία και κυρίως αυτά στα οποία ήδη άρχισαν να παρουσιάζονται πτωτικές τάσεις στις τιμές».

Η Πανελλαδική Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Πωλητών Λαϊκών Αγορών, σε ανακοίνωσή της επισημαίνει, ότι η αύξηση των τιμών στα οπωροκηπευτικά και τα φρούτα οφείλεται στα ακραία καιρικά φαινόμενα και στις απότομες αλλαγές του καιρού που, εκτός των φυσικών καταστροφών, έχουν ευνοήσει την ανάπτυξης πολλών ιώσεων, με αποτέλεσμα την καταστροφή πολλών καλλιεργειών. Σ' αυτά προσθέτει και την αύξηση των καυσίμων, των τελών κυκλοφορίας, των λιπασμάτων, των φυτοφαρμάκων κ.ο.κ.

Σε ό,τι αφορά τον ΕΛΓΑ, σημειώνεται ότι η διοίκησή του αύξησε τις τιμές των προϊόντων, βάσει των οποίων καθορίζεται η εισφορά υπέρ του Οργανισμού έως και 50%. Επίσης, αύξησε κατά 100% τις τιμές για τη δήλωση ζημιών, ενώ δεν έχει αποζημιώσει ακόμη τις καταστροφές του περασμένου Γενάρη, κάτι που θα ελάφρυνε οικονομικά τους αγρότες.


Κ.Ζ.

Ανατιμήσεις 2,5% στα υλικά οικοδομών

Ανατιμήσεις 2,5% παρουσίασαν μέσα στον τελευταίο χρόνο τα υλικά κατασκευής κατοικιών. Αυτό προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΣΥΕ), σύμφωνα με τα οποία ο δείκτης τιμών «υλικών κατασκευής νέων κτιρίων κατοικιών» εμφανίζει τις ακόλουθες μεταβολές:

  • Σε μέσα επίπεδα Γενάρη - Αυγούστου 2002 (σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2001) προκύπτει αύξηση 2,5% έναντι αυξήσεων 2,5% και 2,1% που σημειώθηκαν κατά την αντίστοιχη σύγκριση των ετών 2001 προς 2000 και 2000 προς 1999.
  • Σε δωδεκάμηνη βάση (σύγκριση Αυγούστου 2002 με Αύγουστο 2001) οι ανατιμήσεις που προκύπτουν φτάνουν επίσης σε 2,5%.
  • Για το μήνα Αύγουστο του 2002 έναντι του Ιούλη 2002 η άνοδος των τιμών ανέρχεται σε 0,1%.
Επίθεση κατά των... κερδοσκόπων

Μετά την παραπομπή του μανάβη που... συνελήφθη να πουλάει ακριβότερα τις ντομάτες και τα ξερά κρεμμύδια, χτες το υπουργείο Ανάπτυξης (τομέας Εμπορίου) ανακοίνωσε ότι απέστειλε κλήσεις για απολογία σε οχτώ ιδιωτικά εκπαιδευτήρια τα οποία εντοπίστηκαν να έχουν επιβάλει αυξήσεις πάνω από το προβλεπόμενο όριο. Επίσης 15 ιδιοκτήτες πάρκινγκ παραπέμπονται στη δικαιοσύνη διότι παραβιάζουν σχετική αγορανομική διάταξη. Τα συγκεκριμένα πάρκινγκ βρίσκονται στα εξής σημεία: 1. Σολωμού 44. 2. Σολωμού 40. 3. Ζωοδόχου Πηγής 20-22. 4. Κηφισίας 3. 5. Μπενάκη και Κωλέττη. 6 Κωλέττη 6. 7. Χαριλάου Τρικούπη 35. 8. Μάνης 4 και Μεταξά. 9. Σουρμελή και Λιοσίων 26. 10. Μενάνδρου 22. 11. Επικούρου 8-10. 12. Τάκη 14. 13. Αγίας Θέκλας 14. 14. Παλλάδος 28. 15. Αγ. Δημητρίου και Παλλάδος 18-22.

Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης, ερωτηθείς χθες για το αν πρόκειται να γίνουν έλεγχοι από το ΣΔΟΕ και άλλους ελεγκτικούς μηχανισμούς για το θέμα της αισχροκέρδειας, το μόνο που βρήκε να απαντήσει ήταν ότι η αύξηση του πληθωρισμού διαβρώνει την ανταγωνιστικότητα. Για τον ίδιο, το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί από την αύξηση της ανταγωνιστικότητας, που θα σημαίνει και συγκρατημένο πληθωρισμό.

Κυβερνητικές «ευαισθησίες»!

Η κυβέρνηση δε δίστασε να... τρίξει τα δόντια στους τραπεζίτες, που αισχροκερδούν ασύστολα σε βάρος των δανειοληπτών. Αξιοποιώντας την πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου, που διαπίστωσε ότι οι τραπεζίτες επιβάλλουν παράνομες και καταχρηστικές επιβαρύνσεις στους δανειολήπτες - με τα «ψιλά γράμματα των δανειακών συμβάσεων και πιστωτικών καρτών» - η κυβέρνηση παρενέβη δυναμικά. Στην προσπάθειά της να αποδείξει ότι αυτή η κυβέρνηση είναι με το μέρος των εργαζομένων και των οικονομικά αδύνατων και όχι με το μέρος του μεγάλου κεφαλαίου, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης έστειλε την περασμένη βδομάδα σχετική επιστολή στους τραπεζίτες. Και ξέρετε ποια είναι η ουσία και το περιεχόμενο της κυβερνητικής παρέμβασης, με την επιστολή του υπουργείου Ανάπτυξης; Οχι, δεν κάλεσε τους τραπεζίτες να συμμορφωθούν με την απόφαση του Αρείου Πάγου και άρα να σταματήσουν να αυθαιρετούν σε βάρος των δανειοληπτών. Απλά, με την επιστολή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης, καλούνται οι τράπεζες να ενημερώσουν την κυβέρνηση αν προτίθενται να συμμορφωθούν με την απόφαση του Αρείου Πάγου, που υποχρεώνει τις τράπεζες να καταργήσουν τις παράνομες και καταχρηστικές επιβαρύνσεις στις τραπεζικές καταθέσεις και τις συμβάσεις χορήγησης πιστωτικών καρτών. Θαυμάστε την «κυβερνητική πυγμή» απέναντι στους τραπεζίτες. Αυτή η κυβέρνηση ξέρει μόνο να χαϊδεύει το αυτί των ισχυρών (τραπεζιτών και άλλων εκπροσώπων του μεγάλου κεφαλαίου) που παρανομούν και κερδοσκοπούν ασύστολα σε βάρος των ανίσχυρων, ζητώντας τους να την ενημερώσουν αν προτίθενται να εφαρμόσουν τους νόμους! Αντίθετα, όταν οι εργάτες, οι αγρότες και γενικότερα τα πλατιά λαϊκά στρώματα διεκδικούν το δίκιο τους (με απεργίες και άλλες μορφές αγωνιστικών κινητοποιήσεων), η κυβέρνηση τους θεωρεί επικίνδυνους για τη δημόσια «τάξη» και στέλνει όχι επιστολές, αλλά τα ΜΑΤ για να εφαρμόσουν το «κράτος του νόμου»!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ