ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Σεπτέμβρη 2002
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΟΤΑ
Αγώνας για σταθερή και μόνιμη δουλιά!
  • Στάση εργασίας των συμβασιούχων σήμερα 11π.μ. - 3μ.μ. και συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος
  • Προσυγκέντρωση της Συντονιστικής στους ΟΤΑ στις 11.30 στην Ομόνοια

Επιμέρους «διορθώσεις», οι οποίες κινούνται στη λογική που βασίστηκε και η κυβέρνηση, για να διαμορφώσει το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ) για την εργασία ορισμένου χρόνου, πρότεινε χτες η ΓΣΕΕ, θέλοντας να «θολώσει τα νερά», ενώ η Συντονιστική Επιτροπή των συλλόγων των συμβασιούχων αποφάσισε για σήμερα στάση εργασίας 11π.μ. - 3μ.μ. και συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Κλαυθμώνος, αντιδρώντας στο σχέδιο ΠΔ. Την ίδια ώρα, οι ταξικές δυνάμεις στο συνδικαλιστικό κίνημα καλούν τους συμβασιούχους σε αγώνα με κεντρικό σύνθημα «σταθερή και μόνιμη δουλιά», «μονιμοποίηση όλων των εκτάκτων» και η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Επιτροπών Αγώνα Εργαζομένων ΟΤΑ διοργανώνει προσυγκέντρωση στις 11.30π.μ. στην Ομόνοια.

Η ΓΣΕΕ απέστειλε τις προτάσεις της στον υπουργό Εργασίας με επιστολή, στην οποία εκθειάζει την αντεργατική κοινοτική οδηγία 99/70/ΕΚ, η οποία δέχεται ότι μπορεί να υπάρξει «ισορροπία μεταξύ ευελιξίας στο χρόνο εργασίας και ασφάλειας για τους εργαζόμενους»! Στη συνέχεια, η ΓΣΕΕ θέτει το ζήτημα μετατροπής της σχέσης εργασίας των συμβασιούχων σε αορίστου χρόνου για την κάλυψη πάγιων και διαρκών αναγκών και προτείνει αποζημίωση για εργασία και δύο μηνών εάν πρόκειται για σύμβαση δοκιμασίας του εργαζόμενου. Σε αντιδιαστολή με τους 24 μήνες απασχόλησης που προτείνει η κυβέρνηση για τη μετατροπή των συμβάσεων, η ΓΣΕΕ προτείνει...18 μήνες, κατά τη διάρκεια των οποίων η σύναψη περισσότερων από δυο συμβάσεων συνολικής διάρκειας 10 μηνών θα οδηγεί και στην αλλαγή της σύμβασης σε αορίστου χρόνου. Αυτές και άλλες ανάλογες προτάσεις συνοδεύονται από την άποψη ότι η εργασία ορισμένου χρόνου έχει και ...θετικά χαρακτηριστικά για τους εργαζόμενους!

Εκ διαμέτρου αντίθετη με αυτή τη λογική, η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων ΟΤΑ τονίζει στην ανακοίνωσή της: «Για άλλη μια φορά σε νομοθετικό επίπεδο η κυβέρνηση προωθεί την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, αφού τόσο με το σχέδιο νόμου για τις προσλήψεις γενικά στο δημόσιο και με το ΠΔ του υπουργείου Εργασίας για την εναρμόνιση με την κοινοτική οδηγία, διατηρείται και προωθείται πολιτικά ακόμη περισσότερο η έκτακτη - μερική δουλιά, η "απασχολησιμότητα" με συνεπακόλουθο ακόμα περισσότερο το χτύπημα του βιοτικού επιπέδου του εργαζόμενου».

Η Συντονιστική καλεί τους εργαζόμενους να παλέψουν για: «Σταθερή μόνιμη δουλιά. Μονιμοποίηση όλων των εκτάκτων συμβασιούχων με κατάργηση του απαράδεκτου θεσμού των "εκτάκτων" για τις πάγιες ανάγκες στους ΟΤΑ και το Δημόσιο γενικότερα, 35ωρο, 5νθήμερο, 7ωρο ημερήσια. Αυξήσεις στους μισθούς, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες (κατώτερος 350.000 δραχμές, αφορολόγητο για τον μισθωτό 5.000.000 δραχμές)».

Στην ίδια ανακοίνωση, η Συντονιστική καταδικάζει «τη συμβιβαστική στάση της ΓΣΕΕ που διά του προέδρου της βρήκε θετικά σημεία στο Π.Δ. του υπουργείου που κατοχυρώνει και διευρύνει ουσιαστικά την "απασχολησιμότητα", δίνοντας χέρι βοήθειας στην κυβέρνηση για να περάσει την αντεργατική της πολιτική».

ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ ΠΡΟΝΟΙΑΣ
Ετεροχρονισμένη κοροϊδία με 5%

Αυξήσεις - κοροϊδία, της τάξεως του 5%, στα επιδόματα πρόνοιας, που είναι πολύ μακριά από τις ανάγκες των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΑμΕΑ) αποφάσισαν και για το 2002 ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Φλωρίδης και ο υπουργός Υγείας - Πρόνοιας Κ. Στεφανής.

Για μια ακόμα χρονιά η κυβέρνηση αποφασίζει τις εξευτελιστικές αυξήσεις στα επιδόματα των ΑμΕΑ, οι οποίες μάλιστα δίνονται και με μεγάλες καθυστερήσεις. Για το 2002 η κοινή υπουργική απόφαση υπογράφηκε στις 12 Αυγούστου 2002 και - παρά τις προχτεσινές δηλώσεις του υφυπουργού Πρόνοιας Δ. Θάνου ότι τα επιδόματα έχουν αρχίσει να δίνονται από κάποιες νομαρχίες - δεν αναμένεται οι ανάπηροι να πάρουν τις αυξήσεις πριν τα τέλη του Οκτώβρη.

Χαρακτηριστικό των καθυστερήσεων είναι ότι:

  • Οι αυξήσεις για το 1997 ήταν 15% και δόθηκαν το Μάρτη του 1998.
  • Οι αυξήσεις του 1998 ήταν 10% και δόθηκαν στις αρχές του 1999.
  • Οι αυξήσεις για το 2000 δόθηκαν στις αρχές του 2001.
  • Οι αυξήσεις για το 2001 ήταν 5% και δόθηκαν στα τέλη του Οκτώβρη του 2001.

Υπάρχουν όμως και ΑμΕΑ χωρίς επιδόματα, όπως οι κωφοί από 18 έως 65 χρόνων, ενώ οι νεφροπαθείς δεν παίρνουν κανένα άλλο επίδομα εκτός από το επίδομα διατροφής, για το οποίο υπάρχει από τον Ιούνη του 2002 η έγγραφη υπόσχεση των υφυπουργών Οικονομικών και Πρόνοιας, για την αύξησή του από 117,39 Ευρώ σε 134,07 Ευρώ από 1.9.2002.

Σοβαρή, τέλος, είναι και η κατάσταση όσον αφορά το επίπεδο των παροχών για διάφορα τεχνικά είδη, απαραίτητα για τους αναπήρους (τυφλούς, κωφούς, παραπληγικούς). Για τους τυφλούς δεν υπάρχει καμία πίστωση για προμήθεια των ειδικών τεχνικών βοηθημάτων για την εκπαίδευση και επαγγελματική τους αποκατάσταση. Ανάλογη είναι η κατάσταση και με την προμήθεια των βοηθημάτων για τους παραπληγικούς και τους κινητικά ανάπηρους. Μόνο το ΙΚΑ καλύπτει κάποια τέτοια είδη, ενώ τα άλλα ασφαλιστικά ταμεία παρέχουν ελάχιστα ή και καθόλου βοηθήματα.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥΣ
Νέα βάρη στις πλάτες των δήμων

Επιχείρηση εξωραϊσμού της αντικοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης από τον πρωθυπουργό, Κ. Σημίτη

Με μεγαλόστομες διακηρύξεις για νέα προγράμματα ηλικιωμένων, που προοιωνίζονται και νέα βάρη για τους δήμους, επιχείρησε χτες ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης να αντιστρέψει την αλγεινή εικόνα της αντικοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης στην Τρίτη Ηλικία και στα άτομα με αναπηρίες. Αποκαλυπτικές ήταν, άλλωστε, οι δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών Κ. Σκανδαλίδη: «Τα προγράμματα, είπε, είναι στα πλαίσια πλήρους εκχώρησης των αρμοδιοτήτων της κοινωνικής πολιτικής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Οι δήμοι πρέπει ν' ασχολούνται με όλα».

Ο Κ. Σημίτης μίλησε σε εκδήλωση παράδοσης 247 αυτοκινήτων σε ισάριθμους δήμους, που υλοποιούν το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» και αφορά ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρίες. Τα προγράμματα αυτά ξεκίνησαν το 1996 με πέντε προγράμματα σε ΚΑΠΗ του Περιστερίου. Στη συνέχεια, επεκτάθηκαν και σε άλλους 253 δήμους, στους οποίους εφαρμόζονται 284 συνολικά προγράμματα.

Μέχρι το τέλος του 2001, τα προγράμματα αυτά συγχρηματοδοτήθηκαν κατά 50% από τα υπουργεία Εσωτερικών και Υγείας - Πρόνοιας. Απ' τις αρχές του 2002, η χρηματοδότηση πέρασε εξ ολοκλήρου στους δήμους. Ομως, και στην περίοδο της συγχρηματοδότησης απ' τα δύο υπουργεία, οι πόροι αφαιρούνταν από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους των Δήμων και Κοινοτήτων (υπουργείο Εσωτερικών) και την «επιχορήγηση σε λοιπούς οργανισμούς και σχολές Κοινωνικής Πρόνοιας» (υπουργείο Υγείας).

Ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης χαρακτήρισε τη «Βοήθεια στο Σπίτι» ως πρόγραμμα - σταθμό, αλλά αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία για τους αποδέκτες αυτών των υπηρεσιών. Κατ' εκτίμηση του υπουργείου Υγείας, καλύπτονται 80 άτομα από κάθε πρόγραμμα. Συνολικά, δηλαδή, παρέχεται φροντίδα σε λιγότερα από 20.000 άτομα.

Ο Κ. Σημίτης ανακοίνωσε και 1.000 νέα προγράμματα, που θα χρηματοδοτηθούν κατά 25% από εθνικούς και 75% από κοινοτικούς πόρους. Οταν λήξει η κοινοτική συμμετοχή, η χρηματοδότηση θα μεταφερθεί και αυτή στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με ελάχιστη συμμετοχή απ' τα υπουργεία Υγείας, Οικονομικών και Εσωτερικών. Ακόμα, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε και 80 Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας των Ηλικιωμένων κοντά στα ΚΑΠΗ.

Τέλος, μέσα από αυτά τα προγράμματα, επιχειρείται η μετάθεση του τομέα της Πρόνοιας στις εθελοντικές οργανώσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ